Теми статей
Обрати теми

Заміна картриджа не є ремонтом принтера

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Заміна картриджа не є ремонтом принтера

Підприємство придбало новий картридж для принтера вартістю 580 грн. Як таке придбання відобразити в податковому та бухгалтерському обліку?

(м. Донецьк)

 

Відносно значні витрати підприємства на придбання такого матеріального активу, як картридж для принтера або ксерокса, часто спантеличують бухгалтера, котрий має правильно відобразити таке придбання в обліку.

Відразу зауважимо, що картридж не є окремим об'єктом основних засобів або малоцінним необоротним матеріальним активом (МНМА), хоча строк його експлуатації може перевищувати один рік. Згідно з п. 4 П(С)БО 7 «Основні засоби» об'єкт основних засобів — це закінчений пристрій з усіма пристосуваннями і приладдям до нього; конструктивно відокремлений предмет, призначений для виконання певних самостійних функцій; відокремлений комплекс конструктивно з’єднаних предметів однакового або різного призначення, що мають для їх обслуговування загальні пристосування, приладдя, керування та єдиний фундамент, унаслідок чого кожен предмет може виконувати свої функції, а комплекс — певну роботу тільки у складі комплексу, а не самостійно; інший актив, який відповідає визначенню основних засобів, або частина такого активу, що контролюється підприємством.

Зрозуміло, що картридж не відповідає наведеному вище визначенню, оскільки не є самостійним відокремленим пристроєм друкування. Отже, ні об'єктом основних засобів (при перевищенні вартості 2500 грн.), ні об'єктом МНМА (вартість менше 2500 грн.) картридж не є.

Тепер стосовно того, чи можна розглядати заміну картриджа як ремонт принтера. Ми вважаємо, що ні, оскільки така операція ремонтом не є, а належить до заміни витратного матеріалу. Первісно технічні характеристики принтера передбачають періодичну заміну картриджа, при цьому сам принтер є справним, тобто така операція не є відновленням первісно очікуваних вигод від використання принтера. Те, що заміна картриджа у принтері або ксероксі не є ремонтом, а витрати на придбання нового картриджа є витратами підприємства, підтверджують і представники ДПСУ (консультація в розділі 110.09.01 ЄБПЗ)*. Залежно від напрямку використання принтера витрати на заміну картриджа відображаються або у складі загальновиробничих витрат (витрати визнаються в момент визнання доходів від реалізації товарів (робіт, послуг), при виробництві яких використовується принтер), або у складі адміністративних витрат, витрат на збут чи інших операційних витрат (у податковому та бухгалтерському обліку витрати визнаються в тому звітному періоді, в якому їх фактично понесено).

* Аналогічну позицію представники центрального податкового відомства займали і в докодексний період, визнаючи відображення таких витрат у складі валових витрат на підставі п.п. 5.2.1 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 22.05.97 р. № 283/97-ВР (консультація з позначкою «діє до 01.04.2011» в розділі 11.20.01 ЄБПЗ).

 

Жанна СЕМЕНЧЕНКО

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі