Теми статей
Обрати теми

Тема тижня. Путівки працівникам та їх дітям

Редакція БТ
Стаття

ПУТІВКИ ПРАЦІВНИКАМ ТА ЇХ ДІТЯМ

 

Наближається літо, тому час згадати про відпочинок. Як відомо, Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності надає деяким категоріям застрахованих працівників путівки до санаторно-курортних закладів. Крім путівок для себе, у застрахованих працівників є можливість отримати путівку і для своєї дитини. Крім такого варіанта отримання путівки, існують інші: коли сам роботодавець забезпечує своїх працівників путівками, ще путівку може бути отримано від профспілки. На яких підставах надаються такі путівки, який механізм їх оподаткування, розглянемо в сьогоднішній Темі тижня.

У сьогоднішній Темі тижня розповімо, хто із застрахованих працівників може претедувати на путівки від Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, як їх можна отримати. Розглянемо інші способи отримання путівок для оздоровлення працівників — від роботодавця та від профспілки. Також приділимо увагу оподаткуванню кожного зі способів надання путівок працівникам.

Яна ІНДЮХОВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор», y.indyukhova@id.factor.ua
Жанна СЕМЕНЧЕНКО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

ПУТІВКИ ЗА РАХУНОК ФТВП

 

Путівки працівникам від соцстраху

Механізм отримання застрахованими особами та членами їх сімей путівок на санаторно-курортне лікування, що надаються з частковою оплатою за рахунок коштів ФТВП, регламентується Порядком № 12.

Отримати путівку за рахунок коштів ФТВП можуть не всі застраховані працівники, а лише ті, стосовно яких виконуються дві умови:

1) вони оформлені за основним місцем роботи (п. 4.2 Порядку № 12);

2) мають медичні показання, підтверджені медичною довідкою.

На рисунку (с. 35—36) наведено етапи отримання працівником путівки від ФТВП. У цій схемі транзитним пунктом приймання-передачі путівки від ФТВП до працівника є підприємство-роботодавець.

Граничні розміри витрачання коштів ФТВП на придбання однієї путівки на санаторно-курортне та відновне лікування на 2012 рік затверджено постановою правління ФТВП від 16.11.11 р. № 64 (наприклад, для санаторно-курортного лікування дорослого у двомісному номері вартість одного людино-дня — не більше 260 грн.).

Звернемо увагу, що оплату путівки шляхом утримання із зарплати або в рахунок заборгованості із зарплати не передбачено. Працівник частину оплати вартості путівки має внести грошовими коштами або до каси, або на банківський рахунок.

Умовно можна виділити 5 категорій осіб, які можуть претендувати на путівки від ФТВП, а саме:

1) застрахована особа за її основним місцем роботи (п. 4.2 Порядку № 12);

2) член сім'ї застрахованої особи — діти від 4 до 18 років; чоловік або дружина (які перебувають у шлюбі), у тому числі ті, хто працює на іншому підприємстві та навчаються у вищому навчальному закладі на денній формі навчання (п. 4.9 Порядку № 12);

3) один із батьків (мати чи батько або опікун чи піклувальник) для супроводу на лікування дитини за наявності медичних показань на санаторно-курортне лікування (п. 4.7 Порядку № 12);

4) неповнолітня дитина — член сім'ї застрахованої особи (матері чи батька або опікуна, піклувальника) для самостійного лікування (п. 4.8 Порядку № 12);

5) путівка до санаторію-профілакторію застрахованій особі, студентам вищих навчальних закладів з денною формою навчання та учням професійно-технічних навчального закладів, студентам-сиротам та учням-сиротам (п. 4.6 Порядку № 12).

Зауважимо, що ФОП-ЄП також можуть отримати від ФТВП путівку. Згідно з п. 4.3 Порядку № 12 таким особам путівка видається за місцем обліку, відповідно до наказу директора відділення ФТВП за накладною за наявності особистої заяви, довідки для отримання путівки (ф. № 070/о) і документа, що посвідчує фізичну особу (про це згадується в листі ФТВП від 01.04.11 р. № 06-14/Г-151з-194).

У табл. 1 на с. 37 наведемо умови надання путівок застрахованим особам та членам їх сімей.

 

img 1

img 2

Етапи надання працівнику путівки від ФТВП

 

Таблиця 1. Варіанти надання путівок від ФТВП

Категорія одержувача

Застрахована особа

Член сім'ї застрахованої особи

Один із батьків для супроводу дитини

Неповнолітня дитина (самостійне лікування)

Путівка до санаторію/профілакторію

Необхідні документи

1) заява

+

+

+

+

+

2) довідка для отримання путівки (ф. 070/о)

+

+

2 довідки:
для дорослого
та дитини

+

+

3) довідка з основного місця роботи (навчання)(1)

-

+

-

-

-

Відсоток оплати путівки застрахованою особою

До двомісного номера — 30 %;
до одномісного номера — 50 %
При направленні до санаторію-профілакторію — 10 %

Однієї дитини — 20 %;
двох дітей — 10 %

10 %

У загальному випадку — 10 %.
Для студентів-сиріт і учнів-сиріт — безоплатно

(1) Мається на увазі довідка про те, що член сім'ї не отримував путівку від ФТВП протягом календарного року.

 

Крім надання працівнику путівки роботодавцем, можливий варіант отримання путівки від самої установи охорони здоров'я, де перебуває на лікуванні працівник. У такому разі надається путівка до реабілітаційного відділення санаторно-курортного закладу, що видається безоплатно лікувально-профілактичною установою застрахованій особі, дитині або двом дітям у супроводі одного із застрахованих батьків або застрахованої особи, яка їх замінює (опікуну, піклувальнику), згідно з висновком відбіркової комісії лікувального закладу про направлення хворого до реабілітаційного відділення санаторно-курортних закладів, в якому такий хворий перебуває на лікуванні, за наявності довідки страхувальника згідно з додатком 4 до Порядку № 12. Довідка заповнюється за основним місцем роботи і дійсна протягом 1 місяця (п. 4.12 Порядку № 12). У ній роботодавець надає інформацію про те, чи отримував протягом календарного року працівник за рахунок коштів ФТВП путівки на санаторно-курортне лікування, у тому числі до реабілітаційного відділення санаторно-курортного закладу.

У табл. 2 наведемо в табличній формі викладену в п. 4.2 Порядку № 12 інформацію про те, коли проходять санаторно-курортне лікування різні категорії осіб, які претендують на це.

 

Таблиця 2. Коли особи проходять санаторно-курортне лікування

Категорія осіб

Коли особи проходять санаторно-курортне лікування?

у санаторії

у санаторії-профілакторії

Працівники

У період відпустки(1)

1) у період відпустки(1) або
2) без відриву від виробництва

Студенти вищих навчальних закладів з денною формою навчання

У період канікул

1) у період навчання або
2) в період канікул

Учні профтехзакладів

(1) Якщо тривалості щорічної (основної та додаткової) відпустки недостатньо для лікування та проїзду до санаторно-курортного закладу і назад, то працівнику надається допомога по тимчасовій непрацездатності за рахунок ФТВП (ч. 10 ст. 35 Закону № 2240). Для цього працівник має отримати листок непрацездатності в лікувально-профілактичній установі за місцем спостереження на підставі наданих документів: путівки, довідки з місця роботи про тривалість щорічної (основної та додаткової відпустки) і картки санаторно-курортного відбору (розділ 7 Інструкції № 455).

Крім того, у Порядку № 12 не уточнили вид відпустки. Тому, на думку ФТВП, комісія із соціального страхування підприємства може приймати рішення про виділення путівки на санаторно-курортне лікування в період відпустки, яка обумовлена в колективному договорі, угоді та трудовому договорі між працівником і власником чи уповноваженим ним органом та не суперечить Закону про відпустки (див. лист ФТВП від 17.11.09 р. № 06-14/Ч-268з-338). Інакше кажучи, путівка на санаторно-курортне лікування має надаватися в період будь-якої відпустки, право на яку має працівник

 

Пунктом п. 4.11 Порядку № 12 передбачено можливість поділу путівки. Це дає змогу за однією путівкою відвідати лікувально-профілактичний заклад декільком особам. Але поділити путівку можна не завжди (див. табл. 3 на с. 38).

 

Таблиця 3. Можливість поділу путівки

Можна ділити

Путівки для загального санаторно-курортного лікування застрахованої особи та члена її сім'ї, який працює (дружини або чоловіка, які перебувають в шлюбі), у тому числі на іншому підприємстві (застрахованої особи), або її дитини віком від 4 до 18 років, застрахованої особи та члена її сім'ї, котрий навчається у вищому навчальному закладі з денною формою навчання, а також для двох застрахованих осіб, які працюють на одному підприємстві (абзац перший п. 4.11 Порядку № 12). Поділити путівку можна лише за умови попереднього отримання письмової згоди адміністрації санаторно-курортного закладу і тільки за умови, що строк лікування кожної особи становитиме не менше 12 діб

Примітка. Хоча і в Порядку № 12 передбачено можливість поділу путівок, але насправді поділити путівку практично нереально. Водночас ФТВП вважає (лист від 02.08.11 р. № 01-16-2214 //«БТ», 2011, № 50, с. 12), що поділ путівки (яка на сьогодні видається, як правило, на 18 або 21 день) не гарантує і не забезпечує нормативного лікувально-відновного процесу. Це, на думку Фонду, суперечить положенням наказу МОЗ від 06.02.08 р. № 56 з точки зору медичних показань при оздоровленні в умовах спеціалізованих оздоровчих установ.

Не можна ділити

Путівки для лікування дитини або двох дітей у супроводі дорослого для загального санаторно-курортного лікування двох дорослих або двох дорослих і дитини (абзац останній п. 4.11 Порядку № 12)

Путівки до реабілітаційного відділення санаторно-курортного закладу (абзац третій п. 4.11 Порядку № 12)

 

Згідно з п. 6.1 Порядку № 12 ФТВП здійснює контроль за розподілом, обліком, зберіганням, видачею, використанням путівок, здійсненням часткової оплати путівки та звітністю щодо путівок. Сума витрат ФТВП за путівки, видані з порушенням Порядку № 12, у тому числі невикористані, не приймається до заліку та відшкодовується за рахунок страхувальника (п. 6.2 Порядку № 12).

У табл. 4 наведено основні види порушень та інформацію про те, що за них загрожує.

 

Таблиця 4. Відповідальність роботодавця за порушення
при наданні путівок за рахунок ФТВП

Основні види порушень

Покарання

1. Видача путівки особі, яка не має на це права (наприклад, незастрахованій особі)

Санкції. Ці дії визнаються порушенням порядку використання соцстрахівських путівок, і роботодавець буде зобов'язаний:
— відшкодувати витрати ФТВП за путівками, виданими з порушенням Порядку № 12;
— сплатити штраф у розмірі 50 % від частини вартості путівки, оплаченої ФТВП.
Це передбачено ч. 1 ст. 30 Закону № 2240.
Строк сплати.
Страхувальники, інші одержувачі коштів ФТВП зобов'язані перерахувати відшкодування витрат ФТВП за неправомірно використаними путівками, а також фінансові санкції, установлені
у ст. 30 Закону № 2240, у десятиденний строк після отримання рішення органу ФТВП про повернення коштів (ч. 2 ст. 22 Закону № 2240).
Санкції за порушення строку сплати. Несвоєчасне повернення або повернення не в повному обсязі відшкодування витрат ФТВП за неправомірно використаними путівками карається штрафом у розмірі 10 % несвоєчасно повернених або повернених не в повному обсязі сум відшкодування витрат ФТВП за неправомірно використаними путівками з одночасним нарахуванням на такі суми пені в розмірі 0,1 % зазначених сум за кожен день прострочення (ч. 2, 3 ст. 30 Закону № 2240).
Адмінвідповідальність. На посадових осіб підприємства відповідно до ст. 1655 КУпАП за порушення порядку використання коштів ФТВП, несвоєчасне або неповне їх повернення, несвоєчасне подання або неподання встановленої звітності, подання недостовірної звітності про використання страхових коштів накладається штраф від 136 до 255 грн. За повторні порушення протягом року — від 170 грн. до 340 грн. Докладніше про відповідальність страхувальника читайте в Темі тижня «Перевірки соцфондів з 2011 року» // «БТ», 2011, № 16, с. 33

2. Видача без попередньої оплати частини вартості путівки

3. Ненадання зворотного талона до путівки або довідки про проходження санаторно-курортного лікування

4. Невикористання путівки страхувальником

 

Оподаткування путівок від ФТВП для працівників

Роботодавець в особі підприємства щодо отримання для свого працівника путівки від ФТВП є «транзитним пунктом». Проте існує низка моментів, що стосуються оподаткування, на які варто звернути увагу (див. табл. 5 на с. 39).

Приклад відображення надання путівок у бухгалтерському та податковому обліку див. у Шпаргалці бухгалтера «Облік путівок у прикладах» на с. 21 цього номера.

 

Таблиця 5. Нюанси оподаткування путівок від ФТВП для працівників

Запитання

Відповідь

Як путівки від ФТВП обкладаються ПДФО?

До складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податків не включається вартість путівок на відпочинок, оздоровлення та лікування, у тому числі на реабілітацію інвалідів, на території України платника податків та/або його дітей віком до 18 років, що надаються йому безоплатно або зі знижкою (у розмірі такої знижки) профспілкою, до якої зараховуються профвнески платника податків — члена такої профспілки, створеної відповідно до законодавства України, або за рахунок коштів відповідного фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування (п.п. 165.1.35 ПКУ). Таким чином, путівки від ФТВП не обкладаються ПДФО

Чи потрібно заповнювати ф. № 1ДФ?

Так. Форму. № 1ДФ потрібно заповнити в частині вартості путівки, що оплачується за рахунок коштів ФТВП. Ця сума відображається з ознакою доходу «156». Частина вартості путівки, оплачена працівником, у ф. № 1ДФ не відображається(1)

Як справляється ЄВС із путівок від ФТВП?

Із вартості путівки на санаторно-курортне лікування за рахунок коштів ФТВП не справляється ЄВС, оскільки вона не включається до ФОП (п. 3.2 Інструкції № 5).
У щомісячній формі № Д4 вартість путівки, що оплачується за рахунок коштів ФТВП, не показуємо

Чи виникають доходи у підприємства при отриманні часткової оплати від працівника?

Ні. Часткова оплата вартості путівки, яку вносить працівник до каси підприємства, розцінюється як транзитна сума, тому податкових доходів у зв'язку з цим не виникає, так само як і витрат при перерахуванні цих грошових коштів до ФТВП

Яку звітність має подавати роботодавець у зв'язку з отриманням путівок від ФТВП?

Щокварталу роботодавцю потрібно відзвітувати до ФТВП (за місцем реєстрації) про отримані та видані застрахованим особам путівки у Звіті про путівки (ф. Ф14-ФСС з ТВП). Цей Звіт подають разом зі звітом за ф. Ф4-ФСС з ТВП не пізніше 20 числа місяця, наступного за звітним періодом. Якщо у звітному кварталі страхувальник не отримував від ФТВП і не видавав найманим працівникам путівки на санаторно-курортне лікування, придбані за рахунок коштів ФТВП, то звіт щодо путівок (форма Ф14-ФСС з ТВП; наведена в додатку 2 до Порядку № 4) подавати не потрібно (п. 4.3 Порядку № 4).
Також у щоквартальному звіті за ф. Ф4-ФСС з ТВП у ряд. 5 розд. I потрібно вказати отриману від працівника суму часткової оплати вартості соцстрахівської путівки, а в ряд. 14 і 20 розд. I — перераховану часткову оплату за путівки(2)

(1) Про заповнення ф. № 1ДФ ми розповідали у статті «Нова форма № 1ДФ: заповнюємо та подаємо за I квартал 2011 року» // «БТ», 2011, № 14, с. 40. Ознаки доходів можна знайти у Шпаргалці бухгалтера «Нова форма № 1ДФ — основні ознаки доходів» // «БТ», 2011, № 14, с. 23.

(2) Додатково див. статті «Заповнюємо оновлену форму Ф4-ФСС з ТВП — уперше за I квартал 2012 року» // «БТ», 2012, № 14, с. 25; «Нова звітність
до ФТВП: заповнюємо та подаємо» // «БТ», 2011, № 15, с. 25; «Звітність до ФТВП електронкою: ФТВП розробив порядок подання» // «БТ», 2011, № 35, с. 32.

 

Путівки дітям за рахунок соцстраху

Чинним законодавством передбачено можливість отримання працівником літньої путівки на свою дитину в ДОЗ. Витрати на оплату вартості таких путівок частково бере на себе ФТВП.

Порядком № 17 регламентується порядок часткового фінансування ФТВП таких путівок, що передбачає чотири можливі варіанти:

Варіант 1 . Фонд перераховує кошти безпосередньо ДОЗ на підставі поданої страхувальником (роботодавцем) заявки про необхідну кількість путівок. Оплату решти вартості путівок гарантує страхувальник (п. 2.1 Порядку № 17).

Варіант 2. Страхувальник самостійно купує дитячі путівки, а ФТВП відшкодовує йому витрати (п. 2.2 Порядку № 17).

Варіант 3 . ФТВП придбаває путівки за повну вартість, а далі передає страхувальникові для видачі працівникам (п. 2.4 Порядку № 17).

Варіант 4 . Дитячі путівки купує профспілка, а ФТВП відшкодовує їй витрати (п. 2.3 Порядку № 17).

Дитячі путівки від ФТВП можна отримати з урахуванням таких правил:

1. Путівки з частковою оплатою за рахунок коштів ФТВП може бути надано лише дітям віком від 7 до 18 років (п. 1.4 Порядку № 17).

2. Дитяча путівка видається за основним місцем роботи застрахованої особи (батька, матері, опікуна, піклувальника, усиновлювача) на підставі поданої нею заяви комісії (уповноваженому) із соціального страхування (пп. 3.3, 3.4 Порядку № 17).

3. Тривалість оздоровчої зміни не може бути менше 21 дня (п. 1.5 Порядку № 17).

4. Під фінансування підпадають лише путівки до певних оздоровчих закладів, перелік яких затверджується правлінням відділення ФТВП. Цей перелік доводиться до відома робочих органів відділення ФТВП і страхувальників не пізніше ніж за 20 днів до початку оздоровчого сезону. У зв'язку з цим перед придбанням путівки необхідно дізнатися у своєму відділенні ФТВП, які заклади ввійшли до цього переліку (п. 1.9 Порядку № 17).

5. Протягом календарного року за рахунок коштів ФТВП застрахованій особі може бути виділено тільки одну путівку на одну дитину в ДОЗ (п. 3.10 Порядку № 17).

6. ФТВП установлює граничні норми витрат на харчування, лікування та культурне обслуговування дітей, що відшкодовуються за його рахунок. На 2012 рік установлено такі розміри (Норми № 7):

на харчування дітей (у частині вартості набору продуктів харчування) — не більше 37 грн. на один людино-день;

— на лікування та культурне обслуговування дітей — не більше 3 грн. на один людино-день з розрахунку на оздоровчу зміну.

7. Кошти ФТВП, які було витрачено страхувальником або профспілкою з порушенням норм Порядку № 17 , має бути повернено ФТВП не пізніше 10 календарних днів після прийняття відповідного рішення. Суми коштів ФТВП за путівки, видані з порушенням Порядку № 17, у тому числі невикористані, не приймаються в залік та відшкодовуються за рахунок страхувальника. У листі ФТВП від 04.03.08 р. № 01-43-493 зазначено, що в такому разі на страхувальника накладається штраф у розмірі 50 % вартості путівки (пп. 4.4, 4.5 Порядку № 17).

У таблиці 6 наведемо етапи отримання путівки при виборі того чи іншого варіанта часткового фінансування ФТВП вартості дитячих путівок.

 

Таблиця 6. Етапи отримання путівки в розрізі чотирьох варіантів часткового фінансування

Етапи

Варіанти часткового фінансування оздоровлення дітей за рахунок коштів ФТВП:

№ 1: ФТВП перераховує гроші ДОЗ

№ 2: ФТВП відшкодовує витрати роботодавцю

№ 3: ФТВП придбаває путівки за свій рахунок повністю

№ 4: ФТВП відшкодовує витрати профспілці

1

2

3

4

5

1

Працівник (батько, мати, усиновлювач, опікун чи піклувальник) подає заяву до комісії (уповноваженого) із соцстрахування на надання його дитині путівки в ДОЗ із зазначенням віку дитини

Член профспілки (батько, мати, усиновлювач, опікун та піклувальник) подає заяву до профспілки на надання його дитині путівки в ДОЗ із зазначенням віку дитини

2

Комісія (уповноважений) із соцстрахування приймає рішення про направлення дітей у ДОЗ.
У протоколі фіксується, хто сплачуватиме решту (батьки або підприємство)

Комісія (уповноважений) із соцстрахування приймає рішення про направлення дітей у ДОЗ. У протоколі фіксується, що працівник оплачує 10 % вартості путівки (п. 3.6 Порядку № 17)

Профспілка приймає рішення про придбання путівки із зазначенням джерела фінансування (ФТВП, профспілка, член профспілки)

3

Роботодавець подає до відділення ФТВП Заявку на часткове фінансування оздоровлення дітей у дитячому оздоровчому закладі ( додаток 1 до Порядку 17). У Заявці вказується сума, що підлягає сплаті до ФТВП згідно з Нормами № 7

Роботодавець інформує відділення ФТВП про намір самостійно купити путівки в ДОЗ, уключені до переліку ДОЗ, визначених ФТВП, з обов'язковим наданням калькуляції вартості путівок

Роботодавець подає до відділення ФТВП Заявку страхувальника про виділення путівок за рахунок коштів Фонду до дитячих оздоровчих закладів ( додаток 5 до Порядку № 17). У Заявці вказуються назва ДОЗ, кількість путівок і місяць надання

Укладається договір між профспілкою та відділенням ФТВП про часткове фінансування оздоровлення дітей

4

Роботодавець отримує підтвердження від ФТВП про часткову оплату путівок шляхом перерахування коштів ДОЗ

Роботодавець отримує від ФТВП підтвердження кошторису витрат на часткове фінансування путівок

Роботодавець отримує від ФТВП путівку зі штампом «Оплачено за кошти Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності»

Профспілка самостійно придбаває путівки в ДОЗ, уключені до переліку

5

Працівник уносить решту суми за путівку (якщо ці витрати покладено на працівника)

ФТВП перераховує підприємству кошти для фінансування вартості путівок на окремо відкритий рахунок

Працівник уносить 10 % вартості путівки до каси роботодавця (за відсутності каси — через банк на рахунок ФТВП за місцем обліку роботодавця)

Профспілка подає до ФТВП Заявку на часткове фінансування оздоровлення дітей у дитячому оздоровчому закладі (додаток 1 до Порядку 17). До Заявки обов'язково додається калькуляція вартості путівок

6

Роботодавець перераховує решту ДОЗ

Роботодавець перераховує оплату (повну суму) за путівки ДОЗ

Путівку заповнює роботодавець та видає працівнику. За відсутності квитанції до прибуткового касового ордера або квитанції про часткову оплату вартості путівки працівнику путівку не видають (абзац останній п. 3.6 Порядку № 17)

Працівник — член профспілки відшкодовує профспілці частину вартості путівки (якщо решту вартості путівки оплачує працівник)

7

Роботодавець отримує путівки від ДОЗ за накладною на підставі виписаної довіреності та видає їх працівникам для їх дітей

Роботодавець отримує путівки від ДОЗ за накладною на підставі виписаної довіреності та видає їх працівникам для їх дітей

Профспілка отримує путівки від ДОЗ за накладною на підставі виписаної довіреності та видає їх частину працівникам для їх дітей

8

 —

Працівник уносить решту суми за путівку (якщо ці витрати покладено на працівника)

ФТВП відшкодовує профспілці частину вартості путівок

 

Оподаткування путівок від ФТВП для дітей

У табл. 7 на с. 42 розглянемо нюанси відображення у звітності отримання від ФТВП дитячих путівок залежно від вибраного варіанта часткового фінансування.

У роботодавця мають бути документи, що підтверджують надання працівникам дитячих путівок, а саме:

1) накладні на путівки;

2) рішення комісії (уповноваженого) із соціального страхування;

3) прибуткові касові ордери (для установи банка — квитанції) про часткову оплату за путівки;

4) відомості (накладні) про видачу путівок працівникам;

5) довідка про строк перебування дитини в ДОЗ, засвідчена підписом керівника та скріплена печаткою оздоровниці (для варіанта з 10 % оплатою вартості путівки працівником — етап 5 у табл. 6 на с. 40).

Зверніть увагу: роботодавцю з точки зору оподаткування доволі обтяжливо фінансувати не оплачену ФТВП частину вартості дитячих путівок за свій рахунок. Це пов'язане насамперед з тим, що така оплата входить до ФОП згідно з п.п. 2.3.4 Інструкції № 5, тобто з такої суми з урахуванням «натурального» коефіцієнта справляється ЄВС* (у частині нарахувань та в частині утримань). Із такої суми також доведеться утримати ПДФО за правилами, установленими для зарплати. Але такі суми можна включати до податкових витрат.

* На думку ПФУ, для цілей справляння ЄВС «натуральний» коефіцієнт застосовувати не потрібно (листи ПФУ від 16.09.11 р. № 19693/03-30 // «БТ», 2011, № 51, с. 7, і від 20.03.12 р. № 6288/03-30.

Але з точки зору оптимізації пропонуємо використовувати схему, за якою слід оформити виплату працівнику НБД на суму вартості путівки, що не відшкодовується ФТВП, а потім прийняти до каси грошові кошти в оплату вартості путівок. У такому разі податкових витрат у сумі НБД у підприємства не буде, але водночас не буде витрат на сплату ЄВС (а також і ПДФО з частини суми: у 2012 році згідно з п.п. 170.7.3 ПКУ НБД у межах 1500 грн. не обкладається ПДФО). Див. також розділ на с. 44.

Також як варіант — працівнику можна видати безпроцентну позику для того, щоб він міг оплатити вартість путівки, якщо його зарплата не дуже велика. Приклади відображення надання дитячих путівок у бухгалтерському та податковому обліку див. у Шпаргалці бухгалтера «Облік путівок у прикладах» на с. 21 цього номера.

 

Таблиця 7. Варіанти часткового фінансування дитячих путівок від ФТВП

Нюанси

Варіанти часткового фінансування оздоровлення дітей за рахунок коштів ФТВП:

№ 1: ФТВП перераховує гроші ДОЗ

№ 2: ФТВП відшкодовує витрати роботодавцю

№ 3: ФТВП придбаває путівки повністю за свій рахунок

№ 4: ФТВП відшкодовує витрати профспілці

Особи, які оплачують решту путівки

Працівник чи роботодавець

Працівник, роботодавець або профспілка

Працівник (10 % вартості путівки)

Працівник або профспілка

Звітність до ФТВП

Не відображається (звітує ДОЗ)

У ф. Ф4-ФСС з ТВП суму оплачуваної ФТВП вартості путівок відображаємо в ряд. 6 розд. I і в ряд. 6 розд. ІІ.
У ф. Ф14-ФСС з ТВП не відображаємо

Отримані від працівника 10 % вартості путівки відображають у ряд. 5 розд. I ф. Ф4-ФСС з ТВП, а в ряд. 14 і 20 розд. I — перераховану часткову оплату за путівки.
У ф. Ф14-ФСС з ТВП інформацію про отримання та видачу путівки в ДОЗ відображають у відповідних графах у ряд. 5 «У дитячі заклади оздоровлення»

Не пізніше 5 днів після закінчення кожної оздоровчої зміни профспілка подає до ФТВП (п.п. 2.3.3 Порядку № 17):
Звіт про використання коштів ФТВП стосовно ДОЗ;
Зведений звіт про використання коштів ФТВП в разі часткового фінансування профспілкою двох та більше ДОЗ за рахунок коштів ФТВП

Відображення в Журналі обліку путівок

Не відображається

Не відображається

Відображається аналогічно путівці від ФТВП на санаторно-курортне лікування
(п. 3.2 Порядку № 17)

Не відображається

Відображення у ф. № 1ДФ

Частина вартості, що фінансується за рахунок коштів ФТВП, — «156».
Якщо решту вартості путівки профінансовано: за рахунок підприємства — «101» (якщо оформлено як надання НБД, то «127» — оподатковувана частина, «169» — неоподатковувана); за рахунок профспілки — «156»

Частина вартості, що фінансується за рахунок коштів ФТВП, — «156».
10 % вартості путівки, оплаченої працівником, не відображається у ф. № 1ДФ

Аналогічно, як при варіантах № 1 і № 2

 

ПУТІВКИ ЗА РАХУНОК ПІДПРИЄМСТВА

 

Підстави для надання

Процедура видачі роботодавцем путівки, купленої за свій рахунок, проста. Наприклад, вона може складатися з таких етапів:

1) уповноважені особи або сам роботодавець визначають коло працівників, які претендують на путівки (це може здійснюватися за підсумками року, або на підставі оцінки роботи за попередній місяць роботи, або за іншими критеріями);

2) роботодавець купує путівки до лікувально-профілактичних закладів;

3) путівки видаються працівникам.

Потрібно мати на увазі, що вагітні жінки та жінки, які мають дітей віком до 14 років або дітей-інвалідів, мають право на путівки до санаторіїв та будинків відпочинку безоплатно або на пільгових умовах (ст. 185 КЗпП).

Звернемо увагу: будь-які заохочення працівників, і навіть законодавчо встановлені трудові гарантії, бажано передбачити у трудовому та/або колективному договорі, у тому числі й можливість отримання путівки працівником. Про те, що слід передбачити в колективному договорі, ми писали у статті «Роботодавцю про колективний договір: етапи укладення, зміст, виконання» // «БТ», 2011, № 35, с. 34.

 

Оподаткування путівок за рахунок підприємства

Видача путівки працівнику з повною або частковою оплатою за рахунок підприємства спричинює відчутне податкове навантаження. У табл. 8 на с. 43 викладемо нюанси оподаткування та подання звітності. Бухоблік на підставі прикладу наведено у Шпаргалці бухгалтера «Облік путівок у прикладах» (див. с. 21 цього номера).

 

Таблиця 8. Податкові нюанси надання путівок за рахунок підприємства

Податок/ЄВС

Нюанси оподаткування та подання звітності

1

2

ПДФО

Путівка — це дохід працівника. Згідно з п.п. 2.3.4 Інструкції № 5 вартість путівок працівникам та членам їх сімей на лікування та відпочинок, екскурсії або суми компенсацій, видані замість путівок за рахунок коштів підприємства, входять до ФОП. На підставі цього з метою обкладення ПДФО путівка розцінюється як зарплатний дохід:
— зменшуємо на утриманий ЄВС;
— застосовуємо ставку 15 або 17 %.
Крім того, цей дохід потрібно визначати, застосовуючи «натуральний» коефіцієнт: згідно з п. 164.5 ПКУ при нарахуванні (наданні) доходів у будь-якій негрошовій формі базою оподаткування є вартість такого доходу, розрахована за звичайними цінами, правила яких установлено відповідно до ПКУ, помножена на коефіцієнт 1,176471 (для ставки ПДФО 15 %). Нагадаємо, що тимчасово, до 01.01.13 р., звичайна ціна визначається відповідно до п. 1.20 Закону про податок на прибуток, з 01.01.13 р. — до ст. 39 ПКУ

ПСП. Оскільки путівка для цілей ПДФО — це зарплатний дохід, то враховуємо її при порівнянні з граничною величиною доходу, що дає право на ПСП (у 2012 році — 1500 грн.). До неї застосовуємо ПСП. Виходить, що в місяці, коли працівник отримав путівку, він може втратити право на ПСП

Ф. № 1ДФ. На нашу думку, оскільки вартість путівки для працівника — це зарплатний дохід (п.п. 2.3.4 Інструкції № 5), у ф. № 1ДФ його слід відображати з ознакою доходу «101». Представники податкових органів вважають, що видану путівку, яка частково чи повністю оплачується за рахунок роботодавця, потрібно показувати у ф. № 1ДФ з ознакою доходу «126» як додаткове благо (див. «ВПСУ», 2011, № 9, с.20)

Строки перерахування ПДФО з вартості путівки. Згідно з п.п. 168.1.4 ПКУ, якщо оподатковуваний дохід надається в негрошовій формі або виплачується готівкою з каси податкового агента, податок сплачується (перераховується) до бюджету протягом банківського дня, наступного за днем такого нарахування (виплати, надання)

ЄВС

База нарахування. До бази нарахування ЄВС, зокрема, уключаються суми нарахованої зарплати за видами виплат, що складаються з основної та додаткової зарплати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону про оплату праці (п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону про ЕВС). Із вартості путівок справляється ЄВС (як у частині нарахувань, так і в частині утримань), тому що згідно з п.п. 2.3.4 Інструкції № 5 вартість путівок працівникам та членам їх сімей входить до ФОП.
Ставки ЄВС — такі самі, як і для зарплати.
Як зазначалося вище, базу для справляння ЄВС визначаємо із застосуванням «натурального» коефіцієнта, хоча ПФУ з цим і не згоден (листи ПФУ від 16.09.11 р. № 19693/03-30 // «БТ», 2011, № 51, с. 7 і від 20.03.12 р. № 6288/03-30.
Ще потрібно мати на увазі — щодо ЄВС установлено граничну величину бази, що дорівнює 17 ПМПО (п.п. 4 п. 1 ст. 1 Закону про ЕВС). Ця величина застосовується до місячного доходу працівника з урахуванням вартості отриманої путівки, збільшеної на «натуральний» коефіцієнт

Строки сплати. Сплачувати ЄВС у частині нарахувань потрібно одночасно з наданням путівки працівнику (у день її видачі), а в частині утримань — не пізніше 20 числа місяця, наступного за звітним місяцем

Звітність. У щомісячній формі № Д4 вартість виданої путівки відображаємо в тих самих рядках, що і зарплату (одним рядком у Таблиці 6 разом із сумою нарахованої зарплати)

Податок на прибуток

Надання путівки — бартерна операція. Забезпечення роботодавцем за свій рахунок путівок працівникам не є даруванням. Доцільніше припустити, що працівник надав вам якісну і сумлінну працю, за що ви йому й надали путівку. Із цього випливає, що операція з надання працівнику путівки для цілей обкладення податком на прибуток має ознаки бартерної. Згідно з п.п. 14.1.10 ПКУ бартерна (товарообмінна) операція — господарська операція, що передбачає проведення розрахунків за товари (роботи, послуги) в негрошовій формі в межах одного договору

Доходи. Оскільки надання працівнику путівки має ознаки бартерної операції, то в підприємства виникають податкові доходи від реалізації товарів (п.п. 135.4.1 ПКУ).
Зверніть увагу, що доходи й витрати від бартерної операції визначаються за договірними цінами, але не нижче (вище) за звичайні ціни (п. 153.10 ПКУ). Звичайні ціни поки що визначаються згідно з п. 1.20 Закону про податок на прибуток, а з 01.01.13 р. діятиме ст. 39 ПКУ

Податок на прибуток

Витрати. На підставі п.п. 138.1.1 ПКУ підприємство має право визнати вартість придбаної путівки витратами операційної діяльності як собівартість реалізованих товарів. При цьому потрібно враховувати п. 138.4 ПКУ, відповідно до якого витрати, що формують собівартість реалізованих товарів (у нашому випадку — путівки), визнаються витратами того звітного періоду, в якому визнано доходи від реалізації таких товарів, тобто витрати ви можете визнати в періоді видачі путівки працівнику.
Вартість путівки може потрапити до складу витрат і як витрати на оплату праці на підставі п. 142.1 ПКУ (тому що вона входить до ФОП згідно з п.п. 2.3.4 Інструкції № 5). Ще до витрат уключається ЄВС, нарахований на вартість путівки, оплачену підприємством (п. 143.1 і п.п. 138.10.4 ПКУ)

ПДВ

Об'єкт оподаткування. Об'єктом обкладення ПДВ є, зокрема, операції з постачання товарів, місце постачання яких розташоване на митній території України (п. 185.1 ПКУ). У свою чергу, постачання товарів — будь-яка передача права на розпорядження товарами як власником, у тому числі продаж, обмін або дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду (п.п. 14.1.191 ПКУ)

ПК. Придбаваючи путівки для видачі працівнику, підприємство, за наявності коректно заповненої ПН, має право відобразити ПК з ПДВ, який було сплачено у складі вартості путівки. Такого висновку ми доходимо на підставі п. 198.3 ПКУ, в якому вказується, що ПК звітного періоду складається із сум податку, нарахованих (сплачених) у зв'язку з придбанням товарів та послуг з метою їх подальшого використання в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності

ПЗ. Видаючи путівку працівнику, підприємство має нарахувати ПЗ. Попередня редакція п. 189.1 ПКУ, що діяла до 06.08.11 р., містила чітку вказівку на те, що при здійсненні бартерних операцій ПЗ нараховуються виходячи з бази обкладення ПДВ, яка визначається на рівні фактичної ціни операції, але не нижче за звичайні ціни. Але в чинному на сьогодні п. 189.1 ПКУ немає згадки про бартерні операції.
Аналогічна норма тепер міститься в абзаці п'ятому п.п. 188.1 ПКУ, де визначено базу оподаткування, зокрема, операцій з постачання товарів (по суті, путівку можна розцінити як товар, що перепродається працівнику) «у межах обміну» (по суті, тут ідеться про той же бартер, тільки іншими словами). Як і раніше, база обкладення ПДВ таких операцій визначається виходячи з договірної ціни, але не нижче за звичайні ціни

Звільнення від ПДВ. Операції з постачання путівок на санаторно-курортне лікування, оздоровлення та відпочинок на території України фізичних осіб віком до 18 років, інвалідів, дітей-інвалідів звільнено від обкладення ПДВ (п.п. 197.1.6 ПКУ). Путівку на таких осіб підприємство придбаває без ПДВ, і при видачі її працівнику для його дитини зобов'язання з ПДВ нараховувати не потрібно. Але в такому разі в підприємства виникає необхідність подання Звіту про суми податкових пільг за формою додатка до Порядку обліку сум податків та зборів, не сплачених суб'єктом господарювання до бюджету у зв'язку з отриманням податкових пільг, затвердженого постановою КМУ від 27.12.10 р. № 1233

 

Оптимізація оподаткування при видачі путівки за рахунок підприємства

Як ви вже зрозуміли, така благородна справа як безоплатна видача путівки працівнику супроводжується чималим податковим навантаженням. Є як мінімум два способи зекономити на податках при видачі працівнику путівки за допомогою НБД:

1) компенсувати витрати на придбання путівки працівнику шляхом видачі йому НБД, тобто працівник самостійно оплачує путівку, а підприємство згодом відшкодовує йому частково чи повністю понесені витрати;

2) видати працівнику на купівлю путівки НБД. Надалі працівник уносить до каси (або на розрахунковий рахунок) підприємства повну вартість путівки, тож виходить, нібито він самостійно оплачує путівку. При використанні цього способу вартість путівки не розцінюється як дохід працівника, тому підприємство сплатить меншу суму ЄВС та ПДФО у зв'язку з тим, що у 2012 році НБД сукупно на рік у межах 1500 грн. не обкладається ПДФО відповідно до п.п. 170.7.3 ПКУ.

У табл. 9 на с. 45 розписано на підставі даних прикладу, яке податкове навантаження чекає на роботодавця при різних варіантах оплати путівки працівника.

Приклад. Вартість путівки, що видається працівнику за рахунок підприємства, становить 7200 грн. (у тому числі ПДВ — 1200 грн.).

 

Таблиця 9. Податкове навантаження роботодавця
в розрізі чотирьох варіантів оплати путівки
(вартість путівки умовно — 7200 грн. з ПДВ)

Нюанси оподаткування

Варіанти оплати путівки:

безоплатна путівка

працівник самостійно придбаває путівку (1), підприємство компенсує
її вартість (2)

підприємство за дорученням працівника купує путівку (1) та видає НБД для оплати
її вартості

підприємство видає НБД (1), за рахунок якої працівник самостійно купує путівку (2)

ЄВС

Справляється як із зарплати

ПДФО

Справляється з нарахованого доходу з урахуванням доходу у вигляді путівки, визначеного із застосуванням коефіцієнта

Справляється з нарахованого доходу, що включає компенсацію працівнику

НБД не обкладається ПДФО сукупно в розмірі, що не перевищує у 2012 році 1500 грн. (п.п. 170.7.3 ПКУ).
У ф. № 1ДФ відображається з ознакою доходу:
— «169» — неоподатковувана частина;
— «126» — оподатковувана частина

У ф. № 1ДФ відображається з ознакою доходу «101»

ПДВ

ПК = 1200
ПЗ = 1200

ПК = 1200
ПЗ = 1200

Податок на прибуток

В = 6000
В (зарплата) = 8470,59(1)
Д = 6000

В = 7200

В = 6000
Д = 6000

(1) 7200 х 1,176471 = 8470,59 грн. (путівка є зарплатним доходом працівника, і, оскільки вона має негрошову форму, необхідно застосувати «натуральний» коефіцієнт).

 

ПУТІВКИ ЗА РАХУНОК ПРОФСПІЛКИ

Не вдаючись до опису порядку функціонування профспілкової організації, зауважимо, що у статуті профспілки обов'язково має бути прописано можливість видачі путівок (безоплатних або з частковою оплатою), а також визначено суми в кошторисі.

У табл. 10 опишемо у форматі «запитання-відповідь» нюанси оподаткування профспілкових путівок. Приклад відображення видачі профспілкових путівок у бухгалтерському та податковому обліку наведено у Шпаргалці бухгалтера «Облік путівок у прикладах» на с. 21 цього номера. І на цьому на сьогодні закінчимо розмову про путівки. Приємного відпочинку!

 

Таблиця 10. Нюанси оподаткування профспілкових путівок

Запитання

Відповідь

1

2

Як роботодавець бере участь у видачі путівок від профспілки?

У загальному випадку роботодавець не бере участі в наданні путівок працівнику від профспілки, тому його бухгалтерський та податковий облік це не зачіпає. Але можливий варіант, коли підприємство перераховує грошові кошти профспілці, і за ці кошти профспілка придбаває путівки для працівників.
У такому разі роботодавець може визнати витрати на підставі п.п. «б» п.п. 138.10.6 ПКУ: до інших витрат звичайної діяльності включаються суми коштів, перераховані роботодавцями первинним профспілковим організаціям на культурно-масову, фізкультурну та оздоровчу роботу, передбачені колективними договорами (угодами) відповідно до Закону про профспілки, у межах 4 % оподатковуваного прибутку за попередній звітний рік. Якщо за результатами попереднього звітного року був збиток, то сума коштів, що перераховується, визначається з урахуванням оподатковуваного прибутку, отриманого в році, що передує року декларування такого річного від’ємного значення, але не раніше ніж за 4 попередні звітні роки

Нюанси обкладення ПДФО

Пільгу з ПДФО передбачено п.п. 165.1.35 ПКУ: до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податків не включається вартість путівок на відпочинок, оздоровлення та лікування, у тому числі на реабілітацію інвалідів, на території України платника податків та/або його дітей віком до 18 років, що надаються йому безоплатно або зі знижкою (у розмірі такої знижки), зокрема, професійною спілкою, до якої зараховуються профспілкові внески платника податків — члена такої профспілки, створеної відповідно до законодавства України.
У листі від 15.03.05 р. № 2133/6/17-3116 ДПАУ стосовно норми п.п. 4.3.24 Закону про податок з доходів дійшла висновку, що пільга діє незалежно від джерел, за рахунок яких профспілка придбала путівки (за рахунок членських внесків або за рахунок відрахувань роботодавця). Оскільки п.п. 4.3.24 Закону про податок з доходів і п.п. 165.1.35 ПКУ ідентичні, то можна припустити, що висновок податківців застосовний і на сьогодні

Скільки пільгових путівок від профспілки може отримати працівник?

У ПКУ немає обмеження з приводу вартості та кількості путівок

Хто претендує на пільгу з ПДФО?

На пільгу з ПДФО, передбачену п.п. 165.1.35 ПКУ при отриманні профспілкових путівок, претендують виключно члени профспілки. В інших випадках (наприклад, коли путівка надається члену сім'ї члена профспілки), з вартості путівки в частині, що оплачується профспілкою, справляється ПДФО за ставкою 15 % (17 %).
У листі ДПСУ від 01.02.12 р. № 1959/6/17-1115 зазначається, що вартість профспілкової путівки, яка надається платнику податків на оздоровлення членів сім'ї старше 18 років, обкладається ПДФО як додаткове благо за ставкою 15 % (17 %). А якщо працівнику надається сімейна профспілкова путівка,
до вартості якої включається й вартість оздоровлення члена сім'ї старше 18 років, її вартість обкладається ПДФО у розмірі частини отриманого доходу на оздоровлення такого члена сім'ї. До прийняття ПКУ сімейна путівка, надана члену профспілки, ПДФО не обкладалася (див. лист Федерації профспілок від 14.02.12 р. № 03/01-34/245; розд. 160.02 ЕБПЗ). Оскільки норми Закону про податок з доходів та ПКУ ідентичні, профспілки сподіваються, що податківці повернуться до колишнього трактування цієї пільгової норми (лист Федерації профспілок України від 14.02.12 р. № 03/01-34/245)

Чи потрібно відображати у ф. № 1ДФ

Профспілка є податковим агентом та відображає у ф. № 1ДФ вартість путівок за свій рахунок з ознакою доходу «156», а оподатковувану частину — з ознакою доходу «127»

ЄВС

Із вартості профспілкової путівки ЄВС не справляється, тому що одержувачі путівок не перебувають із профспілкою у трудових відносинах. У щомісячній формі № Д4 не відображається

Нюанси обкладення ПДВ

Згідно з п. 185.1 ПКУ постачання путівок профспілкою своїм членам є операцією, оподатковуваною за ставкою 20 % (за винятком пільги за п.п. 197.1.6 ПКУ для путівок на санаторно-курортне лікування, оздоровлення та відпочинок на території України фізичних осіб віком до 18 років, інвалідів, дітей-інвалідів). Про це й зазначають податківці в ЄБПЗ (розд. 130.16.07).
Тому, якщо профспілка є платником ПДВ, то нарахування ПЗ виходячи зі звичайних цін при видачі путівок неминуче(1)

Член профспілки компенсує частину вартості путівки. Чи оподатковується така сума у профспілки?

Перелік неоподатковуваних доходів профспілок наведено в п. 157.9 ПКУ. Так, від оподаткування звільняються доходи профспілок, отримані у вигляді:
— вступних, членських та цільових внесків;
— відрахувань коштів підприємств, установ та організацій на культурно-масову, фізкультурну та оздоровчу роботу;
безповоротної фінансової допомоги чи добровільних пожертвувань і пасивних доходів, а також вартість майна та послуг, отриманих первинною профспілковою організацією від роботодавця згідно з положеннями колективного договору (угоди), з метою забезпечення умов діяльності такої профспілкової організації відповідно до ст. 42 Закону про профспілки.
Якщо профспілка отримує дохід із інших джерел, вона зобов'язана сплатити податок на прибуток, що визначається як сума доходів, отриманих із інших джерел, зменшена на суму витрат, пов'язаних з отриманням таких доходів, але не вище суми таких доходів (другий абзац п. 157.11 ПКУ).
Часткову компенсацію вартості путівок податківці вважають доходом з інших джерел та вимагають відображати і його в частині II Податкового звіту про використання коштів неприбуткових установ та організацій, форму та порядок складання якого затверджено наказом ДПАУ від 31.01.11 р. № 56 (див. ЄБПЗ, розд. 110.30.03). При цьому податківці нічого не говорять про витрати, пов'язані з отриманням такого доходу. На наш погляд, профспілкова організація в цьому випадку має право також відобразити витрати (у частині вартості придбаної путівки, але в межах відображених доходів).
Водночас оптимальнішим (менш конфліктним) варіантом вважаємо оформлення отриманої компенсації як одержання членських внесків чи безповоротної фіндопомоги від членів профспілки

(1) Профспілка на загальних умовах має зареєструватися платником ПДВ, якщо сума від здійснення оподатковуваних операцій без урахування ПДВ протягом останніх 12 календарних місяців сукупно перевищить 300000 грн. (п. 181.1 ПКУ). Про те, як стати платником ПДВ, ми писали у статті «ПДВ-реєстрація: за новими правилами» // «БТ», 2011, № 6, с. 15.

 

Документи і скорочення Теми тижня

ПКУ Податковий кодекс України від 02.12.10 р. № 2755-VI.

КУпАП Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X.

КЗпП Кодекс законів про працю України від 10.12.71 р.

Закон № 2240 — Закон України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.01 р. № 2240-III.

Закон про ЄВС — Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.10 р. № 2464-VI.

Закон про профспілки — Закон України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» від 15.09.99 р. № 1045-XIV.

Закон про відпустки — Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР.

Закон про податок на прибуток Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР (втратив чинність частково з 01.04.11 р.).

Закон про податок з доходів — Закон України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.03 р. № 889-IV (втратив чинність з 01.01.11 р.).

Закон про оплату праці — Закон України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР.

Порядок № 12 — Порядок отримання застрахованими особами та членами їх сімей санаторно-курортного лікування, що оплачується за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затверджений постановою правління ФТВП від 25.02.09 р. № 12.

Порядок № 4 — Порядок формування та подання страхувальниками звітності по коштах загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, затверджений постановою ФТВП від 18.01.11 р. № 4.

Порядок № 17 — Порядок фінансування оздоровлення дітей застрахованих осіб у дитячих оздоровчих закладах за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затверджений постановою правління ФТВП від 25.02.09 р. № 17.

Інструкція № 455 Інструкція про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затверджена наказом МОЗ від 13.11.01 р. № 455.

Норми № 7 — постанова ФТВП «Про затвердження граничних норм витрат на харчування, лікування та культурне обслуговування дітей, які є членами сімей застрахованих осіб, у дитячих закладах оздоровлення на 2012 рік» від 03.04.12 р. № 7.

Інструкція № 5 Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату від 13.01.04 р. № 5.

Журнал обліку путівок — Журнал обліку путівок до санаторно-курортних закладів (Форма 13-ФСС з ТВП; наведена в додатку 3 до Порядку № 12).

Звіт про використання коштів ФТВП — Звіт про використання коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності на часткове фінансування оздоровлення дітей (додаток 3 до Порядку № 17).

Зведений звіт про використання коштів ФТВП — Зведений звіт про використання коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності на часткове фінансування оздоровлення дітей у дитячих оздоровчих закладах (додаток 4 до Порядку № 17).

Ф. № 1ДФ — Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку (ф. № 1ДФ), форму та порядок заповнення затверджено наказом ДПАУ від 24.12.10 р. № 1020.

ЄБПЗ Єдина база податкових знань, розміщена на офіційному сайті ДПСУ: www.sts.gov.ua

ФТВП — Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

ДОЗ — дитячий оздоровчий заклад.

ФОП-ЄП — фізична особа — підприємець, платник єдиного податку.

ФОП — фонд оплати праці.

«ВПСУ» — журнал «Вісник податкової служби України».

ПМПО — прожитковий мінімум для працездатних осіб.

ЄВС — єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

НБД — нецільова благодійна допомога.

ПДФО — податок на доходи фізичних осіб.

В — податкові витрати.

Д — податкові доходи.

ПК — податковий кредит.

ПЗ — податкові зобов'язання.

ПСП — податкова соціальна пільга.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі