Теми статей
Обрати теми

Щодо обкладення ПДВ операцій ОСББ

Редакція БТ
Лист від 22.06.2012 р. № 8958/5/15-2116

НЕ Є ОБ’ЄКТАМИ
ДЛЯ ОБКЛАДЕННЯ ПДВ:

тільки для ОСББ?!

Лист Державної податкової служби України від 22.06.12 р. № 8958/5/15-2116

«Щодо обкладення ПДВ операцій ОСББ»

 

У листі, що коментується, ДПСУ, на наш подив, зробила низку досить ліберальних висновків. Хоча лист розпочинався з висновку про те, що ст. 196 Податкового кодексу України (далі — ПКУ), де визначається перелік необ’єктних операцій, а також ст. 197 ПКУ, що визначає перелік звільнених від ПДВ операцій, не містять згадки про операції, які здійснюються ОСББ, у цьому листі ДПСУ дійшла таких висновків.

1. Транзитні кошти . В ОСББ як окремої юридичної особи та платника податків відсутній об’єкт обкладення ПДВ щодо водо-, тепло-, газо-, електропостачання, гарячого водопостачання та інших послуг (далі — ЖКП), коли грошові кошти в оплату таких послуг перераховуються власниками житлових і нежитлових приміщень безпосередньо на рахунки постачальників таких послуг або спочатку акумулюють на рахунку ОСББ для подальшого перерахування на рахунки постачальників послуг. При цьому такий висновок ДПСУ зробила тільки на підставі ст. 22 Закону України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку» від 29.11.01 р. № 2866-III (далі — Закон про ОСББ).

Дещо незрозуміло, навіщо ДПСУ згадала про випадок, коли споживачі ЖКП за прямими договорами з постачальниками таких послуг здійснюють платежі за спожиті послуги. Адже ОСББ до цих послуг узагалі не причетні. Інша справа, якщо платежі йдуть через рахунки ОСББ.

На додачу до висновків ДПСУ хотілося б докладніше зупинитися на самій ситуації, розглянутій ДПСУ. Згідно зі ст. 22 Закону про ОСББ при можливості поквартирного обліку постачання ЖКП договори з постачальниками таких послуг укладають безпосередньо власники житлової або нежитлової нерухомості. Якщо ж організувати такий поквартирний облік неможливо, то відповідно до абз. 5 ст. 22 Закону про ОСББ саме ОСББ може виступити колективним замовником ЖКП, а власники нерухомості в такому разі зобов’язані укласти договори на постачання ЖКП з ОСББ незалежно від членства в такому об’єднанні.

Таким чином, можна припустити, що відсутність об’єкта обкладення ПДВ в ОСББ у розглянутому ДПСУ випадку була зумовлена тим, що ОСББ жодним чином не бере участі в постачанні/придбанні ЖКП. Дії ОСББ обмежено тільки збиранням та перерахуванням грошових коштів за послуги, які фактично безпосередньо поставляються споживачам ЖКП (хоча, виходячи з договірних зобов’язань, ОСББ є посередником у постачанні таких послуг).

Отже, податківці в цій ситуації виходять із сутності відносин, а не тієї форми, в якій вони оформлені. Хочеться вірити, що такого ж підходу ДПСУ дотримуватиметься і в інших подібних випадках.

У листі, що коментується, також зазначається, що об’єкт оподаткування виникатиме в разі, якщо ОСББ справлятиме плату за посередництво щодо перерахування грошових коштів. Щоправда, базою обкладення буде лише розмір такої винагороди , а не всі транзитні суми, що вже добре. Адже, ураховуючи положення п. 189.4 ПКУ, податківці могли зробити фіскальніші висновки*. Отже, у цьому випадку податківці допускають, що п. 189.4 ПКУ поширюється далеко не на всі посередницькі договори.

2. Колективні витрати. У листі, що коментується, також робиться такий висновок: кошти, які надходять на банківський рахунок ОСББ від власників приміщень для компенсації витрат на утримання та ремонт приміщень чи іншого майна, що перебуває у спільній власності об’єднання, не підпадають під об’єкт обкладення ПДВ.

Висновок беззаперечно хороший і дозволить уникнути обов’язкової реєстрації ОСББ платником ПДВ та нарахування ПДВ, якщо ОСББ отримуватиме лише внески від власників нерухомості на обслуговування (ремонт, поліпшення тощо) будинку, а сума інших доходів (наприклад, від здавання в оренду нежитлових приміщень) не перевищить 300 тис. грн. за 12 місяців.

Підставою для такого висновку, на наш погляд, може стати те, що цільові внески мешканців не можна розглядати як плату за товари або послуги. Тож у цьому випадку немає операції, що є постачанням товарів (у розумінні п.п. 14.1.191 ПКУ) або постачанням послуг (у розумінні п.п. 14.1.185 ПКУ), відповідно, не буде об’єкта для обкладення ПДВ згідно з п. 185.1 ПКУ.

Однак для практичного застосування цього висновку слід уточнити, про ремонт/утримання яких приміщень та майна йдеться. Адже права власності на нерухоме майно підлягають реєстрації. Але окремо на ОСББ права власності ніхто зазвичай не реєструє. Тим більше, якщо йдеться про спільну сумісну власність на приміщення, що перебувають у власності всіх мешканців будинку (так зване неподільне майно, допоміжні приміщення). Судячи з усього, податківці мали на увазі саме це майно.

 

* Нагадаємо: у п. 189.4 ПКУ передбачено, що для товарів/послуг, які передаються/отримуються в межах договорів комісії (консигнації), поруки, довірчого управління, базою оподаткування є вартість постачання цих товарів, визначена в порядку, встановленому ст. 188 ПКУ (тобто за загальними правилами).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі