Теми статей
Обрати теми

Єдиноподатник та найманий працівник в одній особі: наслідки в частині ЄВС

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Єдиноподатник та найманий працівник в одній особі: наслідки в частині ЄВС

ФОП-ЄП (3 група) у III кварталі не працював та не отримав жодного доходу за своєю підприємницькою діяльністю. Декларацію здано з нулями. Паралельно його офіційно працевлаштовано на підприємстві, де йому нараховується зарплата, утримуються ЄВС та ПДФО. Чи потрібно сплачувати ЄВС за приватне підприємництво, якщо доходи були нульовими?

(м. Харків)

 

Чи треба сплачувати ЄВС* ФОП-ЄП, якщо діяльність не велася? Згідно з п. 3 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄВС єдиноподатники самостійно визначають суму, з якою справляється ЄВС. Проте ця сума має бути не більшою від максимальної величини бази нарахування ЄВС, а сума ЄВС — не меншою від розміру мінімального страхового внеску.

* Використані документи та скорочення: ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.10 р. № 2755-VI; Закон про ЄВС — Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.10 р. № 2464-VI; ЄВС — єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування; ФОП-ЄП — фізична особа — підприємець, яка сплачує єдиний податок; ПМПО — прожитковий мінімум для працездатних осіб.

Максимальна величина бази нарахування ЄВС дорівнює 17 розмірам ПМПО, установленого законом, на яку нараховується ЄВС (п. 4 ч. 1 ст. 1 Закону про ЄВС). Наприклад, за вересень 2012 року максимальна величина бази нарахування ЄВС складає 18734 грн. (1102 грн. х 17), а за жовтень та листопад у зв’язку з підвищенням розміру ПМПО гранична база збільшилася до 19006 грн. (1118 грн. х 17).

Мінімальний страховий внесок це добуток розміру мінімальної зарплати на розмір внеску, установлений законом на місяць, за який нараховується зарплата (дохід), та підлягає сплаті щомісячно (п. 5 ч. 1 ст. 1 Закону про ЄВС). Для підприємця обов’язкова ставка ЄВС складає 34,7 %. Наприклад, за вересень 2012 року мінімальний страховий внесок складав 382,39 грн. (1102 грн. х 34,7 %), а за жовтень та листопад у зв’язку з підвищенням розміру мінзарплати — 387,95 грн. (1118 грн. х 34,7%).

Як бачимо, у самому Законі про ЄВС сказано, що мінімальний страховий внесок необхідно сплачувати щомісячно.

А лист ПФУ від 02.04.12 р. № 7619/03-30БТ», 2012, № 22, с. 7) свідчить про те, що сплачувати ЄВС потрібно незалежно від того, здійснювалася діяльність чи ні. У цьому листі зазначено: оскільки ФОП-ЄП 1 та 2 груп у період упродовж 1 календарного місяця на рік на час відпустки, а також за період хвороби, підтвердженою копією листка (листків) непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів, залишаються платниками спрощеної системи оподаткування, відповідно, мають сплатити ЄВС у зазначений період.

На нашу думку, сферу висновку ПФУ можна поширити на всі групи єдиноподатників й узагальнити так: поки ви залишаєтеся платником єдиного податку, не важливо якої групи, ви зобов’язані сплачувати ЄВС незалежно від того, здійснювали діяльність чи ні*.

* Зверніть увагу: з 13.10.12 р. для ФОП-ЄП щомісячна сплата ЄВС скасована. Вони зобов’язані сплачувати ЄВС поквартально до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується ЄВС (абз. 3 ч. 8 ст. 9 Закону про ЄВС; ком. до змін див. у «БТ», 2012, № 43, с . 4).

Нагадаємо, що за себе ФОП-ЄП щорік подають звіт за формою № Д5, наведеною в додатку 5 до Інструкції № 22-2**. Він подається до 1 квітня року, наступного за звітним***, а за найманих працівників — щомісячно за формою № Д4 (додаток 4 до Порядку № 22-2) не пізніше, ніж через 20 календарних днів, наступних за звітним місяцем. Оскільки із запитання випливає, що у підприємця немає найманих працівників, йому потрібно буде відзвітувати за підсумками 2012 року лише за себе, подавши форму № Д5.

** Додатково див. Тему тижня «Річна звітність з ЄВС для підприємців» // «БТ», 2012, № 11, с. 32.

*** Останній день подання форми № Д5 — 31 березня 2013 року, а він припадає на вихідний день (неділя), тому останній день подання цього звіту за 2012 рік — 1 квітня 2013 року.

Чи можна працювати офіційно, будучи ФОП-ЄП? Можна. На це запитання відповіли представники Держкомпідприємництва в листі від 03.02.11 р. № 999 (див. ком. « І підприємець, і найманий працівник — фізособа може виступати одночасно в двох статусах, якщо підприємницька діяльність не пов’язана з виконанням його трудових обов’язків» // «БТ», 2011, № 14, с. 6).

Так, у цьому листі зазначено, що ФОП-ЄП може бути найманим працівником за умови, якщо його підприємницька діяльність не пов’язана з виконанням посадових обов’язків як працівника підприємства (установи, організації або фізособи) і здійснюється у вільний від таких обов’язків час.

При цьому єдиним податком обкладатимуться доходи, отримані в статусі підприємця. Ці висновки робимо на підставі п.п. 165.1.36 і п. 292.6 ПКУ .

У результаті маємо таку ситуацію: можна бути найманим працівником, але тільки щодо діяльності, яка відрізняється від підприємницької діяльності, а якщо займатися діяльністю, відмінною від підприємницької, — необхідно сплачувати податки як звичайна фізособа. У такій ситуації ЄВС буде сплачено двічі з обох видів доходу:

1) у статусі ФОП-ЄП ніяк не можна «ухилятися» від сплати ЄВС, навіть якщо діяльність не провадиться (розмір — мінімальний страховий внесок);

2) у статусі звичайного працівника — ваш роботодавець нараховує ЄВС із зарплати.

Ураховуючи, що обидва випадки сплати ЄВС мають на увазі його сплату виходячи з двох видів доходу, вважаємо, що не можна говорити про подвійне обкладення ЄВС. У цій ситуації має місце визначення розміру ЄВС для двох різних доходів у передбачені для них способи. І, на жаль, як ми писали вище, відсутність доходу на спрощеній системі не звільняє підприємця від сплати ЄВС у мінімальному розмірі. Отже, ЄВС за себе від підприємницької діяльності та ЄВС, сплачений з його зарплати, — різні речі, і в законодавстві не передбачено їх взаємозамінність чи залік «одного виду» ЄВС за рахунок іншого.

Висновок . Сплачувати ЄВС за себе (за статус ФОП-ЄП) потрібно незалежно від того, провадили діяльність чи ні. Підприємницький ЄВС не можна замінити ЄВС із зарплати, тобто не можна, наприклад, не платити підприємницький ЄВС, працюючи офіційно, і навпаки — не можна не платити ЄВС із зарплати, сплачуючи підприємницький. Ці види ЄВС не зараховуються один за одного, тому що вони обчислюються виходячи з різних видів доходів. Звісно, не справедливо сплачувати підприємницький ЄВС при нульових доходах, але з цим зробити нічого не можна — це передбачено чинним законодавством. Тому якщо в якомусь місяці ви працювали як ФОП-ЄП та у вільний час за наймом, то маєте сплатити ЄВС за себе як підприємець і ще суму ЄВС сплатить ваш роботодавець виходячи з вашого доходу у вигляді зарплати.

 

Яна ІНДЮХОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі