Теми статей
Обрати теми

Тема тижня. Переходимо на єдиний податок з 2013 року

Редакція БТ
Стаття

ПЕРЕХОДИМО НА ЄДИНИЙ ПОДАТОК З 2013 РОКУ

 

Ось і закінчується перший рік роботи за оновленими правилами роботи на спрощеній системі оподаткування. Увесь цей рік законодавці вдосконалювали Податковий кодекс, у тому числі й «єдиноподатну» главу 1 розділу XIV. Нові правила спрощенки не передбачають щорічного подання заяви для підтвердження права на єдиний податок у наступному році. Тому найближчим часом подаватимуть заяву лише ті, хто переходить на спрощену систему із загальної системи оподаткування.

Сьогоднішня Тема тижня присвячена порядку переходу із загальної системи на сплату єдиного податку. З неї ви дізнаєтеся, що слід ураховувати при виборі групи, і що потрібно зробити, щоб стати єдиноподатником з 2013 року.

Сьогоднішню Тему тижня ми присвячуємо питанням переходу із загальної на спрощену систему з 1 січня 2013 року. Ви дізнаєтеся про нюанси роботи в різних єдиноподаткових групах та про те, як правильно заповнити та подати заяву для переходу та розрахунок доходу, що до нього додається.

Вікторія ЗМІЄНКО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор», v.zmienko@id.factor.ua

 

ЯКИХ УМОВ
НЕОБХІДНО ДОТРИМАТИСЬ,
 ЩОБ СТАТИ ЄДИНОПОДАТНИКОМ
 З 1 СІЧНЯ 2013 РОКУ

 

Показники діяльності

Згідно з п.п. 298.1.4 ПКУ суб’єкт господарювання, який є платником інших податків та зборів відповідно до ПКУ, може прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування шляхом подання Заяви на ЄП до органу ДПС не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу. Такий суб’єкт господарювання може здійснити перехід на спрощену систему оподаткування один раз протягом календарного року.

При цьому в абзаці другому п.п. 298.1.4 ПКУ зазначено: перехід на спрощену систему оподаткування може бути здійснено за умови, що протягом календарного року, що передує періоду переходу на спрощену систему оподаткування, суб’єктом господарювання дотримано вимоги, установлені в п. 291.4 ПКУ.

Нормами п. 291.4 ПКУ передбачено розподіл єдиноподатників на 6 груп: групи 1, 2, 3 і 5 — для ФОП і групи 4 і 6 — для підприємств. У п. 291.4 ПКУ єдиноподатників поділено на групи за ознакою:

1) обсягу отримуваного доходу;

2) кількості найманих працівників;

3) видів діяльності, що здійснюються.

Критерії для розподілу на групи та правила їх контролю показано в табл. 1 на с. 36.

На перший погляд, з абзацу другого п.п. 298.1.4 ПКУ можна зробити висновок: для переходу на ЄП з наступного року необхідно дотриматись у календарному році, що передує року переходу, усіх цих трьох критеріїв (ознак). Інакше кажучи, за рік до переходу на ЄП потрібно працювати вже за правилами роботи єдиноподатника тієї групи, до якої збирається перейти підприємство або підприємець, а саме дотриматись критеріїв чисельності працівників, не перевищити допустимий обсяг доходу і не займатися забороненими для них видами діяльності.

Однак, на наш погляд, достатньо дотриматись вимог щодо перших двох критеріїв: обсягу отриманого доходу і чисельності найманих працівників (для юросіб).

Цей висновок ми робимо на підставі такого.

По-перше , у Заяві на ЄП наводимо дані про обсяг доходу і кількість найманих працівників (для юридичних осіб — середньооблікову чисельність працівників). І при розшифровці доходу окремо не виділяються доходи від заборонених видів діяльності для тієї групи, до якої бажає перейти суб’єкт господарювання.

 

Таблиця 1. Розподіл єдиноподатників на групи
 і додержання критеріїв при виборі групи

Критерій

Групи платників ЄП

ФОП

юридичні особи

група 1

група 2

група 3

група 5

група 4

група 6

1. Обсяг доходу протягом календарного року не перевищує

150 тис. грн.

1 млн грн.

3 млн грн.

20 млн грн.

5 млн грн.

20 млн грн.

Контроль критерію. Цей обсяг має не перевищувати:
— при переході на спрощенку — за календарний рік, що передує року переходу на спрощену систему (при переході на ЄП з 2013 року — за 2012 рік);
— при роботі на спрощенці — за кожен календарний рік роботи у групі (з дати роботи на спрощенці в календарному році)

2. Чисельність працівників

Не використовують працю найманих осіб(1, 2)

Не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають у трудових відносинах, одночасно не перевищує:

Середньооблікова кількість працівників не перевищує 50 осіб

10 осіб(2)

20 осіб(2)

20 осіб(2)

Контроль критерію. Показник контролюємо:
— при переході на спрощенку — на дату переходу на спрощенку має не бути більше найманих працівників, ніж дозволено для групи;
— при роботі на спрощенці — на кожну календарну дату роботи у групі

Контроль критерію. Показник контролюємо:
— при переході на спрощенку — за календарний рік, що передує року переходу на спрощену систему;
— при роботі на спрощенці — за кожен календарний рік роботи у групі (з дати роботи на спрощенці в календарному році)

3. Дозволені види діяльності

Виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або господарська діяльність з надання побутових послуг населенню

Діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам ЄП та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства(3, 4)

Усі, окрім заборонених для всіх спрощенців (названі в п. 291.5 ПКУ(3))

Контроль критерію. Має дотримуватися в період роботи на спрощеній системі

(1) На наш погляд, ФОП групи 1 може залучати сторонніх фізичних осіб до виконання ними робіт (надання послуг) за договорами цивільно-правового характеру — як підприємців, так і звичайних фізичних осіб, котрі не є ФОП. Щоправда, у цьому випадку слід ураховувати, що податківці після запровадження ПКУ активно борються з «фіктивними» трудовими відносинами, завуальованими під роботи (послуги). Тому, залучаючи фізичних осіб до виконання робіт або надання послуг за такими договорами, для уникнення конфліктних ситуацій слід мати на увазі, що такі договори зі звичайними фізичними особами можна укладати, якщо характер робіт, що виконуються (послуг, що надаються), не схожий з трудовими функціями. Наприклад, для ринкових торговців буде підозріло, якщо фізична особа за ЦП-договором надаватиме послуги з пошуку клієнтів та продажу товарів.
(2) Не враховуються наймані працівники, які перебувають у відпустці по вагітності та пологам і у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею 3 або 6 років (п.п. 291.4.1 ПКУ).
(3) ФОП, які здійснюють діяльність із виробництва, постачання, продажу (реалізації) ювелірних і побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння, можуть бути платниками єдиного податку лише груп 3 і 5, застосовуючи безПДВшну ставку ЄП: 5 і 10 % відповідно (п. 291.4 і п.п. 293.3.2 ПКУ).
(4)
Види діяльності, які ФОП групи 2 здійснюють на користь «заборонених» покупців, вважаються для них здійсненням заборонених видів діяльності. У групі 2 не можуть працювати ФОП, які надають посередницькі послуги з купівлі, продажу, оренди та оцінки нерухомого майна.

 

По-друге, самі податківці допускають ситуації, коли за рік до спрощенки суб’єкт міг здійснювати заборонені види діяльності, за які вже під час перебування на спрощенці отримує гроші. Зокрема, ідеться про надання послуг (виконання робіт) ФОП-ЄП групи 2 загальносистемникам, що для групи 2 заборонено. Так, у консультації в ЄБПЗ у розділах 230.01 і 230.08 податківці зазначають, що в разі отримання оплати за надані торік роботи й послуги умови роботи у групі 2 не порушуються. Та й в інших консультаціях в ЄБПЗ, розміщених у розділах 230.01 і 240.01, простежується лише вимога додержання гранично допустимого обсягу доходу і кількості найманих працівників.

Показник чисельності працівників слід контролювати так:

для юридичних осіб — розраховуємо середньооблікову чисельність працівників за 2012 рік, яка не повинна перевищувати 50 осіб. Згідно з абзацом другим п.п. 291.4.1 ПКУ при розрахунку цього показника слід використовувати визначення, наведене в п.п. 14.1.227 ПКУ: «середньооблікова кількість працівників — кількість працівників у юридичних осіб, визначена за методикою, затвердженою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері статистики, з урахуванням усіх найманих працівників і осіб, що працюють за цивільно-правовими договорами та за сумісництвом більш як один календарний місяць, а також найманих працівників представництв, філій, відділень та інших відокремлених підрозділів в еквіваленті повної зайнятості, крім найманих працівників, які перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами та у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею передбаченого законодавством віку». На сьогодні методикою, затвердженою центральним органом виконавчої влади, можна вважати хіба що Інструкцію № 286, а з наведених у ній показників чисельності підійде показник середньої кількості працівників в еквіваленті повної зайнятості (п. 4);

для ФОП — гранична кількість найманих працівників, які перебувають у трудових відносинах з ФОП, не повинна перевищувати встановленої для певної групи на дату переходу. Інакше кажучи, для ФОП не важливий показник кількості працівників за рік до року переходу на спрощенку. Важливо, щоб цей показник був потрібної величини на дату переходу. Так, якщо у 2012 році ФОП використовуватиме найману працю, але 31.12.12 р. звільнить усіх працівників, такий підприємець може з 01.01.13 р. бути єдиноподатником групи 1. Не враховуються при цьому наймані працівники, які перебувають відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами і у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею 3 або 6 років (п.п. 291.4.1 ПКУ).

 

Юридичний статус майбутнього єдиноподатника

Такі обмеження передбачено пп. 291.5.5 — 291.5.7 ПКУ. Так, не можуть бути платниками ЄП:

1) суб’єкти господарювання, у статутному капіталі яких сукупність часток, що належать юридичним особам, котрі не є платниками ЄП, дорівнює або перевищує 25 % (п.п. 291.5.5 ПКУ);

2) представництва, філії, відділення та інші відокремлені підрозділи юридичної особи, яка не є платником ЄП (п.п. 291.5.6 ПКУ);

3) фізичні та юридичні особи — нерезиденти (п.п. 291.5.7 ПКУ).

 

ЯК МАЙБУТНЬОМУ
ЄДИНОПОДАТНИКУ ВИБРАТИ
ГРУПУ ЄДИНОГО ПОДАТКУ

При виборі групи ФОП чи підприємству також слід орієнтуватися на ознаки груп, наведені в п. 291.4 ПКУ:

1) обсяг отримуваного доходу;

2) кількість найманих працівників;

3) види діяльності, що здійснюються.

При цьому при виборі групи величину перших двох ознак (обсяг доходу і чисельність працівників) юридичним особам слід контролювати за календарний рік, що передує року переходу на спрощену систему. А от ФОП за минулий рік контролюють лише обсяг доходу і стежать за тим, щоб на дату переходу на спрощенку у них не працювало більше найманих працівників, ніж дозволено для їх групи.

Водночас при виборі групи майбутній єдиноподатник також має «примірити» на себе ці ознаки й на майбутній календарний рік роботи в єдиноподатному статусі. Це необхідно для того, щоб після першого ж кварталу роботи на спрощеній системі «не вилетіти» зі спрощенки через перевищення кількості найманих працівників або перевищення обсягу доходу (доведеться сплатити ЄП за підвищеною ставкою, що може спричинити втрату економічної привабливості спрощеної системи оподаткування).

Що стосується здійснюваних видів діяльності , то цієї умови необхідно дотримуватись уже працюючи на спрощеній системі. Тому, приймаючи рішення про перехід на ЄП, потрібно враховувати, що для спрощеної системи є заборонені види діяльності (п. 291.5 ПКУ), а для груп 1 і 2 передбачено певні дозволені види діяльності.

Нижче наведемо приклади того, як отриманий обсяг доходу за календарний рік, що передує року переходу на ЄП, і чисельність працівників впливають на вибір групи, до якої зможе перейти майбутній єдиноподатник.

Приклад 1. У 2012 році підприємець отримав дохід у сумі 200 тис. грн. З 2013 року він може перейти лише до груп 2, 3 або 5. Групу 1 підприємець вибрати не може.

Приклад 2. У 2012 році підприємець, працюючи без найманих працівників, отримав дохід у сумі 120 тис. грн. З 2013 року він може вибрати групи 1, 2, 3 і 5.

Крім того, при виборі групи у прикладах 1 і 2 підприємець ще має врахувати й види діяльності, якими він займатиметься на спрощеній системі, а також який обсяг доходу планує отримати і скількох працівників прийняти на роботу.

До планових показників слід поставитися відповідально. У випадку з обсягом доходу необхідно пам’ятати про можливість переходити до «старшої» групи при досягненні й навіть при перевищенні гранично допустимого доходу. Такий перехід може бути добровільним на підставі п.п. 298.1.5 ПКУ (граничний обсяг не досягнуто) і обов’язковим — згідно з п. 293.8 ПКУ (коли граничний обсяг уже перевищено).

Приклад 3. У 2012 році підприємець, працюючи без найманих працівників, отримав дохід у сумі 120 тис. грн. З 2013 року він може вибрати групи 1, 2, 3 і 5. Якщо ФОП торгуватиме лише на ринку, не використовуючи найманих працівників, то йому доцільно починати з «наймолодшої» групи, поступово переходячи до «старшої». Так, спочатку потрібно вибрати групу 1. Потім при наближенні обсягу отриманого з початку календарного року роботи на спрощенці доходу до суми 150 тис. грн. підприємцю з наступного кварталу доцільно перейти до групи 2 (за власним рішенням чи обов’язково — якщо обсяг доходу перевищений). Після цього, наближаючись за розміром доходу з початку календарного року до 1 млн грн., слід перейти до групи 3 (добровільно чи обов’язково). При наближенні доходу до 3 млн грн. слід перейти до групи 5. Таким чином вийде, що при постійному щоквартальному переході до «старшої» групи ФОП за календарний рік побуває в усіх чотирьох єдиноподатних групах для ФОП.

Водночас не завжди використання спочатку «молодшої» групи може бути вигідним. Так, відразу влитися до лав спрощенців у «найстарших» групах 5 і 6 ми радимо тим суб’єктам, які вже в першому кварталі роботи на спрощеній системі планують отримати єдиноподатний дохід, що перевищує допустимий для груп 3 (> 3 млн грн.) і 4 (> 5 млн грн.).

Що стосується чисельності працівників, то при виборі групи планувати цю ознаку потрібно тільки ФОП, оскільки лише для них передбачено її зміну: для групи 2 — не більше 10 осіб, для груп 3 і 5 — не більше 20 осіб, а для групи 1 узагалі не дозволяється приймати на роботу працівників (крім цивільно-правових відносин).

Якщо в момент прийняття рішення у ФОП працює більше працівників, ніж йому буде дозволено у відповідній групі, подати до такої групи Заяву на ЄП, на наш погляд, ФОП має право. При цьому до дати початку роботи в такій групі необхідно звільнити «зайвих» працівників.

Приклад 4. ФОП у 2012 році працює на спрощеній системі оподаткування. У листопаді 2012 року в нього працевлаштовано 15 осіб. З 01.01.13 р. він планує стати єдиноподатником групи 2. Вважаємо, що ФОП може перейти з 1 січня 2013 року до групи 2, якщо до 01.01.13 р. звільнить 5 «зайвих» для нього працівників.

Що стосується здійснюваних видів діяльності , то тут потрібно виходити з того, що на вибір групи вони впливатимуть лише при виборі групи 1 або 2, оскільки тільки для них ПКУ встановлено обмеження порівняно з іншими групами. Крім того, для груп 3 і 5 постане питання з вибором ставки (ПДВшна чи безПДВшна) при здійсненні операцій з ювелірними виробами.

Нагадаємо ці обмеження (табл. 2 на с. 39).

 

Таблиця 2. Вимоги до здійснюваних видів діяльності для груп 1, 2 і 3

Яку умову має бути виконано

Пояснення

1

2

Група 1

Торгівля має бути роздрібною

Визначення роздрібної торгівлі беремо з п. 4.4 ДСТУ 4303:2004 «Роздрібна та оптова торгівля. Терміни та визначення понять»: роздрібна торгівля — вид економічної діяльності у сфері товарообороту, що охоплює купівлю-продаж товарів кінцевому споживачу та надання йому торговельних послуг.

Тож дозволеною роздрібною торгівлею для фізичних осіб групи 1 буде продаж товарів безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання. А якщо товар продається іншому суб’єкту господарювання (ФОП, підприємству), то тут торгівля вже набуватиме ознак оптової, яку для групи 1 заборонено.

Водночас, ураховуючи публічний характер договору роздрібної торгівлі, ЦКУ не вимагає відстежувати, як буде використано товар. Тому можемо стверджувати, що підприємець не повинен відстежувати подальший некомерційний характер використання проданого ним товару

Торгівля має здійснюватися з торговельних місць на ринках

Визначення торговельного місця наведено в декількох документах:

1) п. 13 Правил торгівлі на ринках: ним є площа, відведена для розміщення необхідного для торгівлі інвентарю (вагів, лотків тощо) та здійснення продажу продукції з прилавків (столів), транспортних засобів, причепів, візків (у тому числі ручних), у контейнерах, кіосках, палатках тощо. Розмір торговельного місця визначається у правилах торгівлі на ринках, що затверджуються відповідно до законодавства;

2) п. 3.4 Порядку № 638/109: торговельне місце на ринку — торговельна площа встановлених розмірів для здійснення продажу товарів та/або надання послуг згідно з планом території ринку окремим суб’єктом господарювання або фізичною особою.

Із пп. 10 і 20 Правил торгівлі на ринках можна зробити висновок про можливість працювати у групі 1 ФОП, який орендує певне приміщення під магазин на підставі договору з ринком, оскільки такий магазин можна вважати торговельним місцем на ринку. Але податківці заперечують проти цього (розділ 230.01 ЄБПЗ)

Побутові послуги надаються лише населенню(1)

Це прямо випливає з п.п. 1 п. 291.4 ПКУ. Тому такі послуги не можна надавати іншим ФОП та підприємствам.

Перелік побутових послуг для цілей спрощеної системи наведено в п. 291.7 ПКУ

Група 2

Послуги надавати лише платникам ЄП та/або населенню(1)

Це правило поширюється й на надання побутових послуг.

До послуг у розумінні ПКУ слід відносити не лише договори на надання послуг, а й договори на виконання робіт, а також договори оренди.

Надавати в оренду нерухоме майно ФОП групи 2 може з урахуванням обмеження щодо площі, установленого п.п. 291.5.3 ПКУ.

Надання послуг забороненим контрагентам прирівнюється до здійснення заборонених видів діяльності (розділ 230.12 ЄБПЗ // див. Пошту тижня «Дохід єдиноподатника: роз’яснення з ЄБПЗ» // «БТ», 2012, № 21, с. 32).

У разі надання послуг при виборі між групами 2 і 3 (5) ФОП має враховувати, хто споживатиме таку послугу: дозволений контрагент або заборонений. І для виконання вимоги п.п. 2 п. 291.4 ПКУ головне, щоб послуга, яку надає підприємець групи 2, фактично споживалася платником ЄП або населенням (УПК № 137 // «БТ», 2012, № 10, с. 10(1)).

Виробляти і продавати товари, здійснювати діяльність у сфері громадського харчування ФОП групи 2 може незалежно від статусу своїх покупців

Обмеження щодо окремих видів діяльності

Не можна займатися:

1) виробництвом, постачанням, продажем (реалізацією) ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення і напівдорогоцінного каміння — можна лише у групах 3 і 5 на безПДВшних ставках 5 і 10 % відповідно;

2) посередницькими послугами з купівлі, продажу, оренди та оцінки нерухомого майна (група 70.31 КВЕД-2005, у КВЕД-2010 — група 68.31 «Агентства нерухомості») — можна тільки у групах 3 і 5 на будь-якій ставці.

З 01.07.12 р. для ФОП, у тому числі для групи 2, дозволено:
— кур’єрську діяльність;
— надання послуг зв’язку в діяльності, що не підлягає ліцензуванню;
— продаж корисних копалин місцевого значення (добувати не можна)

Групи 3 і 5

Операції з ювелірними виробами лише на безПДВшних ставках

З 01.07.12 р. дозволено працювати на спрощеній системі ФОП, які займаються виробництвом, постачанням, продажем (реалізацією) ювелірних і побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення і напівдорогоцінного каміння. Але при цьому ФОП може вибрати групу 3 або 5 із безПДВшною ставкою 5 або 10 % відповідно

(1) Докладніше про поняття населення, а також про нюанси роботи у групі 2 див. у статті «Послуги єдиноподатника групи 2: як боротися за право працювати у групі 2 при проживанні відряджених працівників» // «БТ», 2012, № 42, с. 16.

 

Також зверніть увагу: якщо ФОП-ЄП планує одночасно здійснювати кілька видів діяльності, дозволених для різних груп, то вибрати слід «старшу» групу — поєднувати одночасно дві групи не можна.

Приклад 5. У ФОП є кафе, а також він займається ріелторською діяльністю. Діяльність у сфері ресторанного господарства дозволено для групи 2, а ріелторська — тільки для групи 3 або 5. Тому ФОП може вибрати лише групу 3 або 5. Приклад заповнення Заяви на ЄП на вибір групи 3 зі ставкою 5 % наведено на с. 46.

 

ПОСЛІДОВНІСТЬ ПЕРЕХОДУ
 НА СПРОЩЕНУ СИСТЕМУ

Етап 1. Складаємо Розрахунок доходу (див. розділ «Заповнюємо Розрахунок доходу та Заяву на ЄП» на с. 41).

Етап 2. Заповнюємо Заяву на ЄП (див. розділ «Заповнюємо Розрахунок доходу та Заяву на ЄП» на с. 41).

Етап 3. Подаємо Заяву на ЄП до органу ДПС не пізніше ніж за 15 днів до початку кварталу переходу. При переході на ЄП з 2013 року останній день подання Заяви 14 грудня 2012 року (16 грудня — вихідний (неділя), перенесення на наступний робочий день ПКУ не передбачено).

Зверніть увагу: якщо Заяву на ЄП подано та зареєстровано в органі ДПС, то відкликати її назад не вийде, оскільки це не передбачено ПКУ. Таку позицію податківці озвучили в розділі 230.01 ЄБПЗ. У цьому випадку відмовитися від спрощеної системи можна лише в загальному порядку, відпрацювавши як мінімум один квартал.

Етап 4. ФОП подає на реєстрацію Книгу ОД при виборі безПДВшної ставки ЄП: групи 1, 2, 3 (ставка ЄП 5 %) і 5 (ставка ЄП 10 %) або Книгу ОДВ — при виборі ПДВшної ставки ЄП: групи 3 (ставка ЄП 3 %) і 5 (ставка ЄП 7 %).

Етап 5. Заповнюємо та подаємо до органу ДПС:

Заяву на ПДВ — при виборі неплатником ПДВ ПДВшної ставки ЄП: ФОП — групи 3 (ставка ЄП 3 %) і 5 (ставка ЄП 7 %), юридичні особи — групи 4 (ставка ЄП 3 %) і 6 (ставка ЄП 7 %);

Заяву на анулювання ПДВ — для платників ПДВ, які обирають безПДВшну ставку: ФОП — групи 1, 2, 3 (ставка ЄП 5 %) і 5 (ставка ЄП 10 %), юридичні особи — групи 4 (ставка ЄП 5 %) і 6 (ставка ЄП 10 %).

Строк подання цих заяв у ПКУ не регламентовано. Головне — подати їх до початку кварталу переходу на ЄП. Щоб у податківців було достатньо часу здійснити реєстраційні процедури, рекомендуємо подати ці документи разом із Заявою на ЄП.

Етап 6. Отримуємо Свідоцтво ЄП, Свідоцтво платника ПДВ (при переході на ПДВшний ЄП, якщо до цього не були платником ПДВ) та Книгу ОД (Книгу ОДВ).

Орган ДПС має видати Свідоцтво ЄП протягом 10 календарних днів від дня подання Заяви на ЄП, тобто при поданні Заяви на ЄП в останній день (14.12.12 р.) Свідоцтво ЄП має бути видано вже 24.12.12 р.

Свідоцтво ЄП підтверджує те, що ФОП або підприємство є єдиноподатником. Його копію ФОП видаватиме своїм контрагентам, щоб вони не утримували при виплаті доходу податок на доходи фізичних осіб.

У Свідоцтві ЄП груп 1 і 2 буде зазначено види діяльності, що відповідають установленій ставці ЄП. Якщо в майбутньому ФОП вирішить їх розширити, то необхідно буде уточнити ці дані, подавши Заяву на ЄП (п. 299.12 ПКУ; про те, як це зробити, див. у Пошті тижня «Як додати до Свідоцтва ЄП новий вид діяльності та перекодуватися із КВЕД-2005 на КВЕД-2010?» // «БТ», 2012, № 34, с. 14).

Оригінал Свідоцтва ЄП зберігається у платника податку та пред’являється працівникам контролюючих органів, яким надано відповідні функціональні повноваження на проведення перевірки. Копію Свідоцтва слід розмістити на робочому місці найманого працівника або суб’єкта господарювання.

Замість втраченого або зіпсованого Свідоцтва ЄП буде видано дублікат згідно з Порядком видачі свідоцтва.

Етап 7. Оскарження відмови органу ДПС (якщо відмовлено у видачі Свідоцтві ЄП). У цьому випадку є два варіанти оскарження:

1) до податкового органу вищого рівня скаргу слід подати протягом 10 днів, наступних за днем, коли платника податків було ознайомлено з рішенням, яке, на його думку, порушує його права чи законні інтереси;

2) до суду — необхідно подати адміністративний позов до окружного адмінсуду за своїм місцезнаходженням.

Про процедуру оскарження докладніше читайте у статті «Як боротися за спрощенку, або Чи можна зобов’язати податківців видати Свідоцтво платника єдиного податку?» // «БТ», 2012, № 12, с. 30.

Згідно з п.п. 298.1.4 ПКУ суб’єкт господарювання може здійснити перехід на спрощену систему оподаткування один раз протягом календарного року. У цьому випадку до уваги береться факт переходу суб’єкта господарювання на єдиний податок, а не кількість випадків подання Заяви на ЄП (подання Заяв на ЄП, щодо яких отримано відмову, не враховуємо).

Скажемо кілька слів про перехід на спрощену систему новозареєстрованих суб’єктів господарювання. Згідно з п.п. 298.1.2 ПКУ вони стають єдиноподатниками так:

1. ФОП груп 1 і 2 — якщо до закінчення місяця, в якому відбулася державна реєстрація, подали Заяву на ЄП до груп 1 і 2, вважаються платниками ЄП з першого числа місяця, наступного за місяцем, в якому виписано Свідоцтво ЄП . Отже, ті єдиноподатники, які зареєстровані у грудні 2012 року, при поданні до кінця місяця Заяви стануть єдиноподатниками з 01.01.13 р.

2. ФОП груп 3 і 5, юридичні особи груп 4 і 6 — при поданні Заяви на ЄП протягом 10 днів від дня державної реєстрації вважаються платниками єдиного податку з дня їх державної реєстрації.

Тепер докладніше розглянемо порядок заповнення Розрахунку доходу і Заяви на ЄП.

 

ЗАПОВНЮЄМО РОЗРАХУНОК
 ДОХОДУ ТА ЗАЯВУ НА ЄП

Форми Заяви на ЄП та Розрахунку доходу затверджено наказом № 1675, а порядок їх подання регламентується Порядком подання заяви.

Зверніть увагу: після змін до глави 1 розділу XIV ПКУ, що набрали чинності з 01.07.12 р. і з 12.08.12 р., ні форму Заяви на ЄП, ні Порядок подання заяви змінено не було. Але існує імовірність того, що найближчим часом такі зміни буде внесено (див. публікацію у «ВПСУ», 2012, № 37, с. 12).

Заяву на ЄП має бути подано до органу ДПС (п. 4 Порядку подання заяви):

1) особисто;

2) поштою.

В електронному вигляді подати Заяву на ЄП поки що не можна. На це вказують і податківці в розділі 230.01 ЄБПЗ. Однак така можливість на сьогодні планується у проекті Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо подальшого вдосконалення адміністрування податків та зборів» № 11285.

При відправленні Заяви на ЄП поштою слід керуватися Порядком № 799. Що стосується граничного строку відправлення, то його для Заяви на ЄП не регламентовано. Податківці в цьому випадку вважають датою подання Заяви на ЄП дату надходження її до податкового органу, тобто дату реєстрації в журналі реєстрації вхідної кореспонденції (розділ 230.01 ЄБПЗ). Тому радимо не зволікати з відправленням поштою, щоб потім не дискутувати з податківцями.

У табл. 3 (с. 42) наведемо поля, що заповнюються в Заяві на ЄП при переході на спрощену систему оподаткування з 01.01.13 р., а в табл. 4 (с. 43) — поля, що заповнюються в Розрахунку доходу.

 

Таблиця 3. Порядок заповнення Заяви на ЄП при переході з 2013 року

Поле

Порядок заповнення

1

2

1

«Найменування органу державної податкової служби»

Вписуємо найменування податкового органу, в якому суб’єкт господарювання перебуває на обліку

2

«Код за ЄДРПОУ, або реєстраційний номер облікової картки платника податків (ідентифікаційний номер), або серія та номер паспорта*»

ФОП зазначає реєстраційний номер облікової картки платника податків — ФОП (ідентифікаційний номер). Якщо фізична особа через свої релігійні переконання відмовилася від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомила про це відповідний податковий орган і має відмітку в паспорті, то в цьому полі вона може проставити серію та номер паспорта.

Юридична особа вказує код платника податку згідно з ЄДРПОУ

3

«Найменування суб’єкта господарювання або прізвище, ім’я та по батькові фізичної особи — підприємця»

ФОП указує прізвище, ім’я та по батькові повністю.

Юридична особа вказує повне найменування відповідно до реєстраційних документів

4

«Дані документа, що підтверджують державну реєстрацію юридичної особи та/або фізичної особи — підприємця (назва, номер, дата)»

Тут зазначаємо дані свідоцтва про держреєстрацію (для зареєстрованих до 07.05.11 р.) або дані виписки з Єдиного держреєстру (для зареєстрованих з 07.05.11 р.)

5.1

«Обрання або перехід на спрощену систему оподаткування**»

Проставляємо дату, з якої плануємо перейти на спрощену систему. При переході з 2013 року вказуємо «01 січня 2013 р.»

6

«Податкова адреса суб’єкта господарювання»

ФОП зазначає свою податкову адресу (місце проживання).

Юридична особа вказує податкову адресу (місцезнаходження) платника, відомості про якого містяться в ЄДРПОУ

7

«Місце провадження господарської діяльності»

Зазначаємо індекс, найменування населеного пункту, адресу, тобто конкретну адресу здійснення діяльності. Якщо місць здійснення діяльності кілька, наводимо всі (див. приклад заповнення Заяви на ЄП на с. 46.

У разі здійснення діяльності в попередньо не визначених місцях (торгівля на виставках, ринках тощо) ФОП може вказати: «Торгівля на ринках України» та/або «Торгівля на виставках України» тощо (розділ 230.01 ЄБПЗ // «БТ», 2012, № 37, с. 45).

При здаванні приміщень в оренду податківці хочуть бачити в цьому полі всі адреси розташування нерухомого майна, що здається в оренду (розділ 230.01 ЄБПЗ)

8

«Обрана ставка єдиного податку при переході на спрощену систему оподаткування»

Проставляємо обрану ставку та групу

9

«Кількість осіб, які одночасно перебувають з фізичною особою — підприємцем у трудових відносинах, або середньооблікова чисельність працівників у юридичної особи»

Юридична особа вказує показник середньої кількості працівників в еквіваленті повної зайнятості згідно з п. 4 Інструкції № 286 за 2012 рік, що не повинен перевищувати 50 осіб.

ФОП указує граничну кількість найманих працівників, котрі перебувають у трудових відносинах з ФОП, що не повинна перевищувати встановленої для певної групи на дату переходу. Зверніть увагу: на наш погляд, цей показник зазначаємо станом на 1 січня 2013 року, а не на дату подання Заяви на ЄП. Але! Головне, щоб на дату переходу на спрощену систему (на 01.01.13 р.) у ФОП дійсно не було «зайвих» працівників, інакше, як і у випадку з доходом (див. поле 12), можна не отримати Свідоцтво ЄП на підставі п.п. 1 п. 299.9 ПКУ

10

«Обрані види діяльності згідно з КВЕД ДК 009:2005»

З 01.07.12 р. заповнюють лише ФОП груп 1 і 2. При цьому види діяльності необхідно брати з КВЕД-2010.

Радимо зазначити якомога більшу кількість найменувань видів діяльності, якими планується займатися, щоб надалі не потрібно було вносити зміни до Свідоцтва ЄП.

При отриманні Свідоцтва ЄП проконтролюйте, щоб усі види, зазначені в Заяві на ЄП, були вписані до нього.

Зверніть увагу: податківці в консультації, розміщеній у розділі 230.09 ЄБПЗ (діяла до 01.07.12 р.), указували: якщо в Заяві на ЄП буде зазначено заборонені для груп 1 і 2 види діяльності, це буде підставою для відмови у видачі Свідоцтва ЄП (див. статтю «Єдиний податок для підприємців: роз’яснення з ЄБПЗ» // «БТ», 2012, № 19, с. 24)

10.1

«У разі здійснення виробництва (з пункту 10):»

У цьому полі ФОП груп 1 і 2, які здійснюють виробництво продукції, указують види (назви) виготовлюваної продукції

11

«Наявність податкового боргу, крім безнадійного податкового боргу, що виник унаслідок дії обставин непереборної сили (форс-мажорних обставин):»

Згідно з п.п. 291.5.8 ПКУ не можуть бути платниками ЄП ФОП та юридичні особи, які на день подання Заяви на ЄП мають податковий борг, крім безнадійного податкового боргу, що виник унаслідок дії обставин непереборної сили (форс-мажорних обставин). Отже, перед поданням Заяви радимо звіритися зі своїм органом ДПС на предмет боргу.

Крім того, наявність у суб’єкта господарювання, який утворюється в результаті реорганізації (крім перетворення) будь-якого платника податків, непогашених податкових зобов’язань або податкового боргу, що виникли до такої реорганізації, є підставою для відмови у видачі Свідоцтва ЄП (п.п. 2 п. 299.9 ПКУ)

12

«Обсяг доходу за попередній календарний рік становить (пункт 5 Розрахунку доходу за попередній календарний рік, що передує року переходу на спрощену систему оподаткування)**»

До цього поля всі особи, які подають Заяву на ЄП, вписують розмір доходу за 2012 рік. Він має не перевищувати допустимий дохід для групи, до якої хоче потрапити майбутній єдиноподатник, інакше його не переведуть на спрощену систему.

Показник поля 12 має дорівнювати показнику поля 5 Розрахунку доходу, доданого до Заяви на ЄП.

Докладніше про визначення цього доходу див. у табл. 4

13

«Розрахунок доходу за попередній календарний рік, що передує року переходу на спрощену систему оподаткування за попередній календарний рік, додається Ö» або «-»)**»

Проставляється відмітка в разі, якщо до Заяви на ЄП додано Розрахунок доходу. При переході на спрощену систему із загальної з 01.01.13 р. Розрахунок подають обов’язково

Х

«Суб’єкт господарювання»

Заяву на ЄП підписує керівник юридичної особи.

ФОП підписує Заяву особисто.

Проставляється також дата (краще — дата подання) Заяви на ЄП.

Проставляється відбиток печатки, для ФОП — за наявності

 

Таблиця 4. Порядок заповнення Розрахунку доходу при переході з 2013 року

Поле

Порядок заповнення

1

2

1

«Найменування органу державної податкової служби»

2

«Код за ЄДРПОУ, реєстраційний номер облікової картки платника податків (ідентифікаційний номер) або серія та номер паспорта*»

3

«Найменування суб’єкта господарювання або прізвище, ім’я та по батькові фізичної особи — підприємця»

4

«Дані документа, що підтверджують державну реєстрацію юридичної особи або фізичної особи — підприємця (назва, номер, дата)»

Поля 1 — 4 заповнюємо так само, як аналогічні поля Заяви на ЄП (див. табл. 3 на с. 42)

Х

«Відомості щодо державної реєстрації протягом календарного року: первинна повторна»

Проставляємо відмітку у відповідній комірці

5

«Доходи, отримані суб’єктом господарювання за попередній календарний рік**

У цьому полі необхідно вказати дохід, розрахований за такими правилами:

1. Керуючись п. 292.14 ПКУ, дохід, отриманий у 2012 році на загальній системі оподаткування, «переводиться» в єдиноподатний дохід з використанням правил підрахунку доходу, передбачених ст. 292 ПКУ. Незважаючи на те що правила визначення доходу (ст. 292) з 01.07.12 р. змінювалися, слід застосовувати правила визначення доходу, що діють на дату подання Заяви на ЄП (1).

 

2. Якщо у 2012 році частину року суб’єкт господарювання працював на спрощеній системі, дохід за такий період потрібно брати в сумі, в якій його було задекларовано в податковій декларації з ЄП (перераховувати його за новими правилами визначення доходу, на наш погляд, не потрібно).

3. Заява на ЄП подається до закінчення 2012 року (не пізніше ніж за 15 календарних днів), і на дату подання (не пізніше 14.12.12 р.) не можна визначити дохід, фактично отриманий за весь 2012 рік, тобто з 1 січня по 31 грудня. Чи потрібно розраховувати прогнозний дохід за недопрацьовані дні, як це було за часів «старої» спрощенки, роз’яснень немає. Ми вважаємо, що включати прогнозний дохід до Розрахунку доходу і в полі 12 Заяви на ЄП не потрібно — достатньо вказати фактично отриманий дохід за період з 01.01.12 р. до дати подання Заяви на ЄП. Але ви мусите враховувати: якщо фактично (з урахуванням доходу за невключений період) за весь 2012 рік ви отримаєте дохід більший, ніж гранично допустимий для групи, до якої плануєте потрапити, то буде порушено умови переходу на ЄП. І навіть якщо вам видадуть Свідоцтво ЄП після отримання декларації про доходи, податківці можуть його анулювати як на підставі п.п. 6 п. 299.15 ПКУ, так і при перевірці — згідно з п. 299.16 ПКУ. Ураховуйте це при виборі собі групи.

4. Абзацом четвертим п.п. 298.1.4 ПКУ передбачено: якщо суб’єкт господарювання протягом календарного року, що передує року обрання спрощеної системи оподаткування, самостійно прийняв рішення про припинення ФОП, то при переході на спрощену систему оподаткування для розрахунку доходу за попередній календарний рік уключається вся сума доходу, отриманого такою особою в результаті здійснення господарської діяльності за такий попередній календарний рік. Наприклад, якщо 30 березня 2012 року ФОП втратив свій підприємницький статус, а з 20.06.12 р. знову був зареєстрований підприємцем, то дохід ураховуємо за весь період роботи підприємцем: за 01.01.12 р. — 30.03.12 р. і за 20.06.12 р. — 31.12.12 р.

5. До підрахунку доходу не включається дохід, отриманий як компенсація (відшкодування) за рішенням суду за будь-які попередні (звітні) періоди (п. 292.15 ПКУ)

5.1

«доходи у грошовій формі (готівковій та/або безготівковій)***»

Визначаємо за касовим методом. Те, що було відвантажено (надано) до переходу на ЄП, але не оплачено, участі в розрахунку не бере

5.2

«сума кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності»

На наш погляд, такий дохід повинні враховувати лише ФОП, які планують перейти до групи 3 на ставку 3 %, та підприємства (групи 4 і 6).

Що стосується ФОП групи 5, які обрали ПДВшну ставку ЄП 7 %, то логічно й їм уключати в дохід списану кредиторську заборгованість. Однак прямо в пп. 292.3 і 292.6 ПКУ цього для них не передбачено (див. Тему тижня «Податковий кодекс: чергова порція податкових «поліпшень» // «БТ», 2012, № 35, с. 33)

5.3

«вартість безоплатно отриманих протягом звітного періоду товарів (робіт, послуг)»

Ураховуємо лише вартість товарів (робіт, послуг), отриманих згідно з письмовими договорами дарування та іншими письмовими договорами, укладеними відповідно до законодавства, що не передбачають грошової чи іншої компенсації їх вартості або їх повернення, а також вартість товарів, отриманих на відповідальне зберігання та використаних суб’єктом господарювання

5.4

«інші доходи»

Не зовсім зрозуміло, що показувати в цьому полі. Вважаємо, що тут слід показати дохід, отриманий на загальній системі з використанням негрошових форм розрахунків, тоді як у полі 5.1 наводимо дохід, сплачений грошима.

Також тут можна показати спірні доходи, які податківці бажають уключати в доходи для ЄП. Наприклад, для ФОП — це суми поповнення поточного рахунка, які ми не вважаємо доходами, а ДПСУ чомусь вирішила їх уключити в дохід (див. Пошту тижня «Наслідки поповнення поточного рахунка ФОП власними коштами» // «БТ», 2012, № 34, с. 21)

Х

«Загальна сума отриманих доходів (пункт 5.1 + пункт 5.2 + пункт 5.3 + пункт 5.4)»

Цю суму переносимо до поля 12 Заяви на ЄП. Якщо ця сума більша, ніж гранично допустима для групи, до якої планує перейти суб’єкт господарювання, то потрібно переглянути вибір групи

(1) Про оновлені правила визначення доходу читайте в Темі тижня «Податковий кодекс: аналізуємо зміни» // «БТ», 2012, № 29, с. 22.

 

Приклад заповнення Заяви на ЄП на вибір групи 3 зі ставкою 5 % наведемо на с. 46, а Розрахунку доходу, що додається до неї, — на с. 45. На закінчення бажаємо зробити правильний вибір групи і ставки ЄП, що дозволить ефективно здійснювати свою підприємницьку діяльність. Процвітання вам та вашому бізнесу!

 

img 1

 

img 2

img 3

 

Документи і скорочення Теми тижня

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.10 р. № 2755-VI.

ЦКУ — Цивільний кодекс України від 16.01.03 р. № 435-IV.

КВЕД-2005 — Класифікація видів економічної діяльності ДК 009:2005, затверджена наказом Держкомстату від 26.12.05 р. № 375.

КВЕД-2010 — Класифікація видів економічної діяльності ДК 009:2010, затверджена наказом Держкомтехрегулювання від 11.10.10 р. № 457.

Інструкція № 286 — Інструкція зі статистики кількості працівників, затверджена наказом Держкомстату від 28.09.05 р. № 286.

Правила торгівлі на ринках — Порядок здійснення торговельної діяльності та правила торговельного обслуговування на ринку споживчих товарів, затверджені постановою КМУ від 15.06.06 р. № 833.

Порядок № 799 — Порядок оформлення поштових відправлень із вкладенням матеріалів звітності, розрахункових документів та декларацій, затверджений постановою КМУ від 28.07.97 р. № 799.

Порядок № 638/109 — Порядок розрахунку цін на послуги та оренду торговельних приміщень (площ) та їх обслуговування на ринках з продажу продовольчих та непродовольчих товарів, затверджений наказом Держкомтехрегулювання та Мінекономіки від 30.06.09 р. № 638/109.

Наказ № 1675 — наказ Мінфіну «Про затвердження форми свідоцтва платника єдиного податку та порядку видачі свідоцтва, форми та порядку подання заяви про застосування спрощеної системи оподаткування та форми розрахунку доходу за попередній календарний рік» від 20.12.11 р. № 1675.

Порядок подання заяви — Порядок подання заяви про застосування спрощеної системи оподаткування, затверджений наказом Мінфіну від 20.12.11 р. № 1675.

Порядок видачі свідоцтва — Порядок видачі свідоцтва платника єдиного податку, затверджений наказом Мінфіну від 20.12.11 р. № 1675.

УПК № 137 — Узагальнююча податкова консультація щодо віднесення до певної групи (другої або третьої) платників єдиного податку фізичних осіб — підприємців, які здійснюють діяльність з надання послуг, затверджена наказом ДПСУ від 20.02.12 р. № 137.

Книга ОД — Книга обліку доходів (затверджена наказом МФУ від 15.12.11 р. № 1637).

Книга ОДВ — Книга обліку доходів і витрат (затверджена наказом МФУ від 15.12.11 р. № 1637).

Розрахунок доходу — Розрахунок доходу за попередній календарний рік, що передує року переходу на спрощену систему оподаткування (затверджений наказом МФУ від 20.12.11 р. № 1675).

Заява на ПДВ — Реєстраційна заява платника податку на додану вартість (форма № 1-ПДВ).

Заява на анулювання ПДВ — Заява про анулювання реєстрації платника податку на додану вартість (форма № 3-ПДВ).

Заява на ЄП — Заява про застосування спрощеної системи оподаткування (затверджена наказом МФУ від 20.12.11 р. № 1675).

Свідоцтво ЄП — Свідоцтво платника єдиного податку.

ЄБПЗ — Єдина база податкових знань, розміщена на офіційному сайті ДПСУ: www.sts.gov.ua

ЄП — єдиний податок.

ФОП — фізична особа — підприємець.

ФОП-ЄП — фізична особа — підприємець — платник єдиного податку.

ЮО-ЄП — юридична особа — платник єдиного податку.

«ВПСУ» — журнал «Вісник податкової служби України».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі