Теми статей
Обрати теми

Про індексацію грошових доходів

Редакція БТ
Лист від 12.10.2012 р. № 385/10/136-12

ІНДЕКСАЦІЯ ГРОШОВИХ ДОХОДІВ:

чергові роз’яснення нових правил від Мінсоцполітики

Лист Міністерства соціальної політики України від 12.10.12 р. № 385/10/136-12

«Про індексацію грошових доходів»

 

Як ви вже здогадалися, лист, що коментується, чергове роз’яснення Мінсоцполітики щодо недавніх змін, унесених постановою КМУ від 13.06.12 р. № 526 до Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою КМУ від 17.07.03 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078)*. Нові правила розрахунку індексації набрали чинності з 21.06.12 р.

Урахування премій при індексації . Листом, що коментується, відкликано лист Мінсоцполітики від 06.08.12 р. № 169/20/137-12** і, як результат, продемонстровано нову позицію з питання участі премій у проведенні порівняльних розрахунків для визначення базового місяця при підвищенні зарплати.

Премії, якщо вони мають постійний характер, є об’єктом для нарахування індексації. Проблема в тому, як ураховувати премії, які мають постійний характер, але сума яких із місяця в місяць змінюється. На думку Мінсоцполітики, яку викладено в цьому листі, якщо відбувається підвищення грошового доходу з урахуванням постійних виплат, котрі входять до його складу, і одночасно збільшується розмір премії, то при порівнянні суми підвищення грошового доходу та суми індексації премія повинна враховуватися. Якщо виплата премії не має постійного характеру, при визначенні базового місяця для проведення індексації розмір премії може не враховуватися.

Ми розуміємо це так, що місяць може бути визнано базовим, якщо, по-перше, премія виплачується постійно, а по-друге, підвищується її розмір (у відсотках або у фіксованій сумі). Інакше кажучи, на постійній основі змінюються умови надання премії, унаслідок чого фізична особа стабільно отримуватиме більший дохід. У такому разі премія може враховуватися і при порівнянні з доходом після підвищення (чи перевищує підвищення суму можливої індексації).

Якщо розмір премії нестабільний (наприклад, в одному місяці 5 % від окладу, у наступному — 25 %, а через місяць премія взагалі не нараховується), то збільшення доходу в окремому місяці через нарахування більшої суми премії не визначає цей місяць базовим. Відповідно така премія не враховується і під час проведення порівняльних розрахунків з метою індексації.

Сума індексації при не повністю відпрацьованому місяці . У сьогоднішньому листі Мінсоцполітики знову порушує питання про порядок нарахування суми індексації в разі, якщо працівник відпрацював неповний робочий місяць (хворів, перебував у відпустці). У попередніх роз’ясненнях (відкликаний лист від 06.08.12 р. № 169/20/137-12, лист від 27.08.12 р. № 261/10/136-12***) уже викладалася позиція, що фіксована сума індексації нараховується пропорційно відпрацьованим дням. Там же було зроблено застереження, що аналогічно (тобто пропорційно відпрацьованим робочим дням) потрібно виплачувати й суму індексації, що продовжує нараховуватися працівнику, в якого не підвищується зарплата. Тоді ми висловили припущення, що й поточну індексацію, на думку Мінсоцполітики, у таких випадках потрібно нараховувати не в повному обсязі, а у пропорційному співвідношенні.

У сьогоднішньому листі автор листа підтверджує цю думку. Обґрунтування — при нарахуванні виплат за невідпрацьований час (лікарняні, відпускні) розраховується середній заробіток, в якому враховано суму індексації, нараховану в місяцях розрахункового періоду. На нашу думку, це неправильно і суперечить нормам Порядку № 1078. Вважаємо: як і раніше, поточна сума індексації має нараховуватися на доходи, що є об’єктом нарахування індексації, у межах прожиткового мінімуму в повному обсязі , тобто вона не повинна додатково урізатися відсотковим співвідношенням до відпрацьованих робочих днів. Раніше Мінпраці надавав такі самі роз’яснення (лист від 30.10.03 р. № 024-130). Але сьогодні, як бачимо, позиція змінилася: і фіксовану, і поточну суму індексації Мінсоцполітики вимагає нараховувати пропорційно відпрацьованому часу.

 

* Ці зміни ми вивчали в консультації «Індексація: аналізуємо зміни» // «БТ», 2012, № 27, с. 14.

** Див. ком. «Нюанси визначення суми індексації: роз’яснення від Мінсоцполітики» // «БТ», 2012, № 37, с. 10.

*** Див. ком. «Індексація доходів: якщо працівник відпрацював неповний місяць — неоднозначні роз’яснення Мінсоцполітики» // «БТ», 2012, № 42, с. 6.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі