Теми статей
Обрати теми

Про нарахування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на виплати померлому працівнику

Редакція БТ
Лист від 22.10.2012 р. № 21362/

ЄВС ІЗ ВИПЛАТ
ПОМЕРЛОМУ ПРАЦІВНИКУ:

неоднозначні роз’яснення ПФУ

Лист Пенсійного фонду України від 22.10.12 р. № 21362/н-11

«Про нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на виплати померлому працівнику»

 

У листі, що коментується, Пенсійний фонд України (далі — ПФУ) зауважив, що єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі — ЄВС) на виплати, нараховані померлому працівнику, нараховується та сплачується на загальних підставах.

Нагадаємо виплати, які роботодавець має нарахувати й виплатити померлому працівнику за період до припинення трудових відносин у зв’язку зі смертю:

— зарплату за відпрацьований працівником час до смерті;

— лікарняні (якщо їх не було нараховано до дати смерті або коли смерть настала в період, підтверджений лікарняним листком);

— компенсацію за невикористані дні відпусток.

Також через роботодавця буде виплачено допомогу на поховання за рахунок коштів Фонду з тимчасової втрати працездатності, а сам роботодавець може виплатити допомогу на поховання за рахунок своїх коштів*.

ПФУ в листі, що коментується, нагадав, що платниками ЄВС згідно з абзацом другим п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону про ЄВС** є підприємства, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту). До бази обкладення ЄВС відповідно до ч. 1 ст. 7 Закону про ЄВС уключається зарплата (основна, додаткова, заохочувальні та компенсаційні виплати), винагороди за цивільно-правовими договорами та лікарняні.

Таким чином, на зарплату за відпрацьований працівником час та лікарняні ЄВС потрібно нараховувати. Допомоги на поховання не є об’єктом для справляння ЄВС. А от щодо компенсації за невикористані дні відпусток не все так однозначно.

Так, у консультації працівника ПФУ «Компенсація за невикористану відпустку, нарахована працівнику у зв’язку з розірванням трудового договору внаслідок смерті, не обкладається ЄВС» («БТ», 2012, № 12, с. 46) прямо вказано на таке: оскільки компенсація за невикористані дні відпустки є виплатою за невідпрацьований час і нараховується після розірвання трудового договору, ЄВС з цієї виплати не справляється. А от у недавній консультації (Пошта тижня «Нарахування єдиного внеску на суми компенсації за невикористану відпустку» // «БТ», 2012, № 40, с. 32) думка працівників ПФУ стала не такою однозначною і звучить аналогічно наведеній у сьогоднішньому листі, що коментується: на суми компенсації за не використану померлим працівником відпустку ЄВС нараховується і сплачується на загальних підставах.

Що пенсійники хотіли сказати словосполученням «нараховується і сплачується на загальних підставах»? Чи це відсилання до правил, передбачених законодавством, і, зокрема, до Закону про ЄВС, що застосовуються для справляння ЄВС із сум компенсації? Чи це вказівка на обов’язкове нарахування ЄВС на суму компенсації, коли її нараховуємо померлому працівнику? Але тоді незрозуміло, чому не можна було прямо зазначити, що із сум компенсації ЄВС сплачувати потрібно!

На наш погляд, логічніше в цій ситуації підходити до справляння ЄВС як і в разі нарахування компенсації звільненому працівнику. При цьому позиція ПФУ щодо справляння ЄВС із суми компенсації за невикористані дні відпусток звільненим працівникам залежить від моменту нарахування компенсації: нараховано до звільнення — ЄВС нараховуємо, а якщо після дати звільнення — не справляємо (листи ПФУ від 03.03.11 р. № 4149/05-10 // «БТ», 2011, № 15, с. 9 і від 18.10.11 р. № 22373/03-20 // «БТ», 2012, № 6, с. 12). Аргумент для ненарахування ЄВС на суму компенсації після дати звільнення — компенсація є платою за невідпрацьований час.

У ситуації зі смертю працівника датою смерті припиняється дія трудового договору (лист Мінпраці від 31.12.10 р. № 284/06/186-10). Але фактично це відбувається після дати смерті («заднім числом»), коли родичі принесуть роботодавцю копію довідки про смерть працівника. Усі належні померлому виплати роботодавець нарахує також у день отримання від родичів свідоцтва про смерть, але не «заднім числом» (датою смерті). Тож і виходить, що практично завжди виплати померлому буде нараховано після дати смерті — дати припинення дії трудового договору. А оскільки так, то, керуючись логікою ПФУ щодо компенсації, нарахованої звільненому працівнику, можна зробити висновок, що не слід нараховувати ЄВС на суму компенсації, нарахованої померлому працівнику, адже її нараховують після дати припинення трудового договору.

Але в усних поясненнях працівники ПФУ вказують на таке: сьогоднішній лист, що коментується, потрібно розуміти як підтвердження необхідності справляти ЄВС із суми компенсації за невикористану відпустку, нарахованої померлому працівнику.

 

* Про порядок оподаткування таких виплат читайте у Шпаргалці бухгалтера «Розрахунок з працівником при звільненні» // «БТ», 2012, № 45, с. 19.

** Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.10 р. № 2464-VI.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі