Теми статей
Обрати теми

Про вимоги місцевих податкових органів щодо подання податкових звітів

Редакція БТ
Лист від 21.08.2012 р. № 647/0/61-12/18-4015

ЗВІТНІСТЬ
В ЕЛЕКТРОННОМУ ВИГЛЯДІ

зобов’язані подавати лише великі
 та середні підприємства

Лист Державної податкової служби України від 21.08.12 р. № 647/0/61-12/18-4015

«Про вимоги місцевих податкових органів щодо подання податкових звітів»

 

Під час приймання звітності за 9 місяців 2012 року питання здавання звітності в електронному вигляді було доволі гострим. У багатьох районних ДПІ відмовлялися приймати звітність на паперових носіях від усіх суб’єктів господарювання, уключаючи приватних підприємців.

У зв’язку з виникненням такої ситуації Федерація професійних спілок України звернулася до ДПСУ за роз’ясненнями, на що отримала відповідь у листі, що коментується. Так, головне податкове відомство України незворушно роз’яснює, що обов’язковість подання податкової звітності до податкових органів в електронній формі з додержанням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством, запроваджено лише для платників податків, які належать до великих та середніх підприємств (п. 49.4 Податкового кодексу України, далі — ПКУ). Усі інші платники можуть подавати звітність в електронній формі за власним бажанням.

Дійсно, згідно з ПКУ так усе і є, однак податківці на місцях вважають інакше, про що свідчить їх рішучий намір перевести всіх суб’єктів на здавання звітності в електронному вигляді. Переваги такої форми подання беззаперечні, про що докладно розповідає ДПСУ в листі, що коментується:

— електронну звітність можна подавати після 18 години, у вихідні та святкові дні, безпосередньо з офісу, домівки, інтернет-кафе без черг та спілкування з податківцями;

— податківці безкоштовно розповсюджують відповідне програмне забезпечення;

— договір про визнання електронних документів також можна укласти в електронній формі;

— податківці безкоштовно видають посилені сертифікати відкритих ключів для підписання електронної звітності.

Але в тих категорій платників, які не підпадають під обов’язкові випадки, має залишатися право вибору — скористатися благами технічного прогресу чи ні.

Після бійки, як мовиться, кулаками не махають, проте на майбутнє тим суб’єктам, в яких прийняли звітність за 9 місяців або за жовтень 2012 року в паперовому вигляді «востаннє», варто озброїтися листом, що сьогодні коментується. Вимагайте від інспектора письмового пояснення відмови у прийнятті звітності для того, щоб мати підстави для оскарження цих незаконних дій. Для тих, хто не хоче сваритися з інспектором, залишається варіант подання звітності поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення, але зробити це необхідно не пізніше ніж за 10 днів до закінчення граничного строку подання звітності.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі