Теми статей
Обрати теми

Податкові зобов'язання, податковий кредит і декларація з ПДВ

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Податкові зобов’язання, податковий кредит і декларація з ПДВ

 

Запитання

Відповідь

Податкові зобов’язання

Підприємство внесло до статутного капіталу юридичної особи велику рогату худобу. Чи потрібно нараховувати ПЗ(1) та виписувати ПН на таку операцію?

Так, потрібно. Будь-яка передача права на розпорядження товарами (термін «товари» в широкому розумінні охоплює й необоротні активи) як власником є постачанням (п.п. 14.1.191 ПКУ)

Ломбард користується пільгою з ПДВ при продажу заставного майна (п. 197.12 ПКУ). У декларації з ПДВ такі операції відображаються як звільнені від обкладення ПДВ. Чи потрібно якось підтверджувати право на користування такою пільгою?

Ні, при поданні декларації не потрібно. Такі операції слід розшифрувати в таблиці 2 додатка Д6 до декларації з ПДВ, а підтверджувати правомірність користування пільгою потрібно лише при перевірці

Покупець заборгував за відвантажений товар «А» 20 тис. грн. Він бере рахунок на товар «Б» і за цим рахунком сплачує 18 тис. грн. Чи потрібно складати ПН на таку оплату?

Так, потрібно, оскільки така оплата — це перша подія для операції з продажу товару «Б»

Платник ЄП зі сплатою ПДВ відвантажив товар, а оплата надійшла частково. На яку суму виписувати ПН?

У загальному випадку ПЗ виникають на всю суму відвантаження (за першою подією). Касовий метод виникнення ПЗ може застосовуватися при виконанні підрядних будівельних робіт (ч. 2 п. 187.1 ПКУ), а також обов’язково застосовується при постачанні товарів/послуг з оплатою за бюджетні кошти (п. 187.7 ПКУ) та постачанні товарів/послуг, перелічених у п. 187.10 ПКУ

Отримали передоплату, ПН не виписали. Як виправити помилку?

Потрібно виписати ПН датою виникнення ПЗ, відобразити її в Реєстрі за поточний місяць з позначкою «ПНУ» у гр. 4 розділу I Реєстру і подати уточнюючий розрахунок (див. статтю «Виправлення помилок у декларації з ПДВ» // «БТ», 2012, № 39, с. 8)

Автомобіль було придбано неплатником ПДВ, а на момент його продажу підприємство вже зареєстроване платником ПДВ. Чи потрібно нараховувати ПЗ? Як визначити базу оподаткування, якщо ціна нижча за балансову вартість?

При продажу нараховувати ПЗ потрібно. База оподаткування визначається виходячи зі звичайної ціни (п. 188.1 ПКУ), яка до 01.01.13 р. визначається за правилами, установленими п. 1.20 Закону про податок на прибуток, а з 01.01.13 р. визначатиметься за правилами, передбаченими ст. 39 ПКУ

Податковий кредит

ФОП на загальній системі оподаткування купив вантажний автомобіль. Чи можна ПДВ уключити до ПК?

Можна, якщо автомобіль придбано для використання в господарській діяльності, що обкладається ПДВ

Перераховано аванс за товар «А» (продавцем виписано ПН та зареєстровано в ЄРПН), а фактично отримано товар «Б». Що загрожує покупцю, якщо продавець не видасть нову ПН або РК до старої ПН?

Покупець не має права на ПК. Єдиний спосіб зберегти право на ПК — подати скаргу на постачальника (додаток Д8 до декларації з ПДВ)

Декларація з ПДВ

Як на законних підставах добровільно (на прохання податківців) відмовитися від залишку в ряд. 24 декларації з ПДВ?

Зменшити показник у ряд. 24 декларації з ПДВ можна або на підставі рішення податкового органу (за результатами перевірки), або на підставі уточнюючого розрахунку

Декларація з ПДВ — з від’ємним значенням (імпорт).
У наступному періоді виникли ПЗ, що перекриваються таким від’ємним значенням, але податківці все одно вимагають сплатити ПДВ до бюджету (показник ряд. 18). Як бути?

Такі вимоги є незаконними. Сплаті до бюджету підлягає лише показник ряд. 25 декларації з ПДВ

(1) Використані скорочення:

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.10 р. № 2755-VI;

Закон про податок на прибуток — Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР (у загальній частині втратив чинність з 01.04.11 р.);

ЄП — єдиний податок;

ЄРПН — Єдиний реєстр податкових накладних;

ПК — податковий кредит;

ПН — податкова накладна;

ПЗ — податкові зобов’язання;

Реєстр — Реєстр виданих та отриманих податкових накладних;

РК — розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної;

ФОП — фізична особа — підприємець.

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі