Теми статей
Обрати теми

Про проведення перевірок

Редакція БТ
Лист від 16.10.2012 р. № 4014/21/01/01-12

ПЕРЕВІРКИ
ІНСПЕКЦІЇ З ПРАЦІ:

які документи можуть
 вимагати перевіряючі;
коли виноситься припис

Лист Державної інспекції України з питань праці від 16.10.12 р. № 4014/21/01/01-12

«Про проведення перевірок»

 

У листі, що коментується, Держнаглядпраці надано відповіді на запитання про те, які документи може вимагати інспектор з питань праці для перевірки та в яких випадках він виносить припис про усунення порушень.

Відповідаючи на запитання про перелік документів, які може вимагати інспектор з питань праці при проведенні перевірки, Держнаглядпраці навів список документів, що стосуються оформлення трудових відносин ( див. «Які документи має право вимагати інспектор з питань праці для перевірки» на с. 10). І цей перелік не є вичерпним, оскільки Держнаглядпраці зауважила, що перелік документів, необхідних для проведення перевірки, а також необхідність надання пояснень посадовими особами суб’єкта господарювання визначаються інспектором самостійно залежно від питань, що підлягають вивченню.

Зверніть увагу: перелік питань, що підлягають вивченню під час перевірки, міститься в Акті перевірки додержання суб’єктами господарювання законодавства про працю та загальнообов’язкове державне соціальне страхування (затверджено наказом Мінсоцполітики від 02.07.12 р. № 390*). У ньому також згадуються й документи, на підставі яких можуть перевірятися ці питання.

Із приводу випадків, коли інспектор виносить припис про усунення порушень, Держнаглядпраці з посиланням на п. 7 Порядку проведення перевірок посадовими особами Державної інспекції України з питань праці та її територіальних органів, затвердженого наказом Мінсоцполітики від 02.07.12 № 390*, зауважила, що припис виноситься, якщо в акті перевірки зазначено хоча б один факт порушення законодавства з питань праці. Форму припису затверджено наказом Мінсоцполітики від 02.07.12 р. № 390.

 

Які документи має право вимагати інспектор
 з питань праці для перевірки

Витяг із листа від 16.10.12 р. № 4014/21/01/01-12

«Інспектор при проведенні перевірки має право вимагати документи, що підтверджують факти додержання або порушення вимог законодавства з питань праці (трудові книжки працівників, особові картки, книга обліку руху трудових книжок, заяви працівників про прийняття, переведення, звільнення тощо, накази про прийняття, переведення, переміщення, звільнення, відсторонення від роботи працівників, надання відпусток, установлення їм доплат, премій, надбавок, суміщення професій (посад), виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника, утримання коштів із заробітної плати, штатні розписи (розцінки), попередження працівників про скорочення штату або чисельності працівників, зміну істотних умов праці, табелі обліку робочого часу, відомості нарахування заробітної плати, документи, що підтверджують факт виплати заробітної плати, інші документи, що містять необхідну для перевірки інформацію), а також документи, які визначають статус роботодавця (статут, положення), повноваження керівника суб’єкта господарювання (контракт, наказ або розпорядження про призначення на посаду), установлюють трудовий розпорядок та умови праці (правила внутрішнього трудового розпорядку, колективний договір, положення про оплату праці, графіки відпусток). Перелік документів, необхідних для проведення перевірки, а також необхідність надання пояснень посадовими особами суб’єкта господарювання визначаються інспектором самостійно залежно від питань, що підлягають вивченню».

 

* Див. ком. «Перевірки інспекції з праці: Мінсоцполітики затвердило Порядок і форми документів, що оформляються при цьому» // «БТ», 2012, № 35, с. 10.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі