Теми статей
Обрати теми

На сьогодні звітність про торгівлю алкоголем і тютюновими виробами роздрібні торговці не подають

Редакція БТ
Відповідь на запитання

На сьогодні звітність про торгівлю алкоголем
і тютюновими виробами роздрібні торговці не подають

Чи затверджені на сьогодні форми звітів з роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами?

(м. Харків)

 

Нагадаємо, що з 01.08.12 р. — з моменту набрання чинності змінами, що внесені Законом України від 04.07.12 р. № 5039-VI* до Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» від 19.12.95 р. № 481/95-ВР (далі — Закон № 481), — подавати звіт про обсяги виробництва та/або обігу (в тому числі імпорту та експорту) спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів мають усі без винятку суб’єкти господарювання, які отримали передбачені Законом № 481 ліцензії, на виробництво або імпорт, експорт спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів, оптову торгівлю спиртом, оптову та роздрібну торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами (оновлена частина третя ст. 16 Закону № 481).

До цієї дати від подання звітності звільнялися суб’єкти господарювання, які отримали ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами (роздрібні торговці алкоголем і тютюновими виробами).

При цьому періодичність та строки подання звітності, як і орган влади, якому вона подається, залишилися незмінними. Отже, як і раніше, подається вищезгаданий звіт щомісяця до 10 числа місяця, наступного за звітним до органу уповноваженого Кабміном видавати такі ліцензії, тобто регіональних управлінь Департаменту САТ ДПАУ, які виступають структурними підрозділами органу виконавчої влади, що уповноважений видавати такі ліцензії.

Але хоча в ст. 16 Закону № 481 і міститься вимога, про те, що роздрібні торговці алкогольними напоями та тютюновими виробами мають подавати таку звітність, форми звітності, яка давала б змогу їм відзвітувати, на сьогодні не затверджено.

Існуючі форми (№ 1-РС, № 2-РС, № 3-РС, затверджені наказом ДПАУ від 13.10.05 р. № 449 та № 1-ОА та 1-ОТ, затверджені наказом ДПАУ від 27.04.06 р. № 228) не поширюються на роздрібних торговців алкоголем та тютюновими виробами. Тому виникає запитання: чи слід взагалі подати таку звітність і якщо так, то за якою формою?

На наш погляд, оскільки на сьогодні не затверджено відповідні форми звітності для роздрібних торговців алкогольними напоями і тютюновими виробами, подавати таку звітність ці суб’єкти господарювання не повинні.

Такий висновок зробили і податківці у консультації, наведеній у ЄБПЗ** розд. 10.10 («БТ», 2012, № 41, с. 44), в якій вони, зокрема, зазначили: виконання норми Закону № 481 щодо порядку подання, форми звітності та відповідальності суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність у сфері роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами, можливе після приведення чинних нормативно-правових актів у відповідність до вимог Закону. Відповідно, відсутні підстави для застосування до роздрібних торговців штрафу за ст. 17 Закону № 481 у розмірі 1700 грн. за неподання чи несвоєчасне подання такого звіту (на це вказано і у консультації у розд. 10.10 ЄБПЗ)

Підсумовуючи вищесказане, можна стверджувати: оскільки на сьогодні не затверджено форм звітів про обсяги виробництва та/або обігу (в тому числі імпорту та експорту) спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів, які б могли застосовувати роздрібні торговці, подавати такі звіти до органів ДПСУ такі суб’єкти господарювання поки що не повинні.

Про подальший розвиток подій у цій сфері ми будемо оперативно повідомляти на сторінках нашої газети.

 

Сергій ДЕЦЮРА

 

* Див. ком. «Нові штрафи за неподання звітності при торгівлі алкоголем і тютюновими виробами» // «БТ», 2012, № 35, с. 4.

** Єдина база податкових знань, розміщена на офіційному сайті ДПСУ: www.sts.gov.ua

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі