Теми статей
Обрати теми

Про розгляд реєстраційних заяв платників ПДВ

Редакція БТ
Лист від 12.09.2012 р. № 3208/0/71-12/18-3117

РЕЄСТРАЦІЯ
ПЛАТНИКІВ ПДВ:

ДПСУ роз’яснила правила
заповнення та розгляду заяви

Лист Державної податкової служби України від 12.09.12 р. № 3208/0/71-12/18-3117

«Про розгляд реєстраційних заяв платників ПДВ»

 

Нагадаємо, що Законом України від 24.05.12 р. № 4834-VI з 01.07.12 р. було внесено зміни до Податкового кодексу України (далі — ПКУ), зокрема, надано можливість добровільної реєстрації платниками ПДВ «усіх бажаючих»*. Однак, як показує практика, податківці на місцях неохоче реєструють платниками ПДВ таких «добровольців».

* Див. Тему тижня «Податковий кодекс: аналізуємо зміни» // «БТ», 2012, № 29, с. 22, статтю «ПДВ-реєстрація: нова Реєстраційна заява, нові правила» // «БТ», 2012, № 30, с. 38.

У листі, що коментується, головний податковий орган звернув увагу підлеглих органів ДПС на ці зміни та роз’яснив порядок заповнення реєстраційної заяви платника ПДВ (ф. № 1-ПДВ).

Так, тепер не є обов’язковими для заповнення в реєстраційній заяві:

— останній рядок розділу 7 «Обсяги постачання товарів (послуг) іншим платникам ПДВ _____________ гривень, що становить ______ відсотків»;

— розділи 8 та 9 (дані про статутний капітал та балансову вартість активів).

Рішення про реєстрацію особи платником ПДВ приймається за результатами розгляду реєстраційної заяви та документів, як підтверджуючих постачання товарів/послуг і відповідність заявника вимогам ст. 180, п. 181.1 та п. 182.1 ПКУ**. При цьому підтвердженням відповідності таким вимогам є будь-які первинні документи бухгалтерського обліку, що засвідчують факт здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню (акт виконаних робіт, касовий чек, платіжне доручення тощо), складені відповідно до вимог Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затвердженого наказом МФУ від 24.05.95 № 88.

** Достатньо, щоб суб’єкт господарювання був «особою» згідно з п.п. 14.1.139 ПКУ та здійснював оподатковувані операції (хоча б одну таку операцію протягом останніх 12 місяців на будь-яку суму).

На наш погляд, щоб виконати ці вимоги достатньо копії таких документів (хоча б одного) додати до реєстраційної заяви та вказати про це в розділі 14.

Крім того, податківці описали порядок розгляду реєстраційної заяви (див. «Розгляд реєстраційної заяви у податковому органі»).

 

Розгляд реєстраційної заяви у податковому органі

Витяг із листа ДПСУ від 12.09.12 р. № 3208/0/71-12/18-3117, що коментується

«Згідно з розділом 4 Порядку взаємодії між структурними підрозділами органів ДПС з питань реєстрації та обліку платників податків, затвердженого наказом ДПС України від 01.08.2012 р. № 671, реєстраційні заяви платників ПДВ (разом із додатками) подаються до загального відділу (канцелярії) органу ДПС, після чого передаються до підрозділу інформатизації та обліку платників податків для внесення даних із заяви до інформаційного фонду реєстру платників ПДВ засобами IС центрального рівня «WEB-реєстрація платників ПДВ», перевірки (звірки) реєстраційних (облікових) даних тощо.

Встановлений порядок взаємодії не передбачає будь-який попередній розгляд та/або візування реєстраційних заяв іншими структурними підрозділами органу ДПС , в тому числі шляхом залучення працівників податкової міліції з питань реєстрації платників ПДВ та видачі свідоцтв. Реєстрація платників ПДВ відбувається за результатами розгляду реєстраційних заяв та поданих документів виключно посадовими особами підрозділу інформатизації та обліку платників податків та, у разі необхідності, підрозділу оподаткування юридичних (фізичних) осіб. Листи на адресу заявників із пропозицією подати нову заяву або про відмову у реєстрації платником ПДВ (із обґрунтуванням і посиланням на конкретні пункти та статті Кодексу) складаються та направляються підрозділом інформатизації та обліку платників податків. Інші структурні підрозділи органу ДПС здійснюють заходи в межах своїх функціональних обов’язків виключно після реєстрації платників ПДВ.

Разом з цим звертаємо увагу на нові строки реєстрації (перереєстрації) платників ПДВ — 5 робочих днів (п. 183.9 ст. 183 Кодексу)».

 

Отже, ДПСУ наполягає на безумовному дотриманні підпорядкованими органами ДПС чинних положень ПКУ щодо порядку, умов та строків реєстрації платників ПДВ.

Сподіваємось, що податківці будуть сумлінно виконувати такі вказівки.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі