Теми статей
Обрати теми

Особливості уточнення плати за землю при зміні НГО у 2012 році

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Особливості уточнення плати
за землю при зміні НГО у 2012 році

Місцева рада переглянула нормативно-грошову оцінку земель. Відповідне рішення була оприлюднене 01.06.12 р., але про це нам стало відомо лише 01.08.12 р. У зв’язку з цим податківці почали вимагати отримувати нову довідку про нормативно-грошову оцінку земель і подати уточнюючі декларації з плати за землю починаючи зі звітності за червень 2012 р. Чи є вимоги податківців законними?

(Дніпропетровська обл.)

 

Таке запитання напевно виникло через те, що з 01.07.12 р. набрав чинності Закон України від 24.05.12 р № 4834-VI* (далі — Закон № 4834), відповідно до якого було уточнено правила затвердження органами місцевого самоврядування нових розмірів нормативно-грошової оцінки (далі — НГО) земельних ділянок, а саме, доповнено ст. 271 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) новим пунктом (п. 271.2 ПКУ).

* Див. Тему тижня «Податковий кодекс: аналізуємо зміни» // «БТ», 2012. № 29, с. 22.

Відповідно до п. 271.2 ПКУ , якщо орган місцевого самоврядування затверджує нові розміри НГО земельних ділянок, то рішення про таку зміну слід офіційно оприлюднити до 15 липня року, що передує року, в якому буде застосовуватись нова НГО земель (плановий період). Якщо таке оприлюднення відбудеться пізніше встановленої дати, то застосовувати нову НГО земель слід не раніше початку бюджетного періоду, що настає за плановим періодом.

Тобто, якщо рішення органу місцевого самоврядування, відповідно до якого змінюється розмір НГО земельних ділянок, було оприлюднене до 15.07.12 р., то нова НГО має діяти з 01.01.13 р., якщо ж таке оприлюднення відбудеться 15.07.12 р. або пізніше, то новий розмір НГО має застосовуватися лише починаючи з 01.01.14 р.

Ця норма, як сказано вище, набрала чинності 01.07.12 р, а тому і правила визначення нової НГО для земельних ділянок установлені п. 271.2 ПКУ чинні лише з цієї дати.

У вашому випадку орган місцевого самоврядування встановив нову НГО до набрання чинності Законом № 4834, тобто коли норми п. 271.2 ПКУ ще не діяли. У зв’язку з цим використовувати нову НГО платники плати за землю мають з дати, визначеної органом місцевого самоврядування, тобто з 01.06.12 р., а не з дати, визначеної у п. 271.2 ПКУ.

При цьому не має значення те, що про такі зміни платник дізнався лише 01.08.12 р., оскільки визначальне місце займає дата затвердження нової НГО органом місцевого самоврядування, а не дата доведення цього рішення до платника**. Напевно, саме для уникнення таких непорозумінь законодавець і вніс ці зміни до ПКУ.

** Зауважимо, що рішення органу місцевого самоврядуванні про перегляд НГО згідно з п. 5 ст. 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.97 р. № 280/97-ВР набирає чинності з дня його офіційного оприлюднення, якщо органом місцевого самоврядування не встановлено пізніший строк набрання його чинності. Тому якщо рішення про перегляд НГО було оприлюднене до 01.07.12 р., то застосовувати НГО слід із дати вказаної у цьому рішенні.

Отже, підсумовуючи вище сказане, робимо висновок, що вимоги податківців, щодо отримання нової Довідки (витягу) про розмір нормативної грошової оцінки земельної ділянки (нагадаємо, така довідка подається разом із звітністю щоразу при затвердженні нової НГО) і уточнення даних нарахованої плати за землю за періоди, які минули, шляхом подання Уточнюючої декларації є цілком законними. Детальніше про уточнення нарахованої плати за землю див. консультацію « Земельний податок: уточнення податкового зобов’язання» // «БТ», 2012, № 31, с. 36.

У подальшому, тобто після 01.07.12 р., застосування рішення про зміну НГО земель з метою оподаткування буде відбуватися з урахуванням норм п. 271.2 ПКУ, а тому ситуацій з уточненням даних за минулі періоді через непоінформованість платників земельного податку звітності на повинно бути, оскільки у платника буде як мінімум півроку для того, щоб дізнатись про зміну НГО.

 

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі