Теми статей
Обрати теми

Про затвердження Порядку оплати праці членів окружних та дільничних виборчих комісій з виборів народних депутатів України

Редакція БТ
Постанова від 05.09.2012 р. № 848

ОПЛАТА ПРАЦІ ЧЛЕНІВ
 ВИБОРЧКОМУ —

Кабмін затвердив Порядок
для окружних та дільничних комісій

Постанова Кабінету Міністрів України від 05.09.12 р. № 848

«Про затвердження Порядку оплати праці членів окружних та дільничних виборчих комісій з виборів народних депутатів України»

 

Напередодні чергових виборів постановою, що коментується, Кабмін, керуючись ст. 47 Закону України «Про вибори народних депутатів України» від 17.11.11 р. № 4061-VI (далі — Закон про вибори), затвердив Порядок оплати праці членів окружних та дільничних виборчих комісій з виборів народних депутатів України (далі — Порядок).

Чим же цікавий цей Порядок для роботодавців? Насамперед відзначимо, що працівники, які працюють за основним місцем роботи, можуть бути членами окружних та дільничних виборчих комісій з виборів народних депутатів. На період роботи в комісії вони звільняються від своїх посадових обов’язків (ст. 36 Закону про вибори). Причому окремі члени комісії (не більше 3 осіб) звільняються на роботі від своїх посадових обов’язків тільки зі збереженням стажу, а оплату отримують на підставі укладеного з ними цивільно-правового договору (додаток 1 до Порядку) за рахунок коштів держбюджету (ч. 6 ст. 36 Закону про вибори). Саме оплату праці таких членів і регламентує Порядок. Для укладення такого договору працівник має надати, крім копії паспорта та коду, складені його роботодавцем (п. 2 Порядку):

1) довідку про звільнення від виконання виробничих чи службових обов’язків за основним місцем роботи (у Порядку не йдеться зовсім про її форму, мабуть, слід скласти її в довільній формі, а на період звільнення від роботи видати наказ);

2) довідку з основного місця роботи про середню заробітну плату, розмір якої розраховано згідно з Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок № 100; виходячи із зарплати за останні 2 календарні місяці). Оплата праці члена виборчої комісії, звільненого від виконання виробничих чи службових обов’язків за основним місцем роботи, не може бути нижчою від його середньої заробітної плати за основним місцем роботи (ч. 2 ст. 47 Закону про вибори).

У свою чергу, працівник, керуючись п. 6 Порядку, протягом усього періоду повноважень виборчої комісії може вимагати для надання роботодавцю довідки про виконання обов’язків члена виборчої комісії (додаток 2 до Порядку), у якій зазначається період роботи в комісії згідно з укладеною угодою.

Роботодавець за місцем роботи оплачуваних членів комісії середній заробіток не виплачує, а зберігає за працівником тільки стаж (ч. 6 ст. 36 Закону про вибори).

Якщо до роботи в комісії в робочий час залучаються члени комісії, які не отримують оплату згідно з Порядком, то слід керуватися ч. 11 ст. 36 Закону про вибори: «На час безпосереднього виконання обов’язків члена виборчої комісії (участь у засіданнях комісії, інших заходах на виконання цього Закону чи рішень комісії) на кожного члена виборчої комісії поширюються гарантії і компенсації, передбачені законодавством для працівників на час виконання ними державних або громадських обов’язків у робочий час. Члени виборчої комісії звільняються від виконання службових обов’язків за місцем постійної роботи на час, необхідний для здійснення обов’язків члена комісії, на підставі письмового повідомлення голови, заступника голови чи секретаря відповідної виборчої комісії про скликання засідання комісії або рішення виборчої комісії про залучення члена комісії до участі в інших заходах, передбачених цим Законом. Такі повідомлення або рішення повинні містити зазначення дати, часу та запланованої тривалості засідання виборчої комісії чи іншого заходу». При цьому згідно зі ст. 119 Кодексу законів про працю України на час виконання державних чи суспільних обов’язків, якщо згідно з чинним законодавством України ці обов’язки можуть здійснюватися в робочий час, працівникам гарантується збереження місця роботи (посади) та середнього заробітку. Тому працівника, який надасть письмове повідомлення голови, заступника голови чи секретаря відповідної виборчої комісії про скликання засідання комісії чи рішення виборчої комісії про залучення члена комісії до участі в інших заходах, роботодавець наказом (розпорядженням) звільняє його від роботи та виплачує за цей час середній заробіток. Для цих цілей також використовується Порядок № 100, а середній заробіток нараховується виходячи із зарплати за останні 2 календарні місяці.

Період відсутності працівника на робочому місці для роботи в комісії незалежно від джерела оплати днів роботи в комісії роботодавець у Табелі обліку використання робочого часу (форма № П-5) позначає кодом 22 (ІН «Інший невідпрацьований час, передбачений законодавством (виконання державних і громадських обов’язків, допризовна підготовка, військові збори, донорські, відгул і т. ін.»).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі