Теми статей
Обрати теми

Благодійні внески: прибуток та ПДВ

Редакція БТ
Стаття

БЛАГОДІЙНІ ВНЕСКИ:

прибуток та ПДВ

 

Перефразувавши відомий вислів на бухгалтерський лад, отримаємо «Благими намірами вислано дорогу до податкових проблем». Дійсно, операції зі словами «без оплати», «безплатно», «за договором дарування», «без компенсації», «у вигляді благодійного внеску» тощо вимагають підвищеної уваги, адже їх оподаткування ніколи не відрізнялося зрозумілістю та однозначністю. Спробуємо розібратися, що відбувається на сьогодні в податковому обліку безоплатних передач товарів (робіт, послуг), у тому числі благодійних внесків неприбутковим установам та організаціям.

Жанна СЕМЕНЧЕНКО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Податок на прибуток у благодійника

При здійсненні благодійного внеску грошовими коштами ситуація в податковому обліку зрозуміла: якщо ці суми потрапляють під дію п.п. 138.10.6 ПКУ (див. табл. 1 на с. 31), то підприємство має право включити їх до податкових витрат у межах установленого обмеження. Якщо вимоги п.п. 138.10.6 ПКУ не виконуються, то, відповідно, сплачені суми не зменшують оподатковуваний прибуток.

При здійсненні благодійних внесків (пожертвувань) майном ситуація складніша. Проблема податкового обліку безоплатної передачі (в тому числі й у благодійних цілях) зводиться до того, що така операція для цілей оподаткування прирівнюється до продажу (пп. 14.1.202, 14.1.203 ПКУ). У свою чергу, операції з продажу товарів (робіт, послуг) спричинюють виникнення доходів, причому в деяких випадках виходячи зі звичайних цін.

Якщо товари (роботи, послуги) безоплатно передаються звичайному платнику податку на прибуток, то тоді, на наш погляд, є підстави стверджувати, що дохід від такої операції дорівнює нулю. Підставу для цього бачимо в п. 135.4 ПКУ, згідно з яким дохід від операційної діяльності визначається в розмірі договірної (контрактної) вартості, але не менше від суми компенсації, отриманої в будь-якій формі, в тому числі при зменшенні зобов’язань. У цьому випадку договірна вартість (вона ж сума компенсації) дорівнює нулю, тому й дохід від такої операції підприємства має право відобразити в сумі нуль грн.

Це не стосується випадків застосування звичайних цін за операціями продажу. Так, при безоплатній передачі об’єкта, що знаходиться у платника податків у складі основних засобів або у складі нематеріальних активів, дохід визначається виходячи з договірної ціни, але не нижче за звичайну (п. 146.14 ПКУ). Застосовувати звичайні ціни доведеться й у разі безоплатної передачі товарів (робіт, послуг):

— пов’язаним особам (п.п. 153.2.1 ПКУ);

— неплатникам податку на прибуток (п.п. 153.2.3 ПКУ);

— особам, які сплачують податок на прибуток за іншими ставками, ніж платник податків, який передає такі товари (роботи, послуги) (п.п. 153.2.3 ПКУ).

Частіше за все підприємства стикаються з операціями безоплатної передачі у вигляді благодійних внесків та пожертвувань неприбутковим організаціям (благодійним фондам, установам освіти, лікарням, партійним організаціям тощо). Такі організації належать до платників податку на прибуток (п.п. 133.1.4 ПКУ), а отже, підстав для застосування звичайних цін, на нашу думку, немає.

На наш погляд, запропонований підхід найбільш відповідає вимогам ПКУ. Однак зовсім нещодавно ДПСУ видала Узагальнюючу консультацію № 581 , де дійшла висновку, що при безоплатній передачі товарів (робіт, послуг) незалежно від того, хто є їх одержувачем, добродійник — платник податку на прибуток відображає:

— доходи виходячи із звичайних цін;

— витрати у вигляді собівартості товарів (робіт, послуг).

Як бачимо, ДПСУ не робить розрізнення щодо того, кому безоплатно надаються товари (роботи, послуги), і у всіх випадках наказує відображати доходи виходячи зі звичайних цін, але при цьому й визнає право на витрати. Із твердженням про відображення доходів виходячи із звичайних цін у всіх випадках ми не згодні. Водночас роз’яснення, наведені в Узагальнюючій консультації № 581, дають можливість беззастережно включати до податкових витрат собівартість безоплатно переданих товарів (робіт, послуг). Це досить цінна можливість, оскільки безоплатні передачі товарів (робіт, послуг) складно пов’язати з господарською діяльністю підприємства, адже згідно з п.п. 14.1.36 ПКУ таку діяльність має бути спрямовано на отримання доходу. А якщо немає зв’язку з господарською діяльністю, то і права на податкові витрати (навіть у тих випадках, коли виникає дохід виходячи із звичайної ціни) під великим запитанням. Зелене світло податковим витратам у таких випадках дає Узагальнююча консультація № 581, дотримання якої звільняє платників податків від відповідальності.

Витрати у вигляді собівартості безоплатно переданих товарів (робіт, послуг) слід розглядати, як витрати, пов’язані з їх продажем, до якого зараховується й безоплатна передача. При цьому дату виникнення таких витрат потрібно визначати за загальним правилом, установленим п. 138.4 ПКУ, тобто за датою визнання доходів. Додатково, на нашу думку, підприємство має право відобразити в податкових витратах витрати на благодійність у випадках та розмірах, визначених ПКУ (див. табл. 1). Причому витрати в такому разі відображаються за датою фактичного перерахування внесків та/або безоплатної передачі товарів (робіт, послуг) (п.п. 138.5.3 ПКУ).

При невідповідності наведеним у табл. 1 вимогам податкові витрати в межах установлених лімітів підприємство додатково не відображає.

 

Таблиця 1. Право на податкові витрати за затратами на благодійність

Кому й на які цілі

Обмеження за сумою

Норма ПКУ

Рядок Додатка ІВ
до Декларації

1

2

3

4

1. Суми коштів або вартість товарів, виконаних робіт, наданих послуг добровільно перераховані (передані) протягом звітного року до Державного бюджету України або бюджетів місцевого самоврядування, неприбутковим організаціям, визначеним у ст. 157 ПКУ

у межах 4 % оподатковуваного прибутку попереднього звітного року

абз. «а» п.п. 138.10.6

ряд. 06.4.1

2. Суми коштів, перераховані роботодавцями первинним профспілковим організаціям на культурно-масову, фізкультурну та оздоровчу роботу, передбачені колективними договорами (угодами) відповідно до Закону про профспілки

у межах 4 % оподатковуваного прибутку за попередній звітний рік(1)

абз. «б» п.п. 138.10.6

ряд. 06.4.2

3. Суми коштів, перераховані підприємствами всеукраїнських об’єднань осіб, які постраждали в результаті Чорнобильської катастрофи, на яких працює за основним місцем роботи не менше 75 % таких осіб, цим об’єднанням для провадження благодійної діяльності

не більше 10 % оподатковуваного прибутку попереднього звітного року

абз. «в» п.п. 138.10.6(2)

ряд. 06.4.3

4. Суми коштів або вартість майна, добровільно перераховані/передані для цільового використання з метою охорони культурної спадщини установам науки, освіти, культури, заповідникам, музеям, музеям-заповідникам

не більше 10 % оподатковуваного прибутку за попередній звітний рік(2)

абз. «д» п.п. 138.10.6

ряд. 06.4.6

5. Суми коштів або вартість майна, добровільно перераховані/передані на користь резидентів для цільового використання з метою випуску національних фільмів (у тому числі анімаційних) та аудіовізуальних творів

не більше 10 % оподатковуваного прибутку за попередній податковий рік(2)

абз. «е» п.п. 138.10.6

ряд. 06.4.7

(1) Профспілка є неприбутковою організацією, тому при перерахуванні їй коштів платник податків має право скористатися правом на витрати на підставі абз. «а» п.п. 138.10.6 ПКУ. Водночас, якщо профспілці перерахування здійснює роботодавець з метою спрямування коштів на культурно-масову, фізкультурну та оздоровчу роботу, він може скористатися нормою абз. «б» п.п. 138.10.6 ПКУ. Цією нормою передбачено таке: якщо за результатами попереднього звітного року платником податків отримано збиток, то сума коштів, що перераховується, визначається з урахуванням оподатковуваного прибутку, отриманого в році, який передує року декларування такого річного збитку, але не раніше ніж за чотири попередні звітні роки. Отже, права на витрати на підставі абз. «б» п.п. 138.10.6 ПКУ в межах 4 % ліміту підприємство не матиме, якщо останні п’ять років у нього були збитки.

(2) Ця норма, на наш погляд, є окремою додатковою підставою для відображення витрат, тобто не залежить від отримання права на відображення витрат на благодійні внески та пожертвування на підставі абз. «а» п.п. 138.10.6 ПКУ.

 

ПДВ у благодійника

Щодо ПДВ, то операція з безоплатної передачі товарів (робіт, послуг) є об’єктом обкладення, тобто приводить до виникнення податкових зобов’язань з ПДВ. Причому згідно з абз. 5 п. 188.1 ПКУ в разі постачання виробничих або невиробничих засобів, товарів (послуг) без оплати база оподаткування визначається виходячи з договірної вартості, але не нижче за звичайні ціни.

Як наполягають податківці в розд. 130.21 ЄБПЗ при безоплатній передачі товарів (послуг, необоротних активів) сторона, яка передає, — платник ПДВ виписує дві податкові накладні:

— на договірну вартість (тобто на суму 0,00 грн.) виписується «звичайна» податкова накладна, у якій зазначається вид договору, — договір дарування, а форма оплати — без оплати. Оригінал цієї податкової накладної видається одержувачу, якщо він є платником ПДВ. Якщо одержувач не є платником ПДВ, то обидва примірники податкової накладної залишаються у благодійника, а в шапці такої податкової накладної ставиться тип причини «02» (постачання неплатнику ПДВ);

— на вартість переданих товарів (послуг), розраховану виходячи зі звичайної ціни, виписується «додаткова» податкова накладна, що не видається покупцю (тип причини – «12»). При цьому в гр. 3 такої податкової накладної зазначається «звичайна ціна за товарами, послугами, указаними в податковій накладній № _______» (наводиться порядковий номер податкової накладної, виписаної на суму таких безоплатно поставлених товарів (послуг). Обидва примірники такої податкової накладної залишаються у благодійника — платника ПДВ.

На наш погляд, особливої необхідності складати дві податкові накладні при безоплатній передачі товарів немає, але, на жаль, це передбачено в п. 12.2 Порядку № 1397.

Податковий кредит, раніше відображений при придбанні товарів, що безоплатно роздаються (основних засобів, нематеріальних активів), на нашу думку, коригувати не потрібно, оскільки в ПКУ немає прямих норм, що передбачають необхідність такого коригування.

Звернемо увагу на лист ДПСУ від 27.03.12 р. № 5434/6/23-50.0114*. У ньому йдеться про те, що при безоплатній передачі необхідно нарахувати податкові зобов’язання з ПДВ у зв’язку з негосподарським використанням товарів (послуг, необоротних активів) на підставі п. 198.5 ПКУ. Зробимо декілька зауважень. По-перше, вимога про нарахування податкових зобов’язань при негосподарському використанні застосовується тільки, якщо раніше за такими товарами було відображено податковий кредит. По-друге, ця операція призводить до виникнення податкових зобов’язань одночасно за двома підставами — як операція постачання (п. 188.1 ПКУ) і як використання в негосподарській діяльності (п. 198.5 ПКУ). Ми вважаємо, що податкові зобов’язання в цьому випадку нараховуються один раз на підставі п. 188.1 ПКУ. Щодо негосподарського використання товарів, то з цим можна сперечатися у зв’язку з тим, що, як роз’яснюється в Узагальнюючій консультації № 581, ця операція спричинює виникнення доходів у платника податків зі збереженням права на витрати.

* Див. ком. «Визначення бази обкладення ПДВ при безоплатній передачі товарів — роз’яснює ДПСУ» // «БТ», 2012, № 33, с. 8.

Тобто в Узагальнюючій консультації № 581 податківці, по суті, погодилися з тим, що безоплатна передача товарів є використанням їх у госпдіяльності. Інакше б дарувальник не мав права на податкові витрати через положення п.п. 139.1.1 ПКУ.

У ПКУ передбачено низку випадків, коли операції з безоплатної передачі товарів (послуг) не обкладаються ПДВ. У контексті цієї статті звернемо увагу на п.п. 197.1.15 ПКУ, згідно з яким звільняється від обкладення ПДВ надання благодійної допомоги, зокрема безоплатне постачання товарів/послуг благодійним організаціям, утвореним та зареєстрованим відповідно до законодавства, а також надання такої допомоги благодійними організаціями набувачам (суб’єктам) благодійної допомоги відповідно до законодавства про благодійність та благодійні організації, тобто відповідно до Закону про благодійність.

Під безоплатним постачанням слід розуміти постачання товарів/послуг благодійним організаціям та набувачам благодійної допомоги без будь-якої грошової, матеріальної чи інших видів компенсації. У разі недотримання умов, визначених цим підпунктом, такі операції обкладаються ПДВ на загальних підставах.

Важливим моментом при користуванні цією пільгою є виконання вимоги про маркування шляхом нанесення напису «Благодійна допомога. Продаж заборонено» на етикетку, ярлик чи безпосередньо на зовнішню або внутрішню упаковку товару. Під час маркування товарів благодійної допомоги може використовуватися символіка благодійної організації та благодійника.

У цьому випадку також виписуються дві податкові накладні, як і при звичайній неопільговуваній безоплатній передачі товарів (робіт, послуг): одна податкова накладна на договірну вартість у розмірі 0 грн.; друга — на вартість виходячи зі звичайної ціни (тип причини — «12») із заповненням гр. 11 (звільнення від ПДВ) та зазначенням унизу податкової накладної норми ПКУ, якою передбачено пільгу (у цьому випадку — п.п. 197.1.15 ПКУ).

При проведенні звільнених від нарахування ПДВ операцій слід пам’ятати: якщо раніше за такими безоплатно переданими товарами (послугами) було задекларовано податковий кредит, то при їх безоплатній передачі необхідно нарахувати податкові зобов’язання виходячи з бази оподаткування, визначеної згідно з п. 189.1 ПКУ (п.п. «б» п.п. 198.5 ПКУ). База оподаткування згідно з п. 189.1 ПКУ визначається за необоротними активами виходячи з балансової (залишкової) вартості, що склалася станом на початок звітного (податкового) періоду, протягом якого здійснюються такі операції (у разі відсутності обліку необоротних активів — виходячи зі звичайної ціни), а за товарами/послугами — виходячи з вартості їх придбання.

На підтвердження податкових зобов’язань, що виникли, платник зобов’язаний виписати ще одну (третю) податкову накладну (тип причини «09» — постачання для операцій, що звільнені від оподаткування), обидва примірники якої залишаються в нього.

 

Облік у благодійника: приклади

Приклад 1. Підприємство у вересні 2012 року безоплатно передає купівельні товари неприбутковій організації. Балансова вартість товарів складає 1000,00 грн. без ПДВ. За підсумками 2011 року підприємством отримано збиток у сумі 3000,00 грн.

Підприємство добровільно передає товари неприбутковій організації, що відповідає вимогам абз. «а» п.п. 138.10.6 ПКУ , однак, оскільки за підсумками попереднього податкового року підприємством отримано збиток, права на додаткові податкові витрати у розмірі 4 % підприємство не має.

У результаті за такою операцією, керуючись Узагальнюючою консультацією № 581, підприємство відобразить доходи від продажу виходячи зі звичайних цін (нею можна вважати вартість придбання таких товарів, тобто балансова вартість у цьому випадку збігається зі звичайною ціною на такі товари) та витрат, пов’язаних із продажем, у вигляді собівартості таких товарів. Права на додаткові витрати згідно з абз. «а» п.п. 138.10.6 ПКУ (у межах 4 % ліміту) підприємство не має.

 

Таблиця 2. Податковий та бухгалтерський облік операцій
 з безоплатної передачі товарів

Зміст господарської операції

Кореспондуючі рахунки

Сума,
грн.

Податковий облік

дебет

кредит

доходи

витрати

1. Передано товари неприбутковій організації

949

28

1000,00

1000,00

1000,00

2. Нараховано податкові зобов’язання з ПДВ

949

641

200,00

3. Списано витрати на фінансовий результат

791

949

1200,00

 

Приклад 2. Підприємство безоплатно передає іншому суб’єкту господарювання (не є неприбутковою організацією) комп’ютер, який знаходиться у складі основних засобів за первісною вартістю 4000,00 грн. (залишкова вартість 800,00 грн.). Звичайна (ринкова) ціна цього комп’ютера на момент передачі була визнана в розмірі 900 грн.

Оподаткування операцій з безоплатної передачі об’єктів основних засобів здійснюється в порядку, установленому для продажу виробничих об’єктів основних засобів. Такої думки дотримується й ДПСУ (розділ 110.09.01 ЄБПЗ). Відзначимо, що, на думку ДПСУ (розділ 110.09.02 ЄБПЗ), і при безоплатній передачі невиробничих об’єктів основних засобів відображати таку операцію в податковому обліку необхідно в порядку, установленому абзацом другим п. 146.13 ПКУ (як під час продажу виробничих об’єктів основних засобів).

До доходів підприємства при відчуженні об’єкта включається додатна різниця між доходами від продажу (тобто вартості об’єкта виходячи зі звичайних цін) та балансовою вартістю переданого об’єкта. Якщо балансова вартість об’єкта перевищує його звичайну ціну на момент передачі, різницю буде відображено у складі витрат підприємства.

 

Таблиця 3. Податковий та бухгалтерський облік операцій
з безоплатної передачі об’єкта основних засобів

Зміст господарської операції

Кореспондуючі рахунки

Сума,
грн.

Податковий облік

дебет

кредит

доходи

витрати

1. Передано об’єкт основних засобів:

— у сумі нарахованого зносу

131

10

3200

— у розмірі залишкової вартості переданого об’єкта

977

10

800

50(1)

2. Нараховано податкові зобов’язання з ПДВ виходячи
зі звичайних цін

977

641

150

3. Списано витрати з безоплатної передачі об’єкта основних засобів на фінансовий результат

793

977

950

(1)50 = (800 + 150) - 900.

 

Податок на прибуток: облік у сторони, що отримує допомогу

Якщо стороною, що отримує допомогу, є неприбуткова організація, то згідно зі ст. 157 ПКУ суми благодійної допомоги, що надходить, звільняються від оподаткування. Безоплатні надходження у вигляді коштів або майна відображаються неприбутковими установами у відповідних рядках (залежно від ознаки неприбутковості організації) у частині І Податкового звіту про використання коштів неприбуткових установ і організацій, форму якого затверджено наказом № 56.

Щодо інших одержувачів (що не є неприбутковими організаціями), то вони зобов’язані відобразити доходи в розмірі отриманих коштів або майна (причому виходячи із звичайних цін) відповідно до п.п. 135.5.4 ПКУ. Датою відображення доходів за такими операціями є дата фактичного надходження безповоротної фінансової допомоги та/або безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг) (п. 137.10 ПКУ).

Відзначимо, що ДПСУ відмовляє в праві на витрати за безоплатно отриманими товарами в разі їх подальшого продажу (розділ 110.07.03 ЄБПЗ).

Приклад 3. Підприємство, що не є неприбутковою організацією, безоплатно отримало товари вартістю 1200,00 грн.

 

Таблиця 4. Порядок податкового та бухгалтерського обліку
 безоплатного отримання товарів

Зміст господарської операції

Кореспондуючі рахунки

Сума,
грн.

Податковий облік

дебет

кредит

доходи

витрати

1. Отримано безоплатно товари

28

631

1200,00

1200,00

2. Списано заборгованість перед постачальником на доходи

631

718

1200,00

3. Сформовано фінансовий результат

718

791

1200,00

 

Окремо зупинимося на безоплатному отриманні об’єктів основних засобів. У загальному випадку вже при отриманні таких об’єктів платник податку на прибуток відображає доходи з урахуванням звичайної ціни такого об’єкта. Надалі амортизація на вартість такого об’єкта не нараховується. Якщо у зв’язку з безоплатним отриманням об’єкта платник податків поніс будь-які витрати (наприклад, на доставку, монтаж, сплату обов’язкових зборів тощо), то суми таких витрат сформують вартість об’єкта, що підлягає амортизації в податковому обліку.

ПКУ містить низку випадків, коли підприємство не відображає доходи при безоплатному отриманні об’єктів основних засобів. Вартість таких об’єктів підлягає амортизації в податковому обліку, і одночасно в цій же сумі (сумі нарахованої амортизації) підприємство зобов’язане відобразити доходи (п. 137.17 ПКУ). Ідеться про безоплатне отримання об’єктів з метою їх експлуатації в таких випадках (п.п. 136.1.16 ПКУ):

— якщо такі основні засоби отримано за рішенням центральних органів виконавчої влади або рішеннями місцевих органів виконавчої влади чи органів місцевого самоврядування, прийнятими в межах їх повноважень;

— у разі отримання спеціалізованими експлуатуючими підприємствами об’єктів енергопостачання, газо- та теплозабезпечення, водопостачання, каналізаційних мереж відповідно до рішень місцевих органів виконавчої влади та виконавчих органів рад, прийнятих у межах їх повноважень;

— отримання підприємствами комунальної власності об’єктів соціальної інфраструктури, що знаходилися на балансі інших підприємств та утримувалися за їх рахунок;

— отримання підприємствами залізничного транспорту загального користування основних засобів транспортної інфраструктури, які знаходилися на балансі інших підприємств, утримувалися за їх рахунок та передані для експлуатації підприємствам залізничного транспорту за рішенням таких підприємств.

Порядок безоплатної передачі таких основних засобів установлено постановою № 145.

Крім того, доходи не відображаються при отриманні:

— коштів або майна, наданого у вигляді допомоги громадським організаціям інвалідів, спілкам громадських організацій інвалідів та підприємствам і організаціям, визначеним у п. 154.1 ПКУ (п.п. 136.1.17 ПКУ);

— вартість переданого рухомого складу залізничного транспорту загального користування від однієї залізниці або підприємства залізничного транспорту загального користування іншим залізницям або підприємствам залізничного транспорту загального користування за рішенням Укрзалізниці. Така передача вважається операцією з безоплатної передачі й приводить до зміни балансової вартості відповідної групи основних засобів сторони, яка приймає, та сторони, яка передає такий рухомий склад (п.п. 136.1.22 ПКУ);

— вартість безоплатно отриманого платником податку майна, що створене в результаті виконання заходів, передбачених державними цільовими, галузевими, регіональними програмами поліпшення стану безпеки, умов праці та виробничого середовища, програмами організації розробки та виробництва засобів індивідуального та колективного захисту працівників, а також іншими профілактичними заходами відповідно до завдань страхування від нещасних випадків (п.п. 136.1.23 ПКУ).

Як ми вже згадували вище, згідно з п. 137.17 ПКУ доходи платника податків у вигляді вартості основних засобів, безоплатно отриманих або виготовлених (споруджених) за рахунок коштів бюджету або кредитів, залучених Кабміном або під гарантії Кабміну, з метою здійснення їх експлуатації, не враховані у складі доходу під час їх зарахування на баланс платника податків згідно з ПКУ, визначаються з метою оподаткування доходами в сумі, яка дорівнює сумі амортизації відповідних активів, нарахованих у порядку, передбаченому цим Кодексом, у момент нарахування такої амортизації.

Отже, доходи відображаються в сумі нарахованої амортизації. Згідно з п. 144.1 ПКУ амортизації підлягають, зокрема:

— капітальні інвестиції, отримані платником податків із бюджету, у вигляді цільового фінансування на придбання (створення) об’єкта інвестування (основного засобу, нематеріального активу) за умови визнання доходів пропорційно сумі нарахованої амортизації за таким об’єктом згідно з положенням п. 137.2.1 ПКУ;

— вартість безоплатно отриманих об’єктів енергопостачання, газо- та теплозабезпечення, водопостачання, каналізаційних мереж, створених споживачами на вимогу спеціалізованих експлуатуючих підприємств згідно з технічними умовами на приєднання до зазначених мереж чи об’єктів;

— вартість основних засобів, безоплатно отриманих (виготовлених, створених) за рахунок коштів бюджету або кредитів, залучених КМУ або під гарантії КМУ, у разі виконання зобов’язань за гарантією КМУ;

— вартість безоплатно отриманих для експлуатації підприємствами залізничного транспорту загального користування основних засобів транспортної інфраструктури, які знаходилися на балансі інших підприємств.

Виходячи з вищевикладеного, вважаємо, що первинним є визначення права підприємства на амортизацію відповідних основних засобів. Якщо податкова амортизація правомірна, тоді одночасно в цій же сумі підприємство зобов’язане відобразити й податкові доходи. Якщо амортизація на вартість безоплатно отриманих об’єктів не нараховується, то й доходи в підприємства не виникають ані при отриманні об’єкта, ані надалі під час його експлуатації.

На цьому завершуємо. Хочеться вірити, що неоднозначність податкового обліку розглянутих операцій не зменшить бажання в суб’єктів господарювання займатися благодійною діяльністю.

 

Документи і скорочення статті

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.10 р. № 2755-VI.

Закон про профспілки — Закон України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» від 15.09.99 р. № 1045-XIV.

Закон про благодійність — Закон України «Про благодійність та благодійні організації» від 16.09.97 р. № 531/97-ВР.

Постанова № 145 — Постанова КМУ «Деякі питання безоплатної передачі основних засобів» від 23.02.11 р. № 145.

Порядок № 1379 — Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом МФУ від 01.11.11 р. № 1379.

Узагальнююча консультація № 581 — Узагальнююча податкова консультація щодо порядку визначення доходу та витрат за операціями з безоплатної передачі товарів (робіт, послуг), затверджена наказом ДПСУ від 05.07.12 р. № 581.

Наказ № 56 — наказ ДПАУ «Про затвердження форми та Порядку складання Податкового звіту про використання коштів неприбуткових установ і організацій» від 31.01.11 р. № 56.

ЄБПЗ — Єдина база податкових знань, розміщена на офіційному сайті ДПСУ — www.sts.gov.ua

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі