Теми статей
Обрати теми

На послуги, отримані від нерезидента, не нараховано ПДВ. Як виправити помилку?

Редакція БТ
Відповідь на запитання

На послуги, отримані від нерезидента, не нараховано ПДВ.
Як виправити помилку?

Підприємство — платник ПДВ у липні 2012 року орендувало обладнання у нерезидента. Місцем постачання таких послуг є територія України, однак ПДВ на них не було нараховано, відповідно, і правом на податковий кредит ми не скористались. Чи можна виправити таку помилку в одному уточнюючому розрахунку і не сплачувати штрафні санкції?

(м. Житомир)

 

Згідно з п.п. «ґ» п. 186.3 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) місцем постачання послуг з надання в оренду (лізинг) рухомого майна, крім транспортних засобів та банківських сейфів, вважається місце реєстрації отримувача. Отже, відповідно до п.п. «б» п. 185.1 ПКУ такі послуги є об’єктом обкладення ПДВ.

Порядок нарахування та сплати ПДВ з послуг, отриманих від нерезидента, установлено у ст. 208 ПКУ.

Так, у п. 208.2 ПКУ передбачено, що отримувач таких послуг нараховує ПДВ за основною ставкою податку на базу оподаткування, визначену згідно з п. 190.2 ПКУ. При цьому отримувач послуг — платник ПДВ складає податкову накладну (в одному примірнику), яка є підставою для віднесення сум ПДВ до податкового кредиту*.

* Див. Тему тижня «ЗЕД-послуги» // «БТ», 2012, № 20, с. 38.

Якщо отримувач послуг — платник ПДВ, то сума нарахованого податку включається до складу податкових зобов’язань декларації за відповідний звітний період (п. 208.3 ПКУ). А датою виникнення права на віднесення сум ПДВ до податкового кредиту вважається дата сплати (нарахування) податку за податковими зобов’язаннями, що були включені отримувачем таких послуг до податкової декларації попереднього періоду (п. 198.2 ПКУ).

Якщо отримувач послуг не зареєстрований платником ПДВ, то згідно з п. 208.4 ПКУ сума ПДВ нараховується ним у спеціальному розрахунку, форма якого затверджена наказом МФУ від 25.11.11 р. № 1492**, звісно, права на податковий кредит він не має.

** Про порядок заповнення такої форми ми докладно розповідали у статті «Неплатник ПДВ + послуги від нерезидента = подання Розрахунку податкових зобов’язань» // «БТ», 2011, № 32, с. 14.

*** Єдина база податкових знань, розміщена на офіційному сайті ДПСУ: www.sts.gov.ua

Отже, якби підприємство відобразило нараховану суму ПДВ у декларації за липень, то у серпні 2012 року воно мало б право задекларувати податковий кредит.

Оскільки, цього не було зроблено, то платнику ПДВ потрібно виправити допущені помилки.

По-перше, платник ПДВ має скласти податкову накладну на послуги, отримані від нерезидента. У ній потрібно вказати фактичну дату виникнення податкових зобов’язань, хоч вона буде складена після виявлення помилки (у вересні).

По-друге, слід урахувати, що відповідно до п. 198.2 ПКУ право на податковий кредит отримувача поставлено у залежність від факту сплати (нарахування) ним податкових зобов’язань на послуги, отримані від нерезидента. Тому, поки отримувач не задекларував податкові зобов’язання (у декларації чи в уточнюючому розрахунку), він не має права на податковий кредит. На це звертають увагу і податківці в розд. 130.33 ЄБПЗ***.

 

Порядок виправлення помилки залежно від обраного способу виправлення

Помилка виправляється:

1) у вересні через уточнюючий розрахунок, що подається як самостійний документ

2) через уточнюючий розрахунок, який подається як додаток до декларації за вересень

— відобразити податкову накладну в Реєстрі за вересень. При цьому в гр. 2 розділу I потрібно вказати «ПНУ»

— відобразити податкову накладну в Реєстрі за вересень, але у гр. 2 розділу I потрібно поставити позначку «ПН»

— скласти уточнюючий розрахунок до декларації за липень, в якому відобразити податкові зобов’язання, нараховані на послуги, та нарахувати штраф у розмірі 3 %

— скласти уточнюючий розрахунок до декларації за липень (розмір штрафу складе 5 %)

— не пізніше дати подання УР сплатити суму ПДВ та штрафу до бюджету

— сплатити суму ПДВ та штраф до бюджету не пізніше 30.10.12 р.(1)

— відобразити таку податкову накладну в розділ II Реєстру за вересень та включити її до податкового кредиту в декларації з ПДВ за вересень

— відобразити таку податкову накладну в розділ II Реєстру за жовтень та включити її до податкового кредиту в декларації з ПДВ за жовтень

(1) Якщо у декларації за вересень буде заявлено бюджетне відшкодування, то суму зобов’язань з уточнюючого розрахунку можна не сплачувати, але така сума буде вважатись сумою, що отримана як бюджетне відшкодування.

 

Микола ШПАКОВИЧ

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі