Теми статей
Обрати теми

Прощення засновником суми поворотної фіндопомоги

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Прощення засновником суми поворотної фіндопомоги

Ми, товариство з обмеженою відповідальністю, займаємося програмуванням та розробкою ігор для мобільних телефонів. Наші засновники-нерезиденти надали нам поворотну фінансову допомогу. На момент її отримання ми працювали на загальній системі оподаткування та не були платниками ПДВ, а з 01.07.12 р. перейшли на сплату єдиного податку за ставкою 5 %. У серпні наші засновники прийняли рішення, що повертати раніше отриману фіндопомогу їм не потрібно. Чи повинні ми сплачувати з цієї суми податок на прибуток або 5 % єдиного податку? Як правильно оформити документи щодо прощення боргу?

(м. Сімферополь)

 

Чи потрібно сплачувати податок з прощеної поворотної фіндопомоги? Можливість припинити зобов’язання шляхом прощення боргу передбачено ч. 1 ст. 605 ЦКУ*, де зазначено, що зобов’язання припиняється внаслідок звільнення (прощення боргу) кредитором боржника від його обов’язків, якщо це не порушує прав третіх осіб щодо майна кредитора. Стосовно вашого випадку — за договором позики ви мали повернути своїм засновникам суму отриманих грошових коштів, однак засновники прийняли рішення щодо прощення цього боргу.

* Використані документи і скорочення : ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.10 р. № 2755-VI; ЦКУ — Цивільний кодекс України від 16.01.03 р. № 435-IV; Закон про податок на прибуток — Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР (втратив чинність з 01.04.11 р.); ЄП — єдиний податок.

Порядок оподаткування поворотної фіндопомоги залежить від того, коли ви її отримали:

1) якщо до набуття чинності розділом ІІІ ПКУ, що регламентує порядок справляння податку на прибуток (до 01.04.11 р.), то її було включено за підсумками кварталу, в якому отримано, до валових доходів на підставі п.п. 4.1.6 Закону про податок на прибуток. У цьому випадку надалі — ні при переході на ЄП, ні при прощенні боргу — для вас як одержувача поворотної фіндопомоги податкових наслідків не буде;

2) якщо після 01.04.11 р., то в момент отримання сума поворотної фіндопомоги в дохід не включалася, тому що п.п. 135.5.5 ПКУ дозволяє користуватися поворотною фіндопомогою від засновника без податкових наслідків протягом 365 календарних днів. Але ви перейшли на сплату ЄП з липня 2012 року, і незабаром вам простили борг. Чи підпаде під оподаткування сума прощеної фіндопомоги, залежить від того, чи минуло з моменту отримання фіндопомоги 365 календарних днів. У зв’язку з цим маємо два варіанти, які проілюструємо в таблиці.

 

Наслідки прощення боргу щодо поворотної фіндопомоги при переході на ЄП

На момент переходу на ЄП (на 01.07.12 р.) строк користування позикою:

Момент переходу на ЄП

Чи буде дохід у разі прощення боргу

1) перевищив 365 календарних днів

За підсумками кварталу, в якому минув строк 365 днів, сума неповерненої фіндопомоги потрапила до податкових доходів. При переході на ЄП доходи не визнаємо

Ні. Тому що сума фіндопомоги вже потрапила під оподаткування

2) не перевищив 365 календарних днів

Немає доходу у вигляді неповерненої фіндопомоги

Єдиноподатники повинні будуть суму фіндопомоги включити в дохід:
1) або у серпні, коли буде прийнято рішення щодо прощення боргу;
2) або в періоді, коли мине 365 днів з моменту її отримання (якщо ця подія сталася раніше). Тоді в момент анулювання боргу повторно дохід відображати не потрібно.

 

Пояснимо, чому потрібно визнавати дохід при прощенні боргу у вашому випадку. Ви отримали від засновників фіндопомогу, яку необхідно було повернути. Пізніше засновники прийняли рішення про те, що повертати її не потрібно. Таким чином, поворотна фіндопомога перетворилася на безповоротну, і у зв’язку з цим виник дохід. Незважаючи на те що у ст. 292 ПКУ, де регламентується порядок визначення доходів та їх склад, прямо не зазначено, що безоплатне отримання грошових коштів є доходом з метою обкладення ЄП, власне порядок визначення доходів свідчить про це. Крім того, норма п.п. 296.1.3 ПКУ дає право вдатися до бухгалтерського визначення доходу. Так, згідно з п. 5 П(С)БО 5 «Дохід» дохід визнається при збільшенні активу або зменшенні зобов’язання, що зумовлює зростання власного капіталу (за винятком зростання капіталу за рахунок внесків учасників підприємства), за умови, що оцінку доходу може бути достовірно визначено. Як бачимо, у разі прощення боргу щодо поворотної фіндопомоги наявне отримання доходу, оскільки реально відбувається збільшення активу.

Про нюанси оподаткування поворотної фіндопомоги при переході на ЄП ми писали у статті «Поворотна фіндопомога у 2012 році: наслідки переходу на нову спрощенку» // «БТ», 2012, № 8, с. 40.

Оформлення прощення боргу. У ст. 605 ЦКУ не уточнюється, як має бути оформлено операцію з прощення боргу, тому її можна оформити, наприклад, у вигляді додатка до договору про надання поворотної фіндопомоги або у формі окремого договору, або у вигляді письмового повідомлення від засновників з приводу прощення боргу. Нижче наведемо зразок про повідомлення про прощення боргу.

 

Повідомлення про прощення боргу

від 28.08.12 р.

м. Харків

Я, засновник ТОВ «Фортуна», Алексєєв Олександр Сергійович, громадянин Російської Федерації (паспорт серії 1234, номер 123456; проживаю за адресою: 117647 м. Москва, вул. Профспілкова, буд. 105, кв. 12), який надав позику ТОВ «Фортуна» в розмірі 50 тис. грн. на підставі договору від 25.01.12 р. № 12, приймаю рішення щодо припинення зобов’язання ТОВ «Фортуна» шляхом прощення боргу на підставі ст. 605 Цивільного кодексу України. У зв’язку з цим з 28.08.12 р. не маю жодних матеріальних претензій до ТОВ «Фортуна».

/Алексєєв/

Алексєєв Олександр Сергійович

 

Яна ІНДЮХОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі