Теми статей
Обрати теми

Про деякі питання практики застосування Закону України «Про судовий збір»

Редакція БТ
Лист від 27.09.2012 р. № 10-1386/0/4-12

СУДОВИЙ ЗБІР:

ВССУ роз’яснює особливості стягнення

Лист Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 27.09.12 р. № 10-1386/0/4-12

«Про деякі питання практики застосування Закону України «Про судовий збір»

 

З метою роз’яснення спірних ситуацій, що виникли при застосуванні судами Закону України «Про судовий збір» від 08.07.11 р. № 3674-VI (далі — Закон) у листі, що коментується, ВССУ, спираючись на норми Цивільно-процесуального кодексу України (далі — ЦПК) та прецедентної практики Європейського суду з прав людини, звернув увагу на особливості застосування норм вищезагаданого Закону.

1. У випадку якщо до позовної заяви не додано документ, що підтверджує сплату судового збору, така заява залишається без руху. При цьому, якщо цей недолік не буде усунуто у строк, установлений судом, то така заява визнається неподаною і повертається позивачеві на підставі ст. 121 ЦПК.

2. Перелік заяв, скарг (дій), за подання яких до суду або за вчинення яких судом установлено ставки судового збору, визначений у ч. 2 ст. 4 Закону і за своїм змістом є вичерпним. Тому при поданні до суду заяв (скарг), які не вказані у цьому переліку, судовий збір сплачувати не потрібно, навіть у тому випадку, коли така заява не вказана у ч. 2 ст. 3 Закону, у якій міститься перелік заяв, подання яких не спричиняє стягнення такого збору.

3. При поданні позовної заяви, яка має одночасно майновий і немайновий характер, судовий збір слід сплачувати як за подання двох позовних заяв: майнового та немайнового характеру (ч. 3 ст. 6 Закону).

4. Пільги щодо сплати судового збору, встановлені ст. 5 Закону, діють за такими правилами:

— якщо вони надані щодо окремих позовів, то вони звільняють від сплати судового збору за подання позову та за подання апеляційних і касаційних скарг, заяв про перегляд судових рішень у зв’язку з нововиявленими обставинами та ВСУ. При поданні до суду заяв про забезпечення доказів або позову сплачувати судовий збір такі позивачі мають на загальних підставах;

— якщо вони надані певним категоріям осіб незалежно від категорії позову, то такі особи вважаються повністю звільнені від сплати судового збору, а тому не сплачують його не тільки при поданні позову та апеляційних і касаційних скарг, а й навіть за оскарження процесуальних ухвал (дій) суду.

5. У п.п. 14 п. 1 ч. 2 ст. 4 Закону визначено розмір ставки судового збору з апеляційної та касаційної скарги на ухвалу суду, а саме 0,1* розміру мінімальної заробітної плати. Тому, на думку ВССУ, з апеляційних і касаційних скарг на будь-які ухвали суду судовий збір справляється незалежно від того, чи передбачено Законом справляння судового збору за подання тих заяв, за результатами розгляду яких виносяться відповідні ухвали. Безумовно, це не стосується випадків коли позивач звільнений від сплати судового збору.

* У листі, що коментується, помилково вказано інший розмір судового збору (0,5 розміру мінімальної заробітної плати).

6. Якщо ціна позову визначається в іноземній валюті, а день подання позову не збігається з днем сплати судового збору (збір сплачується раніше), то останній визначається з урахуванням офіційного курсу гривні до іноземної валюти, встановленого НБУ саме на день сплати, а не на день подання позову (абз. 2 ч. 1 ст. 6 Закону).

7. У випадку якщо позовну заяву, судовий збір щодо якої було сплачено, суд залишив без розгляду згідно з ч. 1 ст. 207 ЦПК і при цьому не було повернуто сплаченого збору, то позивач при повторному зверненні з позовом до суду, щоб не сплачувати збір, може надати первісний документ про його сплату при поданні попереднього позову.

8. Якщо позов подається одночасно кількома позивачами, судовий збір обчислюється з урахуванням загальної суми позову і сплачується кожним позивачем пропорційно частці поданих кожним з них вимог окремим платіжним документом. Водночас Закон не містить заборони сплати усієї суми судового збору одним з кількох позивачів у справі (ч. 6 ст. 6 Закону).

9. Суд має право відстрочити або розстрочити на певний період чи зменшити суму судового збору враховуючи майновий стан сторони (ст. 8 Закону про судовий збір). Обґрунтовувати доцільність зменшення суми судового збору має заінтересована сторона.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі