Теми статей
Обрати теми

Послуги єдиноподатника групи 2: як боротися за право працювати у групі 2 в разі проживання відряджених працівників

Редакція БТ
Стаття

ПОСЛУГИ
ЄДИНОПОДАТНИКА
 ГРУПИ 2:

як боротися за право працювати
 у групі 2 в разі проживання
відряджених працівників

 

Приводом для написання цієї статті стало запитання читача, що надійшло до нашої редакції з міста Севастополя: «Здрастуйте! Допоможіть, будь ласка, розібратися в ситуації, що склалася. ФОП-ЄП (група 2) надав послуги проживання відрядженому, але за проживання сплатило підприємство (на загальній системі оподаткування!). Прочитавши консультацію у «БТ», 2012, № 34 на с. 19, ми зрозуміли, що не важливо, хто оплачує проживання — працівник або підприємство, адже фактично послуги надано фізичній особі!!! Однак наша податкова хоче позбавити нас Свідоцтва платника єдиного податку! Що нам робити в такій ситуації? Крім того, ми отримали від турфірми з Росії оплату за проживання туристів! Чи є це теж порушенням?».

Як показує практика, це питання дуже хвилює підприємців групи 2 і, зокрема, суб’єктів готельного бізнесу. Про це й поговоримо.

Вікторія ЗМІЄНКО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор», v.zmienko@id.factor.ua

 

Умови надання послуг підприємцем групи 2

У ПКУ серед єдиноподатників тільки для груп 1 і 2 запроваджено обмеження, що звужують здійснювані види діяльності та коло контрагентів, з якими такі єдиноподатники можуть працювати. Так, згідно з п.п. 2 п. 291.4 ПКУ ФОП-ЄП групи 2 може здійснювати лише діяльність:

1) із надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню;

2) із виробництва та/або продажу товарів;

3) у сфері ресторанного господарства.

Як бачимо, у п.п. 2 п. 291.4 ПКУ для ФОП-ЄП групи 2 установлено обмеження щодо контрагентів, яким він може надавати послуги. Це тільки:

— єдиноподатники всіх груп (підприємства та підприємці);

— населення.

Якщо ж послуги буде надано не єдиноподатникам і не населенню, наприклад, підприємствам та підприємцям на загальній системі, бюджетним установам тощо, то, на думку ДПСУ, це розцінюється як здійснення заборонених для спрощеної системи оподаткування видів діяльності (розд. 230.12 ЄБПЗ // див. Пошту тижня «Дохід єдиноподатника: роз’яснення з ЄБПЗ» // «БТ», 2012, № 21, с. 32).

Зверніть увагу: здійснення заборонених для спрощенки видів діяльності та здійснення не зазначених у Свідоцтві ЄП видів діяльності — це різні порушення. І тому норма п. 2 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, що передбачає звільнення у 2012 році від відповідальності за здійснення видів діяльності, не зазначених у Свідоцтві ЄП, у разі надання послуг ФОП-ЄП групи 2 не тим контрагентам, не застосовується.

Нагадаємо наслідки здійснення заборонених для спрощеної системи оподаткування видів діяльності для підприємця групи 2:

1) із такого доходу потрібно сплатити єдиний податок за ставкою 15 % (п.п. 4 п. 293.4 ПКУ), і в Декларації ФОП-ЄП такий дохід відображається в рядку 10 розділу IІІ;

2) з наступного кварталу підприємець зобов’язаний відмовитися від спрощеної системи та повернутися на загальну систему (п.п. 5 п.п. 298.2.3 ПКУ). Навіть якщо підприємець не подасть заяву про відмову, його Свідоцтво ЄП анулюється органом ДПС на підставі п.п. 4 п. 299.15 ПКУ в разі отримання від підприємця його Декларації ФОП-ЄП із заповненим рядком 10 розділу IІІ.

Ураховуючи викладене вище, в описаній ситуації необхідно з’ясувати, кому фактично підприємець надавав послуги проживання в готелі: населенню та платникам єдиного податку або іншим особам, крім єдиноподатників та населення. Але спочатку розглянемо, що ФОП-ЄП групи 2 має розуміти під «діяльністю з надання послуг».

 

Що розуміємо під «діяльністю з надання послуг»?

При наданні послуг ФОП-ЄП групи 2, на наш погляд, важливе значення має й те, що розуміти під словосполученням в п.п. 2 п. 291.4 ПКУ, який дозволяє підприємцям здійснювати «діяльність з надання послуг». Нам здається, що під «наданням послуги» для п.п. 2 п. 291.4 ПКУ стосовно контрагентів, яким її надають, слід розуміти споживання такої послуги, тобто ключовим є те, хто споживатиме таку послугу: дозволений або заборонений контрагент. І для виконання вимоги п.п. 2 п. 291.4 ПКУ головне, щоб послуга, яку надає підприємець групи 2, фактично споживалася платником єдиного податку або населенням.

Зробити такі висновки нам дає підстави УПК № 137 («БТ», 2012, № 10, с. 10), в якій ДПСУ роз’яснює принципи вибору групи (2 або 3) при переході на спрощену систему. У ній, зокрема, зазначається таке: вибираючи групу 2 або 3, підприємець має орієнтуватися на умови договору та податковий статус споживача своїх послуг (з ким укладено договір та хто підписує акт про надання послуги):

1) замовник послуг — суб’єкт господарювання, котрий є єдиноподатником або населенням → група 2;

2) замовник послуг — суб’єкт господарювання, який не є платником єдиного податку або населенням → група 3.

Зверніть увагу на запитання 3 УПК № 137 («БТ», 2012, № 10, с. 10), де ДПСУ не заперечує, що в разі ремонту застрахованого автомобіля, навіть якщо оплата надходить від страхової компанії (не єдиноподатника), ФОП-ЄП може працювати у групі 2, якщо акт на ремонт підписується фізичною особою — власником автомобіля.

Робимо висновок: ФОП-ЄП не порушить правила роботи у групі 2, якщо послуги надаватимуться безпосередньо населенню або єдиноподатникам, незважаючи на те, від кого надійшла оплата за надання такої послуги.

Так, у разі проживання у готелі споживачем послуг з проживання є фізична особа, яка там проживає. І навіть якщо за проживання платить підприємство, то це не означає, що послуги з проживання споживає саме воно. У ситуації з відрядженим працівником споживачем послуги є саме такий працівник (тобто «населення»), а не його роботодавець, який перерахував оплату за проживання.

Водночас готель може надавати послуги й підприємству, наприклад, з оренди конференц-залу, іншого приміщення. Такі послуги (а з точки зору оподаткування оренда — це послуги) не населенню і не єдиноподатникам ФОП-ЄП групи 2 надавати заборонено. Але послуги проживання, на наш погляд, надаються саме фізичній особі, а юридичним особам надаватися не можуть.

 

Поняття «населення»: що означає воно для групи 2?

Здавалося б, які можуть виникнути труднощі в тлумаченні визначення «населення» як споживача послуг, що надаються ФОП-ЄП групи 2. На перший погляд це всі особи, які не є суб’єктами підприємництва та звернулися до ФОП-ЄП групи 2 за такою послугою.

У ПКУ немає окремого визначення терміна «населення», яке може бути використано для його норм, у тому числі для цілей застосування п.п. 2 п. 291.4 ПКУ. Водночас розшифрування терміна «населення» в ПКУ згадується в п. 323.2 і п.п. 324.4.1 ПКУ під час конкретизації населення при нарахуванні водозбору — як сукупність людей, що знаходяться на даній території в той чи інший період часу, незалежно від характеру і тривалості проживання. Із цього можна зробити висновок, що населення — це все фізичні особи, які знаходяться в Україні, незалежно від резидентського статусу фізичної особи (резидент або нерезидент) і часу, протягом якого фізична особа перебуває в Україні.

Оскільки іншого визначення терміна «населення» ПКУ не містить, вважаємо за можливе для цілей його застосування і, зокрема, для застосування п.п. 2 п. 291.4 ПКУ використовувати саме розшифровку цього поняття з п. 323.2 і п.п. 324.4.1 ПКУ.

З урахуванням такої позиції стосовно ФОП-ЄП групи 2 можна говорити про те, що послуги з проживання підприємець групи 2 має право надавати всім фізичним особам, які звернулися до підприємців, тобто знаходяться в конкретний момент часу в Україні.

Водночас у розд. 230.12 ЄБПЗ податківці, посилаючись на термінологічний словник системи «Ліга-Закон», наводять дещо звужене визначення терміна «населення» (див. «Кого ДПСУ розуміє під «населенням» для ФОП-ЄП групи 2»).

 

Кого ДПСУ розуміє під «населенням» для ФОП-ЄП групи 2

Витяг із консультації в розділі 230.12 ЄБПЗ

Запитання: «Які особи відносяться до населення в розумінні п.п. 2 п. 291.4 ст. 291 ПКУ

Відповідь: «Поняття «населення» у розумінні п.п. 2 п. 291.4 ст. 291 ПКУ не є специфічним, а використовується у загальному значенні.

Населення — сукупність людей, які перебувають у межах даної держави і підлягають її юрисдикції. До складу населення входять громадяни даної держави, іноземні громадяни, які живуть у цій державі тривалий час, особи без громадянства та особи з подвійним і більше громадянством (Український юридичний термінологічний словник, термінологічний словник «Ліга-Закон»)».

 

Як бачимо, податківці не забороняють вважати населенням іноземців та осіб без громадянства, але іноземці, на думку податківців, повинні проживати в Україні тривалий час. На наш погляд, згадка податківцями такого визначення є некоректною. Уявімо собі ситуацію з іноземцем, який прийшов «проситися на нічліг» у готелі до ФОП-ЄП групи 2. Чим такий іноземець має доводити своє тривале проживання в Україні? Та й чому оселитися в готелі можуть лише іноземці, які проживають в Україні тривалий час? На наш погляд, законодавець, запроваджуючи умову про надання послуг тільки населенню, хотів обмежити роботу ФОП-ЄП групи 2 з контрагентами, які можуть уключати вартість його послуг до витрат. І навряд чи ставилася мета заборонити надання послуг лише іноземцям, які проживають в Україні нетривалий час. Виглядає дивно, чи не так? До речі, для іноземців ніхто не скасовував ст. 26 Конституції України: «Іноземці та особи без громадянства, що перебувають в Україні на законних підставах, користуються тими самими правами і свободами, а також несуть такі самі обов’язки, як і громадяни України, — за винятками, встановленими Конституцією, законами чи міжнародними договорами України».

Крім того, за визначенням терміна «населення» можна звертатися й до інших джерел, а не лише до системи «Ліга-Закон». Більше того, доречно звернутися до Закону про перепис населення. Так, керуючись ст. 4, термін «населення», котре є респондентом Перепису, можна розшифрувати так: «громадяни України, в тому числі ті, що на встановлену дату Перепису населення перебувають за її межами, а також іноземці та особи без громадянства, які на встановлену дату Перепису населення перебувають на території України»*. Як бачимо, поняття населення — це сукупність фізичних осіб, які наразі знаходяться на території України. Це визначення перегукується з п. 323.2 і п.п. 324.4.1 ПКУ.

* Багато які тлумачні словники під «населенням» також розуміють сукупність людей, які проживають десь, у якому-небудь місці (на земній кулі, у будь-якій державі, у будь-якій країні, області тощо) без прив’язки до правового статусу (тобто громадяни, особи без громадянства, іноземці, особи, в яких кілька громадянств). Див., наприклад, http://www.slovopedia.com/15/205/1535657.html, а також «Великий тлумачний словник української мови» / Уклад. и голов. ред. В. Т. Бусел. — К., Ірпінь: ВТФ «Перун», 2002. — 1440 с.

Висновок. На нашу думку, для цілей п.п. 2 п. 291.4 ПКУ при наданні ФОП-ЄП групи 2 послуг слід використовувати такі ознаки населення:

1) це фізична особа;

2) резидентський статус фізичної особи — споживача послуг не важливий (громадянин України, іноземець, особа без громадянства).

Але якщо ви не хочете дискутувати з податківцями, то використовуйте трактування поняття «населення», яке вони навели в розд. 230.12 ЄБПЗ. Але і в цьому випадку пам’ятайте, що консультації, розміщені в ЄБПЗ, податківці можуть із часом коригувати та видаляти. Та й статус такої консультації — під запитанням (див. Пошту тижня «Консультація з ЄБПЗ не звільняє від відповідальності» // «БТ», 2011, № 31, с. 5). Безпечніше отримати індивідуальну податкову консультацію із цього приводу.

Також слід ураховувати, що договір про надання послуг проживання в готелі є публічним договором (ч. 1 ст. 633 ЦКУ). Відповідно до його умов підприємець бере на себе обов’язок здійснювати продаж товарів, виконання робіт або надання послуг кожному, хто до нього звернеться. При цьому згідно з ч. 4 ст. 633 ЦКУ підприємець не має права відмовитися від укладення публічного договору за наявності в нього можливостей надання споживачу відповідних товарів (робіт, послуг). У разі необґрунтованої відмови підприємця від укладення публічного договору він має відшкодувати збитки, заподіяні споживачу такою відмовою.

 

Чи можна підприємцю групи 2 надавати послуги відрядженим особам?

Якщо в готелі проживали фізичні особи, які перебувають у відрядженні, то, на нашу думку, підприємець групи 2 має право надавати їм послуги з проживання. При цьому не має значення, від кого надходить оплата: від самого працівника або від його роботодавця. У цьому випадку, на наш погляд, не є важливим і податковий статут такого роботодавця (є він єдиноподатником чи ні). Про це ми писали в Пошті тижня «Проживання у ФОП-ЄП відряджених працівників» // «БТ», 2012, № 34, с. 19. Нагадаємо аргументи на користь такого підходу.

Аргумент 1. Як ми зазначили в розділі на с. 16, під наданням послуги для п.п. 2 п. 291.4 ПКУ, на наш погляд, слід розуміти її споживання. Інакше кажучи, для виконання вимоги п.п. 2 п. 291.4 ПКУ головне, щоб послуга, яку надає підприємець групи 2, фактично споживалася платником ЄП або населенням. У ситуації з відрядженим працівником споживачем послуги є саме такий працівник (тобто «населення), а не його роботодавець, який перерахував оплату за проживання. Те, що працівники є «населенням», ми довели в розділі на с. 17.

Аргумент 2. Роботодавець, оплачуючи проживання відрядженого працівника самостійно або передаючи для цього працівнику гроші (щоб він сам їх сплатив), здійснює компенсацію працівнику проживання у відрядженні, що передбачено ст. 121 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р. Вважаємо, що тут ідеться саме про виплату компенсації в межах трудових відносин, а не про придбання будь-яких активів, послуг для підприємства. Знову ж таки, споживач послуги — не підприємство, а відряджений працівник.

Водночас податківці в консультаціях, розміщених у розділі 230.01 ЄБПЗ і статті «Спрощена система оподаткування для фізичних осіб» («ВПСУ», 2012, № 23, с. 37) підійшли до цієї ситуації, на наш погляд, не досить логічно. Так, на їх думку, якщо оплата за проживання відрядженого працівника надійшла на рахунок підприємця групи 2 від підприємства, яке не є платником ЄП, має місце порушення роботи на спрощенці у групі 2. Якщо ж вартість послуг з проживання відрядженого працівника оплатив сам працівник, порушення роботи немає (див. «Позиція ДПСУ: проживання в готелі ФОП-ЄП групи 2 працівників у відрядженні можливо лише при оплаті за послуги проживання самим працівником»).

 

Позиція ДПСУ: проживання в готелі ФОП-ЄП групи 2 працівників
 у відрядженні можливе лише при оплаті
за послуги проживання самим працівником

Витяг із консультації в розділі 230.01 ЄБПЗ

Запитання: «Чи вважається порушенням умов перебування на другій групі платника ЄП ФОП, яка надала послуги іншій ФО (працівнику ЮО), що перебувала у відрядженні?»

Відповідь: «Якщо фізичною особою — підприємцем — платником єдиного податку другої групи були надані послуги працівнику юридичної особи під час відрядження і вартість наданих послуг оплачується під час відрядження особисто працівником юридичної особи, то порушення умов перебування у другій групі платника єдиного податку не виникає.

Однак, якщо оплата вартості послуг надходить на рахунок фізичної особи — підприємця — платника єдиного податку другої групи від юридичної особи, яка не є платником єдиного податку, за найманого працівника, що перебуває у відрядженні, то порушуються умови перебування фізичної особи — підприємця на другій групі платника єдиного податку».

 

Наша позиція: для підприємця групи 2 не має значення, від кого надходить оплата: від самого працівника або від його роботодавця, адже послугу з проживання споживає працівник, тобто населення.

Мабуть, саме цими роз’ясненнями користуються й ваші податківці та на цій підставі хочуть позбавити підприємця єдиноподатного статусу.

Аргумент 3. У термінах ПКУ витрати на проживання у відрядженні виділяються до окремої групи та називаються «витратами на оплату службових відряджень персоналу» (п.п. 138.8.5 ПКУ) і «витратами на відрядження фізичних осіб» (пп. 138.10.2, 138.10.3, 140.1.7 ПКУ), а не витратами, пов’язаними з придбанням чогось для платника податку на прибуток.

До речі, про те, що фізична особа проживає в готелі, саме перебуваючи у відрядженні, свідчить надана такою особою підприємцю копія наказу (розпорядження) про направлення у відрядження. Цей документ відряджений працівник надасть підприємцю, щоб на вартість послуг з проживання не нараховувався турзбір (лист ДПСУ від 20.08.12 р. № 1091/0/71-12/15-2217м // «БТ», 2012, № 38, с. 10).

Не виключено, що у ваших податківців інша думка із цього приводу. Тому якщо орган ДПС анулює Свідоцтво ЄП, наведені вище аргументи ви можете використовувати при оскарженні такого рішення у податковому органі вищого рівня або в суді.

На оскарження рішення органу ДПС про анулювання Свідоцтва ЄП у податковому органі вищого рівня є 10 днів, наступних за днем, коли підприємця ознайомлять із рішенням, яке, на його думку, порушує його права чи законні інтереси (п. 56.3 ПКУ). Однак оскарження подібних рішень у податковому органі вищого рівня, як правило, успішним для платника податків не буває.

Другий варіант — оскаржити рішення в суді. Для цього необхідно подати адміністративний позов до окружного адмінсуду за своїм місцезнаходженням. Строк для подання позову — не більше 6 місяців від дня ознайомлення з рішенням про анулювання Свідоцтва ЄП (ч. 2 ст. 99 КАСУ). Щодо процедури оскарження рішення органу ДПС про анулювання читайте статтю « Як боротися за спрощенку, або Чи можна зобов’язати податківців видавати Свідоцтво платника єдиного податку?» // «БТ», 2012, № 12, с. 30.

 

Оплата за проживання від турфірми з Росії: наслідки для підприємця групи 2

Тепер стосовно отримання оплати від турфірми з Росії за проживання у вашому готелі туристів. Як зазначалося вище, споживачами готельних послуг є саме фізичні (а не юридичні) особи, які можуть оплачувати такі послуги. Крім того, виходячи з визначення населення, що включає всіх фізичних осіб незалежно від їх резидентського статусу, іноземні туристи, оплата за проживання яких надійшла від турфірми з Росії, підпадають під визначення населення. А тому, на нашу думку, підприємець групи 2 не порушив умови роботи у групі 2 в такій ситуації.

Однак не факт, що нашу позицію поділяють і податківці. Ураховуючи їх озвучений вище підхід, підприємця можуть звинуватити в порушенні єдиноподатних правил в частині надання послуг не єдиноподатнику, оскільки оплата надійшла не від єдиноподатника (турфірма з Росії не є єдиноподатником для ПКУ), і в результаті таку послугу споживатиме не населення (російський турист навряд чи проживає в Україні тривалий час). Якщо так станеться, радимо оскаржити рішення податківців.

На закінчення хочемо побажати, щоб ви могли, скориставшись наведеними сьогодні аргументами, відрадити своїх податківців від анулювання Свідоцтва ЄП у такій самій або схожих ситуаціях. А якщо це не вийде, то відстояли своє законне право бути єдиноподатником групи 2 в суді. Успіху!

 

Документи і скорочення статті

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.10 р. № 2755-VI.

ЦКУ — Цивільний кодекс України від 16.01.03 р. № 435-IV.

КАСУ — Кодекс адміністративного судочинства України від 06.07.05 р. № 2747-IV.

Закон про перепис населення — Закон України «Про Всеукраїнський перепис населення» від 19.10.2000 р. № 2058-III.

УПК № 137 — Узагальнююча податкова консультація щодо віднесення до певної групи (другої або третьої) платників єдиного податку фізичних осіб — підприємців, які здійснюють діяльність з надання послуг, затверджена наказом ДПСУ від 20.02.12 р. № 137.

ЄБПЗ — Єдина база податкових знань, розміщена на офіційному сайті ДПСУ: www.sts.gov.ua

ФОП-ЄП — фізична особа — підприємець — платник єдиного податку.

Свідоцтво ЄП — Свідоцтво платника єдиного податку.

Декларація ФОП-ЄП — Податкова декларація платника єдиного податку — фізичної особи — підприємця.

ВПСУ — журнал «Вісник податкової служби України».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі