Теми статей
Обрати теми

Про застосування адміністративної та фінансової відповідальності до платників єдиного податку — фізичних осіб

Редакція БТ
Лист від 02.08.2012 р. № 21000/7/17-12/7

МОРАТОРІЙ НА штрафи
 до ФОП-ЄДИНОПОДАТНИКІВ

у 2012 році: ДПСУ роз’яснює
 особливості застосування

Лист Державної податкової служби України від 02.08.12 р. № 21000/7/17-12/7

«Про застосування адміністративної та фінансової відповідальності до платників єдиного податку — фізичних осіб»

 

У листі, що коментується, ДПСУ виклала свою позицію з питання застосування санкцій до фізичних осіб — підприємців — платників єдиного податку (ФОП-ЄП) у 2012 році. Підхід податківців одкровенням не став, оскільки раніше вони його вже озвучували в роз’ясненнях із розділу 230.11 ЄБПЗ*.

* Єдина база податкових знань, розміщена на сайті ДПСУ: www.sts.gov.ua .

Зокрема, податківці розповіли про те, як вони бачать дію мораторію на застосування фінансових санкцій до ФОП-ЄП у 2012 році (див. «Які санкції не застосовуються до ФОП-ЄП у 2012 році» на с. 9).

 

Які санкції не застосовуються до ФОП-ЄП у 2012 році

Витяг із листа ДПСУ від 02.08.12 р. № 21000/7/17-12/7

«<…> абзацом другим пункту 7 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Кодексу визначено, що штрафні санкції до платників єдиного податку за порушення у 2012 році порядку обчислення, правильності заповнення податкових декларацій платника єдиного податку і повноти сплати сум єдиного податку платниками не застосовуються.

При цьому відповідно до пункту 4 розділу ІІ «Перехідні положення» Закону № 4834-VI [від 24.05.12 р. Прим. ред.] адміністративні стягнення (штрафи), передбачені статтею 1641 Кодексу України про адміністративні правопорушення за неправильність заповнення у 2012 році платниками єдиного податку книги обліку доходів і книги обліку доходів і витрат, не застосовуються.

Тобто в 2012 році мораторій на застосування штрафних (фінансових) санкцій не поширюється на окремі види відповідальності за порушення чинного законодавства, що застосовується до фізичних осіб — підприємців — платників єдиного податку, зокрема, за несвоєчасну сплату щомісячних авансових внесків єдиного податку; квартальних платежів і подання або несвоєчасне подання податкової звітності».

 

На жаль, положення п. 7 підрозд. 10 розд. ХХ Податкового кодексу України (далі — ПКУ) виписано не зовсім чітко, що допускає неоднозначне трактування. Так, зокрема, виникає запитання, що розуміти під «повнотою сплати сум єдиного податку».

Як бачимо з листа, що коментується, до цього питання податківці підійшли формально: порівняли порушення, зазначені в п. 300.1 і в п. 7 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, і дійшли висновку, що мораторій на застосування штрафів не поширюється на несвоєчасну сплату щомісячних авансових внесків єдиного податку та квартальних платежів.

Можемо припустити, що в розумінні податківців прийняті норми спрямовано на звільнення від санкцій ФОП-ЄП за помилки в розрахунку сум єдиного податку за новими правилами у 2012 році. Однак штрафи застосовуватимуться, якщо ФОП-ЄП:

— несвоєчасно подав декларацію;

— несвоєчасно сплатив або недоплатив зазначену в декларації суму єдиного податку;

— несвоєчасно сплатив або недоплатив авансові внески з єдиного податку.

Отже, звільнення буде лише тоді, коли єдиноподатник неправильно розрахував суму єдиного податку, неправильно вказав її в Податковій декларації платника єдиного податку — фізичної особи — підприємця і в результаті сплатив її не в повній сумі у квартальний строк (помилка в розрахунку сум єдиного податку призвела до факту його недоплати). Що стосується сум узгодженого зобов’язання з єдиного податку, то їх має бути сплачено в передбачені для них строки. І, на думку податківців, за несвоєчасну сплату (несплату в повній сумі) настає відповідальність, на яку мораторій не поширюється. Аналогічні роз’яснення податківці раніше розмістили в розділі 230.11 ЄБПЗ.

На нашу думку, трактувати норми п. 7 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ виходячи з положень п. 300.1 ПКУ не можна.

Справа в тому, що ст. 300 ПКУ має суто декларативний характер, оскільки власне вона не передбачає відповідальності (штрафних санкцій) за згадані в ній порушення.

При застосуванні штрафних санкцій, у тому числі й до платників єдиного податку, податківці керуються гл. 11 «Відповідальність» розд. II ПКУ, а там застосовується зовсім інша термінологія. Наприклад, ст. 123 ПКУ передбачає нарахування штрафних санкцій лише в тому випадку, коли контролюючий орган самостійно визначає суму податкового зобов’язання (про що свідчать дані перевірки), а не за правильність нарахування суми єдиного податку, як зазначено в п. 300.1 ПКУ.

Саме тому якщо говорити про штрафні санкції, від яких єдиноподатників звільняє п. 7 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, то їх потрібно шукати у «штрафній» гл. 11 розд. II ПКУ, а не у ст. 300 ПКУ.

Так, фразу «Штрафні санкції <…> за порушення у 2012 році порядку обчислення <…> єдиного податку <…> платниками не застосовуються», цілком можна віднести до:

ст. 120 ПКУ, що передбачає штрафні санкції за неподання або несвоєчасне подання податкової звітності;

ст. 123 ПКУ, що передбачає штрафні санкції за заниження податкових зобов’язань у поданій податковій звітності,

оскільки саме ці статті передбачають відповідальність за порушення порядку нарахування (декларування) сум єдиного податку.

Фразу «Штрафні санкції <…> за порушення у 2012 році <…> повноти сплати сум єдиного податку платниками не застосовуються», на наш погляд, слід віднести до:

ст. 122 ПКУ, що передбачає відповідальність ФОП-ЄП груп 1 і 2 за несвоєчасну сплату авансових внесків з єдиного податку;

ст. 126 ПКУ, що передбачає відповідальність єдиноподатників за несвоєчасну сплату узгоджених сум єдиного податку,

оскільки саме в цих статтях передбачено відповідальність за порушення, пов’язані з повнотою сплати (у встановлені строки) узгоджених сум єдиного податку.

А от звільнення від штрафів «за порушення <…> правильності заповнення податкових декларацій платника єдиного податку» платникам єдиного податку майже нічого не дає, оскільки за таке порушення штрафні санкції в ПКУ не передбачені. Цю «амністію» можна віднести лише до адмінвідповідальності.

Отже, під звільнення від покарань у 2012 році згідно з п. 7 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ мають потрапити не лише недоплати єдиного податку, що виникають у зв’язку з виправленням помилок у розрахунку сум єдиного податку (які декларуються), а й порушення строків сплати єдиного податку (податок сплачено не в повному обсязі).

На наш погляд, запровадження норми п. 7 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ спрямовано на те, щоб у 2012 році єдиноподатники змогли опанувати нові правила роботи на спрощеній системі, що, звичайно, може супроводжуватися порушеннями як в обчисленні, так і у сплаті єдиного податку. І законодавець, передбачаючи це, вирішив не карати єдиноподатників за такі помилки протягом року. Але, як це часто буває, податківці трактують норми ПКУ не на користь платників податків, хоча, ураховуючи наявність норми про презумпцію правомірності рішень платника податку (п.п. 4.1.4 ПКУ), вони повинні діяти з точністю до навпаки*.

* Нагадаємо, що згідно з п.п. 4.1.4 ПКУ податкове законодавство України ґрунтується у тому числі й на принципі презумпції правомірності рішень платника податку в разі, якщо норма закону чи іншого нормативно-правового акта, виданого на підставі закону, або якщо норми різних законів чи різних нормативно-правових актів припускають неоднозначне (множинне) трактування прав та обов’язків платників податків або контролюючих органів, внаслідок чого є можливість прийняти рішення на користь як платника податків, так і контролюючого органу.

Зауважимо також, що мораторій застосовується лише до фінансових санкцій та до адміністративної відповідальності за ст. 1641 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Із цього випливає, що пеня, яка не включається до поняття фінансової санкції (п. 111.2 ПКУ), до ФОП-ЄП застосовується. На це непрямо вказали податківці в листі, що коментується, а чітко про застосування пені йдеться в консультації з розділу 230.11 ЄБПЗ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі