Теми статей
Обрати теми

Єдиний податок для підприємців групи 2

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Єдиний податок для підприємців групи 2

 

Запитання

Відповідь

1

2

Чи може ФОП-ЄП(1) групи 2 продавати товари юридичним особам?

Так, може. Обмеження на роботу з контрагентами для групи 2 передбачено лише в разі надання послуг. А от продавати товари, виготовлену своїми силами продукцію можна всім покупцям незалежно від їх податкового статусу (платник/неплатник ЄП)

ФОП-ЄП групи 2 отримав передоплату за послуги від свого покупця, а після цього з’ясувалося, що покупець працює на загальній системі оподаткування. Чи можна повернути передоплату, щоб не порушити правила роботи
у групі 2? Які строки повернення?

Можна повернути передоплату контрагенту і залишитися працювати у групі 2. Судячи з усього, з цим згодні й податківці (консультація в розділі 230.04 ЄБПЗ(2)). У разі неповернення помилково перерахованих коштів у звітному кварталі, на думку податківців, ця сума включається до граничного обсягу доходу та оподатковується за ставкою 15 % ЄП.
Для того щоб не включати в дохід таку суму згідно з п.п. 5 п. 292.11 ПКУ, необхідно, щоб підприємство, від якого надійшли гроші, написало лист-заяву на повернення помилково перерахованих коштів.
Строки повернення: податківці наполягають на поверненні протягом звітного кварталу (див. вище). Водночас у п.п. 5 п. 292.11 ПКУ не зазначено строку. Тому радимо повертати гроші в межах кварталу. Проте коли це не можна здійснити фізично (наприклад, помилкові гроші надійшли в останні дні місяця), то зменшуємо дохід уже наступного кварталу

ФОП-ЄП групи 2 продає товари в магазині. Чи потрібний РРО?

Ні, не потрібний. ФОП-ЄП звільнено від застосування РРО п. 296.10 ПКУ і п. 6 ст. 9 Закону про РРО

ФОП-ЄП групи 2 здає в оренду нежитлове приміщення підприємству на загальній системі. Які наслідки?

Оренда для цілей застосування ПКУ є наданням послуг (хоча з точки зору цивільного законодавства, оренда послугами не є). А тому, надаючи в оренду приміщення контрагенту, який не є платником ЄП, ви здійснюєте заборонений для групи 2 вид діяльності. Наслідки:
1) з орендної плати потрібно сплатити ЄП за ставкою 15 % (п.п. 4 п. 293.4 ПКУ), і в Декларації ФОП-ЄП такий дохід відображається в рядку 10 розділу IІІ;
2) з наступного кварталу підприємець зобов’язаний відмовитися від спрощеної системи та повернутися на загальну систему (п.п. 5 п.п. 298.2.3 ПКУ)

Чи потрібно ФОП-ЄП групи 2, крім запису у Книзі обліку доходів, виписувати ще якісь документи на отриманий дохід?

Для обліку доходу для нарахування ЄП достатньо запису в Книзі обліку доходів.

Однак документи також можуть знадобиться вашим покупцям:

1) для покупців — суб’єктів господарювання документи на товар (послуги) потрібні для того, щоб мати можливість відобразити операції з придбання товару в обліку;

2) для кінцевих споживачів документи слід виписувати на їх вимогу з метою виконання вимог абзацу другого ч. 11 ст. 8 Закону України «Про захист прав споживачів» від 12.05.91 р. № 1023-XII: при продажу товару продавець зобов’язаний видати споживачу розрахунковий документ установленої форми, що засвідчує факт купівлі, з позначкою про дату продажу.

Для цих цілей можна виписати товарний чек, накладну (з позначкою про оплату проданих товарів) тощо

Чи можна ФОП-ЄП групи 2 займатися такими видами діяльності, як оптова та роздрібна торгівля приладами та запчастинами, техобслуговування і ремонт автомобілів?

1. Продавати товари (оптом і вроздріб) ФОП-ЄП групи 2 можуть незалежно від податкового статусу покупця (єдиноподатник чи ні; суб’єкт господарювання або населення).

2. Виконання техобслуговування і ремонту автомобілів — це виконання робіт, але в розумінні ПКУ належить до послуг. У свою чергу, згідно з п.п. 2 п. 291.4 ПКУ підприємець групи 2 може надавати послуги тільки платникам ЄП та/або населенню. Тому слід відстежувати, кому ви надаєте такі послуги (хто їх споживає; хто підписує акт): єдиноподатник і населення чи інші суб’єкти господарювання.

ДПСУ в УПК № 137 зауважила із цього приводу таке: «Якщо фізична особа — підприємець здійснює ремонт автотранспортного засобу відповідно до договору, згідно з яким замовником є фізична особа (у якої виник страховий випадок), яка підписує акт виконаних робіт, але оплату виконаних послуг з ремонту автотранспортного засобу фізичної особи здійснює страхова компанія, то такий підприємець має право обрати другу групу платника єдиного податку».

Чи можна ФОП-ЄП групи 2 найняти слюсаря за договором цивільно-правового характеру та відремонтувати автомобіль підприємству — не єдиноподатнику?

Ні, не можна. У цьому випадку ФОП-ЄП укладає два договори:

1) договір на ремонтні роботи: виконавцем є ФОП-ЄП, а замовником — підприємство, що не є єдиноподатником (за цим договором визначається порушення умов роботи у групі 2);

2) договір підряду, за яким слюсар виконує роботи для ФОП-ЄП.

Тому, хоча роботи з ремонту виконує не найманий працівник ФОП-ЄП групи 2, фактично ремонтні роботи підприємству — не єдиноподатнику надає ФОП-ЄП групи 2. А такий вид діяльності для нього заборонений

Чи можна ФОП-ЄП групи 2 продавати масло моторне в упаковці?

Можна. Наведемо аргументи.

Згідно з п.п. 3 п.п. 291.5.1 ПКУ не можуть бути єдиноподатниками підприємства та підприємці, які здійснюють виробництво, експорт, імпорт, продаж підакцизних товарів (крім роздрібного продажу паливно-мастильних матеріалів у ємностях до 20 літрів і діяльності фізичних осіб, пов’язаної з роздрібним продажем пива і столових вин).

Моторне масло належить до паливно-мастильних матеріалів. Водночас воно не належить до підакцизних товарів (код товару згідно з УКТ ЗЕД 2710 19 81 00 «масла моторні, компресорні, турбінні»), оскільки для них ПКУ не встановлено ставку акцизного податку (п.п. 14.1.145 і п. 215.3 ПКУ).

Тому заборони на продаж моторних масел на спрощеній системі на сьогодні немає

(1) Використані скорочення: ПКУ — Податковий кодекс України; Закон про РРО — Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» у редакції від 01.06.2000 р. № 1776-III; УПК № 137 — Узагальнююча податкова консультація щодо віднесення до певної групи (другої або третьої) платників єдиного податку фізичних осіб — підприємців, які здійснюють діяльність з надання послуг, затверджена наказом ДПСУ від 20.02.12 р. № 137; ЄП — єдиний податок; ФОП-ЄП — фізична особа — підприємець, платник єдиного податку; РРО — реєстратор розрахункових операцій; Декларація ФОП-ЄП — Податкова декларація платника єдиного податку — фізичної особи — підприємця; ЄБПЗ — Єдина база податкових знань, розміщена на офіційному сайті ДПСУ: www.sts.gov.ua.

(2) Див. Пошту тижня «Дохід єдиноподатника: роз’яснення з ЄБПЗ» // «БТ», 2012, № 21, с. 32.

 

Вікторія ЗМІЄНКО

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі