Теми статей
Обрати теми

Щодо запровадження нових підходів в адмініструванні податку на прибуток

Редакція БТ
Лист від 03.10.2012 р. № 4975/0/71-12/15-1217

ДЕКЛАРАЦІЯ З ПОДАТКУ
 НА ПРИБУТОК
ЗА ТРИ КВАРТАЛИ

під особливим контролем:
 податківці не допустять
зниження показників

Лист Державної податкової служби України від 03.10.12 р. № 4975/0/71-12/15-1217

«Щодо запровадження нових підходів в адмініструванні податку на прибуток»

 

Податкова декларація з податку на прибуток (далі — декларація) за три квартали 2012 року має особливий статус: від її показників залежатиме сума авансових внесків з податку на прибуток, що підлягають сплаті за січень та лютий 2013 року. Так, згідно з абз. 2 п. 2 підрозд. 4 розд. ХХ Податкового кодексу України (далі — ПКУ) передбачено, що платники податку на прибуток підприємств, які починаючи з 2013 року подають річну податкову декларацію відповідно до п. 57.1 ПКУ, сплачують у січні — лютому 2013 року авансовий внесок з цього податку у розмірі 1/9 податку на прибуток, нарахованого у податковій звітності за дев’ять місяців 2012 року, протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця. Тим часом порядок застосування цієї норми потребує роз’яснень офіційних органів.

По-перше, не зовсім зрозуміло, які саме платники податків повинні сплачувати авансові внески за січень та лютий. З одного боку, тут ідеться про платників, які подають річну декларацію, а її відповідно до нової редакції п. 57.1 ПКУ, що діятиме з 01.01.13 р., подають усі без винятку платники податку на прибуток. З іншого боку, у п. 57.1 ПКУ обов’язок зі сплати авансових внесків з податку на прибуток передбачено лише для однієї категорії осіб, а саме платників, котрі мають за підсумками 2012 року дохід понад 10 млн грн. Як бачимо, відмінності істотні: якщо дотримуватись буквального прочитання, то під аванси за січень та лютий підпадуть усі, при системному тлумаченні — лише «десятимільйонники».

По-друге, невизначена ситуація склалася з тим, на який саме показник декларації за три квартали 2012 року слід орієнтуватися при розрахунку авансових внесків. З оприлюдненого Проекту внесення змін* виплива, що щомісячна сума авансу починаючи з березня 2012 року має визначатися як 1/12 від суми показників:

рядка 14 «Податок на прибуток за звітний (податковий) період (рядок 11 + рядок 12 - рядок 13)»;

рядка 17 «Сума податків, які утримуються при виплаті доходів (прибутків) нерезидентам за звітний (податковий) період»;

рядка 20 «Сума авансового внеску при виплаті дивідендів, що має бути сплачена у звітному (податковому) періоді за місцезнаходженням юридичної особи».

* http://sts.gov.ua/regulyatorna-politika-/regulyatorna-politika/2012-rik/61843.html

Якщо цей Проект буде реалізовано, то податківці, мабуть, аналогічно розраховуватимуть і аванси за декларацією за три квартали 2012 року, тобто як 1/9 від суми показників рядків 14, 17, 20 . Нам такий підхід стосовно обліку показника ряд. 17 здається неправильним. Адже у ст. 134 ПКУ окремо розмежовуються об’єкт оподаткування для резидентів (п.п. 134.1.1 ПКУ) і для нерезидентів (п.п. 134.1.2 ПКУ), із чого випливає, що показник ряд. 17 декларації стосується податку на прибуток нерезидента, який просто утримується платником податку. До того ж «нерезидентський» податок сплачується в особливому порядку під час виплати оподатковуваного доходу нерезиденту (п. 160.2 ПКУ) і на сплату податкового зобов’язання за декларацією не впливає. Відповідно, обчислювати від цього показника авансові внески методологічно неправильно.

Із «дивідендними» авансами ситуація менш очевидна. Як відомо, їх сплата також не залежить від факту подання декларації, і вони перераховуються до або в момент виплати дивідендів (п.п. 153.3.2 ПКУ). Однак у декларації на їх суму зменшується сума загального податкового зобов’язання через рядок 13 «Зменшення нарахованої суми податку». Таким чином, у ряд. 14 наводиться вже податкове зобов’язання, зменшене на суму дивідендних авансів. І якби вони були відсутні, то задеклароване основне зобов’язання було б вищим. Тому додаванням до показника ряд. 14 показника ряд. 20 фактично «зворотним підрахунком» відновлюється сума основного податкового зобов’язання за декларацією. З урахуванням викладеного, такий підхід формально можна вважати за правильний. Хоча в цьому випадку платник, безумовно, несе втрати. Якщо в майбутньому він виплачуватиме дивіденди, у момент їх виплати він сплатить авансовий внесок, який фактично зможе врахувати лише в річній декларації.

На жаль, у листі, що коментується, ці проблемні питання ДПСУ не роз’яснила, однак повідомила, що в найближчому майбутньому з’явиться Узагальнююча податкова консультація стосовно нового порядку сплати податку на прибуток і готуються зміни до декларації.

А допоки ДПСУ готує відповідні роз’яснення, місцевим податківцям приписано вжити всіх заходів щодо недопущення зниження показників у декларації за три квартали (див. «Показники декларації за три квартали 2012 року підлягають особливому контролю»).

 

Показники декларації за три квартали 2012 року
 підлягають особливому контролю

Витяг із листа ДПСУ від 03.10.12 р. № 4975/0/71-12/15-1217

«При цьому вважаємо за доцільне наголосити, що податкові органи ДПС повинні:

— вжити всіх заходів щодо недопущення зниження нарахування податку на прибуток у III кварталі 2012 року проти II кварталу 2012 року;

— вчасно провести камеральні перевірки поданої звітності з податку на прибуток за 9 місяців п. р. та в цілому за 2012 рік та в разі встановлення порушень складати акти камеральних перевірок та приймати податкові повідомлення-рішення;

— у разі донарахування бази для обчислення авансового внеску з податку на прибуток, що підлягатиме сплаті, шляхом як самостійного виправлення помилок платниками податку, так і за наслідками проведених перевірок податковими органами, забезпечити нарахування та сплату авансового внеску з податку на прибуток від загальної бази нарахування, тобто з урахуванням таких донарахувань;

— у разі встановлення факту заниження нарахування та сплати щомісячного авансового внеску з податку на прибуток забезпечити донарахування податку та застосування штрафних санкцій згідно з чинним законодавством;

— у разі якщо платник податку, який сплачує авансовий внесок, за підсумками першого кварталу звітного (податкового) року не отримав прибуток або отримав збиток, а тому авансових внесків у другому — четвертому кварталах звітного (податкового) року не здійснює, вжити заходів щодо прискорення подання такими платниками податкової звітності за I квартал звітного року, що буде свідченням правомірності несплати таким платником авансового внеску у квітні звітного року.

Зважаючи на викладене, головними критеріями оцінки результатів роботи підпорядкованих органів ДПС у частині адміністрування податку на прибуток стане:

— своєчасна та в повній мірі сплата платниками авансового внеску з податку на прибуток;

— залучення до сплати авансового внеску всіх платників податку на прибуток згідно з нормами Податкового кодексу;

— розширення бази для нарахування податку на прибуток за наслідками декларування податку за 9 місяців п. р. та в цілому за 2012 рік».

 

Як бачите, слід очікувати посилення тиску з боку податкових органів на платників податків стосовно показників декларації за три квартали 2012 року. Очевидно, що місцеві податкові органи робитимуть усе можливе для того, щоб платники, як мінімум, не вказували в такій декларації збитки і щоб показник ряд. 14 декларації за три квартали 2012 року не був нижчим за аналогічний показник декларації за півріччя 2012 року.

Тут слід зауважити, що згідно з п. 49.10 ПКУ відмова посадової особи органу державної податкової служби прийняти податкову декларацію з будь-яких причин, не визначених цією статтею, у тому числі висунення будь-яких не визначених цією статтею передумов щодо такого прийняття (включаючи зміну показників такої податкової декларації, зменшення або скасування від’ємного значення об’єктів оподаткування, сум бюджетних відшкодувань, незаконного збільшення податкових зобов’язань тощо) забороняється. Утім, платникам добре відомо, як це правило діє на практиці. У таких умовах можна порекомендувати особам, котрі належать до малих підприємств, для уникнення зайвих проблем з податківцями подати декларацію поштою або в електронній формі.

Хоча збитковиків і це «не врятує», оскільки з листа випливає, що відповідні заходи «тиску» вживатимуться за підсумками проведення камеральних перевірок декларацій за три квартали. І тоді авансовий внесок підлягатиме сплаті з урахуванням уже донарахованої суми показника ряд. 14 цієї декларації.

Отже, декларування за 9 місяців 2012 року обіцяє бути особливо складним.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі