Теми статей
Обрати теми

Про застосування правила конфлікту інтересів з податку на прибуток Податкового кодексу України

Редакція БТ
Лист від 31.08.2012 р. № 849/0/141-12/

ПРАВИЛО
КОНФЛІКТУ ІНТЕРЕСІВ:

ДПСУ наводить непереконливі
 приклади практики застосування

Лист Державної податкової служби України від 31.08.12 р. № 849/0/141-12/Н/15-1414

«Про застосування правила конфлікту інтересів з податку на прибуток Податкового кодексу України»

 

Лист ДПСУ, що коментується, є відповіддю на запит Секретаріату КМУ, в якому податківців попросили навести приклади реального застосування у 2012 році представниками органів ДПС так званого правила «конфлікту інтересів» з п.п. 4.1.4 і п. 56.21 Податкового кодексу України (далі — ПКУ). Нагадаємо, що зазначені норми передбачають таке (див. «Норми ПКУ про конфлікт інтересів»).

 

Норми ПКУ про конфлікт інтересів

Витяг із ПКУ

«4.1. Податкове законодавство України ґрунтується на таких принципах:

<…>

4.1.4. презумпція правомірності рішень платника податку в разі, якщо норма закону чи іншого нормативно-правового акта, виданого на підставі закону, або якщо норми різних законів чи різних нормативно-правових актів припускають неоднозначне (множинне) трактування прав та обов’язків платників податків або контролюючих органів, внаслідок чого є можливість прийняти рішення на користь як платника податків, так і контролюючого органу;

<…>

56.21. У разі коли норма цього Кодексу чи іншого нормативно-правового акта, виданого на підставі цього Кодексу, або коли норми різних законів чи різних нормативно-правових актів або коли норми одного і того ж нормативно-правового акта суперечать між собою та припускають неоднозначне (множинне) трактування прав та обов’язків платників податків або контролюючих органів, внаслідок чого є можливість прийняти рішення на користь як платника податків, так і контролюючого органу, рішення приймається на користь платника податків».

 

Відповідь у податківців вийшла «надуманою», оскільки ті випадки, на які вони послалися в листі , правила конфлікту інтересів не стосуються. Зокрема, податківці зауважили, що проблемні питання ними вирішуються шляхом надання узагальнюючих податкових консультацій, та навели такі приклади цієї практики.

1. Придбання у єдиноподатників: підтвердження можливості включення до складу податкових витрат платника податку на прибуток витрат, пов’язаних з придбаннями товарів (робіт, послуг) у платників єдиного податку будь-якої групи (Узагальнююча податкова консультація, затверджена наказом ДПСУ від 15.02.12 р. № 121*). Тим часом з 01.01.12 р. у ПКУ немає жодних обмежувальних норм у частині таких витрат. Тому можна, звичайно, подякувати ДПСУ за проявлений лібералізм, але конфлікту інтересів це не стосується.

* Див. статтю «Робота з приватними підприємцями: що потрібно знати їх контрагентам» // «БТ», 2012, № 11, с. 14.

2. Курсові різниці: припис обчислювати курсові різниці щодо заборгованості в іноземній валюті, яка виникла до набрання чинності розд. III ПКУ та залишилася непогашеною на цю дату (Узагальнююча податкова консультація, затверджена наказом ДПСУ від 15.02.12 р. № 120**). У зазначеній консультації податківці приписали визначати курсові різниці щодо заборгованості в іноземній валюті, яка виникла до 01.04.11 р. Це роз’яснення скоріше можна віднести до випадку, коли правило про конфлікт інтересів представниками органів ДПС ігнорувалося. Нагадаємо, що в ПКУ не містилося жодних норм стосовно того, чи слід обчислювати курсові різниці за статтями, що виникли до 01.04.11 р., тобто мала місце так звана прогалина у праві. Податківці спочатку дійшли висновку, що «докодексна» інвалютна заборгованість перераховуватися не повинна, але згодом передумали і змінили свою позицію на протилежну. У результаті багато підприємств виявилися заручниками «мінливості» позиції податківців, і їм довелося коригувати показники податкової звітності відповідно до нової позиції. Причому в багатьох підприємств новий порядок призвів саме до донарахування податкових доходів за рахунок збільшення курсових різниць. Тому зараховувати зазначену консультацію до тих, що ілюструють дію правила конфлікту інтересів, некоректно.

** Див. ком. «Курсові різниці щодо заборгованості, яка виникла до 01.04.11 р.: Узагальнююча консультація ДПСУ» // «БТ», 2012, № 12, с. 9.

3. Маркетингові витрати: дозвіл на віднесення витрат на оплату маркетингових та рекламних послуг до складу податкових витрат як виробникам або постачальникам, так і безпосереднім продавцям товарів у торговельних мережах незалежно від того, хто їх замовляв (Узагальнююча податкова консультація, затверджена наказом ДПСУ від 15.02.12 р. № 123*). І в цьому випадку не можна говорити про конфлікт інтересів, оскільки жодних обмежувальних норм у ПКУ в частині таких витрат немає. Просто податківці спочатку безпідставно їх обмежували, а потім за підсумками позитивної для платників судової практики «дали добро», що відповідало нормам ПКУ.

* Див. ком. «Рекламні та маркетингові послуги: ДПСУ про включення до складу податкових витрат» // «БТ», 2012, № 10, с. 4.

4. Нестатутна діяльність: підтвердження права на податкові витрати, що належать до не передбаченої статутом діяльності (Узагальнююча податкова консультація, затверджена наказом ДПСУ від 05.07.12 р. № 577**). Тут має місце аналогічна ситуація: за відсутності будь-яких обмежувальних норм у ПКУ податківці дозволили включати такі витрати до складу податкових.

** Див. статтю «Декларація з податку на прибуток за півріччя: особливості заповнення в роз’ясненнях податківців» // «БТ», 2012, № 30, с. 18.

Викладене підтверджує, що органи ДПС, на жаль, керуються нормами про конфлікт інтересів в окремих випадках, на які навіть вони самі не можуть коректно послатися.

Ці положення використовуються переважно судами. Наприклад, посилання на положення п.п. 4.1.4 і п. 56.21 ПКУ дозволило багатьом платникам свого часу відстояти право на включення збитків, що утворилися станом на 01.01.11 р., до складу податкових витрат II кварталу 2012 року.*** А деяким платникам податку на прибуток пощастило за допомогою цієї норми «відмогтися» від штрафних санкцій з ПДВ у 2011 році****, хоча згодом ВАдСУ підтвердив правомірність застосування таких штрафів*****. Ще один приклад: «ювелірники», яким удавалося відстояти право на сплату єдиного податку****** до запровадження прямих дозвільних норм із п.п. 4 п.п. 291.5.1 ПКУ*******. Тим часом навіть суди неоднозначно підходять до практичного застосування правила «конфлікту інтересів».

*** Див., зокрема, постанову Одеського окружного адміністративного суду від 18.04.12 р. у справі № 1570/876/2012, ухвали Севастопольського апеляційного адміністративного суду від 25.04.12 р. у справі № 2а-15276/11/0170/2, від 17.07.12 р. у справі № 2а-15013/11/14/0170.

**** Див., наприклад, постанову Львівського окружного адміністративного суду від 18.04.12 р. у справі № 2а-2497/12/1370.

***** Див. ком. «Штрафи за II — IV квартали 2011 року: особливості їх застосування роз’яснює ВАдСУ» // «БТ», 2012, № 22, с. 5.

****** Див., наприклад, постанову Чернігівського окружного адміністративного суду від 15.03.12 р. у справі № 2а/2570/880/2012.

******* Див. статтю «Податковий кодекс: аналізуємо зміни» // «БТ», 2012, № 29, с. 22.

Тому на сьогодні правило «конфлікту інтересів» може бути корисним переважно при судових розглядах, та й то не завжди.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі