Теми статей
Обрати теми

Щодо обліку податку на додану вартість

Редакція БТ
Лист від 17.07.2012 р. № 4301/10/06-406

ПОДАТКОВА НАКЛАДНА
 ЗАРЕЄСТРОВАНА В ЄРПН

у наступному місяці:
столична ДПС роз’яснила порядок обліку

Лист Державної податкової служби України у м. Києві від 17.07.12 р. № 4301/10/06-406

«Щодо обліку податку на додану вартість»

 

У листі, що коментується, столичні податківці роз’яснили деякі нюанси відображення у Реєстрі* ПН, які складено в одному місяці, а зареєстровано в ЄРПН — в іншому.

* Використані скорочення: Реєстр — Реєстр виданих та отриманих податкових накладних, ПН — податкова накладна, ЄРПН — Єдиний реєстр податкових накладних, ПКУ — Податковий кодекс України, УПК № 127 — Узагальнююча податкова консультація щодо окремих питань відображення у податковому обліку з податку на додану вартість звітного періоду податкових накладних, виписаних у попередніх періодах, та формування на їх підставі податкового кредиту, затверджена наказом ДПСУ від 16.02.12 р. № 127, Порядок № 1002 — Порядок ведення Реєстру виданих та отриманих податкових накладних, затверджений наказом ДПАУ від 24.12.10 р. № 1002.

За загальним правилом п. 201.10 ПКУ при здійсненні операцій з постачання товарів/послуг платник податку — продавець зобов’язаний надати покупцю ПН та зареєструвати її в ЄРПН. Така реєстрація здійснюється не пізніше 15 календарних днів, наступних за датою складання ПН (до 01.07.12 р. — 20 календарних днів). Такі ж правила застосовуються і щодо Розрахунку коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної.

Отже, дата виписки ПН та дата внесення її до ЄРПН можуть бути в різних звітних (податкових) періодах.

Як указали столичні податківці у листі, що коментується, ПКУ надано можливість платнику податку — покупцю включати до податкового кредиту звітного (податкового) періоду ПН, виписану платником податку — продавцем у такому звітному (податковому) періоді та внесену до ЄРПН у наступному звітному (податковому) періоді, але не пізніше граничного строку для подання податкової звітності за такий звітний (податковий) період.

Зауважимо, що такий висновок можна зробити з аналізу норм ПКУ**, але прямої норми, яка б це передбачала, там немає. Тому були певні сумніви щодо позиції податківців у цьому питанні до появи листа ДПСУ від 20.12.11 р. № 9749/7/15-3517*** та Консультації № 127**** (див. відповідь на запитання 3), в яких було чітко вказано, що покупець має право включити до податкового кредиту і відобразити у Реєстрі «перехідну» ПН у податковому періоді її виписки. При цьому залишалось нез’ясованим лише те, який варіант заповнення гр. 2 розд. II Реєстру обрати:

1) указати фактичну дату отримання ПН, що виходить за межі періоду, за який сформовано Реєстр;

2) указати дату, що відповідає звітному періоду, за який сформовано Реєстр (наприклад, останній день звітного місяця).

** Див. консультацію «Податкова накладна, яка виписана у вересні, зареєстрована у ЄРПН у жовтні. Коли виникає право на податковий кредит?» // «БТ», 2011, № 41, с. 45.

*** Див. ком. «ДПСУ за формування податкового кредиту у періоді виписки» // «БТ», 2012, № 4, с. 9.

**** Див. «БТ», 2012, № 9, с. 17.

У листі, що коментується, податківці наполягають на необхідності дотримання вимог п. 11.2 Порядку № 1002, тобто на першому варіанті — у гр. 2 розд. II Реєстру потрібно вказати фактичну дату отримання ПН.

Однак з 01.07.12 р. із ПКУ було вилучено норму, яка передбачала, що ПН має видаватись покупцю лише після її реєстрації у ЄРПН. Отже, з цієї дати немає формальних перешкод для того, щоб покупець міг отримати ПН у періоді її виписки (раніше дати реєстрації її у ЄРПН). Тому тепер порядок формування податкового кредиту за ПН, які підлягають реєстрації у ЄРПН, та відображення їх у Реєстрі має здійснюватись за загальними правилами. Єдина особливість полягає у тому, що покупець перед тим як формувати податковий кредит має перевірити факт реєстрації такої ПН у ЄРПН (після закінчення строку такої реєстрації).

Варто нагадати, що загальні правила відображення ПН у Реєстрі та формування податкового кредиту податківці роз’яснили в УПК № 127 (див. «Загальні правила формування податкового кредиту» на с. 10).

 

Загальні правила формування податкового кредиту

Витяг із УПК № 127

«Запитання 1. Яке загальне правило формування податкового кредиту на підставі податкової накладної як документа податкового обліку?

Податкова накладна, яка була виписана в звітному періоді, у цьому ж звітному періоді повинна бути отримана платником податку та у цьому ж звітному періоді повинна бути включена ним до реєстру отриманих податкових накладних, та, відповідно, повинна бути в цьому ж звітному періоді відображена в податковій звітності платника податку.

<…>

Податкова накладна, яка отримана у періодах, наступних за періодом, в якому її виписано, включається до реєстру отриманих податкових накладних та до податкової декларації в тому звітному періоді, на який припадає дата отримання податкової накладної. В цьому випадку уточнюючий розрахунок не складається».

 

Якщо виходити із цих правил, то дата, яка вказана в гр. 2 розд. II Реєстру, повинна відповідати звітному періоду, за який сформовано Реєстр (другий варіант).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі