Теми статей
Обрати теми

Про порядок припинення дії трудового договору працівника

Редакція БТ
Лист від 10.05.2012 р. № 75/06/186-12

РЕОРГАНІЗАЦІЯ ПІДПРИЄМСТВА:

як переоформити відносини з працівником

Лист Міністерства соціальної політики України від 10.05.12 р. № 75/06/186-12

«Про порядок припинення дії трудового договору працівника»

 

У листі, що коментується, Мінсоцполітики розповіло, який запис слід унести до трудової книжки працівника в разі реорганізації підприємства.

Мінсоцполітики нагадало норму частини третьої ст. 36 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП), згідно з якою у випадку зміни власника підприємства, а також у разі його реорганізації (злиття, приєднання, поділу, виділення, перетворення) дія трудового договору працівника продовжується. Припинення трудового договору з ініціативи власника чи уповноваженого ним органу можливе тільки в разі скорочення чисельності або штату працівників (п. 1 частини першої ст. 40 КЗпП).

Відповідно до ст. 59 Господарського кодексу України (далі — ГКУ) реорганізація (злиття, приєднання, поділ, перетворення) разом з ліквідацією є способом припинення діяльності суб’єкта господарювання. У результаті підприємство, що реорганізується, просто перестає бути суб’єктом господарювання. Але з метою захисту інтересів працівників — перешкоджання їх звільненню з підприємства, що реорганізується, без подальшого працевлаштування на нове реорганізоване підприємство — якраз і застосовується норма частини третьої ст. 36 КЗпП. Її можна трактувати так: при реорганізації, незважаючи на припинення діяльності підприємства, не потрібно за окремим наказом (розпорядженням) звільнити всіх працівників із цього підприємства, а за іншим наказом (розпорядженням) — прийняти на реорганізоване підприємство. Усі працівники з підприємства, що реорганізується, вливаються до штату нового підприємства без звільнення*. Виняток — якщо умови реорганізації передбачають скорочення чисельності або штату працівників.

* До речі, на реорганізованому підприємстві у зв’язку з появою нових працівників необхідно змінити штатний розпис. Як це зробити, читайте у статті «Штатний розпис: складаємо та вносимо зміни» // «БТ», 2012, № 23, с. 20.

Що стосується внесення запису до трудової книжки, то в цьому випадку Мінсоцполітики рекомендує діяти за аналогією з перейменуванням підприємства, що передбачено п. 2.15 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої спільним наказом Мін’юсту, Мінпраці та Мінсоцзахисту від 29.07.93 р. № 58. При цьому до графи 3 слід вписати: «Підприємство [таке-то] з [такого-то числа] реорганізоване шляхом злиття [таких-то] підприємств», а у графі 4 вказати підставу реорганізації — наказ (розпорядження), його дату і номер.

Без відповіді залишилося запитання, хто вносить запис: підприємство, що реорганізується, чи вже реорганізоване підприємство? На наш погляд, це робить підприємство, що реорганізується (за аналогією із записом про звільнення). Це справедливо і в тому випадку, коли при реорганізації частину людей звільнять у зв’язку зі скороченням чисельності або штату працівників.

Безумовно, у результаті реорганізації підприємства може статися так, що не всі нові працівники будуть потрібні на тих самих посадах або з тими самими розмірами оплати праці новому реорганізованому підприємству. Але ця ситуація, на наш погляд, мусить вирішуватися під час реорганізації підприємством, що реорганізується: воно має керуватися нормами КЗпП стосовно змін організації виробництва та праці (наприклад, ст. 32 КЗпП — для здійснення зміни умов праці, п. 6 ст. 36 КЗпП — для звільнення працівників, які відмовилися працювати в нових умовах на реорганізованому підприємстві).

Висновок: при реорганізації до працівників, які продовжать працювати на реорганізованому підприємстві, не потрібно застосовувати процедуру «звільнення з підприємства, що реорганізується прийняття на реорганізоване підприємство».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі