Теми статей
Обрати теми

Питання декларування зміни оптово-відпускних цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення, які закуповуються за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів

Редакція БТ
Постанова від 13.08.2012 р. № 794

ЛІКАРСЬКІ ЗАСОБИ:

змінено метод держрегулювання
 оптово-відпускних цін
з реєстрації їх зміни
 на декларування

Постанова Кабінету Міністрів України від 13.08.12 р. № 794

«Питання декларування зміни оптово-відпускних цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення, які закуповуються за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів»

 

Нагадаємо, що рік назад з легкої руки Кабміну, було змінено метод державного регулювання оптово-відпускних цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення, що закуповуються за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів: з декларування їх зміни, на реєстрацію оптово-відпускної ціни. Така реєстрація здійснювалася відповідно до Порядку реєстрації оптово-відпускних цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення, що закуповуються за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів, затвердженого постановою КМУ від 08.08.11 р. № 932* (далі — Порядок № 932, діяв з 08.09.11 р.).

* Див. Ком. «Лікарські засоби: Кабмін змінив метод держрегулювання оптово-відпускних цін з декларування їх зміни на реєстрацію» // «БТ», 2011, № 37, с. 4.

І ось Кабмін знову вирішив змінити метод державного регулювання оптово-відпускних цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення, але тепер навпаки: з реєстрації оптово-відпускної ціни на декларування їх зміни. Для реалізації цього задуму Кабмін постановою , що коментується, затвердив Порядок декларування зміни оптово-відпускних цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення, що закуповуються за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів (далі — Порядок декларування зміни цін) та відповідно визнав таким, що втратив чинність Порядок № 932**.

** Цей Порядок втрачає чинність з набранням чинності постанови, що коментується.

Норми Порядку декларування зміни цін, як і норми його попередника — Порядку № 932, регулюють рівень оптово-відпускних цін на один і той же перелік лікарських засобів і виробів медичного призначення. Розглянемо основні зміни.

1. Скорочено перелік документів, що необхідні для декларування змін оптово-відпускних цін. Для декларування зміни оптово-відпускної ціни власник реєстраційного посвідчення на лікарський засіб або свідоцтва про державну реєстрацію виробу медичного призначення або уповноважена ним особа має подати до МОЗ лише:

1) заяву про декларування зміни оптово-відпускної ціни на лікарський засіб або виріб медичного призначення за формою, встановленою МОЗ;

2) копію виданого МОЗ реєстраційного посвідчення на лікарський засіб або виданого Держлікслужбою свідоцтва про державну реєстрацію виробу медичного призначення;

3) довіреність, що засвідчує повноваження заявника декларувати зміни оптово-відпускних цін на лікарський засіб або виріб медичного призначення, видану власником реєстраційного посвідчення на лікарський засіб, або свідоцтво про державну реєстрацію виробу медичного призначення з перекладом українською мовою, або копію такої довіреності, засвідчену в установленому законодавством порядку.

При реєстрації оптово відпускних цін, крім цих документів, слід було також подавати інформаційні довідки про оптово-відпускні ціни в інших країнах, обґрунтування заявленого рівня цін (розрахунки оптово-відпускних цін), а також копії декларації митної вартості, рахунка-фактури (інвойсу) лікарських засобів або виробів медичного призначення зарубіжного виробництва. Отже, процедура декларування зміни цін стала набагато простішою і менш затратною.

2. Спрощено саму процедуру повідомлення про рівень задекларованих оптово-відпускних цін . Так, тепер МОЗ буде самостійно приймати позитивне рішення щодо заявленої до декларування оптово-відпускної ціни (раніше розрахунок оптово-відпускної ціни слід було узгоджувати з Мінекономрозвитку) та видавати у строк, що не перевищує 10 робочих днів після подання заяви, наказ про декларування зміни оптово-відпускних цін на лікарські засоби або вироби медичного призначення і вносить відомості до Реєстру оптово-відпускних цін*. Розміщувати інформацію про прийняття такого рішення МОЗ має, як і раніше, на своєму офіційному веб-сайті у строк, що не перевищує 2 робочих днів з дня видання зазначеного наказу.

* Відомості про оптово-відпускну ціну на лікарський засіб або виріб медичного призначення є чинними протягом строку дії реєстраційного посвідчення на відповідний засіб або свідоцтва про державну реєстрацію відповідного виробу.

У разі коли документи подані не в повному обсязі або оформлені з порушенням установлених вимог, МОЗ повідомляє про це заявника письмово протягом 5 робочих днів з дати реєстрації заяви. У разі неусунення таких недоліків, зміни до Реєстру оптово-відпускних цін на лікарські засоби не вносяться.

Зауважимо, що внесені до набрання чинності Порядком декларування зміни ціни розміри оптово-відпускних цін до Реєстру оптово-відпускних цін на лікарські засоби вважаються задекларованими змінами зазначених цін і є чинними протягом строку дії реєстраційного посвідчення на відповідний засіб або свідоцтва про державну реєстрацію відповідного виробу.

3. Змінено періодичність декларування. Декларувати зміни оптово-відпускних цін власник реєстраційного посвідчення на лікарський засіб або свідоцтва про державну реєстрацію виробу медичного призначення або уповноважена ним особі має не рідше ніж один раз на два роки. Проводити ж реєстрацію оптово-відпускних цін, останній рік, такі суб’єкти повинні були або при кожній зміні ціни, або щоквартально.

Крім затвердження Порядку декларування зміни цін, постановою, що коментується, вносяться деякі корективи і до постанови КМУ від 17.10.08 р. № 955. Так уточнено, що фактичний розмір оптово-відпускної ціни на кожну лікарську форму, дозування, споживчу упаковку лікарського засобу, усі типи, види, марки виробів медичного призначення не повинен перевищувати розміру внесеної до зазначеного Реєстру оптово-відпускної ціни у гривнях.

У постанові, що коментується, вказано, що норма щодо декларування оптово-відпускних цін діє з 01.09.12 р. Але, оскільки ця постанова опублікована лише 03.09.12 р., то декларування оптово-відпускних цін на лікарські засоби та вироби медичного призначення застосовується саме з цієї дати.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі