Теми статей
Обрати теми

Про затвердження Змін до Порядку та строків надання дотації роботодавцю для забезпечення молоді, яка здобула вищу або професійно-технічну освіту, першим робочим місцем

Редакція БТ
Наказ від 07.07.2012 р. № 415

ДОТАЦІЯ НА
ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ
 МОЛОДІ:

Мінсоцполітики змінило
 порядок її надання

Наказ Міністерства соціальної політики України від 07.07.12 р. № 415

«Про затвердження Змін до Порядку та строків надання дотації роботодавцю для забезпечення молоді, яка здобула вищу або професійно-технічну освіту, першим робочим місцем»

 

Наказом , що коментується, Мінсоцполітики затвердило зміни до Порядку*, а ми проаналізуємо найвизначніші з них.

* Використані документи та скорочення: Закон № 2150 — Закон України «Про забезпечення молоді, що здобула вищу або професійно-технічну освіту, першим робочим місцем із наданням дотації роботодавцю» від 04.11.04 р. № 2150-IV; Закон № 1533 — Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» від 02.03.2000 р. № 1533-III; Закон № 803 Закон України «Про зайнятість населення» від 01.03.91 р. № 803-XII; Закон № 2998 — Закон України «Про сприяння соціальному становленню і розвитку молоді в Україні» від 05.02.93 р. № 2998-XII; Порядок — Порядок та строки надання дотації роботодавцю для забезпечення молоді, що здобула вищу або професійно-технічну освіту, першим робочим місцем, затверджені наказом Мінпраці від 25.02.08 р. № 82; ЄВС — єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування; ФБ Фонд загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

1. Пункт 2.1 Порядку тепер зазначає: дотація надається роботодавцю в разі прийняття на роботу за направленням державної служби зайнятості молоді, якій надається перше робоче місце за отриманою професією (спеціальністю) відповідно до переліку професій та спеціальностей, установленого відповідно до ст. 3 Закону № 2150, строком на 2 роки за умови збереження протягом цього строку гарантій зайнятості молоді та умов праці, установлених на день працевлаштування.

Невелике уточнення наприкінці п. 2.1, додане наказом, що коментується, зумовлює відчутні зобов’язання для роботодавця. Випливає, що роботодавець протягом 2 років:

по-перше, не повинен звільнити працевлаштованого працівника;

по-друге, зобов’язаний забезпечувати встановлені працівнику на день працевлаштування умови праці. Цю умову, на наш погляд, слід розуміти так: погіршувати умови праці не можна, але покращувати можна.

Вважаємо, умова про «збереження протягом цього строку гарантій зайнятості» забороняє роботодавцю звільняти молодого працівника за своїм рішенням (ст. 28, 40, 41 Кодексу законів про працю). А от звільнити працівника за його бажанням (ст. 38 КЗпП) роботодавцю можна.

2 . Пункт 2.3 Порядку надання дотації викладено в новій редакції. Тепер дотація не надається роботодавцям, які:

1) є платниками ЄВС менше 6 місяців;

2) мають на день звернення (дата надання письмової згоди роботодавця на направленні на працевлаштування безробітного) (до змін — на перше число місяця, а не на день звернення):

— заборгованість зі сплати ЄВС (до змін не повинно було бути також заборгованості з унесків до ФБ);

— нараховану пеню та фінансові санкції за порушення норм Закону № 1533, Закону № 803 та Закону № 2998.

3. Дещо змінився склад документів, на підставі яких комісія вирішує питання щодо надання дотації роботодавцю (п. 3.3 Порядку).

4. Пункти 3.5 та 3.6 Порядку викладено в новій редакції. Новим у п. 3.5 Порядку є перелік реквізитів, що має містити договір про забезпечення молоді першим робочим місцем із наданням роботодавцю дотації:

— сторони договору;

— прізвище, ім’я та по батькові безробітного, якого буде прийнято на роботу за направленням державної служби зайнятості;

— професія (спеціальність) та кваліфікація безробітного;

— професія (посада), на якій буде працевлаштовано безробітного;

— гарантії зайнятості безробітного, якого буде працевлаштовано;

— умови та порядок перерахування дотації;

— строки набуття чинності договором;

— взаємна відповідальність сторін за порушення умов договору та порядок розгляду суперечок.

Ще оновленим п. 3.5 передбачено, що в разі зміни місцезнаходження роботодавця — юрособи або місця проживання роботодавця — фізособи — підприємця та зміни місцезнаходження на обліку як платника ЄВС за наявності згоди найманого працівника, працевлаштованого з наданням дотації, трудові відносини з роботодавцем продовжуються. У договір може бути внесено зміни в частині надання прав та покладання обов’язків за цим договором у центр зайнятості адміністративно-територіальної одиниці за новим місцем реєстрації роботодавця.

Згідно з п. 3.6 Порядку дотація надається роботодавцю не пізніше 30 календарних днів із дня отримання центром зайнятості Довідки, наведеної в додатку 2 до Порядку. Саму Довідку викладено в новій редакції, але істотних змін вона не зазнала — дещо змінено тільки назву. У зв’язку з цим підкориговано також і п. 3.6 Порядку, у якому міститься посилання на необхідність її надання.

5. Пункт 5.3 Порядку доповнено абзацом другим такого змісту: роботодавець у встановленому законодавством порядку несе відповідальність за забезпечення гарантії зайнятості молоді, прийнятої на роботу з наданням роботодавцеві дотації, достовірність відомостей, що є підставою для ухвалення рішення про надання дотації для працевлаштування безробітних, визначення розміру дотації та використання.

Наказ, що коментується, набув чинності з 23.08.12 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі