Теми статей
Обрати теми

Про деякі питання бухгалтерського обліку

Редакція БТ
Лист від 08.08.2012 р. № 31-08410-07-10/19584

СТРОК КОРИСНОГО
 ВИКОРИСТАННЯ

основних засобів фіксується
в окремому наказі —
позиція Мінфіну

Лист Міністерства фінансів Українивід 08.08.12 р. № 31-08410-07-10/19584

«Про деякі питання бухгалтерського обліку»

 

У листі, що коментується, Мінфін виклав свою позицію стосовно двох проблемних моментів ведення бухгалтерського обліку.

1. Розпорядчий документ про строк корисного використання основних засобів. Нагадаємо, що недавно Мінфін уніс зміни до п. 23 П(С)БО 7 «Основні засоби» та п. 25 П(С)БО 8 «Нематеріальні активи», виходячи з яких строк корисного використання (експлуатації) об’єкта основних засобів та нематеріальних активів має фіксуватися в розпорядчому акті підприємства*. Аналогічні вимоги містяться і в п.п. 145.1.2 Податкового кодексу України.

* Див. ком. «Мінфін уніс певні зміни до нормативних актів з бухгалтерського обліку» // «БТ», 2012, № 29, с. 3.

У зв’язку з цим виникло запитання: у якому саме документі слід фіксувати строк корисного використання основних засобів? Мінфін відповів на нього в листі не зовсім чітко (див. «Строк корисного використання основних засобів фіксується в розпорядчому акті»).

 

Строк корисного використання основних засобів фіксується
в розпорядчому акті

Витяг із листа

«Оскільки форми первинних документів з обліку основних засобів, які затверджені в установленому порядку, не містять реквізитів для відображення строків корисного використання (експлуатації) основних засобів, вони мають бути встановлені у розпорядчому акті (наказі, розпорядженні), прийнятому підприємством відповідно до встановленого порядку».

 

Ми вважаємо, що таку інформацію цілком можна вказати і в наказі про введення об’єкта основних засобів (нематеріальних активів) в експлуатацію. Цей наказ складається в довільній формі з додержанням реквізитів, передбачених у п. 2 ст. 9 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV.

2. Розпорядчий документ про склад виплат працівникам, що нараховуються за рахунок прибутку в підприємств державного, комунального секторів економіки. Згідно з недавно підкоригованим п.п. 1.2 п. 1 розділу IV Положення про порядок бухгалтерського обліку окремих активів та операцій підприємств державного, комунального секторів економіки та господарських організацій, які володіють та/або користуються об’єктами державної, комунальної власності, затвердженого наказом МФУ від 19.12.06 р. № 1213, сума нарахованої працівникам винагороди, допомоги, премії тощо, обчислена відповідно до законодавства, засновницькими і розпорядчими документами з прибутку попереднього звітного кварталу (року) відповідно до фінансового плану, відображається в бухгалтерському обліку за дебетом субрахунку 443 «Прибуток, використаний у звітному періоді» і кредитом рахунка 66 «Розрахунки за виплатами працівникам». Хоча аналогічна норма діяла до 2008 року, виникло запитання з тим, які саме виплати слід проводити цією кореспонденцією. Адже в Інструкції про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затвердженій наказом Мінфіну України від 30.11.99 р. № 291, приписано відображати матеріальне заохочення на субрахунку 477 «Забезпечення матеріального заохочення», та і з П(С)БО 26 «Виплати працівникам» «прибуткова» кореспонденція не узгоджується.

Мінфін вирішив у листі це «нестикування» так:

— у розпорядчому документі підприємства має бути визначено застосування порядку виплат, що здійснюються за рахунок прибутку (у тому числі зазначено їх вичерпний склад);

— решта виплат відображається в загальному порядку відповідно до норм П(С)БО 26.

Від себе додамо таке: усі належні працівникам виплати має бути зазначено в колективному або у трудовому договорі, які до розпорядчих документів не належать. Мабуть, держпідприємства повинні фіксувати процедуру нарахування і склад «прибуткових» виплат в окремому наказі, складеному на підставі положень колективного (трудового) договору.

А в цілому ці «прибуткові» особливості є виключно винаходом Мінфіну, що виник завдяки заміні бухгалтерських понять на економічні. Вираз «за рахунок прибутку» був притаманний старому бухобліку, в якому розмежовувалися виплати, що відносяться на витрати виробництва та здійснюються за рахунок прибутку. Сьогодні ж такий розподіл здійснювати недоречно, оскільки він не погоджується з нормами МСБО та з вітчизняним П(С)БО 26. Але держпідприємствам залишається тільки «підлаштовуватися» під «винаходи» Мінфіну.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі