Теми статей
Обрати теми

Про індексацію грошових доходів

Редакція БТ
Лист від 06.08.2012 р. № 169/20/137-12

НЮАНСИ ВИЗНАЧЕННЯ
СУМИ ІНДЕКСАЦІЇ:

роз’яснення від Мінсоцполітики

Лист Міністерства соціальної політики України від 06.08.2012 р. № 169/20/137-12

«Про індексацію грошових доходів»

 

У листі, що коментується, Мінсоцполітики розглянуло деякі питання проведення індексації.

Нагадаємо, що 21.06.12 р. до Порядку № 1078* було внесено зміни, про які ми розповіли у статті «Індексація: аналізуємо зміни» // «БТ», 2012, № 27, с. 14. Оновлений Порядок № 1078 запроваджено недавно, тому поки що питання щодо його застосування не вичерпалися. Розглянемо питання, на які звернуло увагу Мінсоцполітики в листі, що коментується.

* Порядок проведення індексації грошових доходів населення, затверджений постановою КМУ від 17.07.03 р. № 1078.

Чи потрібно враховувати премії при визначенні фіксованої суми індексації? У загальному випадку місяць, в якому відбулося підвищення грошових доходів населення, вважається базовим при обчисленні індексу споживчих цін для проведення індексації. Грошові доходи, отримані за цей місяць, не індексуються. Обчислення індексу для подальшої індексації починається з наступного за базовим місяця (п. 5 Порядку № 1078).

У зв’язку з оновленням Порядку № 1078 тепер кожен місяць підвищення зарплати (незалежно від суми підвищення) вважається базовим. Водночас якщо грошовий дохід з урахуванням суми підвищення менше суми грошового доходу з урахуванням індексації до його підвищення, у базовому місяці сума загального доходу визначається з таким розрахунком, щоб сума грошового доходу з урахуванням індексації не перевищувала загального доходу до його підвищення.

Приклад проведення індексації в разі підвищення грошових доходів наведено в додатку 4 до Порядку № 1078. Інакше кажучи, щоб визначити суму індексації, потрібно порівняти два показники: зарплату до підвищення з урахуванням індексації та підвищену зарплату.

У листі, що коментується, представники Мінсоцполітики вказують на те, що при визначенні фіксованої суми індексації потрібно брати зарплату в частині постійних складових у розрахунку за повний відпрацьований місяць, крім розміру премії, оскільки відсоток премії щомісяця може змінюватися та не має постійного характеру виплат. Звернемо увагу: щодо премій позиція Мінсоцполітики раніше була протилежною — у листі Мінсоцполітики від 27.07.11 р. № 150-10/136-11 зазначалося таке: якщо умови оплати праці установи (організації) передбачають виплату премії (крім одноразової виплати), то вона враховується в загальному доході, що підлягає індексації.

Нам не зовсім зрозумілі мотиви такої кардинальної зміни позиції стосовно обліку премій при визначенні фіксованої суми індексації. І якось дивно виходить, що надбавки, розмір яких теж може бути непостійним, ураховуються, а премії чомусь ні…

Так, після того, як ви порівняли підвищену зарплату із зарплатою попереднього місяця з урахуванням індексації, та вийшло, що зарплата після підвищення менша, ніж зарплата до підвищення, то загальний місячний дохід у місяці підвищення зарплати складатиметься із зарплати з урахуванням підвищення та суми індексації (різниця між сумою підвищення та індексацією). Ця сума індексації виплачуватиметься до наступного підвищення зарплати, що перевищить фіксовану суму індексації.

У якому розмірі виплачується фіксована сума індексації, якщо місяць відпрацьовано не повністю? До внесення змін до Порядку № 1078 визначення суми індексації в місяці, відпрацьованому не повністю, не викликало труднощів — зарплата, незалежно від відпрацьованих днів у місяці, індексувалася в межах прожиткового мінімуму. Сьогодні рівень прожиткового мінімуму впливає на суму індексації при підвищенні зарплати лише непрямо. У місяці підвищення зарплати, що є базовим, може розраховуватися фіксована сума індексації (різниця між сумою підвищення зарплати та сумою індексації, яку має бути виплачено в цьому місяці). Розрахований показник фіксованої індексації виплачується працівнику доти, доки наступне підвищення зарплати не перевищить цей розмір індексації.

Здавалося б, справедливіше розраховану суму фіксованої індексації виплачувати в одному розмірі систематично незалежно від відпрацьованих у місяці днів. Однак фахівці Мінсоцполітики вважають інакше. У листі, що коментується, вони відзначають: якщо працівник відпрацював неповний робочий місяць (наприклад, у зв’язку з відпусткою, тимчасовою непрацездатністю тощо), фіксована сума індексації виплачується пропорційно відпрацьованим робочим дням.

Аналогічну думку вже було озвучено в консультації фахівця Мінсоцполітики (див. Пошту тижня «У місяці відпустки працівника фіксована сума індексації визначається пропорційно відпрацьованим дням» // «БТ», 2012, № 33, с. 46). При цьому, якщо в місяці не відпрацьовано жодного робочого дня, фіксована сума індексації за цей місяць не виплачується.

Що стосується виплати фіксованої суми індексації при неповному робочому часі, то фахівці Мінпраці вважають, що її розмір потрібно визначати з урахуванням навантаження працівника (див. консультацію на с. 45 цього номера).

Якщо у працівника в період між переглядом зарплати виникло право на індексацію. У цьому випадку, як указують фахівці Мінсоцполітики в листі, що коментується, зберігається виплата фіксованої індексації та додається нова сума індексації. Отже, загальний дохід працівника в місяці підвищення складатиметься з підвищеної зарплати, фіксованої суми індексації та нової фіксованої суми індексації (визначається як різниця між сумою підвищення зарплати і сумою індексації). Фіксована сума індексації та нова сума індексації виплачуються до подальшого збільшення зарплати, при якому таке збільшення перевищить зазначені суми індексації. Цю ситуацію показано на прикладі травня 2012 року в додатку 4 до Порядку № 1078.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі