Теми статей
Обрати теми

Щодо звільнення від обкладення податком на доходи суми держпідтримки на будівництво або придбання доступного житла

Редакція БТ
Лист від 17.08.2012 р. № 1040/0/71-12/17-1117

ПРИДБАННЯ
ДОСТУПНОГО ЖИТЛА:

пільги щодо ПДФО

Лист Державної податкової служби України від 17.08.12 р. № 1040/0/71-12/17-1117

«Щодо звільнення від обкладення податком на доходи суми держпідтримки на будівництво або придбання доступного житла»

 

У листі, що коментується, ДПСУ розглядає питання застосування пільги з податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) стосовно державної підтримки на придбання доступного житла, що надається фізичним особам.

Згідно з абзацом першим п.п. 165.1.34 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) не включається до оподатковуваного доходу вартість житла, що передається з державної або комунальної власності у власність платника податків безоплатно або зі знижкою відповідно до закону, а також сума держпідтримки на будівництво або придбання доступного житла, що надається платнику податку відповідно до законодавства**.

** Ця пільга не поширюється на платників податків з числа державних службовців та прирівняних до них осіб, які мають право на отримання одноразової грошової компенсації витрат для створення належних житлових умов відповідно до законодавства. Сума такої компенсації обкладається ПДФО як додаткове благо під час її нарахування (виплати) за її рахунок (абзац другий п.п. 165.1.34 ПКУ).

З метою застосування цієї пільги ДПСУ роз’яснює, що на сьогодні в Україні діють дві бюджетні програми щодо забезпечення громадян доступним житлом:

1) оплата за рахунок коштів держави 30 % вартості будівництва (придбання) доступного житла та/або надання пільгового іпотечного житлового кредиту (КПКВК*** 2751190). Ця програма регулюється: Порядком забезпечення громадян доступним житлом (далі — Порядок № 140) і Порядком використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання державної підтримки для будівництва (придбання) доступного житла (далі — Порядок № 193);

2) здешевлення вартості іпотечних кредитів для забезпечення доступним житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов, шляхом відшкодування частини процентів за кредитами, отриманими на будівництво (реконструкцію) або придбання в об’єктах незавершеного будівництва чи не реалізованого замовниками (управителями) в об’єктах, прийнятих в експлуатацію після 2007 року, житла (квартири в багатоквартирних житлових будинках, індивідуальні житлові будинки або майнові права на них) (КПКВК 2751470). Ці питання регламентує Порядок здешевлення вартості іпотечних кредитів для забезпечення доступним житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов, затверджений постановою КМУ від 25.04.12 р. № 343 (далі — Порядок № 343)*.

*** Код програмної класифікації видатків та кредитування державного бюджету.

* До змін, унесених до Порядку № 343 постановою КМУ від 13.08.12 р. № 772, у програмі брали участь об’єкти, прийняті в експлуатацію після 2009 року. Тепер —
після 2007 року.

Відповідно участь в одній із зазначених вище програм дає фізичній особі право на користування пільгою щодо ПДФО у сумі отриманої державної підтримки. Для доведення права на пільгу щодо ПДФО на підставі п.п. 165.1.34 ПКУ платник податків зобов’язаний надати:

1) у межах реалізації бюджетної програми КПКВК 2751190 — договір про обслуговування коштів для будівництва (придбання) доступного житла, укладений між громадянином та регіональним управлінням Державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву»;

2) у межах реалізації бюджетної програми КПКВК 2751470 — договір про надання часткової компенсації процентів, укладений між громадянином, регіональним управлінням Державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» та банківською установою, якою надається іпотечний кредит.

Крім того, згідно з п.п. 166.3.8 ПКУ платник податків має право за підсумками звітного року включити до податкової знижки суми на сплату витрат на будівництво (придбання) доступного житла, визначеного законом, у тому числі на погашення пільгового іпотечного житлового кредиту, наданого на такі цілі, та процентів за ним. Це означає, що будь-які витрати на придбання (будівництво) доступного житла, що не компенсуються державою, платник податків може відшкодувати з бюджету, задекларувавши податкову знижку. Зауважимо: на відміну від декларування податкової знижки за звичайними іпотечними кредитами, у разі придбання (будівництва) доступного житла річний оподатковуваний дохід платника податків у вигляді заробітної плати зменшується як на сплату процентів, так і на сплату «тіла» пільгового іпотечного кредиту. Для підтвердження права на таку знижку платнику податків також доведеться надати перелічені вище документи. Докладніше про це читайте у статті «Податкова знижка до доходів громадян: уперше за правилами Податкового кодексу» // «БТ», 2012, № 15, с. 24.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі