Теми статей
Обрати теми

Виправлення помилок у декларації з ПДВ

Редакція БТ
Стаття

ВИПРАВЛЕННЯ ПОМИЛОК

у декларації з ПДВ

 

В умовах діючого у нашій країні досить складного податкового законодавства, яке, до того ж, постійно змінюється та «покращується», від помилок точно ніхто «не застрахований». Тим більше, якщо говорити про помилки у звітності з ПДВ.

Для того щоб мінімізувати негативні наслідки таких помилок їх потрібно своєчасно виявити та виправити. Про порядок виправлення помилок у звітності з ПДВ ми і нагадаємо у цій статті.

Микола ШПАКОВИЧ, заступник головного редактора, n.shpakovich@id.factor.ua

 

Загальні правила

Виходячи із положень ст. 50 ПКУ, у якій встановлено загальні правила внесення змін до податкової звітності, можна сформулювати такі основні умови для виправлення помилок.

1. Помилки можна виправити лише:

— у раніше поданій декларації;

— у межах строків давності (1095 днів, наступних за останнім днем граничного строку подання декларації);

— до початку перевірки контролюючим органом періоду, що уточнюється.

2. Для виправлення помилки платник зобов’язаний:

— або надіслати уточнюючий розрахунок за формою, чинною на час його подання;

— або зазначити виправлені показники у складі податкової декларації за будь-який наступний податковий період, протягом якого такі помилки були самостійно виявлені.

3. Якщо в результаті помилки було занижено податкове зобов’язання, то платник зобов’язаний:

а) або надіслати уточнюючий розрахунок і сплатити суму недоплати та штраф у розмірі 3 % від такої суми до подання такого уточнюючого розрахунку;

б) або відобразити суму недоплати у складі декларації з цього податку, що подається за податковий період, наступний за періодом, у якому виявлено факт заниження податкового зобов’язання, збільшену на суму штрафу у розмірі 5 % від такої суми, з відповідним збільшенням загальної суми грошового зобов’язання з цього податку.

Крім того, у ст. 129 ПКУ передбачено нарахування пені у разі виявлення заниження податкового зобов’язання за весь період заниження.

 

Особливі правила для звітності з ПДВ

Діючі форми декларацій з ПДВ, затверджені наказом Мінфіну від 25.11.11 р. № 1492, не дають можливості платнику ПДВ зазначити виправлені показники у декларації (не передбачено рядків для виправлення помилок). Це можна зробити лише в уточнюючому розрахунку (УР), який подається:

— або як самостійний документ (УР-документ);

— або як додаток до декларації з ПДВ (УР-додаток).

В обох випадках дані УР відображаються в обліку органом ДПС як за окремим документом. При цьому значення гр. 6 по рядках 20.1, 23.1 23.2, 25 та 26 УР заноситься до особової картки платника незалежно від результатів розрахунків з бюджетом, визначених у декларації за звітний (податковий) період*.

* На це звертали увагу податківці у листі № 7273, роз’яснюючи порядок заповнення звітності з ПДВ, затвердженої наказом ДПАУ від 25.01.11 р. № 41. Оскільки діючі форми звітності з ПДВ майже не відрізняються від форм, які були затверджені наказом № 41, то ці роз’яснення залишаються актуальними.

Якщо помилка зачіпає залишок від’ємного значення ПДВ, яке враховується у наступних звітних періодах (ряд. 20.2 та 24 декларації з ПДВ), то такі суми коригувань ураховуються у декларації з ПДВ, до якої подано УР-додаток, або у декларації з ПДВ за звітний період, у якому подано УР-документ. Про це ми детальніше розкажемо у розділі «Відображення даних УР в декларації» на с. 10.

У разі виправлення помилки у залишку від’ємного значення, яке не вплинуло на розрахунки з бюджетом у майбутніх звітних періодах, подається УР лише за один помилковий звітний період.

Якщо ж виправляється помилка у значенні ряд. 24 декларації, яке у майбутніх звітних періодах впливало на значення ряд. 25 чи 23, то УР подається за кожний звітний період, у якому значення ряд. 24 декларації впливало на значення ряд. 25 чи ряд. 23 (п. 5 розд. IX Порядку № 1492). Такі УР можуть бути подані лише як самостійні документи, оскільки форма декларації передбачає можливість подання УР-додатка до неї лише за один звітний період, помилки якого виправляються (запитання 2 УПК № 128).

Приклад 1 . Платником ПДВ у вересні 2012 року самостійно виявлено помилку у декларації ПДВ за травень 2012 року (занижено значення ряд. 24 декларації), яка вплинула на розрахунки з бюджетом у липні.

У такому випадку платник ПДВ у вересні зобов’язаний подати два УР-додатки: до декларацій за травень і липень, а дані декларацій за червень та серпень виправляти не потрібно.

 

Заповнення УР

Шапка. У полі 01 шапки потрібно поставити позначку для визначення статусу УР «додаток до декларації» чи «самостійний документ».

У полі 02 вказується звітний період.

Якщо подається УР-документ, то тут має бути вказано той звітний період, у якому його подано до органу ДПС.

Якщо ж подається УР-додаток, то в цьому полі має бути вказано той звітний період, за який подано декларацію. На це звертають увагу податківці у розд. 130.25 ЄБПЗ.

Наприклад, якщо у вересні подаємо УР-документ, то вказуємо місяць «09», якщо у вересні подаємо УР-додаток до декларації за серпень, то у полі 02 вказуємо місяць «08».

У полі 03 вказується період, за який виправляються помилки. Якщо дані помилкового періоду вже уточнювались, то слід поставити позначку у полі 031.

Решта полів заповнюються так само, як і в декларації.

Основна частина. У гр. 4 переносяться усі показники помилкової декларації.

Якщо до декларації, у якій виявлена помилка, раніше вносилися зміни, то у гр. 4 відображаються виправлені показники. Такі показники містяться у гр. 5 останнього УР, поданого до такої декларації.

Слід урахувати, що у формі декларації з ПДВ, яка подавалась до березня 2011 р., була інша нумерація рядків. У листі № 7273 податківці рекомендували рядки УР заповнювати з урахуванням змісту (назви) відповідного рядка декларації.

У гр. 5 відображаються виправлені (правильні) показники.

У гр. 6 відображається сума помилки (різниця між значеннями гр. 5 та гр. 4) з відповідним знаком.

Штрафні санкції. Якщо у результаті помилки було занижено податкове зобов’язання, то у ряд. 26 УР має бути визначено суму штрафу. У  агальному випадку розмір штрафу складає 5 % (якщо помилка виправляється через УР-додаток) або 3 % (якщо через УР-документ).

Пеня. У п. 132.3 ПКУ є норма, яка передбачає, що пеня не нараховується в разі, якщо платник податків до початку його перевірки контролюючим органом самостійно виявляє факт заниження податкового зобов’язання та погашає його. На жаль, це правило міститься у ст. 132 ПКУ, яка має назву «Порядок нарахування пені у разі порушення умов, за яких надавалося звільнення (умовне звільнення) від оподаткування при ввезенні товарів на митну територію України» та формально поширюється лише на операції, згадані в назві цієї статті. Тому податківці не розглядають її як загальну амністуючу норму та в своїх роз’ясненнях наполягають на нарахуванні пені при самостійному виправленні помилок (див. листи ДПАУ від 03.06.11 р. № 10407/6/16-1515-26, № 15666/7/16-1517-26, від 29.08.11 р. № 23178/7/15-3417-26, лист ДПСУ від 20.10.11 р. № 1646/5/20-3116).

Згідно з п.п. 129.1.2 ПКУ пеня нараховується у день настання строку погашення податкового зобов’язання, нарахованого контролюючим органом або платником податків у разі виявлення його заниження на суму такого заниження та за весь період заниження (в тому числі за період адміністративного та/або судового оскарження).

Розмір пені визначається з розрахунку 120 % річних облікової ставки НБУ, діючої на день заниження (абз. 2 п. 129.4 ПКУ).

У розд. 130.40 ЄБПЗ, податківці так роз’яснили порядок нарахування пені: при самостійному виявленні платником податків заниження суми податкового зобов’язання пеня розраховується виходячи із суми заниження та за весь період заниження (з дня настання строку погашення податкового зобов’язання по день фактичної сплати (включно)* суми заниженого податкового зобов’язання) із розрахунку 120 % річних облікової ставки НБУ, що діє на день заниження. При цьому сума пені в податковій декларації з ПДВ не відображається.

* На наш погляд, при виправленні помилки через УР-додаток днем сплати слід вважати останній день граничного строку сплати зобов’язань за декларацією, з якою подано такий додаток, бо суми, сплачені авансом, по суті, є коштами платника (переплатою, яку він може отримати з бюджету).

Зауважимо, що у формі УР теж немає спеціального рядка для відображення такої пені. Тому платник, який виправляє помилку, має самостійно розрахувати суму пені та сплатити її до бюджету (код сплати 106)**.

** Див ком. «Платіжні доручення на сплату податків: змінився Порядок заповнення» // «БТ», 2012, № 35, с. 6.

 

Додатки до УР

У п. 7 розд. IX Порядку № 1492 передбачено, що у разі виправлення помилок у рядках поданої раніше декларації, до яких повинні додаватися додатки, до уточнюючого розрахунку повинні бути подані відповідні додатки, що містять інформацію щодо уточнених показників.

Такі додатки подаються з відміткою «уточнюючий». Як вказали податківці у розд. 130.25 ЄБПЗ, зазначені додатки містять вартісні показники, які відображаються на суму уточнення (збільшення або зменшення) з відповідним знаком та відповідають даним з гр. 6 УР. Якщо ж гр. 6 УР у відповідних рядках, до яких повинні додаватися додатки, містить прочерки (при поданні звітності на паперових носіях) чи не заповнена (при поданні звітності в електронному вигляді), то відповідно додатки до таких рядків УР платником податку не додаються.

Приклад 2. У вересні 2012 року платник ПДВ виявив, що в ряд. 1 декларації з ПДВ за липень 2012 року, не відображена одна операція з продажу товарів.

Виправляючи таку помилку, платник зобов’язаний разом з УР подати додаток Д5, в якому відображається лише ця операція (розшифровується показник ряд. 1 гр. 6 УР). Решта поставок, які були відображені у додатку Д5 до декларації з ПДВ за липень, повторювати в додатку Д5 до УР не потрібно.

Зауважимо, що додаток Д8 Заява про відмову постачальника надати податкову накладну (порушення ним порядку заповнення та/або порядку реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних) разом з УР не подається. Про це свідчить те, що у формі додатка Д8 немає відповідного поля для того, щоб поставити позначку «уточнюючий». Отже, такий додаток може бути або «звітний» (поле 011) або «звітний новий» (поле 012). У листі ДПСУ від 17.11.11 р. № 6451/7/15-3117-10 теж було зроблено висновок, що заява із скаргою на постачальника подається лише з податковою декларацією за той звітний період, у якому платник включив суму податку до складу податкового кредиту.

При цьому у консультації з розділу 130.25 ЄБПЗ податківці погодились із тим, що заява зі скаргою на постачальника (Д8) може подаватись разом із декларацією за звітний період, у якому було отримано ПН з урахуванням вимог п. 198.6 ПКУ (протягом 365 днів з дати виписки ПН), якщо така ПН виписана з порушеннями порядку її заповнення.

Нагадаємо, що в УПК № 127 (запитання 9) податківці вказали, що ПН, які були отримані із запізненням і відображені в Реєстрі у наступних періодах (наприклад, до Реєстру за березень 2012 року можуть бути включені податкові накладні, виписані продавцем не раніше березня 2011 року), відображаються у декларації з ПДВ у загальному порядку в складі ПК звітного періоду (рядок 10.1 декларації). При цьому не вимагається документального підтвердження причин отримання ПН у періодах, наступних за періодом, в якому вони були виписані. Отже, в таких випадках немає потреби виправляти помилки (подавати УР).

 

Сплата заниженого ПЗ

Якщо помилка, яка призвела до заниження ПЗ, виправляється за допомогою УР-документа, то суми заниженого ПЗ та штрафу в розмірі 3 % мають бути сплачені в бюджет до подання такого УР (принаймні, не пізніше дня подання УР). Це прямо передбачено у п.п. «а» ч. 3 п. 50.1 ПКУ.

Щодо сплати заниженого ПЗ, яке вказане в УР-додатку, ні в ПКУ, ні в Порядку № 1492 нічого не сказано.

Як вказали податківці у листі № 7273, дані УР незалежно від того, в якій формі його було подано (УР-додаток чи УР-документ), відображаються в картці особового рахунка платника як по окремому документу. При цьому значення гр. 6 по ряд. 20.1, 23.1 23.2, 25 та 26 УР заноситься до особової картки платника незалежно від результатів розрахунків з бюджетом, визначених у декларації за звітний (податковий) період.

Тобто, якщо в УР-додатку нараховано ПЗ, а в декларації визначено від’ємне значення, то ПЗ, вказане в УР-додатку, повністю буде нараховане до сплати у особовому рахунку платника ПДВ. Відповідно і сплатити до бюджету потрібно всю суму ПЗ, вказаного в УР-додатку.

У ЄБПЗ (розділ 130.40) податківці вказали, що загальну суму ПЗ, зазначеного у поданій ним декларації та в УР-додатку, а також штраф у розмірі 5 % платник ПДВ повинен сплатити протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем граничного строку подання такої декларації.

Винятком із цього правила буде ситуація, коли в декларації з ПДВ платник заявив суму бюджетного відшкодування (р. 23.1 та/або 23.2), а в УР-додатку — суму ПЗ. У такому випадку сума ПЗ та бюджетного відшкодування «згорнуться» в особовому рахунку платника. Але слід попередити: якщо у майбутньому податківці не підтвердять право платника на бюджетне відшкодування, то сума від’ємного значення, яка перекрилась ПЗ, вказаними в УР, буде вважатись сумою отриманого бюджетного відшкодування.

 

Відображення даних УР в декларації

Загальні правила. Ми вже згадували вище, що з гр. 6 УР переносяться до особової картки платника суми податкових зобов’язань та суми, заявлені до відшкодування (дані ряд. 20.1, 23.1 23.2, 25 та 26).

Якщо ж у результаті виправлення помилки змінюється залишок від’ємного значення ПДВ (у гр. 6 УР заповнено у ряд. 20.2 чи 24), то таку помилку потрібно врахувати в наступних звітних періодах.

Механізм перенесення від’ємного значення із УР до декларації з ПДВ сформульований у п. 4 розд. IX Порядку № 1492, але не дуже вдало. В УПК № 128 податківці його роз’яснили більш детально. Суть цих роз’яснень зводиться до такого:

— показник гр. 6 ряд. 20.2 УР (як збільшення, так і зменшення) ураховується при визначенні значення ряд. 21.1 декларації з ПДВ за звітний період, у якому подано УР;

— показник гр. 6 ряд. 24 УР (як збільшення, так і зменшення) враховується при визначенні значення ряд. 21.2 декларації з ПДВ за звітний період, у якому подано УР.

Такий механізм перенесення від’ємного значення цілком логічний і відповідає нормам ПКУ. Однак слід звернути увагу на деякі нюанси, пов’язані із відмінностями між УР-документом та УР-додатком.

Жодних питань щодо застосування цих правил не виникає при виправленні помилок через УР-документ. Так, якщо УР-документ подано у серпні, то показники ряд. 20.2 та 24 УР потрібно врахувати в декларації за «звітний період, в якому подано УР», тобто в декларації за серпень.

Якщо ж помилка виправляється через УР-додаток, який подано із декларацією за серпень, то і в декларації, і в УР-додатку буде вказано звітний період — серпень, але подаються такі документи до органів ДПС у вересні. Якщо буквально застосовувати положення п. 4 розд. IX Порядку № 1492 та УПК № 128, то можна зробити формальний висновок, що показники ряд. 20.2 та 24 УР потрібно враховувати у декларації за вересень (бо саме у вересні було подано УР-додаток). Однак такий підхід є помилковим, бо нелогічно дані додатка до декларації не враховувати у декларації, з якою він поданий, а «перетягувати» до наступної декларації.

Більш логічним є загальне правило — дані додатка до декларації мають ураховуватись у тій декларації, з якою він був поданий (крім випадку, коли є спеціальна вказівка про те, що такі показники переносяться до декларації за наступний податковий період).

Саме такий підхід пропонували застосовувати раніше представники ДПС (див. консультацію «Відображення у податковому обліку даних уточнюючого розрахунку, поданого як додаток у складі декларації з ПДВ» // «БТ», 2011, № 20, с. 45). На наш погляд, таким принципом потрібно керуватись і зараз.

Тобто, якщо помилку було виправлено за допомогою УР-додатка, то:

— дані гр. 6 по результативних ряд. 20.1, 23.1 23.2, 25 та 26, які збільшують/зменшують суму ПЗ чи суму заявленого бюджетного відшкодування, відображаються у особовому рахунку як по окремому документу одночасно із даними декларації з ПДВ, у складі якої подано такий УР-додаток;

— значення гр. 6 ряд. 20.2 та 24, які у майбутніх звітних періодах не вплинули на показники ряд. 23 та 25 декларацій з ПДВ, ураховується відповідно у ряд. 21.1 та 21.2 декларації з ПДВ, у складі якої подано такий УР-додаток.

Крім того, слід звернути увагу на ситуацію, коли виявлена помилка у залишку від’ємного значення вплинула на розрахунки з бюджетом у наступних періодах. Ми вже згадували в розділі «Особливі правила для звітності з ПДВ» на с. 8, що в такій ситуації потрібно подати УР-документи:

— до звітного періоду, в якому було допущено помилку;

— до кожного звітного періоду, в якому помилка у залишку від’ємного значення вплинула на розрахунки з бюджетом.

Приклад 3. У травні 2012 року було завищено показник ряд. 19 декларації на суму 300 грн. Ця помилка вплинула на розрахунки з бюджетом у липні, а була виявлена у вересні (див. табл. 1 на с. 40).

Щоб виправити таку помилку, потрібно:

1) подати УР-документ до декларації за травень, яким зменшується залишок від’ємного значення (гр. 6 ряд. 20.2 УР);

2) подати УР-документ до декларації за липень, у якому у гр. 5 ряд. 21.2 замість помилкового показника залишку від’ємного значення попереднього періоду (800 грн.) вказано суму такого залишку, скориговану на суму помилки 500 грн. (800 - 300). У результаті цього буде зменшено залишок від’ємного значення на суму 230 грн. та визначено суму податкового зобов’язання 70 грн., а також нараховано штрафну санкцію 2,1 грн. (70 х 3 %).

Схема виправлення такої помилки наведена у табл. 1 на с. 40.

Зверніть увагу! Хоч помилка фактично вплинула на показники декларацій за червень і серпень, виправляти їх не потрібно, бо така помилка не вплинула на розрахунки з бюджетом в цих періодах;

3) при заповненні декларації з ПДВ за вересень потрібно у ряд. 21.2 врахувати показник гр. 6 ряд. 24 УР-документа до декларації за липень (-230 грн.).

Зверніть увагу! У вересні було подано два УР-документа (за травень і за липень), однак у декларації за вересень враховуємо дані лише останнього з них, бо показник гр. 6 ряд. 24 УР за травень уже було враховано в УР за липень.

 

Таблиця 1. Приклад виправлення помилки у залишку від’ємного значення ПДВ,
 яке вплинуло на розрахунки з бюджетом

img 1

 

Виправлення помилок у додатках до декларації

Якщо платником ПДВ допущено помилку в додатку до декларації з ПДВ, однак ця помилка не вплинула на показники декларації, то для її виправлення податківці рекомендують (розд. 130.25 ЄБПЗ) подати УР із заповненими даними у гр. 4 і 5 (вони будуть однаковими) а у гр. 6 поставити прокреслення. Разом із таким УР подається додаток із виправленими даними. Податківці рекомендують виправляти помилки у додатках методом коригування (див. «Виправлення помилок у додатках Д2 та Д5 до декларації з ПДВ»).

 

Виправлення помилок у додатках Д2 та Д5 до декларації з ПДВ

Роз’яснення із розд. 130.25 ЄБПЗ

«Запитання: Яким чином виправити помилку в додатку 2 (Д2) до податкової декларації з ПДВ, якщо платником невірно заповнено колонки 2 та 3, а підсумковий рядок «Усього» заповнений вірно?

Відповідь: Виправлення помилок у додатку 2 (Д2) до податкової декларації з ПДВ, які не вплинули на показники податкової декларації, зокрема, у разі виправлення помилок у колонках 2 та 3 додатка 2 (Д2), проводиться шляхом подання уточнюючого розрахунку <…> до якого додається додаток 2 (Д2) до податкової декларації з ПДВ з відміткою «уточнюючий».

Таке виправлення проводиться способом коригування, а саме помилковий запис у додатку 2 (Д2) вказується зі знаком мінус (тобто сторнується) та вноситься правильний запис, а у підсумковому рядку «Усього» відображається прочерк (при поданні звітності на паперових носіях) або він не заповнюється (при поданні звітності в електронному вигляді).

При цьому при заповненні уточнюючого розрахунку до графи 4 переносяться показники податкової декларації з ПДВ, додаток 2 (Д2) до якої уточнюється, до графи 5 — всі відповідні показники декларації з урахуванням виправлених помилок (в даному випадку вони відповідають показникам з графи 4), а в графі 6 відображається прочерк (при поданні звітності на паперових носіях) або вона не заповнюється (при поданні звітності в електронному вигляді)».

Витяг із листа ДПСУ від 09.09.11 р. № 14/7/15-3417-04

«Виправлення помилок у записах контрагентів у Розшифровках податкових зобов’язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів (додаток 5 до податкової декларації з ПДВ) проводиться способом коригування:

Приклад 1. Для виправлення запису неправильно вказаного індивідуального податкового номера контрагента (покупця або постачальника) в уточнюючій Розшифровці:

1) повторюється помилковий запис індивідуального податкового номера, при цьому вартісні показники вказуються зі знаком мінус (тобто сторнуються);

2) вказується правильний запис по операціях з контрагентом за звітний (податковий) період, за який виправляються помилки, повністю (включаючи вартісні показники);

3) у підсумковому рядку «Усього за місяць» відображається прочерк (при поданні звітності на паперових носіях) або він не заповнюється (при поданні звітності в електронному вигляді).

Приклад 2. Для виправлення записів з допущеними помилками у вартісних показниках (обсягах поставки, сумі ПДВ) в уточнюючій Розшифровці:

1) відображаються суми уточнення у розрізі контрагентів (зі знаком плюс відображаються не в повній мірі задекларовані суми по операціях з контрагентом, зі знаком мінус — зайво задекларовані суми по операціях з контрагентом);

2) у підсумковому рядку «Усього за місяць» відображається прочерк (при поданні звітності на паперових носіях) або він не заповнюється (при поданні звітності в електронному вигляді).

Приклад 3. У разі необхідності зменшити обсяг поставки та суму ПДВ по рядку «Інші» та доповнити, у зв’язку з цим Розшифровку новим записом по визначеному платнику податку — покупцю в уточнюючій Розшифровці:

1) операції з платником податку — покупцем за звітний період записуються повністю (включаючи вартісні показники);

2) в рядку «Інші» обсяг поставки та сума ПДВ зменшується, сума уточнення зазначається зі знаком мінус (сторнується);

3) у підсумковому рядку «Усього за місяць» відображається прочерк (при поданні звітності на паперових носіях) або він не заповнюється (при поданні звітності в електронному вигляді).

Приклад 4. У разі необхідності скоригувати обсяг поставки та суму ПДВ по рядку «Інші» та доповнити не в повній мірі відображені (зайво вказані) суми по операціях по визначеному платнику податку — покупцю в уточнюючій Розшифровці:

1) зазначається сума уточнення збільшення або зменшення обсягу поставки та суми ПДВ по операціях з платником податку — покупцем зі знаком плюс або мінус;

2) в рядку «Інші» обсяг поставки та сума ПДВ уточнюється (збільшується або зменшується) зі знаком плюс або мінус;

3) у підсумковому рядку «Усього за місяць» відображається прочерк (при поданні звітності на паперових носіях) або він не заповнюється (при поданні звітності в електронному вигляді).

<…>

При цьому у випадку виявлення помилок (порушень), що не вплинули на розрахунки з бюджетом, штрафні санкції відповідно до норм Кодексу до платника податку не застосовуються».

 

Виправлення помилок у Реєстрі

Оскільки Реєстр є основою для складання звітності з ПДВ (п. 7 Порядку № 1002), то, як правило, якщо помилка допущена в декларації, то така ж помилка допущена і в Реєстрі.

У п. 1. Порядку № 1002 передбачено, що виправлення помилок в Реєстрі здійснюється методом «сторно» за правилами, передбаченими для бухгалтерського обліку, у момент виявлення таких помилок. При цьому коригування помилкових записів у Реєстрі не призводить до потреби формування нових (уточнюючих) Реєстрів.

Ураховуючи ці норми, податківці у розд. 130.23 ЄБПЗ прийшли до висновку, що копії Реєстрів, які містять виправлені помилки, не потрібно подавати до органів ДПС. Крім того, не потрібно подавати копії Реєстрів разом з УР, оскільки копії Реєстрів, що подаються ним разом з податковою декларацією за відповідний звітний період до органу ДПС в електронному вигляді, у підсумках щоденно зареєстрованих операцій містять в тому числі показники, включені до УР.

Механізм виправлення помилок у Реєстрі податківці описали у розд. 130.25 ЄБПЗ (див. «Виправлення помилок у Реєстрі»).

 

Виправлення помилок у Реєстрі

Роз’яснення із розд. 130.25 ЄБПЗ

«Запитання: Який порядок заповнення платником ПДВ реєстру виданих та отриманих податкових накладних при виправленні помилок методом «сторно»?

 

Відповідь: <…> метод «сторно» здійснюється аналогічно методу, яким виправляються помилки у регістрах бухгалтерського обліку, а саме, шляхом зворотного запису на величину помилки в тому звітному періоді, у якому вона виявлена.

При здійсненні такого зворотного запису платником податку:

— в колонці 1 розділів I та/або II Реєстру зазначається порядковий номер запису;

— в колонках 2 — 6 розділу I та/або колонках 2 — 7 розділу II Реєстру дублюються реквізити документа, кількісні показники якого сторнуються;

— у відповідних колонках 7 — 12 розділу I та/або колонках 8 — 16 розділу II Реєстру кількісні показники зазначаються з відповідним знаком «+» чи «-».

При цьому, якщо виправлення помилки потребує подання платником податку уточнюючого розрахунку, то до виду документа додається літера «У» (наприклад, ПНУ). Крім того, запис щодо включення показників такого документа до уточнюючого розрахунку зазначається окремим рядком у рядку «З них включено до уточнюючих розрахунків за звітний період» Реєстру».

 

Отже, при виправленні помилки у звітності з ПДВ платник має відобразити таку помилку в Реєстрі за звітний період, в якому вона виявлена, а Реєстр за помилковий період не коригується. При цьому разом з УР не потрібно подавати електронні копії Реєстру.

Якщо ж помилка була допущена лише у звітності з ПДВ (наприклад, при перенесенні даних Реєстру до декларації з ПДВ), то у Реєстрі нічого виправляти не потрібно.

На цьому нашу розмову про виправлення помилок у звітності з ПДВ будемо завершувати. Для узагальнення викладеного зведемо основні правила виправлення помилок в табл. 2 (на с. 43). Бажаємо вам, шановні читачі, менше допускати помилок взагалі і в податковій звітності зокрема.

 

Таблиця 2. Загальні правила виправлення помилок у декларації з ПДВ

Ситуація

Порядок виправлення помилки

УР-документ

УР-додаток

Якщо помилка не вплинула на розрахунки з бюджетом у наступних періодах (показники ряд. 20.1, 23, 25 декларацій з ПДВ)

Подається УР-документ лише за той звітний період, в якому допущена помилка

Подається УР-додаток лише за той звітний період, в якому допущена помилка

Якщо помилка вплинула на розрахунки з бюджетом у наступних періодах (показники ряд. 20.1, 23, 25 декларацій з ПДВ)

Подаються УР-документи окремо за період, в якому допущено помилку, і за кожен звітний період, в якому помилка вплинула на розрахунки з бюджетом

Не може виправлятись через УР-додаток, бо із декларацією може бути подано лише один УР-додаток (за один звітний період)

Коли подається

У будь-який момент

У терміни, встановлені для подання декларації, з якою він подається — протягом 20 календарних днів (при кватральному звітному періоді — протягом 40 календарних днів), що настають за останнім днем звітного періоду

Які додатки потрібно додати до УР

Додатки подаються лише до тих рядків, по яких вказано дані у гр. 6 УР, а також додатки, у яких були допущені помилки. Електронні копії Реєстру з УР не подаються

Коли сплачується занижена сума ПЗ, штраф та пеня

Не пізніше дня подання УР

Протягом 10 днів наступних за останнім днем граничного строку подання декларації, з якою подано УР-додаток

Розмір штрафу

3 % від суми заниженого зобов’язання

5 % від суми заниженого зобов’язання

Розмір пені

Розраховується за весь час заниження виходячи із 120 % облікової ставки НБУ

Як враховуються коригування залишку від’ємного значення (ряд. 20.2 та 24)

У ряд. 21.1 та 21.2 декларації з ПДВ за звітний період, в якому подано УР

У ряд. 21.1 та 21.2 декларації з ПДВ, з якою подається УР додаток

 

Документи і скорочення статті

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.10 р. № 2755-VI.

Порядок № 1492 — Порядок заповнення та подання податкової звітності з податку на додану вартість, затверджений наказом МФУ від 25.11.11 р. № 1492.

Порядок № 1002 — Порядок ведення реєстру виданих та отриманих податкових накладних, що додаються, затверджений наказом ДПАУ від 24.12.10 р. № 1002.

УПК 127 — Узагальнююча податкова консультація щодо окремих питань відображення у податковому обліку з податку на додану вартість звітного періоду податкових накладних, виписаних у попередніх періодах, та формування на їх підставі податкового кредиту, затверджена наказом ДПСУ від 16.02.12 р. № 127.

УПК № 128 — Узагальнююча податкова консультація щодо окремих питань відображення у податковій звітності з ПДВ змін сум податкового зобов’язання та податкового кредиту, затверджена наказом ДПСУ від 16.02.12 р. № 128.

Лист № 7273 — лист ДПАУ «Щодо податкової звітності з податку на додану вартість» від 16.03.11 р. № 7273/7/16-1517.

ЄБПЗ — Єдина база податкових знань, розміщена на офіційному сайті ДПСУ: www.sts.gov.ua

ПЗ податкові зобов’язання.

ПН — податкова накладна.

Реєстр — Реєстр виданих та отриманих податкових накладних.

УР — Уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з податку на додану вартість у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі