Теми статей
Обрати теми

Заповнюємо податкову накладну на послуги від нерезидента

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Заповнюємо податкову накладну на послуги від нерезидента

Ми — товариство з обмеженою відповідальністю, є платником ПДВ. Як заповнити податкову накладну на послуги, отримані від нерезидента,і як відобразити її в Реєстрі виданих та отриманих податкових накладних?

(м. Комсомольськ, Полтавська обл.)

 

Заповнення ПН*. Форму ПН та порядок її заповнення затверджено наказом МФУ від 01.11.11 р. № 1379. Зміни нової форми ПН порівняно зі старою, яку було затверджено наказом ДПАУ від 21.12.10 р. № 969, ми аналізували у статті «Нова форма податкової накладної — що змінилося в порядку заповнення» // «БТ», 2011, № 51, с. 21. Див. також лист ДПСУ від 29.12.11 р. № 10768/7/15-3117 і коментар до нього «Нова форма податкової накладної — ДПСУ розповіла про зміни, що відбулися порівняно з попередньою формою» // «БТ», 2012, № 5, с. 5.

* Використані документи і скорочення: Порядок № 1379 — Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Мінфіну від 01.11.11 р. № 1379; Порядок № 1002 — Порядок ведення Реєстру виданих та отриманих податкових накладних, затверджений наказом ДПАУ від 24.12.10 р. № 1002; ПН — податкова накладна; Реєстр — Реєстр виданих та отриманих податкових накладних.

Форма ПН оновилася та зазнала деяких змін, а Реєстр поки що залишився тим самим.

Згідно з п. 1 Порядку № 1379 у разі надання нерезидентом послуг, місце постачання яких знаходиться на митній території України, ПН виписується зареєстрованим на території України платником податку — покупцем (про це також зазначено в п. 208.2 ПКУ ). Така ПН складається в одному примірнику та залишається в одержувача послуг — платника ПДВ.

Нюанси заповнення ПН одержувачем послуг від нерезидента на митній території України такі:

1) у шапці ПН потрібно вказати тип причини, з якої ПН залишається в одержувача послуг, котрий її виписав її, — «14» (Виписана покупцем (одержувачем) послуг від нерезидента) згідно з п. 8 Порядку № 1379 та поставити відмітку «Х» у полі «Оригінал видається покупцю»;

2) до рядків «Особа (платник податку) — продавець», «Місцезнаходження (податкова адреса) продавця», «Номер телефону» внести відповідні дані продавця-нерезидента;

3) у рядку «Індивідуальний податковий номер продавця» відображається умовний ІПН «300000000000», а у разі якщо такі послуги не призначені для використання в господарській діяльності або придбані з метою їх використання для постачання послуг за межами митної території України чи послуг, місце постачання яких визначається відповідно до п. 186.3 ПКУ, — умовний ІПН «200000000000» (п. 8.2 Порядку № 1379);

4) у рядку «Номер свідоцтва про реєстрацію платника податку на додану вартість (продавця)» проставляється нуль (п. 8.2 Порядку № 1379);

5) у графі 4 «Код товару згідно з УКТ ЗЕД» табличної частині ПН нічого ставити не потрібно (докладніше див. статтю «Код УКТ ЗЕД у податковій накладній, або Історії із життя платників ПДВ» // «БТ», 2012, № 3, с. 10). Заповнення інших граф табличної частини ПН труднощів викликати не повинно.

Нагадаємо, що формат ПН значення не має — вона може бути як книжкового, так і альбомного формату (докладніше див. консультацію «Формат податкової накладної: книжковий чи альбомний?» // «БТ», 2012, № 7, с. 48).

Заповнення ПН покажемо на прикладі.

Приклад. Товариство з обмеженою відповідальністю «Світло» отримало консультаційні послуги від нерезидента — російської фірми «Sunrise», розташованої в Ростові-на-Дону.

Заповнену у зв’язку з отриманням послуг від нерезидента ПН див. на рис. 1 на с. 46.

Заповнення Реєстру. Згідно з п. 10.3 Порядку № 1002 операції з отримання послуг від нерезидента на митній території України відображаються на підставі ПН, податкові зобов’язання за якими включено до податкової декларації попереднього періоду.

Отримавши послуги від нерезидента, ви на підставі виписаної самому собі ПН заповнюєте обидва розділи Реєстру, але в різних періодах.

Як зазначено в консультації в ЄБПЗ (розд. 130.23), у такому разі ПН відображається в розділі I Реєстру на дату виникнення податкових зобов’язань, а в розділі II Реєстру — на дату виникнення податкового кредиту. Труднощів із заповненням Реєстру бути не повинно. Відповідно до норм Порядку № 1002 до граф 2, 3, 4, 5, 6 розділів I, II Реєстру переносять відповідні реквізити ПН. Нюанси заповнення Реєстру в цій ситуації зводяться до такого:

1) у гр. 4 розділу I і гр. 5 розділу II потрібно вказати «ПН14», тому що запис здійснюється на підставі «незвичайної» ПН (цифра позначає тип причини, з якої ПН залишається в особи, яка її виписала);

2) до гр. 5 і 6 розділу I заносять свої дані — найменування та індивідуальний податковий номер відповідно, а у гр. 6 розділу II проставляються країна нерезидента і його найменування (прізвище, ім’я, по батькові — для фізичної особи) згідно з п. 11.5 Порядку № 1002;

3) до гр. 7 розділу II переносимо умовний ІПН «300000000000» або «200000000000» з ПН (п. 11.6 Порядку № 1002).

Заповнення Реєстру за виписаною самому собі ПН на послуги, отримані від нерезидента, за умовами наведеного вище прикладу покажемо в розрізі заповнення кожного розділу Реєстру, оскільки вони заповнюються в різних періодах (на рис. 2 на с. 47 — фрагмент заповнення розділу I Реєстру, на рис. 3 на с. 47 — фрагмент заповнення розділу II Реєстру).

Вам, як платнику ПДВ, при співпраці з нерезидентами подавати додаткову звітність кудись не потрібно, а от неплатники ПДВ, які отримали послуги від нерезидента, мають подати спеціальний розрахунок (докладніше —у статті «Неплатник ПДВ + послуги від нерезидента = подання Розрахунку податкових зобов’язань» // «БТ», 2011, № 32, с. 14*).

* З моменту опублікування цієї статті було затверджено наказом МФУ від 25.11.11 р. № 1492 оновлений Порядок заповнення та подання податкової звітності з ПДВ, але зміни не зачепили спеціального розрахунку, який повинні подавати неплатники ПДВ у разі отримання послуг від нерезидентів.

 

Яна ІНДЮХОВА

 

img 1

Рис. 1. Заповнена ПН на отримані від нерезидента послуги

 

img 2

Рис. 2. Фрагмент заповнення розділу I Реєстру за вересень на підставі ПН,
 виписаної на отримані від нерезидента послуги

 

img 3

Рис. 3. Фрагмент заповнення розділу II Реєстру за жовтень на підставі ПН,
 виписаної на отримані від нерезидента послуги

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі