Теми статей
Обрати теми

Щодо термінів подання податкової декларації з фіксованого сільськогосподарського податку

Редакція БТ
Лист від 01.03.2013 р. № 3305/6/15-2216

ГРАНИЧНИЙ СТРОК

подання декларації з ФСП
— 20 лютого поточного року

Лист Державної податкової служби України від 01.03.13 р. № 3305/6/15-2216Ф

«Щодо термінів подання податкової декларації з фіксованого сільськогосподарського податку»

 

Щоб стати платником фіксованого сільськогосподарського податку (далі — ФСП), сільгосптоваровиробники, які відповідають критеріям, установленим у п. 301.1 Податкового кодексу України (далі — ПКУ), мають подати до органу ДПС два види Податкової декларації з фіксованого сільськогосподарського податку, форма якої затверджена наказом ДПАУ від 24.12.10 р. № 1016 (далі — декларація з ФСП):

загальну декларацію з ФСП на поточний рік щодо всієї площі земельних ділянок, з яких справляється податок — органу ДПС за своїм місцезнаходженням (місцем перебування на податковому обліку);

звітну декларацію з ФСП на поточний рік окремо щодо кожної земельної ділянки — органу ДПС за місцем розташування такої земельної ділянки.

При цьому із строком подання декларації з ФСП не все так однозначно. Так, відповідно до п. 308.1 ПКУ подавати декларації з ФСП та документи, що підтверджують статус платника ФСП сільгосптоваровиробники мають щороку, до 20 лютого, поточного року.

Водночас у п. 306.1 ПКУ встановлено, що сільгосптоваровиробники самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають відповідному органу ДПС за місцезнаходженням платника податку та місцем розташування земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік.

Тобто різні норми ПКУ вказують на різні граничні терміни подання сільгосптоваровиробниками декларації з ФСП:

— у п. 308.1 зазначається, що її слід подавати до 20 лютого (останній день подання — 19 лютого) поточного року;

— у п. 306.1 ідеться про те, що їх слід подати не пізніше 20 лютого поточного року.

Ураховуючи це у сільгосптоваровиробників виникло запитання: коли ж таки закінчується граничний строк подання декларації з ФСП?

Відповідь на це запитання податківці нарешті (після того як закінчився граничний строк подання декларації) надали у листі, що коментується. У ньому вони опираючись на п.п. 4.1.4 та п. 56.21 ПКУ вказали, що оскільки норми одного і того ж нормативно-правового акта (у цьому випадку ПКУ) припускають неоднозначне (множинне) трактування прав та обов’язків платників податків, унаслідок чого є можливість прийняти рішення на користь як платника податків, так і контролю-ючого органу, то рішення приймається на користь платника податків.

А тому, оскільки у п. 306.1 ПКУ вказаний більш пізніший строк подання декларації з ФСП, який вигідніший для платника ФСП, а строк сплати ФСП не прив’язаний до строків подання податкової декларації на поточний рік (ФСП сплачують щомісяця протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця), то декларації з ФСП слід подавати не пізніше 20 лютого поточного року.

Звертаємо увагу, що податківці й раніше висловлювали подібну позицію, зокрема у консультаціях, наведених у журналі «Вісник податкової служби України», 2012, № 20, с. 44 та 47. Ми повністю згодні з їх позицією, про що зазначали у статті «Фіксований сільськогосподарський податок: довідник платника» // «БТ», 2013, № 6, с. 16.

 

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі