Теми статей
Обрати теми

Щодо застосування спеціального режиму оподаткування згідно зі ст. 209 Податкового кодексу України

Редакція БТ
Лист від 15.02.2013 р. № 2301/6/15-33-15

СПЕЦРЕЖИМ З ПДВ:

особливості оподаткування
 переробленої продукції

Лист Державної податкової служби України від 15.02.13 р. № 2301/6/15-33-15

«Щодо застосування спеціального режиму оподаткування згідно зі ст. 209 Податкового кодексу України»

 

Сільгосппідприємства, основною діяльністю яких є постачання вироблених (наданих) ними сільськогосподарських товарів (послуг) на власних або орендованих основних фондах, а також на давальницьких умовах (питома вага таких товарів/послуг має становити не менш як 75 % вартості всіх товарів/послуг, поставлених протягом попередніх 12 послідовних звітних податкових періодів сукупно), мають право обрати спеціальний режим оподаткування ПДВ (п. 209.6 Податкового кодексу України; далі — ПКУ).

Під сільськогосподарськими товарами, на які поширюється дія спецрежиму з ПДВ, розуміють товари, зазначені у товарних групах 1 — 24, товарних позиціях 4101, 4102, 4103, 4301 згідно з УКТ ЗЕД, та послуги, які отримані в результаті здійснення діяльності, на яку відповідно до п. 209.17 ПКУ поширюється дія спецрежиму оподаткування у сфері сільського та лісового господарства, а також рибальства, якщо такі товари вирощуються, відгодовуються, виловлюються або збираються (заготовлюються), а послуги надаються безпосередньо платником податку — суб’єктом спецрежиму оподаткування (крім придбання таких товарів/послуг у інших осіб), які поставляються зазначеним платником податку — їх виробником (п. 209.7 ПКУ).

Якщо сільгосппідприємство, що вирощує сільгосппродукцію, для отримання більшого прибутку переробляє вирощену сільгоспсировину в інший вид продукції, то виникає запитання: чи матиме воно право застосовувати спецрежим з ПДВ при реалізації такої переробленої продукції?

Відповідь на це запитання надала ДПСУ у листі, що коментується (див. «Чи поширюється дія спецрежиму з ПДВ на перероблену продукцію?» на с. 9).

 

Чи поширюється дія спецрежиму
з ПДВ на перероблену продукцію?

Витяг із листа ДПСУ від 15.02.13 р. № 2301/6/15-33-15, що коментується

«Насіння льону та його солома відносяться до сільськогосподарських товарів, зазначених у групах 1 — 24 згідно з УКТ ЗЕД (товарна група 1204 та 1213 УКТ ЗЕД). Операції з поставки такої продукції необхідно відображати в декларації з податку на додану вартість (скороченій).

Волокно лляне, оброблене чи необроблене, але непрядене, пачоси та відходи льону (включаючи прядильні відходи та обтріпану сировину) (товарна група 5301 УКТ ЗЕД) відносяться до текстильних матеріалів, а не продовольчої групи товарів, на підтримку якої направлено застосування спеціального режиму оподаткування сільськогосподарських підприємств.

Таким чином волокно лляне, оброблене чи необроблене, але непрядене, пачоси та відходи льону (включаючи прядильні відходи та обтріпану сировину) не є сільськогосподарськими товарами в розумінні Податкового кодексу, тому операції з їх постачання слід відображати в декларації з податку на додану вартість, за якою здійснюється сплата податку на додану вартість до бюджету».

 

Як бачите, податківці наполягають, що у випадку коли після переробки вирощеної сировини сільгосппідприємство отримує новий вид продукції, то спецрежим з ПДВ поширюється на таку продукцію (отриману після переробки) тільки тоді, коли ця продукція підпадає під поняття «сільськогосподарські товари», що наведене у п. 209.7 ПКУ.

У випадку коли отримана від переробки продукція не визнається сільгосптоварами в розумінні ПКУ, то дія спецрежиму з ПДВ на неї не поширюється.

Наприклад, якщо сільгосппідприємство, яке займається льонарством, буде реалізовувати не вирощене насіння льону, а продукт його переробки олію (товарна група 1515 згідно з УКТ ЗЕД), то на операції з поставки такої продукції буде поширюватися дія спецрежиму з ПДВ, оскільки олія, отримана від переробки насіння льону, є сільгосптоваром.

Якщо таке підприємство вирішить реалізувати, наприклад, солому льону, але не у природному вигляді (як сільгосппродукцію), а після переробки у вигляді волокна лляного (товарна група 5301 УКТ ЗЕД), то, як справедливо зазначили податківці у листі, що коментується, на операції з поставки такої продукції дія спецрежиму з ПДВ не поширюється, оскільки таку продукцію переробки (волокно лляне) не можна вважати сільгосптоваром. Операції з постачання такої продукції слід відображати в декларації з ПДВ, за якою здійснюється сплата ПДВ до бюджету, — загальній декларації з ПДВ (з кодом 0110).

Крім того, слід звернути увагу на один нюанс, про який податківці «забули» згадати у листі, що коментується.

А саме, суму сплаченого податкового кредиту , яка була відображена у спецдекларації з ПДВ, щодо товарів (робіт, послуг), що були використані для виробництва продукції, на яку не поширюється дія спецрежиму з ПДВ, слід розподілити між спецрежимною та іншою діяльністю (загальною декларацією з кодом 0110 і скороченою декларацією з ПДВ з кодами 0121 — 0123).

Порядок здійснення такого розподілу описаний у п.п. 209.15.1 ПКУ: у разі якщо товари/послуги, основні фонди, виготовлені та/або придбані, використовуються сільгосппідприємством частково для виготовлення сільгосптоварів (послуг), а частково для інших товарів/послуг, то сума сплаченого (нарахованого) податкового кредиту розподіляється виходячи з питомої ваги вартості сільськогосподарських товарів/послуг у загальній вартості усіх товарів/послуг, поставлених за 12 попередніх послідовних звітних (податкових) періодів.

Здійснивши такий розподіл, сільгосппідприємство зменшить суму ПДВ, нараховану в загальній декларації з ПДВ, яку потрібно буде сплатити до бюджету.

 

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі