Теми статей
Обрати теми

Про страховий стаж

Редакція БТ
Лист від 20.02.2013 р. № 04-29-397

СТРАХОВИЙ СТАЖ
 ДЛЯ ЛІКАРНЯНОГО:

з 2011 року обчислюємо
за даними Держреєстру
з урахуванням сплати
мінімального страхового внеску

Лист Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 20.02.13 р. № 04-29-397

«Про страховий стаж»

 

У листі, що коментується, Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — ФТВП) розповів про особливості обчислення страхового стажу для оплати лікарняних.

Нагадаємо: від страхового стажу залежить відсоток, за яким оплачують час хвороби (ст. 37 Закону № 2240*):

— 60 % середньої заробітної плати — для осіб зі страховим стажем до 5 років;

— 80 % середньої заробітної плати — для осіб зі страховим стажем від 5 до 8 років;

— 100 % середньої заробітної плати — для осіб зі страховим стажем понад 8 років.

ФТВП у листі, що коментується, нагадав: згідно з ч. 1 ст. 7 Закону № 2240 в редакції, чинній з 2011 року, страховий стаж — це період (строк), протягом якого особа підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, та за який щомісяця сплачено нею та роботодавцем або нею страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок**, крім випадків, передбачених абзацом другим цієї частини.

Абзацом другим ч. 1 ст. 7 передбачено, що період отримання виплат за окремими видами загальнообов’язкового державного соціального страхування, крім пенсій усіх видів (за винятком пенсії по інвалідності), уключається до страхового стажу як період, за який сплачено страхові внески виходячи з розміру мінімального страхового внеску. Такими періодами ФТВП у листі, що коментується, назвав:

— період отримання допомоги по тимчасовій непрацездатності, уключаючи догляд за хворою дитиною;

— період отримання допомоги по вагітності та пологах.

Із цього випливає, що весь період, протягом якого працівник отримує виплати згідно із Законом № 2240, уключається до стажу як період, за який сплачено мінімальний страховий внесок. Але з формулювання, наведеного в листі, що коментується, стосовно лікарняного, виходить не все так однозначно. Так, Фонд говорить про період отримання допомоги та не робить уточнення щодо оплати перших 5 днів хвороби, а для Закону № 2240 це різні виплати. Із цього можна зробити висновок, що оплата перших 5 днів хвороби включається до стажу з урахуванням фактично нарахованого на неї ЄВС, а не як період зі сплатою мінімального страхового внеску.

Більше того: на наш погляд, узагалі нелогічно враховувати період тимчасової непрацездатності як період, за який сплачено мінімальний страховий внесок. Річ у тім, що на суму лікарняних нараховується ЄВС, і часто сума лікарняних більше мінзарплати, виходячи з якої розраховується мінімальний страховий внесок. Крім того, після внесення змін до ст. 8 Закону про ЄВС*** з 01.01.13 р. ЄВС, що нараховується на суми лікарняних, розподіляється не тільки до ПФУ, але й між усіма 4 фондами соцстраху, у тому числі й до ФТВП (ч. 15 ст. 8 Закону про ЄВС).

Ця думка має принципове значення в ситуації, коли працівник частину місяця хворів, а частину перебував у відпустці «за свій рахунок». Якби період хвороби враховували не за мінімальним страховим внеском, а виходячи з фактично нарахованого ЄВС, то місяць, коли працівник частину місяця хворів, а частину перебував у відпустці «за свій рахунок», можна було б зарахувати до страхового стажу в повному обсязі (якщо, звичайно, лікарняні нараховувалися виходячи з виплат, що не дорівнюють мінзарплаті). Але на сьогодні, керуючись п. 1 ст. 7 Закону № 2240, до страхового стажу буде зараховано тільки частину місяця — період хвороби.

Далі ФТВП зауважив, що страховий стаж обчислюється в такому порядку за періоди:

з 01.01.11 р. (після набуття чинності Законом про ЄВС) — за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку відомостей про застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування (далі — Держреєстр);

до 01.01.11 р. (до впровадження такої системи) — у порядку та на умовах, передбачених законодавством, що діяло раніше.

Страховий стаж обчислюється в місяцях. Якщо сума сплачених за відповідний місяць страхових внесків менше мінімального страхового внеску, цей період зараховується до страхового стажу за формулою:

ТП = Св : В,

де ТП — тривалість періоду, що зараховується до страхового стажу та визначається в місяцях;

Св — сума ЄВС, сплаченого за відповідний місяць;

В — мінімальний розмір страхового внеску за відповідний місяць.

Як бачимо, для розрахунку страхового стажу до 2011 року вистачало даних трудової книжки. А от із 2011 року при обчисленні стажу необхідно враховувати сплачений ЄВС.

До Держреєстру інформація надходить від роботодавців за даними щомісячної форми № Д4. Тому стосовно тих працівників, яких працевлаштовано до 2011 року, дані для контролю сплати мінімального страхового внеску з метою визначення страхового стажу у роботодавця є (до 2011 року — за даними трудової книжки, після 2011 року — за даними обліку про нарахування такому працівнику).

Стосовно працівників, яких прийнято на роботу після 01.01.11 р. і в яких за даними трудової книжки на 01.01.11 р. страховий стаж становить менше 8 років, виникає питання з визначенням страхового стажу в період з 01.01.11 р. до дня настання періоду тимчасової непрацездатності (не виключено, що до працевлаштування до останнього роботодавця працівник міг заробляти так, що не всі місяці включалися до стажу в повному обсязі).

Якщо з урахуванням періоду роботи за місцем роботи, де працівник захворів, страховий стаж з урахуванням періодів роботи до 2011 року досяг 8 років, то лікарняний оплачуємо в розмірі 100 % середньої зарплати без будь-якої додаткової інформації.

Якщо ж з урахуванням роботи в останнього роботодавця немає 8 років стажу, то потрібно з’ясувати, скільки місяців роботи на поперед-ньому місці (місцях) роботи в період після 2011 року включаються до страхового стажу. Для цього працівник, скориставшись п. 3.3 Положення про Державний реєстр загальнообов’язкового державного соціального страхування, затвердженого постановою правління ПФУ від 08.10.10 р. № 22-1, може звернутися до органу ПФУ за формою ОК-7-з «Індивідуальні відомості про застраховану особу», де якраз і містяться такі дані.

 

Вікторія ЗМІЄНКО

 

* Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.01 р. № 2240. Окремим категоріям осіб, зазначених у ст. 37 Закону № 2240, лікарняні виплачуються в розмірі 100 % середньої зарплати незалежно від страхового стажу.

** Мінімальний страховий внесок — сума коштів, що визначається розрахунково як добуток мінімального розміру заробітної плати і розміру ЄВС, встановлених законом на місяць, за який нараховується заробітна плата, дохід ( п. 12 ст. 2 Закону про ЄВС).

*** Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.10 р. № 2464-VI.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі