Теми статей
Обрати теми

Про сплату податку на доходи фізичних осіб з доходу у вигляді спадщини, отриманої фізичною особою — нерезидентом

Редакція БТ
Лист від 25.09.2012 р. № 2343/0/51-12/17-1116

РЕЗИДЕНТСЬКИЙ
 СТАТУС СПАДКОЄМЦЯ

визначається нотаріусом,
 який оформляє спадщину

Лист Державної податкової служби України від 25.09.12 р. № 2343/0/51-12/17-1116

«Про сплату податку на доходи фізичних осіб з доходу у вигляді спадщини, отриманої фізичною особою — нерезидентом»

 

Як відомо, обкладення податком на доходи фізичних осіб (ПДФО) доходу у вигляді спадщини для резидентів та нерезидентів істотно відрізняється і за ставками (нерезидент незалежно від виду спадщини і ступеня споріднення сплачує ПДФО за прогресивною ставкою 15 (17) %), і за порядком сплати (нерезидент сплачує ПДФО до оформлення спадщини). Згідно з п. 174.4 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) нотаріус видає спадкоємцю-нерезиденту свідоцтво про право на спадщину за наявності документа про сплату ПДФО з вартості об’єкта спадщини.

Відповідно без попередньої сплати податку нерезидент не зможе оформити спадщину. У листі, що коментується, ДПСУ звертає увагу на таке: для доходів у вигляді спадщини обов’язок щодо визначення резидентського статусу покладається на нотаріуса, оскільки він є особою, відповідальною за перевірку правильності сплати ПДФО з таких доходів.

У листі, що коментується, головне податкове відомство звертає увагу, що видане іноземцю на підставі Закону України «Про імміграцію» від 07.06.01 р. № 2491 свідоцтво на постійне проживання в Україні є лише дозволом на постійне проживання в Україні та не підтверджує факт проживання (постійного проживання) іноземця в Україні, тому не може бути документом, що свідчить про резидентський статус платника податку в Україні. Отже, іноземець має документально підтвердити факт свого проживання (перебування на території України понад 183 дні протягом календарного року).

Зауважимо, що і в докодексний період були аналогічні роз’яснення*. Згідно з п.п. «в» п.п. 14.1.213 ПКУ до резидентів належить фізична особа, яка має місце проживання в Україні. А якщо у фізичної особи немає місця проживання в Україні, то застосовуються додаткові умови (де знаходиться центр життєвих інтересів, перебування у країні не менше 183 днів на рік тощо).

У паспортному документі осіб, які мають дозвіл на постійне місце проживання в Україні, має бути проставлено імміграційну візу (ІМ-І, або ІМ-2, або ІМ-3), що засвідчує право іноземця або чи особи без громадянства на в’їзд в Україну для постійного проживання. Також у паспортному документі іммігранта на останній вільній сторінці проставляється відмітка встановленого зразка про наявність дозволу на постійне проживання в Україні (п. 12 Порядку оформлення, виготовлення та видачі свідоцтва на постійне проживання та свідоцтва на тимчасове проживання, затвердженого постановою КМУ від 28.03.12 р. № 251).

Крім того, раніше (у докодексний період) ДПАУ вимагала від таких осіб звертатися до податкового органу з метою присвоєння їм резидентського статусу. Тоді потрібно було подавати до податкового органу заяву за формою, затвердженою наказом ДПАУ № 581**. Резидентський статус присвоювався фізичній особі з місяця, в якому нею було отримано від податкового органу відповідне Повідомлення.

Сьогодні ПКУ не містить норму щодо необхідності отримання іноземцями від податкових органів документів, які підтверджують статус резидента України, на що також звернула увагу ДПСУ в листі, що коментується.

Таким чином, нотаріуси для визначення резидентського статусу при оформленні спадщини фізичним особам — іноземцям, котрі мають дозвіл на постійне проживання в Україні, вимагатимуть також документи, що підтверджують право власності (користування) на житло, визначене ними (згідно з реєстрацією) як місце проживання в Україні. Такими документами можуть бути: договір купівлі такого житла, свідоцтво про спадщину на таке житло, договір дарування, договір оренди (лізингу) тощо.

Що стосується підтвердження перебування в Україні не менше 183 днів, то це здійснюється за відмітками в закордонному паспорті, Довідці органу прикордонної служби про перетин кордону, якщо іноземець прибув із країни, з якою не встановлено візовий контроль. Типи віз С-1, С-2, С-3, Б, Л, Н, Р, Г, К, ОП, О, ІМ-1, Т, П-1, П-2 формально дають фізичній особі право на присвоєння їй резидентського статусу на підставі «перебування в Україні не менше 183 календарних днів у році» (уключаючи дні від’їзду і приїзду).

Якщо нотаріусу буде надано документи, що підтверджують резидентський статус, то свідоцтво про спадщину може бути видано без попередньої сплати ПДФО. За підсумками звітного року спадкоємець зобов’язаний буде задекларувати такі доходи і сплатити податок за ставками, передбаченими для резидента України (якщо подання декларації та сплата податку передбачені ПКУ). ДПСУ нагадує також, що за підсумками того року, в якому іноземець набув статусу резидента України, він зобов’язаний подати річну декларацію, в якій зазначити доходи з джерелом їх походження в Україні та іноземні доходи (п.п. 170.10.4 ПКУ). Відповідно якщо присвоєння резидентського статусу відбулося в поточному році, в якому отримано спадщину, то декларацію обов’язково має бути подано за підсумками року.

 

Жанна семенченко

 

* Лист ДПАУ від 23.12.09 р. № 28593/7/17-0717 (докладніше див. статтю «Податок з доходів нерезидентів: аналіз оглядового листа ДПАУ» // «БТ», 2010, № 9, с. 28).

** Наказ ДПАУ «Про затвердження примірних форм Заяви фізичної особи — іноземця про самостійне визначення резидентського статусу та Повідомлення роботодавця про самостійне визначення фізичною особою — іноземцем резидентського статусу» від 05.10.04 р. № 581 (цей документ було видано на виконання норм Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.03 р. № 889-IV).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі