Теми статей
Обрати теми

Щодо деяких питань складання податкових накладних

Редакція БТ
Лист від 15.01.2013 р. № 534/6/15-3115

РОЗМІР ЛІТЕР
У ПОДАТКОВІЙ НАКЛАДНІЙ:

черговий «винахід» податківців

Лист Державної податкової служби України від 15.01.13 р. № 534/6/15-3115

«Щодо деяких питань складання податкових накладних»

 

У листі, що коментується, ДПСУ звертає увагу на питання заповнення полів «Найменування продавця» і «Найменування покупця» в податковій накладній (ПН). При цьому податківці вимагають, щоб такі найменування не лише відповідали статутним документам, а й були заповнені з урахуванням розміру літер!

Дійсно, відповідно до пп. «в» і «д» ч. 2 п. 201.1 Податкового кодексу України до ПН вносяться повні або скорочені назви покупця і продавця, зазначені в їх статутних документах. Однак це не зобов’язує продавця при заповненні ПН дотримуватись ідентичності назв контрагентів аж до розміру літер.

Крім того, виникає запитання: як покупець, котрий у першу чергу зацікавлений у тому, щоб ПН було заповнено бездоганно, зможе проконтролювати правильність назви продавця з точністю до розміру літер? Адже жоден нормативний документ не зобов’язує продавця видавати кожному покупцю копію статутних документів.

Та й податківці навряд чи зможуть проконтролювати це під час перевірки покупця, адже навіть у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців найменування суб’єктів уносяться великими літерами*. А от при перевірці продавця зібрати інформацію «неправильно» складених ПН для того, щоб використати її при перевірці покупців, податківці можуть.

Однак такий підхід явно не відповідає принципу «партнерських відносин», про який останнім часом часто говорять керівники податкового відомства.

Тому ми не можемо погодитися з вимогами податківців, викладеними в листі, що коментується.

Держпідприємництва в листах від 31.08.05 р. № 7507 і від 04.11.09 р. № 13574 зауважив, що найменування юридичної особи, написане великими буквами, є тотожним найменуванню юридичної особи, написаному великими і малими літерами. При цьому достатньо, щоб кожна літера (символ, розділовий знак тощо) найменування контрагента відповідала літерам (символам, розділовим знакам тощо) його найменування на титульному аркуші статуту. Отже, якщо продавець при оформленні ПН запише назву покупця у вигляді «ТОВ «СИСТЕМА ПЛЮС» замість «ТОВ «Система Плюс», це не буде порушенням порядку заповнення ПН. Із цим ми повністю згодні.

Також слід зауважити, що податкові органи не мають права знімати податковий кредит через незначні помилки у ПН (на наш погляд, до них можна віднести й написання найменування без урахування малих та великих літер), про що свідчить судова практика. У рішеннях судів є безліч підтверджень того, що незначні недоліки в заповненні ПН не є підставою для визнання їх недійсними, а отже, вони також беруть участь у формуванні податкового кредиту (постанови ВАдСУ
від 15.02.11 р. № К-6280/08, від 04.07.12 р. № К-5956/08, від 28.08.12 р. № К-28505/10, від 17.12.12 р. № К-18500/10
). Тому, якщо в ПН немає або неправильно зазначено реквізити покупця або продавця, але цей факт не заважає ідентифікувати контрагента підприємства, установити достовірність фактичного здійснення господарської операції, оплати ПДВ у складі ціни товару, то такі ПН не є недійсними та дають покупцю право на формування податкового кредиту.

З урахуванням усього викладеного вище можна зробити висновок, що в податкових органів немає підстави для визнання неправильного написання найменування продавця або покупця в ПН з урахуванням регістру серйозною помилкою, на підставі якої можна було б обмежити податковий кредит покупця або визнати таку ПН недійсною. Однак щоб не гаяти час і кошти на судові тяжби з податківцями, ми б рекомендували:

— перевірити, чи правильно зазначено ваше найменування у Свідоцтві платника ПДВ (за необхідності його замінити);

— при заповненні даних покупця в ПН орієнтуватися на те, як написано його назву у Свідоцтві платника ПДВ.

 

Дар’я КРАВЧЕНКО

 

* Про це свідчить інформація, розміщена на офіційному сайті Державного підприємства «Інформаційно-ресурсний центр» http://irc.gov.ua/ua/Poshuk-v-YeDR.html (там можна перевірити дані контрагента).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі