Теми статей
Обрати теми

Щодо деяких питань оподаткування податком на додану вартість

Редакція БТ
Лист від 16.01.2013 р. № 721/6/15-3115

ДОДАТОК Д8
ДО ДЕКЛАРАЦІЇ З ПДВ:

чи враховувати дату виписування накладної?

Лист Державної податкової служби України від 16.01.13 р. № 721/6/15-3115

«Щодо деяких питань оподаткування податком на додану вартість»

 

У листі, що коментується, ДПСУ звертає увагу на питання подання заяви зі скаргою на постачальника в разі відмови надати податкову накладну (ПН) або порушення порядку її заповнення (додаток Д8 до декларації з ПДВ), що є підставою для формування податкового кредиту покупця.

Як наполягає головний податковий орган, додаток Д8 подається покупцем разом із податковою декларацією за звітний період, у якому ПН було складено (мало бути складено). Отже, у наступних періодах зробити це буде неможливо.

Нагадаємо, що згідно з п. 201.10 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) у разі відмови продавця товарів надати ПН або в разі порушення ним порядку заповнення чи порядку реєстрації в Єдиному реєстрі покупець має право додати до податкової декларації за звітний період заяву зі скаргою на постачальника. До заяви додаються копії товарних чеків чи інших розрахункових документів, що свідчать про факт сплати ПДВ у зв’язку з придбанням товарів, або копії первинних документів, що підтверджують факт отримання таких товарів. Однак у цьому пункті не вказується, за який період — виписування ПН або її отримання — має бути подано таку заяву.

Звичайно, в ідеальній ситуації всі операції відбувалися б упродовж одного звітного періоду: і виписування ПН, і отримання її покупцем, і включення до Реєстру виданих та отриманих ПН, і відповідно відображення в податковій звітності. Однак не завжди все так просто.

Як бути, якщо ПН було виписано в одному звітному періоді, а покупець отримав її лише в наступному? Чи може покупець у такій ситуації подати скаргу на постачальника?

Згідно з п. 198.6 ПКУ покупець має право включити отриману ПН до податкового кредиту протягом 365 днів від дати її складання. Отже, він може зареєструвати запізнілу ПН у Реєстрі отриманих та виданих податкових накладних (далі — Реєстр) і відобразити її в декларації з ПДВ наступного періоду. Але ситуація змінюється, якщо запізніла ПН надійшла з помилками, а постачальник відмовляється або вже не може їх виправляти.

Виходячи з роз’яснень податківців, що коментуються, платник ПДВ не має змоги поскаржитися на продавця і взагалі позбавляється можливості скористатися правом на податковий кредит за такими ПН. У консультації, розміщеній у розд. 130.22 ЄБПЗ*, теж зазначалося, що в разі порушення продавцем порядку реєстрації ПН у Єдиному реєстрі податкових накладних покупець має право додати заяву зі скаргою на постачальника до податкової декларації за звітний податковий період, у якому складено ПН.

Варто зазначити, що не завжди позиція податківців була такою категоричною. Раніше вони визнавали, що покупець має можливість поскаржитися на продавця в період отримання запізнілої ПН. Так, у листі ДПСУ від 17.11.11 р. № 6451/7/15-3117-10 та в розд. 130.25 ЄБПЗ зазначалося, що заява зі скаргою на постачальника подається з декларацією за той звітний період, у якому покупець уключив суму ПДВ до складу податкового кредиту з додаванням відповідних підтверджуючих документів. Однак зазначений лояльний лист було відкликано листом ДПСУ від 21.11.12 р. № 9455/0/71-15-3117, а роз’яснення в ЄБПЗ втратило чинність 20.12.12 р.

У свою чергу, ми не можемо погодитися з думкою ДПСУ та вважаємо, що платник податків для збереження права на податковий кредит все-таки має право поскаржитися на постачальника, який порушив порядок видачі ПН, саме в періоді її отримання. У податківців немає законних підстав для обмеження формування податкового кредиту покупця в такому випадку. Адже вони погоджуються з тим, що запізніла ПН має відображатися в Реєстрі та в декларації за той період, в якому її отримано (див. відповідь на запитання 1 з УПК № 127**). Отже, тільки в такому періоді покупець зможе виявити помилку в ПН.

Якщо ж покупець отримав ПН та відобразив її в Реєстрі, але не скористався правом на податковий кредит, то в наступних періодах він може скористатися правом на податковий кредит лише за допомогою уточнюючого розрахунку (виправити помилку). При цьому форма додатка Д8 не дозволяє подавати його як додаток до уточнюючого розрахунку. У такій ситуації покупець дійсно не зможе сформувати податковий кредит на підставі ПН, у якій допущено помилку.

 

Дар’я КРАВЧЕНКО

 

* Єдина база податкових знань, розміщена на офіційному сайті ДПСУ (http://sts.gov.ua).

** Узагальнююча податкова консультація щодо окремих питань відображення у податковому обліку з податку на додану вартість звітного періоду податкових накладних, виписаних у попередніх періодах, та формування на їх підставі податкового кредиту, затверджена наказом ДПСУ від 16.02.12 р. № 127.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі