Теми статей
Обрати теми

Щодо оподаткування ПДВ послуг з харчування громадян у закладах охорони здоров’я

Редакція БТ
Лист від 29.01.2013 р. № 1370/6/15-33-15

ПОСЛУГИ
З ХАРЧУВАННЯ У САНАТОРІЇ

можуть звільнятись від ПДВ:
 роз’яснення податківців

Лист Державної податкової служби України від 11.01.13 р. № 336/6/15-3415-01

Лист Державної податкової служби України від 29.01.13 р. № 1370/6/15-33-15

«Щодо оподаткування ПДВ послуг з харчування громадян у закладах охорони здоров’я»

 

У листах, що коментуються, ДПСУ роз’яснила порядок застосування пільги, передбаченої в п.п. «г» п.п. 197.1.7 Податкового кодексу України (далі — ПКУ), яка звільняє від оподаткування ПДВ, зокрема, послуги з харчування громадян у закладах охорони здоров’я.

Пославшись на Порядок надання послуг з харчування громадян у закладах охорони здоров’я, операції з надання яких звільняються від оподаткування податком на додану вартість, затверджений постановою КМУ від 05.09.12 р. № 818 (далі — Порядок № 818)*, податківці сформулювали 3 умови для застосування вказаної пільги та дійшли висновку, що цією пільгою можуть скористатись і санаторно-курортні заклади (див. «Умови звільнення від обкладення ПДВ послуг з харчування»).

* Див. ком. «Харчування громадян у закладах охорони здоров’я: Кабмін затвердив Порядок надання таких послуг» // «БТ», 2012, № 38, с. 4.

 

Умови звільнення від обкладення ПДВ
 послуг з харчування

Витяг із листа ДПСУ від 11.01.13 р. № 336/6/15-3415-01

«Відповідно до постанови № 818 з метою звільнення від оподаткування ПДВ:

1. Послуги з харчування повинні надаватися безпосередньо закладами охорони здоров’я, зокрема на базі їх блоків харчування, або підприємствами громадського харчування, з якими такі заклади уклали договір.

2. Послуги з харчування громадян повинні надаватися:

у закладах охорони здоров’я державної та комунальної форми власності у процесі надання медичної допомоги за рахунок бюджетного фінансування, а також у складі платних послуг, які можуть надаватися в державних та комунальних закладах охорони здоров’я, зазначених у розділі I Переліку платних послуг, які можуть надаватися в державних та комунальних закладах охорони здоров’я, вищих медичних навчальних закладах та науково-дослідних установах, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.09.96 р. № 1138;

— у складі послуг з охорони здоров’я у приватних закладах охорони здоров’я.

3. Послуги з харчування громадян у закладах охорони здоров’я повинні надаватися у межах затверджених норм харчування в грамах, а громадян, для яких не встановлено таких норм, — у межах визначеної грошової норми витрат на харчування. Послуги з харчування громадян у закладах охорони здоров’я державної та комунальної форми власності за рахунок бюджетних асигнувань надаються в межах коштів, передбачених кошторисами на утримання таких закладів.

Враховуючи зазначене, послуги з харчування працівників ДПС, які відпочивають за рахунок профспілки ДПСУ, та послуги з комерційного харчування громадян (харчування входить до вартості комерційної путівки) на базі ДП <…> звільняються від оподаткування ПДВ лише у межах затверджених норм харчування в грамах або у межах визначеної грошової норми витрат на харчування та за умови, що послуги з харчування надаються закладом охорони здоров’я на базі його блоків харчування або підприємствами громадського харчування, з якими такий заклад уклав договір.

Ресторанне харчування не звільняється від оподаткування ПДВ».

 

Щодо таких висновків податківців слід зробити деякі зауваження.

1. Згідно зі ст. 3 Основ законодавства України про охорону здоров’я від 19.11.92 р. № 2801-XII заклад охорони здоров’я — юридична особа будь-якої форми власності та організаційно-правової форми або її відокремлений підрозділ, основним завданням яких є забезпечення медичного обслуговування населення на основі відповідної ліцензії та професійної діяльності медичних (фармацевтичних) працівників.

Тобто пільгою, передбаченою у п.п. «г» п.п. 197.1.7 ПКУ, можуть скористатись лише заклади, які мають ліцензію на медичну практику.

2. У третій умові податківці вказали, що послуги з харчування громадян у закладах охорони здоров’я повинні надаватися у межах затверджених норм харчування (інакше кажучи: вартість послуги не повинна перевищувати вказаних норм). Висновок, зроблений податківцями у передостанньому абзаці, цілком відповідає вимогам п. 4 Порядку № 818, у якому вказано, що від оподаткування звільняються операції з надання послуг з харчування громадян у закладах охорони здоров’я у межах затверджених норм харчування. Тобто, якщо вартість послуги перевищує затверджені норми, то від оподаткування звільняється частина вартості такої послуги.

Норми харчування у грамах встановлено, зокрема, для:

— харчування в оздоровчих закладах для учнів (вихованців) навчальних закладів постановою КМУ від 22.11.04 р. № 1591 (додаток 6);

— осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи постановою КМУ від 21.05.92 р. № 258 (додатки 1 та 2).

Отже, послуги з харчування в закладах охорони здоров’я таких осіб у межах наведених норм звільняються від обкладення ПДВ (незалежно від вартості у гривнях).

У п. 5 Порядку № 818 установлено, що розмір денної грошової норми витрат на харчування (щодо осіб, для яких не встановлено норми харчування у грамах) визначається з урахуванням потреби у раціональному харчуванні та санітарно-гігієнічних вимог, але не може перевищувати більш як у 1,4 раза суми, що визначається шляхом ділення розміру установленого прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць* на кількість днів у відповідному місяці.

* У п. 5 Порядку № 818 не зазначено, який саме показник прожиткового мінімуму потрібно застосовувати (для працездатних осіб, для кожної категорії осіб окремо чи загальний показник). На наш погляд, слід застосовувати загальний показник, оскільки формально саме він є прожитковим мінімумом «в розрахунку на місяць на одну особу» (це випливає зі ст. 1 Закону України «Про прожитковий мінімум» від 15.07.99 р. № 966-XIV). Крім того, відстежити в медустанові, до якої категорії осіб належить кожен пацієнт (за віком і працездатністю), дуже складно.

Ураховуючи те, що з 01.01.13 р. по 30.11.13 р. загальний показник прожиткового мінімуму на місяць встановлено у розмірі 1108 грн., розмір денної норми витрат на харчування не повинен перевищувати:

— у лютому 2013 року суму 55,40 грн. (1108 : 28 х 1,4);

— у березні 2013 року суму 50,04 грн. (1108 : 31 х 1,4);

— у квітні 2013 року суму 51,71 грн. (1108 : 30 х 1,4).

Відповідно саме така вартість послуги з харчування підпадає під пільгу з ПДВ.

Якщо вартість послуг більша за вказані суми, то сума перевищення обкладається ПДВ.

3. Податківці вказали, що ресторанне харчування не звільняється від обкладення ПДВ.

Термін «ресторанне харчування» на нормативному рівні не визначено. Як правило, ресторанне харчування передбачає (за додаткову плату) можливість вибору конкретних страв із певного переліку на відміну від «стандартного» харчування, коли всім відпочиваючим (пацієнтам) надаються однакові страви. На наш погляд, такі відмінності не повинні впливати на порядок оподаткування.

Якщо податківці мали на увазі назву чи статус закладу, який на договірній основі надає послуги із харчування, то слід зауважити, що згідно з наказом Мінекономіки від 09.10.06 р. № 309 у назві та тексті Правил роботи підприємств громадського харчування, затверджених наказом Мінекономіки від 24.07.02 р. № 219 (далі — Правила № 219), слова «громадське харчування» в усіх відмінках було замінено словами «ресторанне господарство».

Тобто «підприємства громадського харчування», про які йдеться у п. 2 Порядку № 818, по суті, є підприємствами ресторанного господарства незалежно від їх назви (ресторан, кафе, їдальня тощо), адже вони у своїй діяльності керуються Правилами № 219.

На наш погляд, для того щоб отримати право на застосування пільги, що розглядається, заклад охорони здоров’я, має укласти договір із суб’єктом господарювання, який здійснює діяльність, що відноситься до класу 56.29 «Постачання інших готових страв» за КВЕД-2010. Цей клас включає надання послуг промислового кейтерингу, тобто послуги з надання харчування, засновані на договірних умовах зі споживачем протягом визначеного періоду часу, зокрема, діяльність їдалень або кафетеріїв (наприклад, для підприємств, офісів, лікарень або шкіл) згідно з контрактом. Тобто замовником послуг має бути заклад охорони здоров’я.

Якщо ж підприємство ресторанного господарства надає послуги харчування не закладу охорони здоров’я, а громадянам (кінцевим споживачам), то така діяльність відноситься до класу 56.10 «Діяльність ресторанів, надання послуг мобільного харчування». До таких послуг, дійсно, не може застосовуватись пільга, передбачена у п.п. «г» п.п. 197.1.7 ПКУ.

4. Слід нагадати, що застосування пільги з ПДВ передбачає необхідність розподілу податкового кредиту, сформованого при придбанні товарів/послуг, які одночасно використовуються в операціях, які обкладаються ПДВ, та в операціях, які звільнені від оподаткування. Докладно про правила такого розподілу ми розповідали у Темі тижня «Перерозподіл податкового кредиту-2012» // «БТ», 2013, № 1, с. 53.

 

Микола ШПАКОВИЧ

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі