Теми статей
Обрати теми

Як без наслідків працевлаштувати іноземних громадян? Поради від Центру зайнятості

Редакція БТ
Лист від 05.02.2013 р. №

Як без наслідків працевлаштувати іноземних громадян? Поради від Центру зайнятості

 

Державний центр зайнятості щодо необхідності отримання дозволу на застосування праці іноземного громадянина, який має намір працювати за договором підряду, листом повідомив наступне.

Чинним законодавством України (ст. 50 — 55 Господарського кодексу України, ст. 24, 25, 42, 43 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців») не передбачено отримання дозволу на використання праці, на здійснення іноземцями в Україні підприємницької діяльності, в тому числі заснування суб’єктів господарської діяльності юрособами та підприємцями — фізособами, а також іноземцями, які оформили свої правовідносини з роботодавцями на підставі цивільно-правових договорів (договорів підряду).

Інші категорії іноземних громадян, працевлаштування в Україні яких здійснюється без дозволу на використання праці, визначені в частинах 6, 7 ст. 42 Закону «Про зайнятість населення» (про оновлений з 01.01.13 р. Закон читайте у Темі тижня «Вивчаємо новий Закон про зайнятість» // «БТ», 2013, № 7, с. 35).

Але у випадку, якщо в цивільно-правовому договорі (у договорі підряду) наявні ознаки трудової діяльності (ст. 21, 24 Кодексу законів про працю України), на думку Центру зайнятості, до роботодавця може бути застосована штрафна санкція відповідно до вимог ч. 5 ст. 53 Закону України «Про зайнятість населення» (20 та 10 розмірів мінімальної зарплати). Утім на наш погляд, для накладення цього штрафу наявність трудових ознак перевіряючі мають доказувати у суді (детальніше у Темі тижня «Цивільно-правові договори з фізособами» // «БТ», 2013, № 10, с. 30).

(Лист Державного центру зайнятості від 05.02.13 р. № ДЦ-09-588/0/6-13)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі