Теми статей
Обрати теми

Коли подавати декларацію з податку на прибуток при переході на єдиний податок з II кварталу

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Коли подавати декларацію з податку на прибуток
при переході на єдиний податок з II кварталу

Підприємство з доходом за 2012 рік менше 10 млн грн. з II кварталу перейшло на сплату єдиного податку. Чи потрібно йому подавати декларацію з податку на прибуток за I квартал або тільки річну за 2013 рік?

(м. Київ)

 

З 2013 року істотно змінилися правила подання Податкової декларації з податку на прибуток підприємства (далі — Декларація) і сплати цього податку, про що ми вже неодноразово говорили в наших публікаціях*.

* Див. статті «Загальні» аванси з податку на прибуток: вимоги ПКУ та позиція ДПСУ» // «БТ», 2013, № 10, с. 18; «Авансові внески з податку на прибуток за січень та лютий 2013 року» // «БТ», 2013, № 1, с. 47.

Відповідно до п. 57.1 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) платники податку на прибуток, доходи яких при визначенні об’єкта оподаткування за останній річний звітний (податковий) період не перевищують 10 млн грн., сплачують податок на прибуток на підставі податкової декларації, яку подають до органів державної податкової служби за звітний (податковий) рік, і не сплачують авансові внески.

Отже, якби підприємство весь 2013 рік залишалося працювати на загальній системі оподаткування, то однозначно Декларація подавалася б тільки за підсумками звітного року. Податок на прибуток також сплачувався б на підставі поданої Декларації тільки за підсумками звітного року.

Чи змінюється ситуація у зв’язку з переходом підприємства з II кварталу на сплату єдиного податку? Чи залишається рік звітним періодом і в цьому випадку? Прямо у ПКУ ці питання не прописано, але більше аргументів ми бачимо на користь подання таким підприємством Декларації за I квартал 2013 року, ніж на користь подання річної Декларації.

Поняття податкового періоду наведено у ст. 33 ПКУ. Так, податковим періодом визнається встановлений ПКУ період часу, з урахуванням якого відбуваються обчислення і сплата окремих видів податків та зборів (п. 33.1 ПКУ).

Підприємство було платником податку на прибуток лише протягом I кварталу 2013 року. Логічно, що за цей період йому необхідно обчислити і сплатити податок. З II кварталу підприємство обчислює та сплачує єдиний податок. На наш погляд, це свідчить на користь того, що з урахуванням вимог п. 33.1 ПКУ звітним періодом з податку на прибуток у 2013 році в нашому випадку є I квартал 2013 року. Подання звітності з податку за той період часу, протягом якого підприємство не було платником цього податку, виглядає щонайменше нелогічно.

Також, крім загальних вимог до податкового періоду (ст. 33 ПКУ) і загальних строків сплати податкових зобов’язань (ст. 57 ПКУ), звернемося до «податково-прибуткових» норм щодо визначення податкового періоду. Так, згідно з п. 152.9 ПКУ для цілей розд. III ПКУ використовуються такі податкові періоди: календарні квартал, півріччя, три квартали, рік. Базовим податковим (звітним) періодом для цілей цього розділу є календарний квартал. Не заперечуємо, що починаючи з 2013 року, ці положення застосовуються з урахуванням вимог п. 57.1 ПКУ, але в ньому, по-перше, прописано особливості сплати зобов’язань платниками податку на прибуток, а підприємство було таким лише у I кварталі. По-друге, положеннями п. 57.1 ПКУ не охоплено перехідні моменти у зв’язку зі зміною протягом року системи оподаткування.

У «податково-прибуткових» положеннях окремо прописувати ситуацію, викладену в запитанні, до цього року також не було потреби внаслідок чіткого встановлення звітних періодів у п. 152.9 ПКУ. Особ-ливі правила передбачено тільки для випадку ліквідації підприємства: якщо платник податків ліквідується (у тому числі до закінчення першого звітного податкового періоду), останнім податковим періодом вважається період, на який припадає дата такої ліквідації (п.п. 152.9.3 ПКУ). Не виключено, що, поширивши цю норму й на випадок зняття з реєстрації як платника податку на прибуток, перевіряючі використовуватимуть її як аргумент на підтвердження необхідності подання колишнім платником податку на прибуток Декларації за I квартал 2013 року.

Звернемо увагу: у ЄБПЗ розміщено консультацію (розділ 230.08)** щодо схожої ситуації для підприємців — платників єдиного податку першої та другої груп (у них теж звітний період — рік), які всередині року переходять на загальну систему оподаткування. Податківці приписують таким підприємцям подавати декларацію єдиноподатника не за підсумками звітного року, а за результатами того звітного періоду (за квартал), в якому ними було подано заяву з відмовою від спрощеної системи.

** Див. с. 47 цього номера.

Найімовірніше, і в ситуації, що нами розглядається, податківці займуть аналогічну позицію та вимагатимуть подавати звітність за той звітний період, в якому відбулася зміна системи оподаткування, тобто за підсумками I кварталу 2013 року.

Якщо ж підприємство з будь-яких причин не подасть Декларацію за підсумками I кварталу, а зробить це тільки за підсумками звітного 2013 року, то, найімовірніше, відстоювати свою правоту доведеться в суді. Спиратися в такому разі необхідно на норми п. 57.1 ПКУ та неоднозначність норм ПКУ, яка згідно з принципом правомірності рішень платника податків (п.п. 4.1.4 ПКУ) має трактуватися на користь платника податків.

 

Жанна СЕМЕНЧЕНКО

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі