Теми статей
Обрати теми

Про затвердження базового нормативу відрахування частки прибутку, що спрямовується на виплату дивідендів за результатами фінансово-господарської діяльності у 2012 році господарських товариств, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави

Редакція БТ
Постанова від 27.03.2013 р. № 214

ДЕРЖДИВІДЕНДИ-2012:

Кабмін затвердив розмір базового нормативу

Постанова Кабінету Міністрів України від 27.03.13 р. № 214

«Про затвердження базового нормативу відрахування частки прибутку, що спрямовується на виплату дивідендів за результатами фінансово-господарської діяльності у 2012 році господарських товариств, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави»

 

Нагадаємо, що порядок сплати так званих держдивідендів регулюється ст. 11 та 111 Закону України «Про управління об’єктами державної власності» від 21.09.06 р. № 185-V (далі — Закон № 185). Відповідно до норм цих статей:

1) державні унітарні підприємства (за незначним винятком) та їх об’єднання зобов’язані спрямувати частину чистого прибутку (доходу) до Держбюджету:

у розмірі 30 % — державні унітарні підприємства, що є суб’єктами природних монополій, та державні унітарні підприємства, плановий розрахунковий обсяг чистого прибутку яких перевищує 50 млн грн.;

у розмірі 15 % — інші державні унітарні підприємства.

Сплата такої частини прибутку здійснюється наростаючим підсумком щоквартальної фінансово-господарської діяльності за відповідний період у строк, встановлений для сплати податку на прибуток підприємств (п. 3 Порядку відрахування до державного бюджету частини чистого прибутку (доходу) державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями, затвердженого постановою КМУ від 23.02.11 р. № 138)*;

2) госптовариства, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави, та госптовариства, 50 і більше відсотків акцій (часток, паїв) яких знаходяться у статутних капіталах госптовариств, частка держави яких становить 100 %, зобов’язані прийняти рішення про відрахування чистого прибутку на виплату дивідендів у розмірі, визначеному за базовими нормативами відрахування частки прибутку, але не менше 30 % до 1 травня року, що настає за звітним. Сплатити держдивіденди ці госптовариства мають не пізніше 1 липня року, що настає за звітним.

Щоб вище згадані госптовариства могли розрахувати розмір держдивідендів за відповідний рік, Кабмін має щороку затверджувати розмір базового нормативу відрахування частки прибутку, що спрямовується на виплату держдивідендів (п. 5 ст. 11 Закону № 185).

Для реалізації цих положень Кабмін постановою, що коментується, за традицією затвердив базовий норматив за результатами фінансово-господарської діяльності у 2012 році у розмірі 30 %. Крім того, за аналогією із постановами, що діяли в минулих роках, у цій постанові Кабмін також вказав на те, що у разі невчасної сплати держдивідендів суб’єкти управління корпоративними правами держави (Фонд держмайна, міністерства та інші суб’єкти управління корпоративними правами) мають вжити заходів до розірвання контракту з керівником такого госптовариства.

Постанова , що коментується, набрала чинності 09.04.13 р.).

 

Сергій ДЕЦЮРА

 

* З 01.01.13 р. більшість платників податку на прибуток сплачують цей податок у вигляді авансових внесків (щомісяця) та/або за результатами 2013 року. Хоч формально сплата держдивідендів прив’язана до сплати податку на прибуток, на наш погляд, при виплаті держдивідендів унітарними держпідприємствами слід орієнтуватись на «старі» квартальні терміни сплати.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі