Теми статей
Обрати теми

Щодо порядку обкладення ПДВ субвенцій

Редакція БТ
Лист від 15.02.2013 р. № 3826/7/15-3317

СУБВЕНЦІЯ НА ПІЛЬГОВЕ
ПЕРЕВЕЗЕННЯ ПАСАЖИРІВ:

ДПСУ роз’яснює порядок обкладення ПДВ

Лист Державної податкової служби України від 15.02.13 р. № 3826/7/15-3317

«Щодо порядку обкладення ПДВ субвенцій»

 

У листі, що коментується, податківці виклали свою позицію стосовно порядку обкладення ПДВ субвенцій, отриманих як компенсація витрат на пільгове перевезення пасажирів автомобільним транспортом міського та приміського сполучення.

При цьому податківці розповіли, як, на їх думку, зазначені суми обкладаються ПДВ (див. «Як обкладаються ПДВ субвенції на пільгове перевезення пасажирів» на с. 7).

 

Як обкладаються ПДВ субвенції
на пільгове перевезення пасажирів

Витяг із листа ДПСУ від 15.02.13 р. № 3826/7/15-3317

«<…> отримання коштів з місцевого чи державного бюджету для відшкодування підприємству витрат, пов’язаних з безкоштовним перевезенням пільгових категорій пасажирів у приміському та міському сполученні, підприємство повинно відобразити в такому порядку:

— кошти, які отримані як компенсація вартості проїзду таких пасажирів міським транспортом, включаються до обсягу операцій, звільнених від оподаткування, але лише в тому випадку, якщо тарифи на таке перевезення затверджені уповноваженими органами державної влади або органами місцевого самоврядування;

— кошти, отримані з бюджету як компенсація вартості проїзду пільгових категорій пасажирів у приміському, міжміському сполученні, при інших видах перевезень, а також у міському сполученні, якщо тарифи на місцеві перевезення не затверджені уповноваженими органами державної влади або органами місцевого самоврядування, включаються до складу оподатковуваних операцій і збільшують базу оподаткування у звітному періоді їх отримання з нарахуванням податкових зобов’язань у загальновстановленому порядку».

 

Тут варто звернути увагу на такі висновки податківців.

1. Звільнення від ПДВ з п.п. 197.1.8 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) операцій постачання послуг з перевезення пасажирів міським пасажирським транспортом (крім таксі) діє лише в тому випадку, якщо тарифи затверджено уповноваженими органами державної влади чи органами місцевого самоврядування. Це слідує із зазначеної норми, в якій йдеться про звільнення від ПДВ перевезень, «тарифи на які регулюються в установленому законом порядку».

Відповідно до п. 13 Повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів), затверджених постановою КМУ від 25.12.96 р. № 1548, Рада міністрів АР Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські державні адміністрації, виконавчі органи Львівської та Криворізької міських рад регулюють (установлюють) тарифи на перевезення пасажирів та вартість проїзних квитків у міському пасажирському транспорті, зокрема в автобусі, який працює у звичайному режимі руху.

Під перевезенням пасажирів у звичайному режимі руху розуміється перевезення пасажирів автобусами на маршруті загального користування з додержанням усіх зупинок, передбачених розкладом руху (ст. 1 Закону України «Про автомобільний транспорт» від 05.04.01 р. № 2344-III).

Автобуси можуть також перевозити пасажирів у:

1) експресному режимі руху — перевезення пасажирів автобусами на маршруті загального користування, на якому є звичайний режим руху, з додержанням зупинок, кількість яких за розкладом руху не перевищує 25 % кількості зупинок при звичайному режимі руху;

2) режимі маршрутного таксі — перевезення пасажирів на міському або приміському автобусному маршруті загального користування за розкладом руху, в якому визначається час відправлення автобусів з початкового та кінцевого пунктів маршруту з висадкою та посадкою пасажирів або громадян на їх вимогу на шляху прямування автобуса в місцях, де це не заборонено правилами дорожнього руху.

2. Якщо перевезення пасажирів не підпадає під звільнення від ПДВ, бюджетна компенсація пільгового проїзду обкладається ПДВ у загальному порядку за датою її отримання перевізником. Податківці дотримувалися такої позиції й раніше (див., наприклад, лист ДПАУ від 08.07.10 р. № 8072/5/16-1516).

Дійсно, у цьому випадку субвенція є фактично оплатою проїзду, тільки за рахунок бюджету.

Так, згідно з п.п. 2.5.3 Інструкції щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затвердженої наказом МФУ від 12.03.12 р. № 333, компенсація за пільговий проїзд окремих категорій громадян значиться за кодом 2730 «Інші виплати населенню». Отже, ця компенсація надається пільговому пасажиру, але перераховується перевізнику. Інакше кажучи, проїзд «пільговика» за нього просто оплачує бюджет.

Тому податківці справедливо вказали на те, що в цьому випадку застосовується касовий метод нарахування податкових зобов’язань з ПДВ у зв’язку з оплатою проїзду за рахунок бюджетних коштів (п. 187.7 ПКУ).

Однак слід ураховувати, що ця сума є саме платою за надану послугу з перевезення, тобто включає ПДВ. Тому вона збільшує базу оподаткування в періоді її отримання перевізником не в повній сумі, а за вирахуванням ПДВ, що до неї входить. Інакше кажучи, база оподаткування визначається як сума компенсації, що ділиться на 1,2, а ПДВ, що входить до неї, — як сума компенсації, ділена на 6.

Зауважимо також, що при нарахуванні частини податкових зобов’язань за касовим методом слід частину податкового кредиту обчислювати за касовим методом (див. табл. 4 додатка Д7 до Податкової декларації з ПДВ).

 

Влада КАРПОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі