Теми статей
Обрати теми

Про розгляд листа стосовно зарахування переплати з податку на прибуток в рахунок сплати авансових внесків

Редакція БТ
Лист від 01.04.2013 р. № 4420/6/15-14-15-13

ПЕРЕПЛАТУ
З ПОДАТКУ НА ПРИБУТОК

можна зарахувати
в погашення авансових внесків:
 позиція ДПСУ

Лист Державної податкової служби України від 01.04.13 р. № 4420/6/15-14-15-13

«Про розгляд листа стосовно зарахування переплати з податку на прибуток в рахунок сплати авансових внесків»

 

У листі, що коментується, податківці погодились з тим, що переплата з податку на прибуток може бути зарахована у сплату щомісячних авансових внесків.

Спочатку нагадаємо передісторію цього питання.

В Узагальнюючій податковій консультації щодо особливостей подання декларацій з податку на прибуток та сплати податку у 2013 році, затвердженій наказом ДПСУ від 21.12.12 р. № 1171, було вказано, що переплата з податку на прибуток не враховується при розрахунку розміру авансових внесків (див. відповідь на запитання № 17). Посилаючись на такі висновки та роз’яснення, розміщені в підрозд. 110.30.02 ЄБПЗ*, податківці наполягали, що переплату з податку на прибуток не може бути зараховано в рахунок поточних авансових внесків. Ще більше «аргументів» у податківців з’явилось після того, як було запроваджено спеціальні коди бюджетної класифікації для сплати авансових внесків (див. наказ МФУ від 17.01.13 р. № 19).

Ми з таким підходом не погоджувались, про що неодноразово писали на сторінках нашої газети (див. «БТ», 2013, № 8, с. 43, № 10, с. 18). Справа у тому, що платник податків має право на залік або повернення переплати за податками та зборами (п.п. 17.1.10, п. 43.1 Податкового кодексу України, далі — ПКУ). Причому, як передбачено абз. 2 п. 87.1 ПКУ, сплата грошових зобов’язань платника податків щодо відповідного платежу може бути здійснена за рахунок переплати такого платежу (без заяви платника) або за рахунок переплати за іншими платежами (на підставі відповідної заяви платника) до відповідного бюджету. Порядок подання такої заяви платником податків та її розгляд держорганами встановлено в Порядку взаємодії органів державної податкової служби, місцевих фінансових органів та органів Державного казначейства України у процесі повернення платникам податків помилково та/ або надміру сплачених сум грошових зобов’язань, затвердженому наказом ДПАУ, МФУ, Держказначейства від 21.12.10 р. № 974/1597/499.

Крім того, вже з’явились перші судові рішення, в яких суди підтримали законність вимог платників податку на прибуток щодо проведення такого заліку. Причому суди вказують на те, що податківці повинні автоматично (без заяви платника) зараховувати переплату з податку на прибуток в погашення нарахованих авансових внесків.

Поява листа, що коментується, свідчить про те, що податківці не заперечують можливість такого заліку (див. «Погашення авансових внес-ків за рахунок переплати»).

 

Погашення авансових внесків за рахунок переплати

Витяг із листа ДПСУ від 01.04.13 р. № 4420/6/15-14-15-13

«Виходячи з вищевикладеного, зарахування надміру сплачених грошових зобов’язань платника з податку на прибуток у сплату щомісячних аван-сових внесків може бути здійснене на підставі пода-ної платником відповідної заяви про таке зараху-вання».

 

Безумовно, такий висновок не може не радувати платників, однак слід попередити про можливі неприємні сюрпризи.

1. Для того щоб провести таке зарахування, потрібно обов’язково подати відповідну заяву, в якій слід чітко вказати, яку суму переплати та з якого платежу (наявність такої переплати бажано підтвердити відповідним актом звірки) потрібно «перекинути» у сплату авансових внесків з податку на прибуток.

2. Для такого зарахування потрібен певний час (у п. 43.5 ПКУ йдеться про 20 днів, щоправда, не вказано календарних чи робочих). Тому заяву потрібно подати заздалегідь.

3. Оскільки усі суми задекларованих авансових внесків (навіть ті, за якими не настав строк сплати) є узгодженою сумою грошових зобов’язань (п. 57.1 ПКУ), то, на наш погляд, платник може подати одну заяву на зарахування переплати (усієї чи її частини) в оплату декількох авансових внесків (аж по лютий 2014 року включно), якщо суми переплати вистачить для цього.

 

Микола ШПАКОВИЧ

 

* ЄБПЗ — Єдина база податкових знань, розміщена на офіційному сайті ДПСУ (www.sts.gov.ua).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі