Теми статей
Обрати теми

Шпаргалка бухгалтера. Заповнення декларації з ПДВ

Редакція БТ
Стаття

ЗАПОВНЕННЯ
 ДЕКЛАРАЦІЇ З ПДВ

 

Про останні зміни, що відбулись у формах звітності з ПДВ, ми вже розповідали на сторінках нашої газети (див. «БТ», 2013, № 8, с. 28, № 12, с. 9). Для застосування цих нововведень на практиці у сьогоднішній Шпаргалці бухгалтера ми розглянемо правила заповнення кожного рядка декларації з ПДВ.

 

ЗАГАЛЬНІ МОМЕНТИ

Після затвердження нових «універсальних» форм звітності з ПДВ наказом МФУ від 17.12.12 р. № 1342 застосовуються однакові правила заповнення:

— загальної декларації з ПДВ, яку подають усі платники ПДВ (декларація 0110);

— спецрежимної декларації щодо діяльності у сфері сільського господарства згідно зі ст. 209 ПКУ (декларація 0121 — 0123);

— спецрежимної декларації сільгосппідприємств згідно з п. 209.18 ПКУ (декларація 0130);

— деклараціїї переробного підприємства (декларація 0140).

У цій Шпаргалці бухгалтера ми зосередимося на порядку заповнення загальної декларації 0110. Про особливості заповнення окремих рядків спецрежимних декларацій будемо згадувати лише в тих випадках, коли є суттєві відмінності.

Нагадаємо, що декларація з ПДВ заповнюється у гривнях без копійок з відповідним округленням за загальновстановленими правилами. Виключенням із цього правила є окремі рядки додатків Д1 і Д5, в яких податківці рекомендують вказувати суми із копійками.

Основою для заповнення звітності з ПДВ є дані Реєстру (про те, дані яких граф Реєстру мають враховуватись при заповненні певного рядка декларації, вказано у гр. 3 перших двох таблиць). Однак дані рядків декларації та підсумкові показники відповідних граф Реєстру будуть співпадати не завжди. Наприклад, постачання і повернення товару в Реєстрі відображається в одній графі (згортається), а в декларації відображається у різних рядках. Так само операції, які відображаються в УР (помилки), у Реєстрі включаються в загальний підсумок (та виділяються в окремому рядку), а в декларацію не потрапляють.

Про новації у формі додатків до декларації з ПДВ та порядку їх заповнення ми розповідали у статті «Нова звітність з ПДВ: універсальні форми на всі випадки» // «БТ», 2013, № 12, с. 9. Про заповнення усіх додатків до декларації з ПДВ ми розкажемо в одному з наступних номерів нашої газети.

 

РОЗДІЛ I «ПОДАТКОВІ ЗОБОВ’ЯЗАННЯ»

Код рядка/додатка

Назва рядка

Графа розділу I Реєстру

1

2

3

1/Д5

«Операції на митній території України, що оподатковуються за основною ставкою, крім імпорту товарів»

гр. 8 та 9

Відображаються оподатковувані за основною ставкою (до 01.01.14 р. — 20 %, з 01.01.14 р. — 17 %) операції з постачання товарів/послуг, здійснені на митній території України, та ті, місце постачання яких згідно зі ст. 186 ПКУ визначено як митна територія України.

Також до цього рядка потрапляють операції, які прирівнюються до постачання, зокрема:

передача об’єкта фінансового лізингу в користування лізингоотримувачу та повернення такого об’єкта (п. 185.1 ПКУ);

безоплатна передача товарів/послуг (п.п. «в» п.п. 14.1.185, п.п. «в» п.п. 14.1.191, п. 188.1 ПКУ);

передача товарів/послуг, при придбанні яких суми ПДВ було включено до ПК, у межах балансу для використання не у господарській діяльності чи у неоподатковуваних операціях (п. 198.5 ПКУ);

— передача товарів (робіт, послуг) як вкладу до спільної діяльності (п.п. 196.1.7 ПКУ);

визнання умовного продажу товарів/послуг та необоротних активів, стосовно яких було відображено ПК і які не були використані в оподатковуваних операціях, на момент анулювання реєстрації платника ПДВ (п. 184.7 ПКУ);

ліквідація необоротних активів за самостійним рішенням платника (п. 189.9 ПКУ);

— передача товарів/послуг за договорами комісії (консигнації), доручення, довірчого управління (п. 189.4 ПКУ);

перевищення звичайної ціни (для імпортованих товарів — митної вартості) над фактичною (договірною) ціною (п. 188.1 ПКУ).

Показник ряд. 1 розшифровується в розд. I додатка Д5

2

«Операції, що оподатковуються за нульовою ставкою:»

2.1

«операції з вивезення товарів за межі митної території України»

гр. 12

Відображаються операції з вивезення товарів у митних режимах «експорт», «реекспорт», «безмитна торгівля», «вільна митна зона», що обкладаються ПДВ за ставкою 0 %, зокрема, постачання за ЗЕД-бартером (п.п. 195.1.1 ПКУ).

Застосування нульової ставки ПДВ можливе тільки в разі, якщо вивезення товарів підтверджено МД (п.п. 195.1.1 ПКУ). Оригінали паперових МД (примірники декларанта) повинні надаватися разом з декларацією. Платники, які подають податкову звітність в електронному вигляді, оригінали МД подають окремо в порядку, установленому для подання податкової звітності в паперовому вигляді. Електронні МД не потрібно подавати разом з декларацією (п. 18 розд. III Порядку № 1492).

Згідно з п. 195.2 ПКУ при експорті товарів (супутніх послуг), звільнених від оподаткування на митній території України, теж застосовується нульова ставка ПДВ. Однак це правило не застосовується до товарів, звільнення яких від оподаткування при експорті прямо передбачено ПКУ (див. коментар до ряд. 5).

Попередня (авансова) оплата вартості товарів, що експортуються, не змінює ПЗ експортера (п. 187.11 ПКУ). Тому ПЗ у сумі 0 грн. нараховуються за датою оформлення МД.

У декларації 0140 ряд. 2.1 не заповнюється

2.2

«інші операції, що оподатковуються за нульовою ставкою»

гр. 10

Відображаються інші операції, що обкладаються ПДВ за нульовою ставкою, а саме:

— операції з постачання товарів, перелічені в п.п. 195.1.2 ПКУ (зокрема, для заправки або забезпечення морських суден, що використовуються за межами територіальних вод України, та повітряних суден, що виконують міжнародні рейси; постачання товарів/послуг магазинами безмитної торгівлі);

— операції з постачання послуг, перелічених у п.п. 195.1.3 ПКУ (зокрема, міжнародні перевезення пасажирів, багажу та вантажів; роботи з рухомим майном, тимчасово ввезеним на митну територію України, обслуговування повітряних суден, що виконують міжнародні рейси; перевезення пасажирів швидкісними поїздами «Інтерсіті+»);

— операції в межах міжнародної технічної допомоги щодо перетворення Чорнобильської АЕС на екологічно безпечну систему (п. 211.1 ПКУ);

— операції з постачання товарів (крім підакцизних) та послуг (крім лотерей, розважальних ігор та посередницьких послуг), які безпосередньо виготовляються/надаються підприємствами та організаціями громадських організацій інвалідів. Ця пільга діє до 01.01.15 р. (п. 8 підрозд. 2 розд. XX ПКУ)

3/Д6

«Операції, що не є об’єктом оподаткування (стаття 196 розділу V Кодексу)»

гр. 11

Відображаються операції, які відповідають визначенню «постачання товарів» (п.п. 14.1.191 ПКУ) або «постачання послуг» (п.п. 14.1.185 ПКУ) і при цьому не є об’єктом оподаткування відповідно до ст. 196 ПКУ .

Тобто в цьому рядку відображаються не всі операції, перелічені у ст. 196 ПКУ, а лише ті з них, які відповідають поняттю «постачання товарів/послуг» (пп. 3.1, 3.4 розд. V Порядку № 1492).

Наприклад, у цьому рядку відображається постачання позашкільним навчальним закладом вихованцям, учням і слухачам платних послуг у сфері позашкільної освіти (п.п. 196.1.8 ПКУ). А от операції з передачі майна на відповідальне зберігання чи в оренду (крім фінансового лізингу) в цьому рядку не відображаються (не є постачанням), хоча і вказані у п.п. 196.1.2 ПКУ.

Податківці погоджуються з тим, що не відображаються в цьому рядку (та й узагалі в декларації та Реєстрі) проценти за депозитом, отримані від банку (див. розд. 130.23 ЄБПЗ).

Вид операції та звільняюча норма ПКУ наводяться в таблиці 1 додатка Д6

4/Д6

«Операції з постачання послуг за межами митної території України та послуг, місце постачання яких визначено відповідно до пунктів 186.2, 186.3 статті 186 розділу V Кодексу за межами митної території України»

гр. 13

Відображаються операції, що не обкладаються ПДВ у зв’язку з визначенням місця постачання послуг за межами митної території України відповідно до пп. 186.2, 186.3 ПКУ:

— послуги, пов’язані з рухомим майном, якщо фактичне місце їх постачання за межами України (п.п. 186.2.1 ПКУ);

— послуги, пов’язані з нерухомим майном, якщо фактичне місцезнаходження нерухомого майна, у тому числі що будується, за межами України (п.п. 186.2.2 ПКУ);

— послуги у сфері культури, мистецтва, освіти, науки, спорту, розваг або інших подібних послуг, якщо місце фактичного їх надання за межами України (п.п. 186.2.3 ПКУ);

— послуги, вказані у п. 186.3 ПКУ (зокрема, надання майнових прав інтелектуальної власності, рекламні послуги; консультаційні, інжинірингові, інженерні, юридичні, бухгалтерські, аудиторські, актуарні, а також послуги з розроблення, постачання та тестування програмного забезпечення, з оброблення даних та надання консультацій з питань інформатизації, надання інформації; надання персоналу; надання в оренду (лізинг) рухомого майна, крім транспортних засобів та банківських сейфів; телекомунікаційні послуги; послуги радіомовлення та телевізійного мовлення; надання посередницьких послуг; надання транспортно-експедиторських послуг), якщо вони надані нерезиденту.

ПН на такі операції не складається, їх облік ведеться на підставі документів бухгалтерського обліку.

Вид операції та звільняюча норма ПКУ наводяться в таблиці 2 додатка Д6.

У деклараціях 0121 — 0123/0130/0140 ряд. 4 не заповнюється

5/Д6

«Операції, які звільнені від оподаткування (стаття 197 розділу V Кодексу, підрозділ 2 розділу XX Кодексу, міжнародні договори (угоди))»

гр. 11

Відображаються операції:

— звільнені від оподаткування згідно зі ст. 197 ПКУ;

тимчасово звільнені від оподаткування відповідно до підрозд. 2 розд. XX ПКУ;

звільнені від оподаткування відповідно до міжнародних договорів (угод).

У цьому рядку також відображаються експортні операції, які звільнені від оподаткування (до них не застосовується нульова ставка, тому вони не вказуються у ряд. 2.1, зокрема, це операції з експорту:

культурних цінностей (п. 210.7 ПКУ);

зернових культур товарних позицій 1001 — 1008 (крім рису і гречки) і технічних культур товарних позицій 1205 і 1206 (п. 15 підрозд. 2 розд. XX ПКУ, діє до 01.01.14 р.);

необроблених шкур та чиненої шкіри без подальшої обробки (товарні позиції 4101 — 4103, 4301) (п. 16 підрозд. 2 розд. XX ПКУ, діє до 31.12.13 р.);

відходів та брухту чорних і кольорових металів та деревини товарних позицій 4401, 4403, 4404, крім брикетів та гранул (п. 23 підрозд. 2 розд. XX ПКУ, діє до 01.01.14 р.).

Вид операції та звільняюча норма ПКУ наводяться в таблиці 2 додатка Д6

6

«Загальний обсяг постачання

(сума значень з 1-го до 5-го рядка колонки А)»

Розраховується за формулою: ряд. 1 + ряд. 2.1 + ряд. 2.2 + ряд. 3 + ряд. 4 + ряд. 5

6.1

«з рядка 6 - загальний обсяг операцій звітного періоду, що є об’єктом оподаткування

(рядок 1 + рядок 2.1 + рядок 2.2 + рядок 5) колонки А»

Вказується обсяг операцій, що є об’єктом оподаткування. В п. 3.7 розд. V Порядку № 1492 вказано, що операції, звільнені від оподаткування (ряд. 5), теж включаються до загального обсягу оподатковуваних операцій (їх потрібно враховувати при обчисленні реєстраційної межі — 300 тис. грн.)

7

«Послуги, отримані від нерезидента, місце постачання яких визначено на митній території України»

гр. 8 та 9

Вказуються обсяги послуг, отриманих від нерезидента, місце постачання яких відповідно до ст. 186 ПКУ — митна територія України:

— послуги, пов’язані з рухомим майном, якщо фактичне місце їх постачання на території України (п.п. 186.2.1 ПКУ);

— послуги, пов’язані з нерухомим майном, якщо фактичне місцезнаходження нерухомого майна, у тому числі що будується, на території України (п.п. 186.2.2 ПКУ);

— послуги у сфері культури, мистецтва, освіти, науки, спорту, розваг або інших подібних послуг, якщо місце фактичного їх надання на території України (п.п. 186.2.3 ПКУ);

— послуги, вказані у п. 186.3 ПКУ , якщо вони отримані від нерезидента.

Щодо порядку нарахування ПДВ на такі послуги слід звернути увагу на такі особливості:

— сума ПДВ нараховується на вартість послуги «зверху»;

дата виникнення ПЗ визначається за першою з подій: або оплата, або підписання акта (п. 187.8 ПКУ);

— отримувач послуг — платник ПДВ складає ПН в одному екземплярі (тип причини — 14) (п. 208.2 ПКУ);

— база оподаткування обчислюється виходячи з договірної вартості, перерахованої за курсом НБУ на дату виникнення ПЗ, а якщо такі послуги отримані безоплатно — виходячи зі звичайних цін на такі послуги без урахування ПДВ (п. 190.2 ПКУ).

У наступному податковому періоді (після відображення ПЗ) платник має право включити суму ПДВ за вказаними послугами до ПК (ряд. 12.4).

Послуги, придбані в нерезидента з місцем постачання за межами території України, в декларації не відображаються (див. розділ 130.23 ЄБПЗ).

У деклараціях 0121 — 0123/0130/0140 ряд. 7 не заповнюється

8

«коригування податкових зобов’язань (рядок 8.1 (+ чи -) + рядок 8.1.1 (+ чи -) + рядок 8.2 (+ чи -))»

Відображається загальний результат коригування обсягів постачання та ПЗ з ПДВ за звітний період. Значення цього рядка може бути як додатним (ПЗ збільшуються), так і від’ємним (ПЗ зменшуються).

Показник цього рядка розраховується за формулою, наведеною у його назві. При цьому показник колонки Б не завжди буде складати 20 (17) % від показника колонки А, бо до останнього включається показник ряд. 8.1.1, в якому відображається лише база оподаткування (колонка Б не заповнюється)

8.1/Д1

«коригування згідно зі статтею 192 розділу V Кодексу обсягів постачання та податкових зобов’язань»

Відображається збільшення або зменшення обсягів постачання та податкових зобов’язань згідно зі ст. 192 ПКУ щодо товарів/послуг, які обкладаються ПДВ (переносяться підсумкові дані гр. 9 та 10 таблиці 1 додатка Д1 щодо оподатковуваних операцій).

Нагадаємо, що у ст. 192 ПКУ встановлено порядок коригування ПДВ, якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг. При здійсненні таких коригувань складається РК (див. статтю «Коригування ПДВ: Коли? Як? Чому?» // «БТ», 2012, № 37, с. 25)

8.1.1/Д1

«коригування згідно зі статтею 192 розділу V Кодексу обсягів постачання, за якими не нараховувався податок на додану вартість»

Відображається збільшення або зменшення згідно зі ст. 192 ПКУ обсягів постачання, за якими не нараховувався ПДВ, тобто коригування за пільговими операціями, за якими виписувалася «пільгова» ПН з відміткою «Без ПДВ» у розділі III гр. 11

8.2

«коригування податкових зобов’язань у зв’язку з нецільовим використанням товарів, ввезених із застосуванням звільнення від податку на додану вартість (стаття 197 розділу V Кодексу, підрозділ 2 розділу XX Кодексу, міжнародні договори (угоди)) (+)»

Платники ПДВ, які скористались пільгами при ввезенні товарів, відображають суми збільшення ПЗ, що виникають у зв’язку з нецільовим використанням цих товарів. ПЗ збільшуються у періоді, на який припадає нецільове використання, на суму ПДВ, яку мало бути сплачено при ввезенні таких товарів.

Крім того, порушник має сплатити пеню, нараховану на суму заниженого податку виходячи зі 120 % облікової ставки НБУ, що діяла на день сплати ПЗ, за період з дня увезення таких товарів до дня збільшення ПЗ. Відображення такої пені у декларації з ПДВ не передбачено (п.п. 197.16.2.4, п. 211.3 та пп. 2, 7, 25 підрозд. 2 розд. XX ПКУ).

У деклараціях 0121 — 0123/0130/0140 ряд. 8.2 не заповнюється

9

«Усього податкових зобов’язань (сума значень рядків (1 + 7 + 8 (- чи +)) колонки Б)»

Значення цього рядка визначається відповідно до формули, наведеної в його назві

 

РОЗДІЛ II «ПОДАТКОВИЙ КРЕДИТ»

Код рядка/додатка

Назва рядка

Графа розділу II Реєстру

1

2

3

10/Д5

«Придбання (виготовлення, будівництво, спорудження, створення) з податком на додану вартість на митній території України товарів/послуг та необоротних активів з метою їх використання виключно у межах господарської діяльності платника податку для здійснення операцій, які:»

10.1

«підлягають оподаткуванню за основною ставкою та нульовою ставкою»

гр. 9 та 10

Відображаються операції придбання з ПДВ на митній території України товарів/послуг та необоротних активів, які призначені для використовування виключно в операціях, що підлягають обкладенню ПДВ за основною ставкою і ставкою 0 %.

Нагадаємо, що право на ПК у цьому випадку виникає незалежно від того, чи почали товари/послуги та необоротні активи використовуватися в господарській діяльності платника податків у звітному періоді, а також від того, чи здійснював такий платник у звітному періоді оподатковувані операції.

Щоб скористатись таким правом, суму ПДВ, сплачену постачальнику, має бути підтверджено ПН, МД або документом, який може замінити ПН відповідно до п. 201.11 ПКУ. Якщо продавець відмовить надати ПН або порушить порядок її заповнення та/або реєстрації в ЄРПН, покупець має право подати заяву із скаргою на такого постачальника (додаток Д8), яка є підставою для включення сум ПДВ до складу ПК. До такої заяви додаються копії документів, що засвідчують факт сплати податку чи отримання товарів/послуг.

Зверніть увагу: до ряд. 10.1 включаються і ПН, отримані із запізненням (у межах 365 календарних днів із дати їх виписки, а для платників, які застосовують касовий метод, — протягом 60 календарних днів із дати оплати отриманих товарів), які не були відображені раніше у Реєстрі. Документально підтверджувати факт отримання не потрібно (див. УПК № 127). Якщо такі ПН раніше були відображені в Реєстрі, але не були включені до ПК, то відображати їх потрібно в УР (як виправлення помилки).

Показник ряд. 10.1 розшифровується в першій частині розд. II додатка Д5

10.2

«не є об’єктом оподаткування (стаття 196 розділу V Кодексу) та/або звільнені від оподаткування (стаття 197 розділу V Кодексу, підрозділ 2 розділу XX Кодексу, міжнародні договори (угоди)), та/або не оподатковуються (постачання послуг за межами митної території України та послуг, місце постачання яких визначено відповідно до пунктів 186.2, 186.3 статті 186 розділу V Кодексу за межами митної території України)»

гр. 11 та 15

Відображаються придбані на митній території України з ПДВ товари/послуги та необоротні активи, які призначені для використовування виключно в операціях, які не обкладаються ПДВ.

У цьому рядку вказується лише база оподаткування (без ПДВ).

Показник ряд. 10.2 розшифровується в другій частині розділу II додатка Д5

11

«Придбання (виготовлення, будівництво, спорудження, створення) без податку на додану вартість на митній території України товарів/послуг та необоротних активів з метою їх використання у межах господарської діяльності платника податку для здійснення операцій, які:»

11.1

«підлягають оподаткуванню за основною ставкою та нульовою ставкою»

гр. 9

Відображаються обсяги придбаних без ПДВ на митній території України товарів/послуг та необоротних активів із метою використання в операціях, що підлягають оподаткуванню за основною ставкою або ставкою 0 %.

У цьому рядку, зокрема вказують:

— вартість товарів/послуг та необоротних активів, придбаних у неплатників ПДВ та в осіб, які користуються пільгами на підставі ст. 197 ПКУ, підрозд. 2 розд. XX ПКУ, міжнародних договорів;

— суми, сплачені банку за надані ним послуги (розрахунково-касове обслуговування);

— вартість отриманих послуг з міжнародних перевезень вантажів (п.п. «а» п.п. 195.1 ПКУ)

11.2

«не є об’єктом оподаткування (стаття 196 розділу V Кодексу), та/або звільнені від оподаткування (стаття 197 розділу V Кодексу, підрозділ 2 розділу XX Кодексу, міжнародні договори (угоди)), та/або не оподатковуються (постачання послуг за межами митної території України та послуг, місце постачання яких визначено відповідно до пунктів 186.2, 186.3 статті 186 розділу V Кодексу за межами митної території України)»

гр. 11 та 15

Відображаються придбані на митній території України без ПДВ товари/послуги та необоротні активи, що призначені для використання виключно в операціях, які не обкладаються ПДВ

12

«Ввезені на митну територію України товари, необоротні активи та отримані від нерезидента на митній території України послуги з метою їх використання у межах господарської діяльності платника податку для здійснення операцій, які оподатковуються за основною ставкою та нульовою ставкою:»

12.1

«обсяг придбання, податок на додану вартість, сплачений митним органам»

гр. 9 та 10

У колонці А вказується митна вартість ввезених товарів, а у колонці Б — сума ПДВ, сплачена митним органам.

Згідно з пп. 206.1 та 198.2 ПКУ ПЗ та ПК з ПДВ при імпорті товарів виникають в одному і тому самому періоді — за датою подання МД для митного оформлення.

Як вказали податківці в листі ДПСУ від 27.03.12 р. № 5434/6/23-50.0114, у разі ввезення безкоштовно отриманого товару сплачений на митниці ПДВ повністю включається до складу ПК (див. ком. «Визначення бази обкладення ПДВ у разі безкоштовної передачі товарів — роз’яснює ДПСУ» // «БТ», 2012, № 33, с. 8).

Крім того, у цьому рядку має бути відображено операції з увезення:

готової продукції, виробленої з давальницької сировини українського замовника в її оподатковуваній частині (різниця між вартістю готової продукції та попередньо вивезеної сировини, як це передбачено п.п. 206.2.3 ПКУ);

активів у режимі тимчасового ввезення, до якого застосовується часткове умовне звільнення за п.п. 206.7.2 ПКУ

12.2

«погашені податкові векселі (підрозділ 3 розділу XX Кодексу)»

гр. 9 та 10

Вказується обсяг ввезення (імпорту) товарів, при митному оформленні яких сплату ПДВ було відстрочено шляхом видачі податкового векселя відповідно до підрозд. 3 розд. XX ПКУ (для підприємств суднобудівної промисловості та суб’єктів, які реалізують інвестиційні проекти). Цей рядок заповнюється у звітному періоді, в якому податкові векселі погашено

12.3

«обсяг придбання товару, ввезеного із застосуванням звільнення від податку на додану вартість (стаття 197 розділу V Кодексу, підрозділ 2 розділу XX Кодексу, міжнародні договори (угоди))»

гр. 9

Відображається митна вартість товарів, ввезених у пільговому режимі, які призначені для здійснення операцій, оподатковуваних за ставками 20 (17) % і 0 %

12.4

«послуги, отримані від нерезидента, місце постачання яких знаходиться на митній території України»

гр. 9 та 10

Відображається придбання послуг у нерезидента, місце постачання яких знаходиться на митній території України (операції, які були відображені у ряд. 7 декларації з ПДВ за попередній звітний період), які призначено для здійснення операцій, що оподатковуються за ставками 20 (17) % та 0 %.

Документом, що засвідчує право на віднесення сум ПДВ до складу ПК, є ПН, складена самим платником (п. 201.12 ПКУ).

Якщо право на ПК за такими послугами не виникає, їх вартість (без ПДВ) відображатиметься в ряд. 13.3 або в ряд. 14 декларації.

Якщо послуги придбано для одночасного використання в оподатковуваній та неоподатковуваній діяльності, то сума ПДВ відображається в ряд. 15

13

«Ввезені на митну територію України товари, необоротні активи та отримані від нерезидента на митній території України послуги з метою їх використання у межах господарської діяльності платника податку для здійснення операцій, які не є об’єктом оподаткування (стаття 196 розділу V Кодексу), та/або звільнені від оподаткування (стаття 197 розділу V Кодексу, підрозділ 2 розділу XX Кодексу, міжнародні договори (угоди)), та/або не оподатковуються (постачання послуг за межами митної території України та послуг, місце постачання яких визначено відповідно до пунктів 186.2, 186.3
статті 186 розділу V Кодексу за межами митної території України):»

13.1

«обсяг придбання товару, податок на додану вартість по якому сплачений митним органам»

гр. 11 та 15

Відображається митна вартість (без урахування ПДВ, сплаченого митним органам) ввезених товарів, необоротних активів та вартість послуг, отриманих від нерезидента на митній території України з метою використання їх у господарській діяльності та призначених для здійснення операцій, що не обкладаються ПДВ.

Права на ПК за «ввізним» ПДВ платник не має

13.2

«обсяг придбання товару, ввезеного із застосуванням звільнення від податку на додану вартість (стаття 197 розділу V Кодексу, підрозділ 2 розділу XX Кодексу, міжнародні договори (угоди))»

гр. 11 та 15

Вказується митна вартість товарів, ввезених у пільговому режимі для здійснення операцій, звільнених від обкладення ПДВ

13.3

«послуги, отримані від нерезидента, місце постачання яких знаходиться на митній території України»

гр. 11 та 15

Вказується вартість (без урахування ПДВ) послуг, отриманих від нерезидента (місце постачання яких знаходиться на митній території України), призначених для використання в операціях, які не обкладаються ПДВ.

Права на ПК за такими послугами платник не має

14

«Придбання (виготовлення, будівництво, спорудження, створення) товарів/послуг та необоротних активів на митній території України, ввезення на митну територію України товарів, необоротних активів та отримання від нерезидента на митній території України послуг, які не призначаються для їх використання у господарській діяльності»

14.1/Д5

«з податком на додану вартість»

гр. 13

Вказується обсяг придбання (без ПДВ) вітчизняних та імпортованих товарів/послуг і необоротних активів, при придбанні яких ПДВ було сплачено постачальнику, але вони не призначені для використання в госпдіяльності платника ПДВ (наприклад, «негосподарські» подарунки). Суми «вхідного» ПДВ за такими товарами/послугами та необоротними активами не включаються до ПК платника податків.

У цьому рядку також слід відображачи чеки РРО на суму більше 240 грн., адже податківці у своїх роз’ясненнях (http://sts.gov.ua/nove-pro-podatki - - novini-/89661.html) рекомендують такі чеки відображати у «негосподарських» гр. 13 і 14 Реєстру, відповідно їх місце у ряд 14.1 декларації.

Показник ряд. 14.1 розшифровується в другій частині розділу II додатка Д5

У деклараціях 0121 — 0123/0130/0140 ряд. 14.1 не заповнюється

14.2

«без податку на додану вартість»

гр. 13

Відображається вартість товарів/послуг та необоротних активів (придбаних на території України, імпортованих, отриманих від нерезидента), які були придбані без ПДВ, і вони призначені для використання не в господарській діяльності платника ПДВ.

У деклараціях 0121 — 0123/0130/0140 ряд. 14.2 не заповнюється

15/Д5, Д7

«Придбання (виготовлення, будівництво, спорудження, створення, ввезення) з податком на додану вартість товарів/послуг та необоротних активів, які частково використовуються в оподатковуваних операціях, а частково в операціях, які не є об’єктом оподаткування (стаття 196 розділу V Кодексу), та/або звільнені від оподаткування (стаття 197 розділу V Кодексу, підрозділ 2 розділу XX Кодексу, міжнародні договори (угоди)), та/або не оподатковуються (постачання послуг за межами митної території України та послуг, місце постачання яких визначено відповідно до пунктів 186.2, 186.3 статті 186 розділу V Кодексу за межами митної території України):»

гр. 9, 11, 15

Вказується обсяг (база оподаткування) товарів/послуг та необоротних активів, придбаних з ПДВ, що частково використовуються в оподатковуваних операціях, а частково — в операціях, які не обкладаються ПДВ (звільнені або не є об’єктом оподаткування). Тобто обсяг операцій, вхідний ПДВ за якими підлягає розподілу відповідно до ст. 199 ПКУ.

До таких витрат належать, наприклад, загальногосподарські витрати, пов’язані з управлінням та обслуговуванням підприємства, зі збутом (продажем) продукції, а також інші витрати, які не можна віднести до тих чи інших операцій, не вдаючись до методів розподілу

15.1

«частина*, що включається до складу податкового кредиту»,

«ЧВ - значення колонки 6 (ряд. 1 або ряд. 2) таблиці 1 Д7»

гр. 9 та 10

У спеціальному полі вказується показник ЧВ, який переноситься із ряд. 1 або ряд. 2 таблиці 1 додатка Д7. Такий коефіцієнт вказується у відсотках з двома знаками після коми і застосовується протягом усього поточного календарного року (повторюється в усіх деклараціях до кінця календарного року).

У колонці Б вказується частина «вхідного» ПДВ, розрахована за результатами розподілу, яку платник має право включити до ПК. У колонці А вказується база оподаткування, яка відповідає дозволеній сумі ПК.

До 01.01.14 р. показник колонки А ряд. 15.1 можна розрахувати за формулою:

колонка А = колонка Б : 0,2,

після 01.01.14 р. — за формулою:

колонка А = колонка Б : 0,17.

Показник ряд. 15.1 розшифровується в першій частині розділу II додатка Д5

15.2

«частина*, що не включається до складу податкового кредиту»

гр. 11

Указується частина бази оподаткування, що припадає на операції, які не оподатковуються.

Показник цього рядка можна визначити за залишковим принципом як різницю: ряд. 15 - ряд. 15.1 (колонка А).

Показник ряд. 15.2 розшифровується в другій частині розділу II додатка Д5

16

«Коригування податкового кредиту (сума значень рядків (16.1 (+ чи -) + 16.1.2 (+ чи -) + 16.2 (+ чи -) + 16.3 (+ чи -) + 16.4 (+ чи -))»

Відображається загальний результат коригування обсягів придбання та ПК за звітний період.

Слід звернути увагу на такі моменти:

1) у формулу, за якою розраховуються показник ряд. 16, «забули» включити нові рядки 16.5 та 16.6;

2) наведена у назві рядка формула вказує на алгоритм розрахунку лише показника колонки Б.

Тому для розрахунку показника колонки Б ряд. 16 слід визначати як суму значень таких рядків:

ряд. 16.1 + ряд. 16.1.2 + ряд. 16.2 + ряд. 16.3 + ряд. 16.4 + ряд. 16.5 + ряд. 16.6.1.

Усі показники можуть бути як додатними, так і від’ємними, крім ряд. 16.5 та 16.6.1, які будуть завжди додатними (бо у них відображається лише збільшення ПК).

У програмному забезпеченні податківців «OPZ» (версія 1.30.15.1 від 04.04.13 р.) алгоритми контролю налаштовані так, що показник колонки А ряд. 16 визначають як суму значень таких рядків:

ряд. 16.1 + ряд. 16.1.1 + ряд. 16.1.2 + ряд. 16.1.3 + ряд. 16.2 + ряд. 16.4 + ряд. 16.5 + ряд. 16.6.

Значення ряд. 16 може бути як додатнім (ПК збільшується), так і від’ємним (ПК зменшується).

Виправлення помилок, допущених у декларації з ПДВ, здійснюється лише в УР

16.1/Д1

«коригування згідно зі статтею 192 розділу V Кодексу обсягів придбання та податкового кредиту, який було включено у рядок 10.1»

гр. 9 та 10

Відображається збільшення або зменшення на підставі ст. 192 ПКУ обсягів придбання та відповідно ПК, уключеного до рядка 10.1 декларації.

Коригування ПК відбувається в результаті таких операцій:

повернення товару продавцю;

повернення передоплати продавцем;

зменшення/збільшення ціни.

Згідно з п. 18 Порядку № 1379 у разі здійснення коригування ПДВ відповідно до ст. 192 ПКУ постачальник товарів/послуг виписує РК.

Показник ряд. 16.1 розшифровується в таблиці 2 розділу II додатка Д1

16.1.1/Д1

«коригування згідно зі статтею 192 розділу V Кодексу обсягів придбання, за якими не нараховувався податок на додану вартість»

гр. 11, 13, 15

У цьому рядку відображається збільшення або зменшення згідно зі ст. 192 ПКУ обсягів придбання, за якими не нараховувався ПДВ (були відображені у ряд. 10.2, 11.1, 11.2, 12.3, 13.1, 13.2, 13.3, 14.1 та 14.2).

Показник ряд. 16.1.1 розшифровується в таблиці 2 розділу II додатка Д1

16.1.2/Д1

«коригування згідно зі статтею 192 розділу V Кодексу обсягів придбання та податкового кредиту, який було включено у рядок 15.1»

гр. 9 та 10

Відображається збільшення або зменшення відповідно до ст. 192 ПКУ обсягів придбання та ПК за операціями, які були відображені у ряд. 15.1.

Показник ряд. 16.1.2 розшифровується в таблиці 3 розділу II додатка Д1

16.1.3 / Д1

«коригування згідно зі статтею 192 розділу V Кодексу обсягів придбання, які було включено
у рядок 15
.

гр. 11 та 15

Відображається збільшення або зменшення відповідно до ст. 192 ПКУ обсягів придбання, за операціями, які були відображені у ряд. 15.2 (ПДВ не включався до ПК).

Показник ряд. 16.1.3 розшифровується в таблиці 3 розділу II додатка Д1

16.2

«коригування податкового кредиту внаслідок часткового використання товарів/послуг, необоротних активів в операціях сільськогосподарського або переробного виробництва»

Відображаються збільшення або зменшення ПК при зміні напряму використання товарів/послуг, необоротних активів (зокрема, при переході на спецрежимний ПДВ): зі звичайної діяльності на спецрежимну діяльність сільгосп- або переробних підприємств, і навпаки.

Платник ПДВ проводить коригування ПК виходячи з вартості придбання товарів/послуг, балансової (залишкової) вартості основних засобів, що склалася станом на початок звітного (податкового) періоду, протягом якого змінюється напрям використання

16.3

«коригування податкового кредиту із постачання сільськогосподарської продукції або продукції власного виробництва переробного підприємства у митному режимі експорту (переноситься з рядка 12.3 декларації (скороченої) або рядка 12.3 декларації (переробного підприємства)) (+) коригування податкового кредиту із постачання сільськогосподарської продукції або продукції власного виробництва переробного підприємства у митному режимі експорту (переноситься з декларації (0121 — 0123) або декларації (0140))»

Відображаються суми ПДВ, включені до ПК за операціями сільськогосподарських або переробних підприємств із вивезення сільськогоспродукції або продукції власного виробництва переробних підприємств у митному режимі експорту.

Значення цього рядка переноситься (з протилежним знаком) з ряд. 16.3 декларацій 0121 — 0123/0140 до рядка 16.3 декларації 0110.

Такі суми відображаються на підставі бухгалтерської довідки, в якій сума коригування розраховується виходячи із суми ПДВ, фактично сплаченої (нарахованої):

— постачальникам товарів/послуг, вартість яких була включена до складу виробничих факторів, за рахунок яких сформовано ПК по сільськогосподарських товарах (супутніх послугах), вивезених у митному режимі експорту (декларації 0121 — 0123);

— постачальникам товарів/послуг, визначених відповідно до п. 1 підрозд. 2 розд. XX ПКУ, вартість яких включена до вартості експортованої продукції власного виробництва (декларація 0140).

Причому, як вказано у п.п. 4.5.3 розд. V Порядку № 1492, бухгалтерська довідка має бути складена згідно із ПН, МД, іншими документами, передбаченими п. 201.11 ПКУ, які є підставою для нарахування сум податку, що відносяться до ПК, з урахуванням норм п. 198.6 ПКУ , та містити вичерпний їх перелік.

Отже, у Порядку № 1492 фактично встановлено часові обмеження (365 або 60 днів) для збільшення ПК при експорті сільгосппродукції та продуктів її переробки (див. коментар до ряд. 16.5).

У декларації 0130 ряд. 16.3 не заповнюється

16.4/Д7

«коригування податкового кредиту у зв’язку з перерахунком частки використання товарів/послуг та/або необоротних активів в оподатковуваних операціях»

У цьому рядку відображається коригування ПК у зв’язку з річним перерахунком показника ЧВ (виходячи з фактичних обсягів проведених протягом року оподатковуваних та неоподатковуваних операцій).

Перерахунок щодо необоротних активів здійснюється за підсумками 1, 2 і 3 календарних років, що настають за роком, в якому вони почали використовуватись (введені в експлуатацію).

Такий перерахунок здійснюється за підсумками календарного року. У разі зняття з ПДВ-обліку — виходячи з фактичних обсягів операцій з початку поточного року до дати зняття з обліку.

До цього рядка переносяться (загальна сума):

— підсумковий показник гр. 7 таблиці 2 додатка Д7;

— показники гр. 7 ряд. 1 — 3 таблиці 3 додатка Д7.

Крім того, в УПК № 129 податківці вказали, що:

не підлягає перерахунку ПК щодо необоротних активів, уведених в експлуатацію до 01.01.11 р.;

— ПК щодо малоцінних необоротних матеріальних активів (вартістю до 2500 грн. зі строком експлуатації понад рік) перераховується в порядку, передбаченому для товарів, тобто вони не підлягають перерахунку після 1, 2 і 3 років експлуатації

16.5

«початок використання товарів/послуг, необоротних активів, суми податку, сплачені (нараховані) при придбанні та/або виготовленні яких не були включені до складу податкового кредиту, та/або з яких були визначені податкові зобов’язання, в оподатковуваних операціях»

1. Відповідно до п. 198.5 ПКУ якщо товари/послуги, необоротні активи були придбані з ПДВ для неоподатковуваних операцій (платник не скористався правом на ПК), а починають використовуватися в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності (зокрема, невиробничі необоротні активи переводяться до складу виробничих необоротних активів), то платник ПДВ може скористатись правом на ПК у звітному періоді, в якому починається таке використання.

Ряд. 16.5 заповнюється, якщо вказані вище активи використовуються повністю в оподатковуваних операціях.

У п.п. 4.5.5 Порядку № 1492 вказано, що підставою для такого коригування є бухгалтерська довідка, яка має бути складена згідно із ПН, МД, іншими документами, передбаченими п. 201.11 ПКУ (касові чеки, транспортні квитки тощо) та з урахуванням норм п. 198.6 ПКУ .

Нагадаємо, що в п. 198.6 ПКУ, зокрема, встановлено такі обмеження: якщо платник податку не включив у відповідному звітному періоді до ПК суму ПДВ на підставі отриманих ПН, таке право зберігається за ним протягом 365 календарних днів із дати складання ПН (для платників, що застосовують касовий метод, — протягом 60 календарних днів з дати списання коштів із банківського рахунка).

Отже, у Порядку № 1492 фактично встановлено часові обмеження (365 або 60 днів) для збільшення ПК при зміні напрямку використання товарів/послуг, нематеріальних активів.

На наш погляд, такий підхід не відповідає вимогам п. 198.5 ПКУ та є несправедливим, адже обов’язок щодо нарахування ПЗ при зміні напрямку використання активів не обмежено у часі. Проте обачним читачам ми б радили визначатись із напрямком використання придбаних активів протягом указаних строків, інакше податківці можуть не визнати право на ПК за «старими» ПН.

2. Операції, які відображаються у цьому рядку, не потрібно розшифровувати у додатку Д5 (біля ряд. 16.5 немає позначки про додаток Д5).

3. За загальними правилами: якщо товари/послуги, необоротні активи придбані для використання в операціях, які не обкладаються ПДВ, то платник ПДВ має відобразити вхідний ПДВ у ряд. 10.2, 13.1, 13.3 або 14.1. Після зміни напрямку їх використання та відновлення права на ПК через ряд. 16.5 або 16.6 платник мав би відкоригувати помилкові показники ряд. 10.2, 13.1, 13.3 або 14.1, однак у Порядку № 1492 механізм такого коригування не визначено. Звісно, їх можна відкоригувати за допомогою УР (як виправлення помилок), але по суті початкове відображення не було помилковим. Тому такі «помилки» можна не виправляти, принаймні, доки податківці не почнуть вимагати цього

16.6

«початок використання товарів/послуг, необоротних активів, суми податку, сплачені (нараховані) при придбанні та/або виготовленні яких не були включені до складу податкового кредиту, та/або з яких були визначені податкові зобов’язання, частково в оподатковуваних операціях, а частково в операціях, які не є об’єктом оподаткування (стаття 196 розділу V Кодексу), та/або звільнені від оподаткування (стаття 197 розділу V Кодексу, підрозділ 2 розділу XX Кодексу, міжнародні договори (угоди)), та/або не оподатковуються (постачання послуг за межами митної території України та послуг, місце постачання яких визначено відповідно до пунктів 186.2, 186.3 статті 186 розділу V Кодексу за межами митної території України):»

Цей рядок заповнюється, якщо товари/послуги, необоротні активи, щодо яких відновлюється право на ПК згідно п. 198.5 ПКУ (див. пояснення до ряд. 16.5), використовуються частково в оподатковуваних операціях, а частково в операціях, які не обкладаються ПДВ.

У ряд. 16.6 вказується база оподаткування, визначена згідно із п. 189.1 ПКУ (для товарів — вартість придбання без ПДВ, для необоротних активів — залишкова вартість на початок звітного періоду, в якому почалося подвійне використання)

16.6.1

«частина*, що включається до складу податкового кредиту»

«ЧВ — значення колонки 6 (ряд. 1 або ряд. 2) таблиці 1 Д7»

Цей рядок заповнюється по аналогії із ряд. 15.1 (використовується такий само показник ЧВ, як і в ряд. 15.1).

У колонці Б вказується частина відновленого «вхідного» ПДВ, розрахована за результатами розподілу, яку платник має право включити до ПК

16.6.2

«частина*, що не включається до складу податкового кредиту»

Цей рядок заповнюється по аналогії із ряд. 15.2.

Указується частина бази оподаткування, що припадає на операції, які не оподатковуються.

Показник цього рядка можна визначити за залишковим принципом як різницю: ряд. 16.6 - ряд. 16.6.1 (колонка А)

17

«Усього податкового кредиту

(сума значень рядків (10.1 + 12.1 + 12.2 + 12.4 + 15.1 + 16

(- чи +)) колонки Б)»

Значення цього рядка визначається відповідно до алгоритму, наведеного в його назві. У колонці Б відображається загальна сума ПК за звітний період. Колонка А не заповнюється

 

РОЗДІЛ III «РОЗРАХУНКИ ЗА ЗВІТНИЙ ПЕРІОД»

Код рядка/додатка

Назва рядка

1

2

18

«Позитивне значення різниці між сумою податкового зобов’язання та сумою податкового кредиту поточного звітного (податкового) періоду

(рядок 9 - рядок 17) (позитивне значення)»

Показник цього рядка розраховується за формулою, наведеною в його назві, та вказує наскільки сума ПЗ звітного періоду перевищила суму ПК (без урахування від’ємного значення попередніх періодів)

19

«Від’ємне значення різниці між сумою податкового зобов’язання та сумою податкового кредиту поточного звітного (податкового) періоду

(рядок 17 - рядок 9) (позитивне значення)»

Показник цього рядка розраховується за формулою, наведеною в його назві, та показує, наскільки сума ПК звітного періоду (без урахування від’ємного значення попередніх періодів) перевищила суму ПЗ звітного періоду.

Зверніть увагу: показник рядка записується без знака «мінус».

Одночасне заповнення ряд. 18 і 19 неможливе

20

«Зарахування від’ємного значення різниці поточного звітного (податкового) періоду:»

20.1

«у зменшення суми податкового боргу з податку на додану вартість»

Від’ємне значення, вказане у ряд. 19 декларації 0110, враховується у зменшення суми податкового боргу з ПДВ за попередні звітні (податкові) періоди (у тому числі розстроченого або відстроченого), а решта зараховується до складу ПК наступного податкового періоду (відображається у ряд. 20.2) та переноситься до ряд. 21.1 декларації наступного звітного (податкового) періоду.

Значення ряд. 20.1 не повинне перевищувати суму податкового боргу з ПДВ, яка обліковується в особовому рахунку платника. Якщо сума податкового боргу більша ніж значення ряд. 19, то до ряд. 20.1 потрібно перенести показник ряд. 19, а якщо навпаки — вказати суму податкового боргу.

У деклараціях 0121 — 0123/0130/0140 ряд. 20.1 не заповнюється

20.2

«до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду

(рядок 19 - рядок 20.1)

(значення цього рядка переноситься до рядка 21.1 декларації наступного звітного (податкового) періоду**)»

Вказується залишок від’ємного значення після погашення податкового боргу (різниця ряд. 19 - ряд. 20.1). Значення цього рядка переноситься до ряд. 21.1 декларації наступного звітного періоду, а підприємствами суднобудування і літакобудування — до ряд. 21.1 декларації поточного звітного (податкового) періоду.

Лише після того, як таке від’ємне значення потрапить до ряд. 21.1, платник зможе включити його до розрахунку бюджетного відшкодування.

У деклараціях 0121 — 0123/0130/0140 до ряд. 20.2 переноситься показник ряд. 19

21

«Залишок від’ємного значення попереднього звітного (податкового) періоду, що включається до складу податкового кредиту поточного звітного (податкового) періоду

(рядок 21.1 + рядок 21.2 + рядок 21.3):»

Підсумковий рядок, у якому вказується загальна сума від’ємного значення попередніх періодів (розраховується за формулою, наведеною у його назві)

21.1

«значення рядка 20.2 декларації попереднього звітного (податкового) періоду»

Незалежно від суми ПДВ поточного періоду (додатна вона чи від’ємна) до ряд. 21.1 переноситься сума від’ємного значення ПДВ, сформованого у попередньому звітному періоді. Така сума включає:

— показник ряд. 20.2 декларації за попередній звітний період (може бути лише додатним);

— показник гр. 6 ряд. 20.2 УР, поданого як додаток до декларації за звітний період (від’ємне значення враховується зі знаком «-»);

— показники гр. 6 ряд. 20.2 усіх УР, поданих як самостійні документи протягом звітного періоду (від’ємні значення враховуються зі знаком «-»)

21.2

«значення рядка 24 декларації попереднього звітного (податкового) періоду»

Незалежно від суми ПДВ поточного періоду (додатна вона чи від’ємна) до ряд. 21.2 переноситься залишок від’ємного значення ПДВ, що сформувалося в попередніх періодах, яке платник не мав право заявляти до бюджетного відшкодування. Така сума включає:

— показник ряд. 24 декларації за попередній звітний період (може бути лише додатним);

— показник гр. 6 ряд. 24 УР, поданого як додаток до декларації за звітний період (від’ємне значення враховується зі знаком «-»);

— показники гр. 6 ряд. 24 усіх УР, поданих як самостійні документи протягом звітного періоду (від’ємні значення враховуються зі знаком «-»)

21.3

«зменшено/збільшено залишок від’ємного значення за результатами перевірки податкового органу»

Відображається збільшення або зменшення залишку від’ємного значення попередніх періодів (ряд. 24) за результатами камеральної чи документальної перевірки.

Якщо податківцями залишок від’ємного значення зменшено, то сума такого зменшення відображається зі знаком «мінус», якщо збільшено — указується сума збільшення (додатне значення). На наш погляд, такі коригування слід відображати у декларації за той звітний період, в якому набрало чинності відповідне податкове повідомлення-рішення (форми В1 — В4)

22/Д2

«Залишок від’ємного значення попереднього звітного (податкового) періоду, за вирахуванням позитивного значення різниці між сумою податкового зобов’язання та сумою податкового кредиту поточного звітного (податкового) періоду

(рядок 21 - рядок 18)»

Відображається сума від’ємного значення попереднього періоду, яка потенційно (при виконанні певних умов) може бути заявлена до відшкодування (див. пояснення до ряд. 23).

Якщо від’ємне значення попереднього періоду (ряд. 21) повністю перекривається позитивним значенням поточного періоду (ряд. 18), то цей рядок не заповнюється, а різниця відображається у ряд. 25

23/Д3

«Сума, що підлягає бюджетному відшкодуванню (рядок 3 Д3) (рядок 23.1 + рядок 23.2):»

Цей рядок заповнюють платники, які мають залишок від’ємного значення ПДВ у ряд. 22 декларації 0110 та мають право на бюджетне відшкодування ПДВ (ст. 200 ПКУ).

Розрахунок бюджетного відшкодування проводиться у додатку Д3. Значення ряд. 3 додатка Д3 переноситься до ряд. 23 декларації 0110 за поточний звітний (податковий) період. Ця сума має відповідати підсумковому показнику гр. 4 додатка Д2.

Залежно від обраного платником напряму повернення суми бюджетного відшкодування (на рахунок цього платника у банку або у зменшення ПЗ наступних податкових періодів) така сума вказується або в ряд. 23.1, або у ряд. 23.2, або частково розподіляється у ряд. 23.1 та 23.2 декларації 0110.

Нагадаємо, що до ряд. 23 можна включити лише суми ПДВ:

— які фактично оплачені (у попередніх або у звітному періодах) постачальникам товарів, послуг або до державного бюджету (при імпорті);

— у разі отримання послуг від нерезидента на митній території України — суми ПЗ, включені до декларації з ПДВ за попередній період.

Нагадаємо: під «оплаченим» податківці розуміють ПДВ, сплачений постачальникам або до бюджету виключно грошовими коштами, не визнаючи при цьому під «оплатою» бартерні розрахунки та розрахунки векселем.

Платник ПДВ, який не має права на відшкодування, цей рядок не заповнює, а переносить показник ряд. 22 до ряд. 24.

У деклараціях 0121 — 0123/0130/0140 ряд. 23 не заповнюється

23.1/Д4

«на рахунок платника у банку»

Відображається сума бюджетного відшкодування (її частина), яку платник вирішив отримати на поточний рахунок.

При заповненні цього рядка подається додаток Д4

23.2

«у зменшення податкових зобов’язань з податку на додану вартість наступних звітних (податкових) періодів»

Відображається сума бюджетного відшкодування (її частина), яку платник вирішив отримати шляхом зменшення податкових зобов’язань з ПДВ майбутніх періодів.

Ця сума відображається у картці особового рахунку платника як «переплата», яку платник не може отримати грошами

24

«Залишок від’ємного значення, який після бюджетного відшкодування включається до складу податкового кредиту наступного податкового періоду (рядок 22 - рядок 23)

(значення цього рядка переноситься до рядка 21.2 декларації наступного звітного (податкового) періоду)»

Відображається залишок від’ємного значення, який не був заявлений до відшкодування. Показник цього рядка має відповідати підсумковому показнику гр. 5 додатка Д2.

У декларації 0110 ряд. 24 заповнюється у таких випадках:

— платник ПДВ має від’ємне значення, але не сплатив суму ПДВ постачальникам;

— платник ПДВ не має права на відшкодування, оскільки підпадає під обмежувальні критерії п. 200 .5 ПКУ.

У деклараціях 0121 — 0123/0130/0140 до цього рядка переноситься показник ряд. 22.

У наступному періоді показник цього рядка переноситься до ряд. 21.2

25

«Сума податку на додану вартість, яка підлягає нарахуванню за підсумками поточного звітного (податкового) періоду з урахуванням залишку від’ємного значення попереднього звітного (податкового) періоду та:

(рядок 18 - рядок 21)»

Вказується підсумкове податкове зобов’язання з ПДВ, що підлягає нарахуванню за підсумками звітного періоду (розраховується за формулою, наведеною у назві цього рядка)

25.1

«сплачується до загального/спеціального фонду державного бюджету»

Цей рядок заповнюється залежно від типу декларації:

— у декларації 0110 відображається сума ПДВ, що підлягає сплаті до загального фонду державного бюджету (показник ряд. 25);

— у декларації 0140 відображається сума ПДВ, що підлягає сплаті до спеціального фонду державного бюджету (у 2013 році — 40 % показника ряд. 25);

— у деклараціях 0121 — 0123 та 0130 ставиться прокреслення (на паперових носіях), а в деклараціях, що подаються в електронному вигляді, не заповнюється

25.2

«залишається у розпорядженні сільськогосподарського підприємства та/або спрямовується на спеціальний рахунок»

Цей рядок заповнюється залежно від типу декларації:

— у декларації 0110 не заповнюється (ставиться прокреслення);

— у декларації 0121 — 0123 відображається сума ПДВ, що підлягає перерахуванню на спеціальний рахунок сільгосппідприємства (показник ряд. 25);

— у декларації 0130 відображається сума ПДВ, що залишається у розпорядженні сільгосппідприємства (показник ряд. 25);

— у декларації 0140 вказується сума, що підлягає перерахуванню на спеціальний рахунок переробного підприємства для виплати дотацій (у 2013 році — 60 % показника ряд. 25)

 

Документи і скорочення

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.10 р. № 2755-VI.

Порядок № 1492 — Порядок заповнення та подання податкової звітності з податку на додану вартість, затверджений наказом МФУ від 25.11.11 р. № 1492, у редакції наказу від 17.12.12 р. № 1342.

Порядок № 1379 — Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом МФУ від 01.11.11 р. № 1379.

УПК № 127 — Узагальнююча податкова консультація щодо окремих питань відображення у податковому обліку з податку на додану вартість звітного періоду податкових накладних, виписаних у попередніх періодах, та формування на їх підставі податкового кредиту, затверджена наказом ДПСУ від 16.02.12 р. № 127.

УПК № 129 — Узагальнююча податкова консультація щодо окремих питань застосування ст. 199 Розділу V Податкового кодексу України, затверджена наказом ДПСУ від 16.02.12 р. № 129.

ЄБПЗ — Єдина база податкових знань, розміщена на офіційному сайті ДПСУ (www.sts.gov.ua).

ЄРПН — Єдиний реєстр податкових накладних.

МД — митна декларація.

ПК — податковий кредит.

ПЗ — податкові зобов’язання.

ПН — податкова накладна.

РК — розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної.

Реєстр — Реєстр виданих та отриманих податкових накладних.

УР — Уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з податку на додану вартість у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок.

ЧВ частка використання товарів/послуг та необоротних активів в оподатковуваних операціях.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі