Теми статей
Обрати теми

Щоб не сплачувати авансовий внесок у квітні, збиткову Декларацію за I квартал потрібно подати до 30 квітня

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Щоб не сплачувати авансовий внесок
 у квітні, збиткову Декларацію
за I квартал потрібно подати до 30 квітня

Підприємство в Декларації з податку на прибуток за 2012 рік задекларувало суму щомісячних авансових внесків, що сплачуються в період з березня 2013 року по лютий 2014 року включно. За підсумками
I кварталу 2013 року отримано збиток. З якого місяця можна не сплачувати авансовий внесок? У податковій вимагають сплати внеску за квітень.
Чи правомірна така вимога?

(м. Євпаторія)

 

Відповідно до п. 57.1 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) у разі якщо платник податку, котрий сплачує авансовий внесок, за підсумками I кварталу звітного (податкового) року не отримав прибуток чи отримав збиток, він має право подати податкову декларацію та фінансову звітність за I квартал. Такий платник податку авансові внески у II IV кварталах звітного (податкового) року не сплачує, а податкові зобов’язання визначає на підставі податкової декларації за підсумками півріччя, 3 кварталів та року, що подається органу державної податкової служби в порядку, передбаченому ПКУ.

Отже, платник податків у цьому випадку не сплачує авансові внески у II — IV кварталах*, тобто починаючи з квітня 2013 року. Але для цього такий платник податків має виконати одну умову — подати за підсумками I кварталу 2013 року Податкову декларацію з податку на прибуток підприємства (далі — Декларація) та фінансову звітність.

Оскільки граничний строк сплати авансових внесків за квітень 2013 року припадає на 30.04.13 р., а граничний строк подання Декларації за I квартал на пізнішу дату — не пізніше 13.05.13 р.**, ДПСУ в листі від 03.10.12 р. № 4975/0/7112/151217 рекомендує платникам у такому разі подати Декларацію до 30.04.13 р.

Інакше (якщо Декларацію подано після 30.04.13 р.) у податкового органу на момент граничного строку сплати авансового внеску за квітень не буде підтвердження правомірності його несплати. Оскільки щомісячна сума авансових внесків є узгодженою сумою грошових зобов’язань, податкові органи, найімовірніше, розцінять це як прострочення її сплати, наслідком чого буде накладення фінансових санкцій. Відповідно в разі подання Декларації після 30 квітня 2013 платнику доведеться відстоювати свою правоту в суді. Стверджувати, що в цій ситуації суд однозначно стане на бік платника податків, важко, оскільки є узгоджена сума зобов’язань, є граничний строк її сплати і немає на цей момент наданого доказу про відсутність підстав для її сплати.

Отже, платнику податків, який отримав за підсумками I кварталу 2013 року збиток, доцільно завчасно (до 30.04.13 р.) подати Декларацію та фінансову звітність. Крім того, рекомендуємо подати до податкового органу заяву про застосування передбаченого п. 57.1 ПКУ платником податків права не сплачувати у II — IV кварталах 2013 року (починаючи з квітня 2013 року) авансові внески.

 

Жанна СЕМЕНЧЕНКО

 

* До речі, тут актуальним є також питання сплати авансових внесків у січні та лютому 2014 року, суми яких задекларовано в річній Декларації за 2012 рік. Формально з вимог п. 57.1 ПКУ випливає, що в цих місяцях авансові внески доведеться сплатити, оскільки такі місяці виходять за межі II — IV кварталів звітного року, хоча це не зовсім логічно. Із цим питанням платники зіткнуться ще не скоро, тому сподіваємося, що на той час його буде врегульовано.

** У розпорядженні КМУ від 19.12.12 р. № 1043-р рекомендовано перенести робочі дні з п’ятниць 3 та 10 травня на суботи 18 травня та 1 червня відповідно. Тому якщо податківці виконають ці рекомендації (у чому ми не сумніваємось), то останнім днем подання звітності за I квартал буде 13.05.13 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі