Теми статей
Обрати теми

Щодо окремих питань виплати переробними підприємствами компенсацій сільськогосподарським товаровиробникам за продані ними молоко і м’ясо в живій вазі

Редакція БТ
Лист від 25.12.2012 р. № 12391/0/71-12/15-3417-16

КОМПЕНСАЦІЯ
ЗА МОЛОКО ТА М’ЯСО

виплачується після
документального підтвердження
їх самостійного виробництва
— позиція ДПСУ

Лист Державної податкової служби України від 25.12.12 р. № 12391/0/71-12/15-3417-16

«Щодо окремих питань виплати переробними підприємствами компенсацій сільськогосподарським товаровиробникам за продані ними молоко і м’ясо в живій вазі»

 

У листі, що коментується, ДПСУ пояснила окремі нюанси виплати переробними підприємствами компенсацій сільськогосподарським товаровиробникам за продані ними молоко і м’ясо в живій вазі (далі — м’ясо-молочна сировина). Зокрема, вони висловили свою позицію щодо того, як саме сільгоспвиробникам (сільгосппідприємствам, визначеним розд. V Податкового кодексу України (далі — ПКУ), іншим юридичним і фізичним особам, у тому числі фізичним особам — підприємцям) підтвердити той факт, що вони самостійно вирощують, розводять чи відгодовують продукцію тваринництва.

Нагадаємо, що компенсація за реалізовану м’ясо-молочну сировину виплачується сільгоспвиробникам із сум акумульованих на спецрахунках, відкритих переробними підприємствами.

На них такі підприємства перераховують частину (у 2013 році — 60 %) позитивної різниці між сумою податкових зобов’язань звітного (податкового) періоду та сумою податкового кредиту звітного (податкового) періоду, визначену суб’єктами господарювання, які самостійно вирощують, розводять, відгодовують продукцію тваринництва (п.п. 6 п. 1 підрозд. 2 розд. XX ПКУ), у податковій декларації з ПДВ щодо діяльності з постачання власної виробленої продукції*. Друга частина позитивної різниці між сумою податкових зобов’язань та сумою податкового кредиту спрямовується до спецфонду держбюджету і використовуються на цілі, встановлені Кабміном у Порядку № 246**.

* Молока, молочної сировини, молочних продуктів, м’яса, м’ясопродуктів, іншої продукції переробки тварин (шкур, субпродуктів, м’ясо-кісткового борошна), виготовленої з поставлених молока або м’яса в живій вазі (далі — м’ясо-молочна продукція).

** Порядок використання сум податку на додану вартість, сплачених переробними підприємствами до спеціального фонду державного бюджету, затверджений постановою КМУ від 02.03.11 р. № 246.

У п. 1 підрозд. 2 розд. XX ПКУ, яким регулюється виплата компенсації за реалізовану сільгоспвиробниками м’ясо-молочну сировину, згадується лише одна умова, що дає виробникам шанс отримати таку компенсацію: самостійне вирощування, розведення, відгодівля продукції тваринництва.

Ураховуючи це, податківці у листі, що коментується, зробили висновок, що для отримання вказаної компенсації постачальники мають підтвердити факт самостійного виробництва такої м’ясо-молочної сировини. Для такого підтвердження податківці пропонують використовувати документи, вказані в Порядку № 246.

Безумовно, підстав для того, щоб поширювати вимоги Порядку № 246 на виплату компенсації постачальникам м’ясо-молочної сировини, немає. Адже Порядок № 246 визначає механізм держпідтримки сільгоспвиробників за рахунок коштів спецфонду держбюджету (за бюджетною програмою «Державна підтримка галузі тваринництва»*) і не стосується виплати компенсації за реалізовану м’ясо-молочну сировину, яка виплачується за рахунок коштів, акумульованих на спец-рахунках переробних підприємств.

* Тобто такі кошти спрямовуються на виплату дотації фізособам за утримання та збереження молодняку ВРХ, часткове відшкодування вартості закуплених племінних корів молочного, м’ясного і комбінованого напряму продуктивності, відсоткової ставки за кредитами, залученими на будівництво і реконструкцію тваринницьких та птахівничих ферм, закупівлю тварин і птиці, вартості будівництва та реконструкції таких ферм і комплексів та витрат на закупівлю установки індивідуального доїння, а також бюджетної дотації за вирощені та продані на забій і переробку молодняк ВРХ та свині (п. 2 Порядку № 246).

Тому, якщо і говорити про застосування певних положень Порядку № 246, то лише за аналогією.

У п.п. 1 п. 1 підрозд. 2 розд. XX ПКУ передбачено, що норми цього пункту не поширюються на операції з постачання продукції, виготовленої переробними підприємствами з імпортованої сировини, сировини, поставленої не в живій вазі, сировини, що не є сировиною власного виробництва сільгосппідприємств. Тобто для того щоб застосувати спеціальний режим оподаткування до операцій з постачання м’ясо-молочної продукції, переробне підприємство має впевнитись у тому, що отримана сировина вироблена постачальником. Документальним підтвердженням цього можуть бути документи, вказані у Порядку № 246. Наприклад, згідно пп. 6 та 333 Порядку № 246 факт самостійного вирощування проданої на забій худоби може бути підтверджено оформленими в установленому порядку:

— для великої рогатої худоби — копією паспортів великої рогатої худоби або відомості переміщення тварин;

— для свиней — копією реєстраційного свідоцтва свиней або відомістю переміщення свиней.

Однак відсутність таких документів не може бути підставою для того, щоб говорити про неправомірне застосування переробним підприємством спеціального режиму оподаткування м’ясо-молочної продукції, якщо постачальник підтвердить факт виробництва м’ясо-молочної сировини іншими документами.

Таким іншим документом для фізичних осіб, на наш погляд, може бути, наприклад, довідка про самостійне вирощування, розведення, відгодовування продукції тваринництва, що видається у довільній формі сільською, селищною або міською радою за місцем податкової адреси (місцем проживання) власника продукції тваринництва. Нею фізичні особи відповідно до п.п. 165.1.24 ПКУ підтверджують факт самостійного вирощування проданої продукції тваринництва у випадку, коли дохід від реалізації продукції тваринництва у такої фізичної особи сукупно за рік перевищує 100 розмірів мінзарплати. І хоча ПКУ передбачає видачу такої довідки лише для цілей стягнення податку на доходи фізичних осіб, на наш погляд, пред’явлення її при реалізації власної продукції тваринництва дає право фізичній особі підтвердити факт самостійного виробництва продукції тваринництва і отримати компенсацію за продаж такої продукції.

Та все ж оскільки податківці посилаються саме на Порядок № 246, а уникнути підтвердження факту самостійного виробництва м’ясо-молочної сировини постачальником для виплати компенсації не вдасться, то, щоб позбавитися проблем, радимо переробним підприємствам усе-таки дотриматись рекомендацій контролюючих органів та отримувати від постачальника документи, які згадуються у Порядку № 246.

 

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі