Теми статей
Обрати теми

Мін’юст: якщо ДПС неправильно просить, можна й не давати

Редакція БТ
Лист від 22.02.2013 р. №

Мін’юст: якщо ДПС неправильно просить, можна й не давати

 

Мін’юст щодо інформаційних запитів ДПС у листі нагадав, що:

платники податків та інші суб’єкти інформаційних відносин зобов’язані надавати інформацію, визначену в запиті органу державної податкової служби, та її документальне підтвердження протягом 1 місяця з дня, наступного за днем надходження запиту (якщо інше не передбачено Податковим кодексом України, далі — ПКУ). Порядок періодичного надання інформації органам державної податкової служби та отримання інформації зазначеними органами на письмовий запит затверджено постановою КМУ від 25.12.10 р. № 1245;

— у разі якщо запит складено з порушенням вимог, викладених в абзацах першому та другому п. 73.3 ПКУ, платник податків звільняється від обов’язку надавати відповідь на такий запит.

Нагадаємо, що запит має містити перелік питань, документів, що їх підтверджують, підстави для надсилання запиту . Він надсилається за наявності хоча б однієї з таких підстав: (1) за результатами аналізу податкової інформації, отриманої в установленому законом порядку, виявлено факти, що свідчать про порушення; (2) для визначення рівня звичайних цін на товари (роботи, послуги) під час проведення перевірок; (3) виявлено недостовірність даних, що містяться в податкових деклараціях, поданих платником податків; (4) стосовно платника подана скарга про неподання податкової накладної покупцю або про порушення правил заповнення податкової накладної; (5) у разі проведення зустрічної звірки; (6) в інших випадках, визначених ПКУ.

Таким чином, платник звільняється від надання інформації на запит ДПС, якщо в цьому запиті відсутня вказівка на конкретну підставу, названу в ПКУ*.

Водночас Мін’юст зауважив, що листи міністерств, інших центральних органів виконавчої влади не є нормативно-правовими актами, вони лише мають інформаційний характер та не встановлюють правових норм.

(Лист Мін’юсту від 22.02.13 р. № А-2098/8.2)

 

* На сьогодні судова практика підтверджує цей підхід. За відсутності посилань у запиті на конкретну підставу, названу в п. 73.3 ПКУ, суди вважають такий запит складеним з порушенням, на який платник відповідати не зобов’язаний. Див., наприклад, постанову Донецького апеляційного адміністративного суду від 15.07.11 р. у справі № 2а-3380/11/1270. У цій постанові суд зауважив: якщо в запиті податкового органу є посилання на п. 73.3 ПКУ, але підстави, передбачені у ст. 73 ПКУ, їх конкретизація не наведені, то у платника відсутній обов’язок щодо надання запитуваних документів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі