Теми статей
Обрати теми

Шпаргалка бухгалтера. Доходи єдиноподатника

Редакція БТ
Стаття

ДОХОДИ ЄДИНОПОДАТНИКА

 

Спрощена система оподаткування за правилами роботи, прописаними в Податковому кодексі, упевнено «крокує» Україною вже другий рік. Правильне визначення доходу має важливе значення для єдиноподатників. Для всіх груп за отриманим доходом визначають можливість подальшої роботи в лавах спрощенців, а для деяких груп — також і суму сплачуваного єдиного податку. Сьогоднішня Шпаргалка бухгалтера допоможе вам правильно визначити доходи для платників єдиного податку.

 

ОСНОВНІ ПРАВИЛА ВИЗНАЧЕННЯ ДОХОДУ ДЛЯ ЄП

Правила визначення доходу

Не є доходом/не включається в дохід

1

2

3

Платниками:

ФОП-ЄП

Дохід(1), отриманий протягом податкового (звітного) періоду:

у грошовій формі (готівковій та/або безготівковій);

у матеріальній чи нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ПКУ (сума кредиторської заборгованості, щодо якої минув строк позовної давності (для груп 3 і 5 з «ПДВшним» ЄП), і вартість безоплатно отриманих протягом звітного періоду товарів, робіт, послуг).

Не включаються отримані ФОП пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, що належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності(2)

Не є доходом суми (п. 292.10 ПКУ):

— податків та зборів, утримані (нараховані) єдиноподатником при здійсненні ним функцій податкового агента;

— ЄВС, нарахований платником ЄП відповідно до закону.

Не включаються до складу доходу суми (п. 292.11 ПКУ):

— ПДВ;

— коштів, отриманих за внутрішніми розрахунками між структурними підрозділами єдиноподатника;

— поворотної фінансової допомоги, отриманої та поверненої протягом 12 календарних місяців з дня її отримання;

— кредитів;

— коштів цільового призначення, що надійшли від ПФУ та інших соцфондів (допомоги тощо);

— коштів (аванс, передоплата), що повертаються покупцю товару (робіт, послуг) — єдиноподатнику та/або повернених єдиноподатником покупцю товару (робіт, послуг), якщо повернення відбувається в результаті повернення товару, розірвання договору або за листом-заявою про повернення коштів;

— коштів, що надійшли в оплату товарів (робіт, послуг), реалізованих у період сплати інших податків та зборів, установлених ПКУ, вартість яких було включено в дохід юридичної особи при обчисленні податку на прибуток підприємств або загального оподатковуваного доходу підприємця;

— ПДВ, що надійшов у вартості товарів (виконаних робіт, наданих послуг), відвантажених (поставлених) у період сплати інших податків та зборів, установлених ПКУ;

— коштів та вартості майна, унесених засновниками або учасниками єдиноподатника до статутного капіталу такого єдиноподатника;

— коштів у частині надміру сплачених податків та зборів, установлених ПКУ, та ЄВС, що повертаються платнику ЄП з державних цільових фондів;

— дивідендів, отриманих ЮО-ЄП від інших платників податків, які оподатковано в порядку, визначеному ПКУ(5)

ЮО-ЄП

Будь-який дохід, уключаючи дохід представництв, філій, відділень такої юридичної особи, отриманий протягом податкового (звітного) періоду(3, 4):

у грошовій формі (готівковій та/або безготівковій);

у матеріальній чи нематеріальній формі, визначеній у п. 292.3 ПКУ (сума кредиторської заборгованості, щодо якої минув строк позовної давності, та вартість безоплатно отриманих протягом звітного періоду товарів, робіт, послуг)

За видами доходів:

Продаж основних засобів юридичними особами

Дохід визначається як різниця між сумою коштів, отриманою від продажу основних засобів, та їх залишковою балансовою вартістю, що склалася на день продажу (п. 292.2 ПКУ)

Кредиторська заборгованість зі строком позовної давності, що минув

Уключається в дохід за звітний період ФОП-ЄП груп 3 і 5 з «ПДВшним» ЄП та всіх ЮО-ЄП (пп. 292.1 і 292.3 ПКУ)

Безоплатно отримані товари, роботи, послуги

Вартість уключається в дохід за звітний період і ФОП-ЄП, і ЮО-ЄП (пп. 292.1 і 292.3 ПКУ)(3)

За договорами доручення, транспортного експедирування, агентськими договорами

Доходом є сума отриманої винагороди повіреного (агента) (п. 292.4 ПКУ)

Дохід в іноземній валюті

Перераховується у гривні за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, установленим Нацбанком на дату отримання такого доходу (п. 292.5 ПКУ)

 

(1) Доходи ФОП-ЄП, отримані від госпдіяльності та обкладені ЄП, не включаються до складу загального річного оподатковуваного доходу, визначеного відповідно до розд. IV ПКУ (п. 292.9 ПКУ). Це означає, що при виплаті таких доходів ФОП-ЄП контрагент — суб’єкт господарювання не повинен утримувати ПДФО. Із доходів у межах підприємницької діяльності підприємець сплатить ЄП за основною або підвищеною ставкою.

(2) Ці доходи обкладатимуться ПДФО за правилами, установленими розд. IV ПКУ для звичайних фізичних осіб.

(3) З 01.01.13 р. запрацювала ст. 39 ПКУ, що визначає порядок застосування звичайних цін. Випадки застосування звичайних цін названо в п. 39.1 ПКУ. У «єдиноподатній» главі 1 розд. XIV ПКУ згадки про застосування звичайних цін при визначенні доходу для цілей обчислення ЄП немає, а тому для цього підставу для обчислення ЄП за звичайними цінами потрібно шукати лише в п. 39.1 ПКУ. Серед названих там випадків звичайну ціну потрібно буде застосовувати хіба що в операціях з пов’язаними особами (п.п. «б»), тобто дохід при продажу пов’язаним особам необхідно визначати виходячи зі звичайної ціни. Про нові правила застосування звичайних цін ми писали у статтях «Звичайні ціни: як вони застосовуватимуться у 2013 році?» («БТ», 2013, № 1, с. 28) та «Звичайні ціни: проблемні питання» («БТ», 2013, № 13, с. 32). А от податківці в розділі 240.04 ЄБПЗ щодо ЮО-ЄП зазначають про звичайні ціни для єдиноподатників повинні застосовуватися для безоплатного отримання товарів (робіт, послуг).

(4) До суми доходу платників ЄП груп 4 і 6 за звітний період також уключається вартість реалізованих протягом звітного періоду товарів (робіт, послуг), за які отримано попередню оплату (аванс) у період сплати інших податків та зборів, визначених ПКУ (п. 292.3 ПКУ).

(5) Дивіденди, що виплачуються юридичними особами власникам корпоративних прав (засновникам єдиноподатника), оподатковуються згідно з розд. ІІІ і IV ПКУ (п. 292.12 ПКУ).

 

ДАТА І ДОКУМЕНТИ ДЛЯ ВИЗНАЧЕННЯ ДОХОДУ

Вид доходу

Що є датою отримання доходу

Документ — підстава для відображення доходу

1

2

3

Дохід у грошовій формі

Дата надходження коштів платнику ЄП у грошовій (готівковій чи безготівковій) формі

1. Для безготівкових розрахунків:

— виписка банку.
2. Для готівкових розрахунків:

— для ЮО-ЄП — дані Касової книги або КОРО;

— для ФОП-ЄП — графа 3 КОД або КОДВ (записи до КОД або КОДВ можуть уноситися без виписування товарного чека чи іншого документа на оплату)

Безоплатно отримані товари (роботи, послуги)(1)

Дата підписання платником ЄП акта приймання-передачі таких товарів (робіт, послуг)

1. Щодо безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг):

— акт приймання-передачі таких товарів (робіт, послуг);

— письмовий договір дарування чи інший письмовий договір, укладений відповідно до законодавства, за яким не передбачено грошової чи іншої компенсації вартості таких товарів (робіт, послуг) або їх повернення.
2. Щодо товарів, переданих на відповідальне зберігання та використаних таким платником ЄП:

— договір відповідального зберігання;

— первинні документи, що підтверджують безоплатне використання(2) товарів єдиноподатником (акти списання, накладні тощо)

Кредиторська заборгованість, щодо якої минув строк позовної давності

Для груп 3 (3 %) і 5 (5 %) та груп 4 і 6 дата списання такої кредиторської заборгованості

Для ФОП-ЄП — розпорядження.
Для ЮО-ЄП — бухгалтерська довідка

Дохід у грошовій формі, отриманий у вигляді попередньої оплати (авансу) у період сплати інших податків та зборів, визначених ПКУ

Для груп 4 і 6 дата відвантаження товарів (виконання робіт, надання послуг)

Документи на відвантаження товару (робіт, послуг), оплаченого на іншій системі оподаткуванні (накладна, акт)

Дохід, отриманий при продажу товарів або послуг через торговельні автомати, в яких немає РРО

Дата вилучення з торговельних апаратів та/або подібного обладнання грошової виручки

Відомість інкасації, виписка банку

Дохід, отриманий при продажу товарів (робіт, послуг) через торговельні автомати з використанням жетонів, карток та/або інших замінників грошових знаків

Дата продажу таких жетонів, карток та/або інших замінників грошових знаків

Документи, що підтверджують надходження грошей від продажу жетонів, карток та/або інших замінників грошових знаків:

— для готівкових розрахунків для ЮО-ЄП — дані Касової книги або КОРО, а для ФОП-ЄП — графа 3 КОД або КОДВ;

— для безготівкових розрахунків — виписка банку

(1) Відповідно до абзацу другого п. 292.3 ПКУ безоплатно отриманими товарами (роботами, послугами) є товари (роботи, послуги), надані платникові ЄП згідно з письмовими договорами дарування та іншими письмовими договорами, укладеними відповідно до законодавства, за якими не передбачено грошової чи іншої компенсації вартості таких товарів (робіт, послуг) або їх повернення, а також товари, передані платникові ЄП на відповідальне зберігання та використані таким платником ЄП.
(2) Стосовно використаних товарів, які було передано платникові ЄП на відповідальне зберігання та використано таким платником ЄП, на наш погляд, дохід виникає лише у разі, якщо такий єдиноподатник не оплатить вартість використаного товару.

 

ДОХІД ДЛЯ ЄДИНОГО ПОДАТКУ ЗА ВИДАМИ
ТА ДЖЕРЕЛАМИ НАДХОДЖЕНЬ

Вид надходження
(джерело надходження)

Порядок включення в дохід (думка редакції/позиція ДПСУ)

1

2

ДОХІД У ГРОШОВОМУ ВИГЛЯДІ

Дохід від продажу продукції (товарів, робіт, послуг)

Уключається в дохід (п. 292.1 ПКУ)

Якщо за договором на розрахунково-касове обслуговування винагороду за розрахунково-касове обслуговування банк утримує із суми надходжень та фактично зараховує на рахунок суму за вирахуванням комісії, то в дохід спрощенцю необхідно включати всю суму грошових коштів, що надійшли від покупця, без зменшення на суму утриманої банком комісійної винагороди (розділ 230.04 ЄБПЗ)

Позиція ДПСУ. У разі використання платіжних терміналів при здійсненні розрахунків за товари (послуги) доходом платника єдиного податку вважається вся сума, що надійшла на поточний рахунок (розділи 230.04 і 240.04 ЄБПЗ).

Думка редакції. Якщо вартість послуг еквайра утримується із сум, списаних з платіжних карток, до зарахування коштів на поточний рахунок, то не радимо використовувати це роз’яснення. Вважаємо, що в дохід має включатися вся сума виручки без вирахування послуг з використання системи оплати за допомогою терміналів

Якщо ФОП-ЄП уносить на поточний рахунок отриману готівкою виручку, яку вже вписано до КОД або КОДВ, то повторно вписувати її до Книги за даними виписки банку не потрібно (розділ 230.04 ЄБПЗ). Аналогічний підхід, на наш погляд, повинні застосовувати і ЮО-ЄП (двічі не відображаємо дохід)

Якщо кошти після оподаткування переказано з одного рахунка платника ЮО-ЄП на інший рахунок, така сума повторно не обкладається ЄП (лист від 26.11.12 р. № 6017/0/61-12/15-2216є № 9779/0/71-12/15-2217є). Аналогічний підхід, на наш погляд, має застосовуватися і для ФОП-ЄП

Також не відображається у складі доходу ЮО-ЄП повернення банком після закінчення строку дії договору банківського рахунка сума депозитного вкладу (без процентів) з депозитного на поточний рахунок підприємства, оскільки єдиноподатником повернено власні кошти (розділ 240.04 ЄБПЗ). Аналогічний підхід, на наш погляд, має застосовуватися і для ФОП-ЄП

Вартість реалізованих протягом звітного періоду товарів (робіт, послуг), за які отримано передоплату (аванс) у період, коли такий єдиноподатник не перебував на спрощеній системі

Уключається в дохід ЮО-ЄП (абзац четвертий п. 292.3 ПКУ)

Поповнення поточного рахунка ФОП-ЄП

 

Позиція ДПСУ. На думку ДПСУ, яку викладено в УПК № 1183 («БТ», 2013, № 2, с. 8), якщо підприємець уносить на свій поточний рахунок у банку, відкритий для здійснення підприємницької діяльності, готівку, яку на момент внесення вже було відображено у Книзі, то у платіжному дорученні вказується призначення платежу — виручка за певний період. Таким чином, зазначена виручка повторно не включається в дохід платника ЄП.

При цьому сума коштів, унесена на поточний рахунок за певний період, не повинна перевищувати суму доходу, відображену у Книзі за відповідний період.

Думка редакції. Не згодні з податківцями. Поповнення власного підприємницького рахунка безпосередньо підприємцем за рахунок власних же коштів, отриманих (накопичених) у ролі звичайної фізичної особи, з формально-юридичної точки зору, взагалі не повинне розглядатися як будь-яка операція і вже тим більше операція, що спричинює виникнення доходу. Докладніше див. ком. до УПК № 1183 у «БТ», 2013, № 2, с. 8, а також Пошту тижня «Наслідки поповнення поточного рахунка ФОП власними коштами» // «БТ», 2012, № 34, с. 21

Дохід, отриманий в іноземній валюті:

Дохід, виражений в іноземній валюті, перераховується у гривні за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, установленим НБУ на дату отримання такого доходу (п. 292.5 ПКУ).

При визначенні дати відображення такого доходу у зв’язку з необхідністю обов’язкового продажу 50 % валютної виручки слід орієнтуватися на дату надходження валюти на розподільчий рахунок. У подальшому в доходи буде включено додатну курсову різницю при зарахуванні решти 50 % валюти на поточний валютний рахунок, а також додатну курсову різницю та різницю, що виникає через перевищення комерційного курсу над курсом НБУ при продажу 50 % валюти. Докладніше за див. статтю «Продаж валюти з розподільчого рахунка: відображаємо в обліку» // «БТ», 2013, № 12, с. 43

— ФОП-ЄП

Курсові різниці при перерахунку валюти на поточному рахунку в банку: перерахунок іноземної валюти за офіційним курсом гривні, установленим НБУ, яка на дату закінчення звітного періоду обліковується на поточному рахунку ФОП-ЄП, не здійснюється (розділ 230.04 ЄБПЗ)

Курсові різниці при продажу валюти: додатна курсова різниця від продажу такої іноземної валюти включається в дохід, а від’ємна — ні (розділ 230.04 ЄБПЗ).

У цьому випадку податківці, найімовірніше, мали на увазі різницю між комерційним курсом, за яким було продано валюту, та офіційним курсом гривні до іноземної валюти, установленим НБУ на дату зарахування валютної виручки, за якою раніше відображали дохід згідно з нормами п. 292.5 ПКУ

— ЮО-ЄП

Позиція ДПСУ. Курсові різниці при перерахунку валюти на поточному рахунку в банку: доходом ЮО-ЄП є сума додатної курсової різниці від перерахунку залишків іноземної валюти. Величина від’ємної курсової різниці від перерахунку залишків іноземної валюти не зменшує дохід (розділ 240.04 ЄБПЗ).

Думка редакції. Не згодні з позицією податківців — у дохід при перерахунку на кінець кварталу додатні курсові різниці включатися не повинні, тому що грошові кошти ЮО-ЄП не надходять.

Валюта обкладається ЄП у момент її зарахування на рахунок єдиноподатника — за курсом НБУ на дату зарахування (п. 292.5 ПКУ), а також при продажу валюти (у дохід уключається додатна різниця, що виникає при продажу валюти, оскільки в цей час надходять гроші, частину з яких унаслідок різниці в курсах не враховано у складі доходу)

Курсові різниці при продажу валюти: дохід, отриманий від здійснення операцій з експорту товарів (робіт, послуг), виражений в іноземній валюті, перераховується у гривні за курсом НБУ на дату отримання доходу. При цьому під час визначення доходу враховується сума додатної курсової різниці від продажу такої іноземної валюти. У разі утворення від’ємної курсової різниці від продажу валюти її величина не зменшує базу обкладення ЄП (розділ 240.04 ЄБПЗ)

ПДВ у складі суми отриманої виручки

Не включається в дохід єдиноподатникам, котрі є платниками ПДВшного ЄП:

— ФОП-ЄП груп 3 (3 % ЄП) і 5 (5 % ЄП);

— ЮО-ЄП груп 4 (3% ЄП) і 6 (5% ЄП).

Приклад 1. ФОП-ЄП групи 3 (3% ЄП) отримав оплату за товар у сумі 12000 грн., у тому числі ПДВ — 2000 грн. У дохід він уключає 10000 грн., 2000 грн. не включає в дохід для ЄП. Ця сума є податковим зобов’язанням з ПДВ.

Єдиноподатники, які сплачують безПДВшний ЄП, окремо не виділяють суму ПДВ у складі товарів (робіт, послуг), що продаються. Тому в дохід для ЄП уключають усю суму виручки, що надійшла. Це стосується:

— ФОП-ЄП груп 1, 2, 3 (5 % ЄП) і 5 (7 % ЄП);

— ЮО-ЄП груп 4 (5 % ЄП) і 6 (7 % ЄП).

Приклад 2. ФОП-ЄП групи 2 отримав оплату за товар у сумі 12000 грн. Він не є платником ПДВ, тому не нараховує ПДВ. У дохід для ЄП уключаємо всю суму отриманої виручки — 12000 грн.

Згідно з п.п. 7 п. 292.11 ПКУ не включається в дохід сума ПДВ, що надійшла у вартості товарів (виконаних робіт, наданих послуг), відвантажених (поставлених) у період сплати інших податків та зборів, установлених ПКУ. У цій нормі, на наш погляд, ідеться про ситуацію, коли суб’єкт господарювання, який відвантажив товар (роботи, послуги) на загальній системі, перейшов на спрощену систему з безПДВшним ЄП.

Приклад 3. ЮО-ЄП у I кварталі 2013 року працював на загальній системі оподаткування, а з II кварталу перейшов на спрощену систему до групи 4 зі ставкою ЄП 5 %. 27.03.13 р. покупцеві відвантажено товар на суму 12000 грн., в т.ч. 2000 грн. Оплата за товар надійшла 01.04.13 р. Оскільки при відвантаженні товару (27.03.13 р.) сплачено податок на прибуток з такої операції (доходи виникають при відвантаженні товару), у період роботи на ЄП керуючись п.п. 6 п. 292.11 ПКУ дохід у сумі 10000 грн. при отриманні оплати не відображається (01.04.13 р.). А суму ПДВ 2000 грн., що надійшла у складі оплати, не включаємо в дохід для ЄП на підставі п.п. 7 п. 292.11 ПКУ. Ця сума є податковим зобов’язанням з ПДВ, яке було сплачено підприємством за результатами березня 2013 року

Надходження за договорами доручення, транспортного експедирування або за агентськими договорами

Доходом є сума отриманої винагороди повіреного, агента (п. 292.4 ПКУ)(1).

Саме ця сума враховується при обчисленні доходу при переході на спрощену систему (лист ДПСУ від 07.12.12 р. № 6781/0/61-12/15-2216є, 10997/0/71-12/15-2217є)

Надходження за договорами комісії

Доходом є вся сума надходження, а не лише сума винагороди(1).

Щоправда, у листі ДПСУ від 27.03.12 р. № 5472/6/15-2216є та в розділі 240.04 ЄБПЗ податківці для ЮО-ЄП зауважили, що для цілей отримання права перебувати на спрощеній системі та обчислення суми ЄП доходом при здійсненні комісійної торгівлі є сума одержаної винагороди. Водночас у п. 292.4 ПКУ договір комісії не названо серед посередницьких договорів, за якими в дохід уключається лише сума винагороди. Це, звісно, несправедливо, адже такі суб’єкти фактично отримують дохід від надання послуг, а не від продажу товару, одержаного в межах комісійної торгівлі. Але все-таки користуватися названим листом небезпечно. У цій ситуації радимо отримати індивідуальну податкову консультацію, а в запиті на її отримання обов’язково зішліться на висновки листа ДПСУ від 27.03.12 р. № 5472/6/15-2216є та консультації в розділі 240.04 ЄБПЗ

(1) Докладніше про оподаткування надходжень за посередницькими договорами див. у статті «Єдиноподатники-посередники: як визначити дохід та заповнити Книгу обліку» // «БТ», 2012, № 41, с. 37.

Проценти банку

Проценти, отримані від банку за користування коштами на рахунку (як депозитному, так і поточному), не включаються в дохід ФОП-ЄП (розділ 230.04 ЄБПЗ).

Для такого винятку є пряма вказівка в п.п. 1 п. 292.1 ПКУ.

Проценти оподатковуються в порядку, установленому розд. IV ПКУ, як для звичайних громадян. Для таких доходів передбачено ставку ПДФО 5 % (п. 167.2 ПКУ), податковим агентом щодо них є банк, який виплачує проценти (п.п. 170.4.1 ПКУ). Оподатковуватися вони почнуть лише з 01.01.15 р. (п. 1 розд. ХІХ ПКУ).

Докладніше див. Пошту тижня «Чи обкладаються єдиним податком отримані банківські проценти?» // «БТ», 2012, № 25, с. 44

Для ЮО-ЄП, на думку ДПСУ, яку викладено в листі від 18.05.12 р. № 13920/Ж/17-1216 («БТ», 2012, № 48, с. 7), проценти, отримані від банку за користування коштами на рахунку (як на депозитному, так і на поточному), уключаються в дохід ЮО-ЄП

Роялті

ФОП-ЄП: не включаються в дохід, оподатковуються за правилами для звичайних громадян (п.п. 1 п. 292.1 ПКУ)

ЮО-ЄП: уключаються в дохід

Поворотна фінансова допомога, отримана єдиноподатником на строк до 12 календарних місяців, повернена особі, яка її надала:

— до закінчення 12 календарних місяців від дня її отримання

Не включається в дохід (п.п. 3 п. 292.11 ПКУ).

Не включається така сума в дохід і в разі переходу на загальну систему оподаткування до закінчення 12 місяців (розділ 110.06.03 ЄБПЗ). Надалі така сума відображається в податковому обліку залежно від статусу позикодавця:

1) якщо допомогу отримано від звичайного платника податку на прибуток — нараховуємо умовні проценти на залишок не поверненої на кінець звітного періоду допомоги;

2) якщо не від звичайного платника податку на прибуток — податкові наслідки з податку на прибуток не виникають (як зазначено в розділі 110.06.03 ЄБПЗ, «…умовою для включення до складу доходів при обрахуванні податку на прибуток частини неповерненої фінансової допомоги <…> є те, що <…> допомога повинна бути отримана безпосередньо платником податку на прибуток у звітному періоді під час перебування на загальній системі оподаткування та залишитись неповерненою до кінця цього періоду»).

Також податківці в розділі 240.04 ЄБПЗ указали на те, що поворотна фінансова допомога, отримана ЮО-ЄП у період роботи на загальній системі оподаткування, не включається в дохід платника ЄП. Аналогічний підхід, на наш погляд, має застосовуватися і для ФОП-ЄП

— після закінчення 12 календарних місяців від дня її отримання

Уключається в дохід (п.п. 3 п. 292.11 ПКУ) за підсумками дня, наступного за останнім днем 12-місячного періоду (роз’яснення ДПСУ від 27.09.12 р. б/н).

Датою виникнення доходу є дата закінчення 12 календарних місяців від дня її отримання.

Приклад 4. Поворотну фінансову допомогу отримано 31.03.12 р. У разі її неповернення 02.04.13 р. цією датою слід відобразити дохід.

Податківці також роз’яснюють, що навіть у тому випадку, коли фіндопомогу було включено до єдиноподатного доходу (унаслідок неповернення протягом 12 місяців), при подальшому поверненні такої фіндопомоги раніше відображений дохід не коригується («ВПСУ», 2012, № 11, с. 27)

Поворотну фінансову допомогу отримано єдиноподатником на строк понад 12 календарних місяців

Позиція ДПСУ. У листі ДПСУ від 26.03.12 р. № 5313/6/15-2216Є податківці зауважили, що з 01.01.12 р. сума фінансової допомоги, отриманої на поворотній основі на строк понад 12 місяців, уключається до складу доходу у звітному податковому періоді, до якого належить дата надходження коштів на поточний рахунок.

Думка редакції. На наш погляд, такий підхід не є правильним. Річ у тім, що єдиноподатник, отримавши фіндопомогу, може її повернути достроково до закінчення 12 місяців. А у звільняючій нормі п.п. 3 п. 292.11 ПКУ йдеться про невключення в дохід «…суми фінансової допомоги, наданої на поворотній основі, отриманої та поверненої протягом 12 календарних місяців з дня її отримання». Тож навіть якщо за умовами договору строк користування фіндопомогою більше 12 календарних місяців, уключати її в дохід, на наш погляд, потрібно за датою закінчення 12 місяців, а не в момент отримання такої допомоги

ФОП-ЄП, який раніше надав іншому суб’єкту поворотну фіндопомогу, отримує кошти як повернення

Позиція ДПСУ. У чинній на сьогодні консультації в розділі 230.04 ЄБПЗ зазначено таке: «сума коштів, що повертаються позичальником, включається до доходу ФЛП-ЄП, який раніше надавав такі кошти як поворотну фінансову допомогу, оскільки такі кошти не враховані у п. 292.11 ПКУ. Вимоги п.п. 3 ст. 292 ПКУ поширюються на платників ЄП, які залучають кошти інших суб’єктів господарювання».

Водночас у листі від 11.02.13 р. № 1990/6/17-1216 ДПСУ демонструє вже іншу позицію: «В обліку особи, яка надала поворотну фінансову допомогу, податкові зобов’язання не змінюються як при її видачі, так і при її зворотному отриманні. Отже, сума поверненої поворотної фінансової допомоги не включається в дохід платника єдиного податку ». Причому податківці вказують і на таке: якщо поворотну фіндопомогу буде надано під проценти, то вона, по суті, є позикою. А надавати позики мають право лише фінансові установи, яким шлях до лав спрощенців закриває п.п. 6 п.п. 291.5.1 ПКУ.

Думка редакції. На наш погляд, у цій ситуації правильніше керуватися висновками листа ДПСУ від 11.02.13 р. № 1990/6/17-1216 і краще взагалі уникати надання таких позик у статусі суб’єктів підприємництва

Отримана єдиноподатником безповоротна фінансова допомога

Уключається в дохід, оскільки передбачає її неповернення. А оскільки п.п. 3 п. 292.11 ПКУ передбачено звільнення від уключення в дохід ЄП для поворотної фінансової допомоги в разі її повернення протягом 12 календарних місяців, то безповоротну фінансову допомогу включаємо в дохід для ЄП.

При цьому датою виникнення доходу є дата її отримання

Кошти, отримані за внутрішніми розрахунками між структурними підрозділами

Не включаються в дохід (п.п. 2 п. 292.11 ПКУ; розділ 240.04 ЄБПЗ)

Кредити

Не включаються в дохід (п.п. 3 п. 292.11 ПКУ)

Допомога по тимчасовій непрацездатності, допомога по вагітності та пологах, компенсація роботодавцям частини сплачуваного ЄВС(2), виплати чорнобильцям(3) тощо

Не включаються в дохід (п.п. 4 п. 292.11 ПКУ).

Також у розділі 160.03 ЄБПЗ ДПСУ зауважила, що сума допомоги з ФТВП, що виплачується ФОП-ЄП на підставі лікарняного по догляду за хворою дитиною, не є виручкою від реалізації ФОП-ЄП та не є об’єктом обкладення ЄП, а отже, обкладається ПДФО на загальних підставах

(2) З 2013 року новим Законом про зайнятість передбачено компенсацію роботодавцям нарахованого ЄВС у розмірі 50 % згідно з ч. 3 ст. 24 Закону про зайнятість і 100 % відповідно до ст. 26 і ч. 2 — 4 ст. 27 (див. Тему тижня «Вивчаємо новий Закон про зайнятість» // «БТ», 2013, № 7, с. 35). На сьогодні постановою КМУ від 13.03.13 р. № 153 («БТ», 2013, № 13, с. 4) розроблено порядок компенсації роботодавцю фактичних витрат у розмірі 50 % суми нарахованого ЄВС за кожну особу, працевлаштовану на нове робоче місце.

(3) Про виплати чорнобильцям читайте в Темі тижня «Працюючий чорнобилець: що має знати роботодавець» // «БТ», 2011, № 41, с. 33

Кошти, що надходять єдиноподатнику-покупцю від продавця за повернений товар

Не включаються в дохід (п.п. 5 п. 292.11 ПКУ, розділ 240.04 ЄБПЗ)

Кошти, виплачені єдиноподатником-продавцем покупцю за повернений товар

Виключаються з доходу (п.п. 5 п. 292.11 ПКУ).

Механізм виключення можливий, коли повернення грошей відбувається в разі повернення товарів, розірвання договору або за листом-заявою про повернення коштів.

Якщо продаж і повернення здійснено в різних податкових періодах, то в періоді продажу нараховується ЄП, а в періоді повернення коштів — перерахунок шляхом подання уточнень до раніше поданої декларації з ЄП або уточнення показників у складі звітної декларації за наступний податковий період, разом з якою заповнюється розрахунок податкового зобов’язання єдиного податку за минулий період, що уточнюється (розділ 240.08 ЄБПЗ). На наш погляд, уточнювати показники раніше поданої декларації не потрібно, достатньо зменшити дохід періоду, коли здійснено повернення. Річ у тім, що на момент подання декларації підприємство помилки не припустилося — воно включило в дохід увесь отриманий дохід, у тому числі той, який надалі буде повернено у зв’язку з поверненням товару

Суми коштів та вартість майна, унесені засновниками або учасниками платника ЄП до статутного капіталу такого платника

Не включається в дохід (п.п. 8 п. 292.11 ПКУ).

Якщо вносяться додаткові вклади до статутного капіталу, але реєстрацію збільшення статутного капіталу не проведено, то таку суму слід уключити в дохід як безоплатно отримані активи (п. 292.3 ПКУ), якщо вноситься майно, або як безповоротну фінансову допомогу, якщо вносяться грошові кошти. Докладніше див. у Пошті тижня «Уносити додаткові вклади учасникам слід після реєстрації рішення про збільшення статутного капіталу» // «БТ», 2012, № 49, с. 32

Суми надміру сплачених податків та зборів, ЄВС, що повертаються єдиноподатнику з бюджетів або державних цільових фондів

Не включаються в дохід (п.п. 9 п. 292.11 ПКУ)

Продаж цінних паперів

ЄП обкладається дохід у вигляді додатної різниці між отриманим ЮО-ЄП доходом від продажу окремого виду цінного паперу та понесеними (нарахованими) таким платником витратами при отриманні такого виду цінного паперу (розділ 240.04 ЄБПЗ; консультація у «ВПСУ», 2012, № 37, с. 23)

Продаж корпоративних прав

ЄП обкладається дохід у вигляді додатної різниці між отриманим ЮО-ЄП доходом від продажу корпоративних прав та понесеними (нарахованими) таким платником витратами в результаті придбання корпоративних прав (розділ 240.04 ЄБПЗ)

Повернення єдиноподатнику раніше внесених коштів при виході зі складу засновників іншої юридичної особи

Якщо єдиноподатнику у зв’язку з виходом зі складу засновників іншої юридичної особи повернено раніше внесені до статутного фонду кошти, що залишилися в розпорядженні після сплати податків та зборів, передбачених законодавством, то кошти не включаються до складу доходу платника єдиного податку (розділ 240.04 ЄБПЗ)

Дивіденди, отримані ЮО-ЄП, оподатковані згідно з нормами ПКУ

Не включаються в дохід (п.п. 10 п. 292.11 ПКУ)

Дохід від продажу основних засобів

1. У дохід ЮО-ЄП уключаються різниця між сумою коштів, отриманих від продажу основних засобів, та їх залишковою балансовою вартістю, що склалася на день продажу (п. 292.2 ПКУ).

2. Під час надходження часткових оплат у дохід сума різниці включається частинами — пропорційно сумі оплати, що надходить.

3. ЮО-ЄП має право продати основний засіб за ціною нижче оціночної — нормами ПКУ не передбачена обов’язкова умова продажу основних засобів за ціною не нижче за їх оціночну вартість (розділ 214.12 ЄБПЗ).

4. На думку ДПСУ (розділ 214.12 ЄБПЗ), ЮО-ЄП може без наслідків з точки зору права роботи на ЄП продати автомобіль, що значиться на його балансі, який є підакцизним товаром, що для спрощеної системи заборонено.

5. Не виникає дохід у ЮО-ЄП і при безоплатній передачі основних засобів іншій юридичній особі або фізичній особі (розділ 240.04 ЄБПЗ).

6. Що стосується ФОП-ЄП, то оподаткування продажу його рухомого та нерухомого майна здійснюється за правилами для звичайних фізичних осіб, прописаними в розд. IV ПКУ

Страхове відшкодування за пошкоджені основні засоби

Для ЮО-ЄП у розділі 240.04 зазначено, що в разі отримання ЮО-ЄП страхового відшкодування за пошкоджені основні засоби така сума включається в дохід такого платника податків у податковому періоді їх отримання.

Що стосується ФОП-ЄП, то отримані ними страхові виплати та відшкодування обкладаються для них за правилами оподаткування ПДФО як для звичайних громадян (податковим агентом у цьому випадку є суб’єкт, котрий виплачує таку суму)

Відшкодування комунальних витрат

У розділі 240.04 ЄБПЗ податківці для ЮО-ЄП зауважили, що сума комунальних платежів згідно з договором оренди відшкодовується орендарем окремо від орендної плати і включається в дохід орендодавця.

Для ФОП-ЄП групи 2 важливо, щоб можливість відшкодування комунальних витрат було прописано в договорі оренди. Якщо такої норми немає, то цю суму краще окремо не виділяти, а закласти її до суми орендної плати, адже в будь-якому випадку з цих сум сплачується ЄП

Компенсація прямих витрат чи збитків, понесених унаслідок порушення прав та інтересів єдиноподатника за виставленою претензією

Як зауважила ДПСУ в листі від 07.09.12 р. № 1553/0/61-12/15-2216є, № 2728/0/71-12/15-2217є, якщо ЮО-ЄП отримує суму коштів у результаті задоволення претензій у порядку, установленому законом, як компенсацію прямих витрат чи збитків, понесених у результаті порушення прав та інтересів, то така особа не включає зазначену суму до складу доходу. При цьому як аргумент ДПСУ згадує, що у ст. 292 ПКУ визначено перелік коштів, які є складовими доходу ЮО-ЄП, і в ньому не названо суму коштів, отриману в результаті задоволення виставленої претензії

Компенсація (відшкодування) за рішенням суду

На наш погляд, така сума не повинна включатися в дохід для ЄП за аналогією з доходом, отриманим за результатами задоволення претензії (ДПСУ заперечує проти доходу в цьому випадку — лист від 07.09.12 р. № 1553/0/61-12/15-2216є, № 2728/0/71-12/15-2217є).

У ПКУ є окрема норма п. 292.15 ПКУ, де йдеться про те, що при визначенні обсягу доходу, який дає право суб’єктові господарювання зареєструватися платником ЄП та/або перебувати на спрощеній системі оподаткування в наступному податковому (звітному) періоді, не включається до доходу дохід, отриманий як компенсація (відшкодування) за рішенням суду за всі попередні (звітні) періоди. Хоча в цій нормі прямо не зазначено, що з такої суми ЄП не сплачується, підставу так вважати нам дає п. 292.14 ПКУ: «Визначення доходу здійснюється для цілей оподаткування єдиним податком та для надання права суб’єкту господарювання зареєструватися платником єдиного податку та/або перебувати на спрощеній системі оподаткування»

Дохід від заборонених для спрощенки видів діяльності, негрошових розрахунків, що перевищує дозволений обсяг доходу, а для груп 1 і 2 — отриманий від заборонених контрагентів або не зазначений у Свідоцтві ЄП

Уключається в дохід та оподатковується за підвищеною ставкою ЄП:

— ФОП-ЄП — 15 %;

— ЮО-ЄП — подвійною ставкою ЄП.
Додаткове обкладення таких доходів іншими податками не передбачено. З наступного кварталу єдиноподатник має повернутися на загальну систему оподаткування. Виняток — перевищення обсягу доходу, у цьому випадку є можливість перейти до старшої групи

ДОХІД У НЕГРОШОВІЙ ФОРМІ

Вартість безоплатно отриманих протягом звітного періоду товарів (робіт, послуг)

Уключається в дохід єдиноподатника (п. 292.3 ПКУ).

При цьому, на думку податківців, ЮО-ЄП уключають до складу доходу вартість безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг), визначену на рівні не нижче за звичайну ціну на дату підписання акта приймання-передачі зазначених товарів, робіт, послуг (розділ 240.04 ЄБПЗ, а також консультація у «ВПСУ», 2012, № 37, с. 22)

Сума кредиторської заборгованості, щодо якої минув строк позовної давності

Уключають до свого доходу (п. 292.3 ПКУ):

— ФОП-ЄП — платники ПДВшного ЄП груп 3 (3 % ЄП) і 5 (5 % ЄП);

— усі ЮО-ЄП груп 4 і 6

Оскільки сума заборгованості платника ЮО-ЄП із розрахунків з підзвітною особою є кредиторською заборгованістю, то після закінчення строку позовної давності включається до складу доходу платника ЄП як безповоротна фінансова допомога (розділ 240.04)

Сума ПДВ при списанні простроченої кредиторки не включається в дохід за умови, що ЮО-ЄП зареєстровано платником ПДВ (розділ 240.04 ЄБПЗ)

Сума кредиторської заборгованості, щодо якої не минув строк позовної давності та яка у зв’язку з ліквідацією ЮО-ЄП уже не надійде кредиторам

Позиція ДПСУ. Уключається в дохід (розділ 240.04 ЄБПЗ).

Думка редакції. Прямої норми для включення таких сум у дохід ПКУ не містить. У п. 292.3 ПКУ йдеться лише про включення в дохід суми кредиторської заборгованості, щодо якої минув строк позовної давності. А в цій ситуації строк давності не минув. З іншого боку, у зв’язку з ліквідацією підприємство вже ніколи не заплатить таку суму, тому податківці й наполягають на оподаткуванні сум заборгованості, яка фактично стала доходом для підприємства, що ліквідується

Помилково зараховані на рахунок єдиноподатника кошти, згодом повернені

Помилково зараховані на рахунок грошові кошти не відповідають критеріям «грошового» доходу. Крім того, такі суми надходять на банківський рахунок без відома єдиноподатника.

З урахуванням цього не можна говорити про виникнення доходу. У консультаціях з розділів 230.04 і 240.04 ЄБПЗ, що втратили чинність, зазначалося, що такі надходження не включаються в дохід ФОП-ЄП та ЮО-ЄП

 

Документи і скорочення

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.10 р. № 2755-VI.

Закон про зайнятість — Закон України «Про зайнятість населення» від 05.07.12 р. 5067-VI.

УПК № 1183 — Узагальнююча податкова консультація щодо порядку визначення складу доходів суб’єктів господарювання — фізичних осіб — платників єдиного податку, затверджена наказом ДПСУ від 24.12.12 р. № 1183.

ЄБПЗ — Єдина база податкових знань, розміщена на сайті ДПСУ: www.sts.gov.ua

ЄП єдиний податок.

ЄВС єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

ПДФО — податок на доходи фізичних осіб.

ФТВП — Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

ФОП-ЄП — фізична особа — підприємець — платник єдиного податку.

ЮО-ЄП — юридична особа — платник єдиного податку.

КОРО — Книга обліку розрахункових операцій.

КОД Книга обліку доходів.

КОДВ Книга обліку доходів і витрат.

Свідоцтво ЄП Свідоцтво платника єдиного податку.

«ВПСУ» — журнал «Вісник податкової служби України».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі