Теми статей
Обрати теми

Звіт про пільги протягом року можна не подавати, якщо Декларація з податку на прибуток подається за підсумками року

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Звіт про пільги протягом року можна не подавати, якщо Декларація
з податку на прибуток подається за підсумками року

Підприємство здійснює діяльність, звільнену від оподаткування (дошкільний заклад освіти з ліцензією). Як визначається розмір пільги? Чи потрібно подавати звіт про пільги за I квартал, якщо декларацію з податку на прибуток нашому підприємству слід подавати лише за підсумками 2013 року?

(м. Севастополь)

 

Прибуток дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів недержавної форми власності, отриманий від надання освітніх послуг, звільняється від оподаткування відповідно до п. 154.7 Податкового кодексу України (далі — ПКУ). При користуванні пільгами платники податків мають подавати Звіт про суми податкових пільг (далі — Звіт про пільги) за формою згідно з Додатком до Порядку обліку сум податків та зборів, не сплачених суб’єктом господарювання до бюджету зв’язку з отриманням податкових пільг, затвердженим постановою КМУ від 27.12.10 р. № 1233 (далі — Порядок № 1233).

Згідно з Довідником № 65/1 податкових пільг, що є втратами доходів бюджету станом на 01.04.13 р., доведеним до платників 29.03.13 р., пільга щодо звільнення від оподаткування прибутку дошкільних установ освіти наводиться у Звіті про пільги за кодом «11020267 — Звільняється від оподаткування прибуток дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів недержавної форми власності, отриманий від надання освітніх послуг».

Стосовно порядку відображення цієї пільги ДПСУ висловилася в Узагальнюючій податковій консультації щодо визначення суми пільги у зв’язку зі звільненням прибутку від оподаткування, затвердженій наказом ДПСУ від 05.07.12 р. № 584, де зазначено, що пільга розраховується так:

Сума пільги = (Доходи від діяльності, прибуток якої звільняється від оподаткування - - Собівартість придбаних (виготовлених) та реалізованих товарів (робіт, послуг), яка відноситься до діяльності, прибуток якої звільняється від оподаткування - Інші витрати, які відносяться до діяльності, прибуток якої звільняється від оподаткування) х Розмір ставки податку.

Тепер щодо періодичності подання Звіту про пільги.

У 2013 році істотно змінився порядок сплати податку на прибуток і подання звітності з цього податку внаслідок змін, унесених до п. 57.1 ПКУ. Тепер платники (за деякими винятками) подають Податкову декларацію з податку на прибуток підприємства (далі — Декларація) тільки за підсумками звітного року*. Відповідно внутрішньорічні декларації (за підсумками I кварталу, півріччя, 9 місяців 2013 року) подавати не потрібно.

Строки подання Звіту про пільги встановлено п. 3 Порядку № 1233. Так, цей Звіт подається суб’єктом господарювання за три, шість, дев’ять і дванадцять календарних місяців за місцем його реєстрації протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем податкового періоду. Оскільки подання цього Звіту жодним чином не пов’язане з періодичністю подання Декларації, то виходить, що, з одного боку, Звіт про пільги і у 2013 році слід подавати поквартально наростаючим підсумком.

З іншого боку, платник податків відповідно до п. 30.6 ПКУ зобов’язаний вести облік суми податку та збору, не сплаченого суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг. Ці відомості він відображає у Звіті про пільги, на підставі яких контролюючі органи формують зведену інформацію про втрати бюджету в результаті податкових пільг юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців.

Визначити суму податку на прибуток, не сплаченого до бюджету внаслідок користування пільгою, установа освіти зможе лише за підсумками звітного року, коли складатиме Декларацію. До цього моменту за підсумками внутрішньорічних звітних періодів немає недонадходження до бюджету з податку на прибуток, а отже, немає пільги в розумінні ст. 30 ПКУ та Порядку № 1233. Згідно з п. 3 Порядку № 1233, якщо суб’єкт господарювання пільгами не користується, Звіт про пільги не подається.

Із викладеного вище доходимо висновку: дошкільний навчальний заклад, що подає Декларацію за підсумками звітного року, може не подавати Звіт про пільги за підсумками I кварталу 2013 року (якщо такий заклад, звичайно, не користувався пільгами з інших податків та зборів). Якщо виникає необхідність або можливість подання внутрішньорічних Декларацій, де розраховується податок на прибуток за звітний період, то за підсумками таких звітних періодів потрібно подати і Звіт про пільги.

Вважаємо, що цей висновок є справедливим як у разі сплати авансових платежів навчальною установою протягом року, так і в разі звільнення від сплати цих внесків (дохід за 2012 рік не перевищив 10 млн грн.).

Також на завершення зауважимо, що на сьогодні чинним законодавством не передбачено санкцій за неподання або несвоєчасне подання Звіту про пільги. ДПСУ, щоправда, вважає (розділ 510.01 ЄБПЗ), що в цьому випадку порушників можуть притягти до адміністративної відповідальності за ст. 1631 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі — КУпАП) і накласти штраф у розмірі від 85 до 170 грн., а за повторне протягом року порушення — від 170 до 255 грн. Однак, на наш погляд, це неправомірно, оскільки штраф за ст. 1631 КУпАП накладається за відсутності податкового обліку, порушення керівниками та іншими посадовими особами підприємств, установ, організацій установленого законом порядку ведення податкового обліку, у тому числі ненадання або несвоєчасного надання аудиторських висновків, надання яких передбачено законами України. Як бачимо, неподання Звіту про пільги під ці правопорушення не підпадає.

 

Жанна СЕМЕНЧЕНКО

 

* Див. докладніше «Загальні» аванси з податку на прибуток: вимоги ПКУ та позиція ДПСУ» // «БТ», 2013, № 10, с. 18.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі